Очільник Larian Studios Свен Вінк розповів, як розробники використовують ШІ і потрапив в публічний скандал
Гравці розкритикували компанію Larian Studios та її очільника Свена Вінке за використання штучного інтелекту. Сам Вінке заперечив, що студія використовує цей інструмент, щоб замінити художників.
В інтерв’ю виданню Bloomberg голова Larian Свен Вінке розповів детальніше про їхній прийдешній проєкт — гру Divinity, трейлер якої показали на The Game Awards 2025. Вінке зазначив, що там не буде асетів, створених генеративним ШІ, однак розробники активно використовують технологію для концепт-артів, презентацій та текстових плейсхолдерів. Він додав, що використання ШІ призвело до певного опору в колективі, однак «станом на зараз у компанії всі більш-менш згодні з тим, як його використовують».
Ця його заява викликала хвилю обурення на форумі ResetEra. Зокрема, гравців розчарувала згадка концепт-артів у цьому контексті. До критики долучилися і колишні співробітники Larian. Одна з них зазначила, що працювала в компанії протягом чотирьох років, і Свен Вінке бреше про те, що працівники згодні з використанням ШІ.
«Мені подобалося працювати в Larian Studios до появи ШІ. Перегляньте та змініть свій напрямок, наприклад, учора. Виявіть повагу до своїх співробітників. Вони світового рівня і не потребують допомоги ШІ для дивовижних ідей», — додала колишня художниця Селена Тобін.
Вінке швидко відреагував на звинувачення. Він зазначив, що студія постійно збільшує кількість концепт-художників, сценаристів та письменників, активно облаштовує сценарні кімнати та проводить кастинги.
«У нас є 23 концепт-художники, і є вакансії для ще більшої кількості. Ці художники створюють концепт-арт кожного дня для генерації ідей та використання у виробництві. Будь-який інструмент машинного навчання, що використовується, є доповненням до робочого процесу творчої команди чи окремої людини, а не заміною їхніх навичок чи майстерності», — наголосив він.
Однак навіть після цього в мережі не зупинилася критика. Саме вона змусила Вінке вийти з більш емоційною заявою.
«Чорт забирай, народ, ми не „тиснемо“ на заміну і не замінюємо концепт-художників ШІ. У нас є команда з 72 художників, із яких 23 — концепт-художники, і ми наймаємо ще. Арт, який вони створюють, є оригінальним, і я дуже ними пишаюся. Мене конкретно запитали про концепт-арт і наше використання генеративного ШІ. Я відповів, що ми використовуємо його для дослідження ідей. Я не казав, що ми використовуємо його для створення концепт-арту. Це роблять художники. І вони справді художники світового рівня.
Ми використовуємо інструменти ШІ, щоб досліджувати референси, так само як користуємося Google чи артбуками. На дуже ранніх стадіях ідей ми застосовуємо його як грубий начерк композиції, який потім замінюється оригінальним концепт-артом. Це взагалі не можна порівнювати. Ми наймаємо творців за їхній талант, а не за вміння робити те, що пропонує машина. Але вони можуть експериментувати з цими інструментами, щоб спростити собі життя», — написав голова Larian.
21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівдруг ПМ з гейм-індустрії мав схожу ситуацію
коли тільки-тільки зявився АІ який вмів генерувати картинки, то він почав його використовувати для того щоб швидко робити концепти і давати їх дизайнерам\художникам для обговорення
ну типу, уявимо, що ми будуємо «колоду» для гри по типу харт-стоун і стиль цієї колоди — хрестові походи. АІ-шка мені згенерує тонни концептів, я можу відсіяти все лайно, до решти додати якісь речі і піти на мітинг.
далі вже команда хай пропрацьовує і відмальовує все як є. Я в цьому підходів взагалі проблем не бачу (ну крім того, що ми всі будемо без роботи через років 10 і Маск натравить на наші дупи роботів вбивць).
Прогрес не зупинити, плакали луддити
Якщо провести аналогію з, наприклад, пошиттям одягу, то після індустріалізації та масового виробництва у людей вже більше 100 років є вибір:200-300 гривень2000-3000 гривень, тобто у 10 разів дорожче
— або купляти типову масмаркетову футболку за
— або купляти personal handmade футболку, пошиту чітко під ваші розміри, але за
Що обирає більшість людей — ми знаємо.20-30%, а 900%. Ми ще не дійшли до цього етапу у геймдеві, але років через 10-15 цілком дійдемо.
