Ціни на пам’ять йдуть у відрив. Що краще — зібрати ПК зараз чи почекати «відлиги»?

Привіт, спільното! Все більше і більше в мережі несеться про ціни на пам’ять. Якщо чесно, ситуація набуває присмаку «придбати задорого зараз, чи почекати і купити пізніше ще дорожче».

Проблема в чому. Хотів оновити ПК, щоб і з запасом для нових ігор було, і для комфортного опанування UE вистачило. Планував оновити «залізо» під кінець року. Порахував що і скільки потрібно, вийшло хоч і не дешево, але прийнятно. Та восени ціни почали стрімко летіти вгору. Несподівано я зрозумів, що в моїй ситуації опинилося доволі багато людей. Як пишуть західні медіа, «протягом тижнів ПК-ентузіасти несли на собі тягар стрімкого зростання цін». І це начебто тільки початок.

Зокрема, віцепрезидент з досліджень IDC Джефф Януковіц зазначає — якщо ви не клієнт серверних рішень, то ви тепер не в пріоритеті. Загалом, трьом компаніям — Samsung, SK Hynix та Micron — належать 93% глобального DRAM-ринку. При цьому Micron вже прийняла рішення піти зі споживчого ринку і зупинить постачання в лютому 2026 року. Компанія сфокусується на пам’яті для дата-центрів, де працює ШІ.

В Samsung та SK Hynix своєю чергою переконані, що поточна криза пам’яті не закінчиться до першої половини 2027 року, а підвищений попит зберігатиметься і після 2028-го. Ситуація набула абсурдних масштабів. Наприклад, підрозділ Samsung, який розробляє флагмани Galaxy, отримав відмову на довгостроковий контракт від іншого відділення Samsung, яке виробляє пам’ять для мобільних пристроїв. Команда смартфонів поскаржилася на це вищому керівництву, однак навіть це не допомогло. Звісно, все це перетворилося на хвилю мемів в мережі.

В мене до вас таке питання — можливо, все ж таки зібрати ПК зараз? Чи краще почекати, коли ціни трошки заспокояться і збирати його вже тоді? Але ж не хочеться чекати аж 2028-го. Та і у кого зараз в Україні такий горизонт планування. Дайте пораду в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Моя порада така: якщо можете купити не залазячи в кредитний ліміт — купуйте, якщо не можете — не купуйте. В принципі це універсальна порада для всього, не тільки комп’ютерного заліза. Якщо ви ще на щось не накопичили достатньо вільних грошей — значить це вам не по кишені і якою б не була ціна та перспективи зростання/падіння ціни — не варто залазити в борги заради цього.

Виключення з правила — якщо це інвестиція в інструмент, який допоможе вам заробляти гроші. Скажімо, якби мій ноут не дозволяв би мені працювати і заробляти гроші і був би потрібен апгрейд, а у мене було б зараз 0 вільних грошей — я б взяв кредит на апгрейд, бо це інвестиція у те, що з часом окупиться і принесе в рази більше грошей.

Але якби я просто хотів грати у сучасні ААА ігри і мій комп їх не тягнув, а у мене так само було б 0 вільних грошей — то я б не брав кредит, а краще б шукав способи підвищити власну кваліфікацію і заробити більше грошей, щоб у майбутньому, навіть зі зростанням цін, я всеодно б міг собі дозволити бажане.

вопрос, когда большинство внезапно осознает, что влитые сотни миллиардов долларов в LLM не окупятся в ближайшие годы и этот пузырь лопнет.
правда, когда это случится, большинству с сфере IT станет до не апгрейдов ПК.

Єдине що можу сказати: «Слава богу я купив 64гб ддр5 6000мгц» за 10к, бо зараз бачу її за 48к...

Війна навчила мене не чекати чогось гарного, а жити з підготовкою до найгіршого сценарію. Ті хто у 22 не очікував швидкого завершення — тим зараз попростіше ментально. Так і тут, ніхто не знає що буде далі з цінами, але завжди треба виходити з найгіршого сценарія. Тому думаю, звісно не чекати. Сенс чекати на невідомість? Якщо треба купуйте, за за цей час більше заробите.
P.S. Подивився за скільки у вересні брав оперативку (на скрині). Зараз ціна у розетці 26249 грн

Хотів сказати, шо це ще не дорого, а потім прочитав коментар, що це у вересні T_T

матриці самі себе не помножать

Якщо чесно, у 2025-му вже б могли і самі...

Підписатись на коментарі