«Люди сприймають мобільні ігри як світ хижої монетизації». Розробник поскаржився, що мобільні ігри вважають нижчою формою геймінгу

Компанія Midjiwan відома завдяки роботі над покроковою стратегією The Battle of Polytopia. Нещодавно генеральний директор компанії Крістіан Левстедт опублікував відкритого листа до «глобальної ігрової індустрії», у якому закликав колег припинити «рутинно недооцінювати» мобільні ігри та людей, що їх створюють.

Він зазначив, що «мобільний сегмент є однією з найпопулярніших і найприбутковіших платформ у світі і на нього припадає 55% глобального ігрового ринку». Однак його часто ігнорують або зневажають.

«Забагато людей сприймають мобільний сегмент як світ хижої монетизації та низької якості. Я й сам раніше публічно критикував та закликав до змін у мобільному секторі. Однак той факт, що такі ігри справді існують на мобільному ринку, не повинен знецінювати досягнення найкращих ігор цього ринку — можливо, це навіть робить їх ще вражаючішими. І якщо чесно, у преміальних AAA-проєктах повно тих самих механік монетизації.

D.I.C.E., одна з небагатьох нагород, які найкраще визнають мобільні ігри, лише двічі номінувала мобільну гру на Game of the Year: Angry Birds HD та Pokémon Go. І це був єдиний профільний організатор ігрових премій, який коли-небудь їх номінував, попри величезний комерційний і культурний вплив обох ігор», — зазначив Левстедт.

Він додав, що навіть мобільні ігри традиційних ігрових жанрів, як-от рольова Fantasian чи головоломка Grindstone, отримали лише номінації на «Найкращу мобільну гру року». Вони не були номіновані ні на найкращу гру у своєму жанрі, ні в ширших категоріях на кшталт «Найкращий арт дірекшн».

«Це демонструє упередженість індустрії. Упередженість, у якій мобільні ігри вважаються нижчою формою геймінгу — якщо взагалі вважаються іграми. Коли BAFTA оголосила, що відмовляється від платформних категорій, я мав надію на об’єднання індустрії. На жаль, це призвело до того, що мобільні ігри майже повністю ігнорують. На BAFTA Games Awards 2025 жодна мобільна чи мобайл-ексклюзивна гра не потрапила до списку номінацій у жодній категорії. Те саме сталося на IGN Awards 2024 та Game Developers Choice Awards 2024.

Нагороди та медіа формують уявлення про те, що вважається культурно чи творчо цінним. Коли мобайл виключають, ми надсилаємо сигнал розробникам, інвесторам і видавцям, що мобільна платформа нібито не підходить для амбіцій чи мистецтва. Цей наратив впливає на найм, фінансування та те, хто отримує місце у світлі софітів», — додав керівник Midjiwan.

Що думаєте про його заяву? Чи дійсно мобільні ігри не сприймаються сьогодні повноцінними іграми? Як це можна виправити і чи потрібно це робити? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
"Забагато людей сприймають мобільний сегмент як світ хижої монетизації та низької якості.

Тому ще 100% правда. Сучасні ігри на мобільних: free2play / pay2win, реклама, лутбокси, магазин всілякого непотрібу. Майже неможливо знайти навіть просту класичну гру типу арканоїда, шахів, тетріса без всього цього лайна. Навіть коли ставиш звичайні шахи — реклама, і пропозиція купити скін (!) на дошку.

потому что 90% приличных игр на мобильных платформах это порты успешных проектов с больших платформ

Тому що, так і є. Минули часи початку 2010-х, коли компанії намагались відтворити «AAA», але в межах мобільного заліза. Тоді виходили Dead Trigger, Resident Evil 4: Mobile Edition, The House of the Dead: Overkill (якесь мобільне видання) та інші. Було дуже круто, й без реклами!

Зараз успіх гри залежить від когнітивного залучення, щоб зацікавило впродовж 10 секунд інтерактивної реклами. Якщо люди клюнуть, вони зхавають все, що їм нададуть

поскаржився, що мобільні ігри вважають нижчою формою геймінгу

Так і є

Був нещодавно придбав собі контролер до телефона(Gamesir g8 galileo plus) і поставив емулятор PSP кайфую неймовірно

Чекаю на момент коли валв викатить свою платформу для запуску пк ігор на ARM девайсах і посуне сучасну індустрію мобільних ігор

Доречі для мобільного геймінгу рекомендую ще подивитись в сторону портативок, прям купа є чудових девайсів (як приклад можна тут подивитись)
www.youtube.com/@RetroGameCorps

Якщо коротко, більш менш потужні девайси це по суті ті ж самі андроід девайси, тільки кнопками

Для мене найбільша проблема мобілок окрім монетизації це немає де їх грати. Коли є вдома я виберу ПК бо банально він зручніший, якщо я не вдома я не залипаю в телефоні бо інші справи роблю.

