«Довіра до команди розробників зруйнована». Студія Goonswarm Games скасувала новий Postal та закрилася після звинувачень у використанні ШІ

Goonswarm Games — студія, що працювала над наступною грою у серії Postal. Днями її закрили після того, як гравці звинуватили розробників у використанні генеративного штучного інтелекту. Ланцюгову реакцію запустила публікація анонс-трейлера Postal: Bullet Paradise. Користувачі одразу зазначили, що багато елементів в художньому оформленні гри створені за допомогою ШІ.

Видавець гри, компанія Running With Scissors, спочатку заперечувала звинувачення. Співвласник компанії Майк Джарет-Шахтер навіть назвав користувачів, що підтримали ці звинувачення, невігласами.

«Буквально ні. Вибачте, але ваша фантазія — неправильна. Мертва. Й*б його. Неправильна», — підкреслив він.

Пізніше Goonswarm Games виклала нібито робочі файли, щоб довести, що художні матеріали були створені вручну. Та частина користувачів заявила, що ці матеріали виглядають сумнівно.

«Жоден генеративний ШІ не використовувався для тизера або гри. Усі ресурси були створені нашими художниками з використанням стандартних інструментів. Ми вже поділилися PSD-файлами, робочими матеріалами та іншими доказами. Будь-які помилки або грубі місця в цих файлах хибно тлумачаться як „докази“ ШІ, тоді як це звичайний людський процес створення артів», — додали розробники.

Втім, дуже скоро Running With Scissors опублікувала заяву, в якій фактично відмовилися від Goonswarm і підкреслила, що довіра «зламана», а проєкт скасовано.

«Після анонсу Postal: Bullet Paradise, який Running With Scissors планувала видавати, але не розробляла, ми отримали величезний негативний фідбек від нашої спільноти. На думку спільноти, елементи гри, дуже ймовірно, були створені ШІ, і це завдало серйозної шкоди нашому бренду та репутації компанії. Ми завжди були прозорими з нашою спільнотою і залишимося такими. Наша довіра до команди розробників зруйнована, тому ми зупиняємо проєкт. Перепрошуємо у всіх, хто відчув образу „в запалі моменту“, та дякуємо за те, що звернули увагу на проблему», — йдеться у повідомленні Running With Scissors.

Невдовзі і сама Goonswarm Games оголосила про повне закриття. Втім, розробники наголошують — генеративний ШІ для Postal: Bullet Paradise не використовувався.

«Наш проєкт і все, що ми будували останні шість років, було знищено за кілька днів. Нас помилково звинуватили у використанні ШІ-генерації, а кожна наша спроба пояснити тільки погіршувала ситуацію. За останні години ми отримали величезну кількість погроз, образ і насмішок, що змусило нас ухвалити дуже складне рішення. Ми щиро шкодуємо про художників, які вкладали душу в роботу, але наразі зіштовхнулися з хибними звинуваченнями. Це важко — віддати стільки сил грі й опинитися в епіцентрі „ШІ-війни“ випадково. Ми вирішили закрити студію і припинити будь-яку діяльність. Дякуємо, що були з нами. Тримайтеся, грайте», — підкреслили у Goonswarm.

Та наступного дня студія опублікувала ще одну заяву. В ній розробники визнали, що частина матеріалів дійсно створена за допомогою генеративного ШІ. Однак це стосувалося лише промо-артів від сторонніх художників.

«Почнемо з щирих вибачень перед спільнотою, нашими партнерами та особливо художниками, які нас підтримували. Останні дні були дуже складними. Ми — маленька студія, яка раптово опинилася в центрі уваги. Ми відреагували емоційно. Звинувачення стали шоком, і нам потрібен був час, щоб розібратися.

Після внутрішнього перегляду ми погоджуємося з критикою. Промо-арти містять або базуються на генеративному ШІ. Ми роками співпрацювали із зовнішніми художниками і не бачили ознак цього. Саме тому ми спочатку захищали команду. Тепер ми розуміємо, що ваші зауваження були обґрунтованими. Хочемо наголосити: це стосується лише промо-артів, а не ігрових асетів. Багато художників не мають жодного стосунку до цього, але отримують погрози та хейт. Це несправедливо.

Ми вже оголосили про закриття, але навіть у цій ситуації відчуваємо відповідальність. Наскільки дозволять ресурси, ми замінимо всі проблемні промо-арти. Це займе час, але ми це зробимо. Ще раз просимо вибачення у всіх, кого зачепила ця ситуація. Ми не мали наміру нікого вводити в оману, а наші попередні заяви відображали те, у що ми щиро вірили», — резюмують у Goonswarm.

Ситуація стала ще більш показовою, коли учасники нашої спільноти звернули увагу, що Goonswarm Games це росіяни. Дякуємо їм за це.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

все одно топом залишився Postal 2 і ніхто його перепльовувати не захотів з подальших ігор по ньому після нього.
а шкода, я б з оновленим графоном погібав би.