Так само з часом буде і в решті сфер, у тому числі й у геймдеві — більшість гравців будуть грати у ігри, створені з використанням АІ, тому що це банально дешевше (набагато дешевше). І лише справжня «еліта» та «трушні поціновувачі» будуть готові платити за ігри х10, аби лише пограти у те, що було створено руцями майстрів, без використання АІ взагалі. Але як показує практика — для більшості товарів та послуг і для більшості людей ціна є одним з вирішальних факторів, особливо коли різниця в ціні не
Тут же вопрос ещё в качестве. Индустриализация победила в том числе потому, что представила стандарты качества. Т.е., покупая фабричную футболку, покупатель уверен в том, что покупает. Для хенд-мейда такой уверенности нет. Оно может быть намного лучше, а может рассыпаться через 2 часа. Даже хенд-мейд изделия 1 и того же изготовителя, стоящие рядом, могут значительно отличаться по качеству.
Пока AI ещё не вышел на уровень обеспечения качества, технология оч новая. Но прогресс оч стремительный. Ещё пара лет — и код, написанный AI, перестанет нуждаться в допиливании, а люди начнут иметь 5 пальцев на руках, а не 6.
причем не факт что более качественно, чем масс-маркет.
Чого ж тоді більшість не грає в дешеві інді ігри?
Ресетеру читати — себе не поважати
Як добре що сучасні лудити не підуть далі ниття в соціальних мережах :)
они обвалят рейтинг игры в стиме, что может стать серьезной проблемой
Якщо гра вийде хорошою, то ніхто не обвалить рейтинги.
Використання генеративного ШІ — це дуже абстрактна проблема, якщо гравці не будуть бачити явно поганого продукту, то й проблеми немає і байдуже їм буде, як та гра робилась
РОЗВІШАТИ ЇХ НА ДЕВЕРАХ.
НА КОСТЕР ЇХ, СПАЛІТЬ ЇХ.
насправді, хотілося б побачити також як працівники виходять на захист його слів. і хоча в мене поки довіра до них залишається, я готовий його словам повірити.
те що є якісь колишні працівники що скаржаться — писанині в інтернеті від людей точно вірити не можна, хто зна, може вони не об’єктивні.
в цілому до ШІшок ставлюсь позитивно, якщо вони використовуються як інструмент для роботи. звісно генерація картинок де не вистачає пальців чи якісь інші речі в продакшні то це маячня і це провина людей що допустили це, а не інструментів.
Заради справедливості потрібно сказати, що обидві, здається, працювали відносно давно. Селена Тобін два роки тому, наприклад. То зараз дійсно може і прийняли вже всередині студії технологію)
я вів до того, що хто зна що там в неї було в середині.
буває так що людина мала образу на когось, і в такий слизький момент для тієї людини може підштовхнути когось «на цій слизькій поверхні».
та всіх замінить ШІ, ну шо ви як діти ото
Не хочеться(
буде якийсь рарітет модерновий. як фоорум тут )))
Ось ком’юніті знайшло собі ще одну лякалку, яку треба всім скасувать — ШІ.
Так, його використовують всі, навіть ті компанії, які люблять гравці за чудові ігри.
Так, його будуть використовувати ще активніше.
Так, можливо, будуть якісь одинаки чи невеличкі студії, які все-все будуть робити руцями і банити ШІ-тулзи по айпі, але їх буде зникаюча меншість.
Так, ШІ дозволяє суттєво прискорити роботу.
Так, його можна використовувати етично і з повагою до власних співробітників.
Що цікаво, буде парадоксальна ситуація (як завжди). Компанії які юзають ШІ, умовно, етично, як Ларіани (по їхнім заявам) і кажуть про це відверто будуть отримувати в рази більше негативу і хейту за чесність і відкритість, ніж якісь китайські компанії де, мабуть, вже давно мізки в банках працюють замість людей, але які випускають якийсь Вуконг.
Але що помітив — дуже мало хейтили ARC Riders за використання ШІ. Тобто, там була пара інцидентів, але більше від оглядачів та журналістів. А гравцям наче все ок.
Скоріш за все, тому, що у Ларіанів репутація «свої, лампові». Мовляв, вони не такі як ці всі інші жахливі бездушні корпорації, а про ком’юніті, справжній геймдев і ось це все.
І тепер частина ком’юніті, яка собі склала такий образ Ларіанів відкриває собі щось нове)
Ну тоді не варто дивуватись і тому що лікар питатиме в жпт який діагноз ставити, тю.
Я маю певне відношення, через родичів, до медичної сфери. Повірте, якщо лікарі почнуть запитувати діагноз у нейронок — багатьом з цих лікарів це тільки додасть експертності і буде на краще для їхніх пацієнтів.