1. Монополія сторів, де треба умисно розгрібати десятилітне маніпуляційне лайно щоб знайти справжні інри.
2. Водити палець на пласкому екрані це тактильно неприємно. Єдині ігри що граются без відчуття незручності це тицялки. Від 3д гри на нестабільному екрані буде боліти голова, а екшени ніколи не будуть працювати, через те що треба дивитись на кнопки а не на гравця. Простіше купити девайс з кнопками, ніж ялозити телефон в ландшафтному режимі.
3. Ігри значно конкурують з самим телефоном та його функціоналом, їдячи батарею і місце. Всі срали на вашу оптимізацію, тому без розетки поруч в щось окрім судоку багато не пограєш.

Ну до мобілок можна геймпад підключити) Грав так у вампіри поки світла не було ну і звісно через те що ПК був недоступний.

Люди сприймають мобільні ігри як світ хижої монетизації". Розробник поскаржився, що мобільні ігри вважають нижчою формою геймінгу

Так і є, нормальних мобільних ігор одиниці. Ну і в плеймаркет ти можеш будь-який шлак завантажити який той же стім не прийме

нормальний комп’ютерних ігор — одиниці, всі інші — паразитування на тому, що було створено з купою косяків. Запитайте в Юбісофта, вони в цьому специ

Я на РС ставлю чудові локальні ігри, додаю безкоштовні моди і отримую дивовижні речі! Чарівна зброя, круті обладунки, величезні замки — усе це зроблено людьми з величезним натхненням і доступно кожному. Тому що мододіли бажають аби ти подивився на їх творіння.
Що я бачу в мобільних чи онлайн іграх. Хочеш побудувати млин? Треба або почекати 2 години реального часу (!) або заплатити якоюсь «ігровою валютою», яку треба купувати за реальні гроші! Бажаєш створити круті обладунки? — треба пару днів копати у шахті 100500 шматків руди ... або просто покласти 3 чарівних кристали (які також треба купувати за донати). У більшість мобільних ігор треба заходити кожен день аби щось збирати. Пропустив — втратив.
Це прямо як з законами. Є країни де закони приймають аби захистити людей від шахрайства та непорядного бізнесу. А є країни де закони приймають так, аби бізнес не міг нормально працювати нічого не порушивши. Тобто створюють штучні перепони аби потім вимагати гроші за їх усунення.
Отже або гра створена аби бути цікавою і захоплюючою, із піклуванням аби гравцю не набридло і він не засумував — або навпаки створена аби без постійних донатів гравець тільки мучився.

Є ігри, які дозволяють грати коли хочеться, наприклад, Бравл Старс. Там гейм пас чисто для задоволення. Можна грати і без нього.
По-друге, давайте чисто оцінимо скільки ви заплатили за якийсь КСД2 чи Е33 і скільки я за місяць заплатив за гру? Чому в звичайних іграх ви кажете: ну це ж нормально, що я заплатив 1,5 тисячі за гру, розробники мають за що їсти. Зате в мобільних ви кажете: ЧОМУ Я МАЮ ВКЛАДАТИ РЕАЛ, цілих 200 гривень в місяць, я хочу шоб це було безкоштовно.
І там, і там монетизація, тільки вона різна.

Звісно, я не порівнюю якість КСД2 з якоюсь мобільною дрочильнею. Але, але, наприклад, за дизайн можна було б когось хоча б номінувати.

Ви не порівнюйте Pay To Win механіку мобілок фрітуплейок, з Pay To Play, монетизацією. І ціни на ті покупки в мобілках. Випускайте мобілку, робіть її платною і без покупок в середені, хіба шо повноцінні DLC і ніхто не буде нити, як приклад vampire survivors ти отримаєш один і той самий продукт купивши на мобілці/ПК.

Ви не порівнюйте СолоПлей ігри, в яких ПейТуВін в принципі не може існувати, з іграми, в яких основний контент — це ПвП.
в Brawl Stars не pay to win. Вона була десь в номінаціях? Не була. Є ще купа ігор, в яких є ПвП, але ви не можете купити за гроші виграш в грі, тому що продається геймпас і скіни. Вони були в номінаціях?

Підписатись на коментарі