хто тушив своїм брандспойнтом палаючих нпц, визнавайте?

а хто плутав свій брандспойнт з каністрою з бензином? га? га??

Не розумію проблеми використання ШІ. Для мене оці скакуни з піною з рота — те саме, що екоактивісти в США, які дорогу блокують. Гейство

нет проблем. просто пишешь, что «да, использовал».
а потребитель уже сам решает, хочет ли он такое потреблять.

Яке «такое»? Чим для користувача відрізняється продукт з ші і без ші, якщо нормально зроблено? Ти навіть різниці не побачиш

Ти навіть різниці не побачиш

как видишь — разница есть.
просто надо быть честным и не пытаться всех на@бать.

и есть примеры игр с AI, которые были нормально приняты, типа той же ARC Raiders.

ну раз люди вычислили использование AI, значит разница есть.

То есть навести конкретний приклад ти не можеш?

ты как вчера на свет появился
ну пойди погугли по теме последнего Call of Duty

Ну, зачекайте. Це щось з категорії питань особистих пріоритетів і цінностей. От такий приклад. Я дуже люблю книжкову серію «Експансія» (серіал менше). По ній роблять гру. Але роблять росіяни. Я впевнений, мало хто відрізнить, що цю гру робили росіяни просто по картинці. Але для мене це важливо і я цю гру пропускаю.

Тут так само. Частині користувачів важливо, щоб їхні ігри не були згенеровані ШІ. А побачать вони це в грі чи ні — питання третє.

Олександр правильно каже. В таких ситуаціях треба визнавати, шо використовували. І якщо гра дійсно гарна, то це особливо на її успіх не вплине. Як от з АРК Райдерс.

Якщо різниці немає, навіщо це приховувати, якщо просять не приховувати?

Це не про «приховувати» чи «не приховувати». Це звичайний процес розробки. Може давайте ще розписувати, які ми патрони програмування юзали, які техніки при 3д моделюванні, наскільки часто чухали потилицю під час розробки?

Ну якщо всіх просять написати, і це звичайний процес, то чого не написати? Чи ви соромитесь чогось?

Бо потім попросять мемуари розписувати, як я гру робив. Розробникам тепер книгу писати кожен раз, як вони гру випускають? Процес розробки цікавити нікого не повинен, якщо гра якісна

Дісно, треба писати попередження та про особливості авторських прав. Що має пряме відношення до АІ.

Потім спросять прислати докази що я намалював арт, і я збрешу, згенеривши очевидно фейкові концепти і тамплапс малювання і відправлю це смму компанії клієнта, і коли клієнт мене кікне я буду ще доказувати що не було ніякого ші, а потім скажу що був і це художник нас підставив, і я русак малазійський, і дубки на українських сайтах і лачен все одно покажуть ситуацію як «рожевоволосі діти відмінили постал»

ну так в результаті вам все одно дадуть пізди за те що ви брешете про АІ, так шо норм. І постал як раз через АІ і відмінили, бзв.

русня руснею, але цей приклад яскраво демонструє відношення гравців до ШІ, що йде всупереч проповідям ШІ-євангелістів про «емейзінг» і «скоро всі будемо промтити собі ігри».

що йде всупереч проповідям ШІ-євангелістів про «емейзінг»

Кожен раз в твітері коли бачу такий тред, дивуюся, про що ці чуваки думають взагалі

Хех, скільки підтримки на доу наберуть ці бідняжки, перед тим як хтось скаже що це русня.

Прям росіяни? Шкода, недогледіли.

Дякую! Додав примітку про це у текст

RWS мають спочатку доробити Postal 4, а не кидатися лайном у інших. А трейлер виглядає непогано. Шкода, що закрили. Brain Damage, наприклад, грався дуже жваво і Bullet Paradise, судячи з усього, був би хороший доповненням до традиції.
Всі, наче, подуріли з цим ШІ. Навіть, якби і використали, то що з того?

Руззкіє далжни стродать. Руснява контора яке створює руснявий контент.

Тобто дрисня?! Беру свої слова назад.
RWS не вистачило досвіду з Postal, прости господи, III? Нехай тоді ці розформовані невдахи, як і подібні їм, горять у пеклі разом зі своїми поробками. В усі щілини лізуть ці паскуди, як той же saber.

Навіть, якби і використали, то що з того?

ничего. просто надо было сразу где-то в описании указать «сделано с использованием AI»

Вони збрехали гравцям і скоріше всього rws, створивши фейковий таймлапс який виставив їх смм. Через це після 100% доведення що це ші і закриття вони постили «не било іі» а потім «ну біло немножко, єто художнік нас предал, ми не зналі, чесно».
Тут буквально брехня і виляння, що привели до репутаційних збитків клієнту з сетлінгом за кулісами, а ші-нпс все одно «кококо а в чому проблема ші кококо нова технологія»

Підписатись на коментарі