Що пішло не так з Indie Blast? Як Games Gathering 2025 Kyiv перетворив конкурс інді-ігор на дивний фарс

Games Gathering 2025 Kyiv — одна з головних подій для геймдев-спільноти в Україні. Зазвичай це місце, де інді-розробники можуть заявити про себе, отримати фідбек, показати свої проєкти й познайомитися з представниками індустрії. Але цього року участь у конкурсі Indie Blast залишила у мене радше подив, ніж натхнення.

Жодних суддів, жодних критеріїв — тільки результати

Як учасник, я очікував бодай мінімальної прозорості конкурсу: представлення журі, опис критеріїв оцінювання, короткий фідбек. Але цього не сталося. Суддів ніхто не представив, критерії ніхто не пояснив. Озвучили лише переможців — і все. Жодних пояснень, чому саме ці проєкти отримали нагороди.

Переможці конкурсу

Головний переможець Indie Blast — хорор-гра, геймплей якої, за моїми враженнями, складався лише з поворотів камери та натискань двох кнопок, а концепт полягав у проходженні дев’яти поверхів. Ідея, м’яко кажучи, не нова (Platform 8 або The Exit 8 мають ту ж глобальну концепцію), але саме її визнали найкращою.

Серед інді-проєктів була купа дійсно глибоких, унікальних і технічно складних робіт, тому вибір виглядав, щонайменше, несподівано.

Окрему увагу заслуговує номінація «Best Art». Перемогла гра, яка майже не мала арту взагалі. Один з розробників їхньої команди вигукнув, що в їхній команді немає художника, що виглядало дуже абсурдно.

Для маленьких інді-студій участь у таких подіях — це шанс бути поміченими, показати свою ідею ширшій аудиторії й отримати хоч трішки розголосу. Але коли перемога, здається, автоматично віддається проєкту, який уже зібрав велику кількість вішлістів у Steam — навіть якщо сама гра не виглядає особливо унікальною чи свіжою — багато команд відчувають, що їхні зусилля просто губляться. У такому форматі виникає відчуття, що конкурс цінує не творчість і не потенціал, а лише цифри, які могли з’явитися завдяки вдалому моменту, хайпу або простому везінню.

Сподіваюся, що Games Gathering врахує фідбек учасників і наступного року Indie Blast буде проводитися максимально прозоро і перемога не буде залежати від кількості віш лістів в стімі :)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хотілось би також дізнатись, чи оцінювались мобільні ігри? Ми привезли наш проект (Yum Yum Tiles), домовились з партнерами, у нас стенді можна було отримати пончики та онігірі. Я не побачив, що наш проект хтось розглядав, тому цікаво, чи розглядались мобілки чи це було виключно для ПК проектів?

Тут найвищі бали за унікальність і геймдизайн отримала хоррор гра) про що мова взагалі. На жаль, на інді бласт забили величезний болт і всім на все було байдуже

Тобто жанр гри для вас визначає такі речі як унікальність і геймдизайн? Гра в будь якому жанрі може бути унікальною, новаторською та мати якісний дизайн. Я наприклад зустрічав оригінальні та новаторські проєкти в жанрі idle (incremental/clicker)

На жаль, на інді бласт забили величезний болт і всім на все було байдуже

Ще одне дуже серйозне звинувачення великої кількості людей та організаторів від ноунейма з порожнім профілем🤷‍♂️

Звісно мобільні ігри оцінювали, серед учасників було 7 мобільних ігор. Ваша гра не пройшла відбір по індивідуальним шортлістам. Я вище писав список ігор, котрі пройшли в фінал і процес відбору. Це звісно ні в якому разі не означає, що ваша гра погана чи не якісна, я ні в якому разі не можу говорити за суддів, у кожного свої критерії, можливо цього разу інші проєкти більше привернули їх увагу на першому етапі. Так, я бачив ваш стенд і ваша гра на мою думку виглядає привабливо, але цього іноді буває не достатньо, щоб судді конкурсу інді ігор обрали цього року вас для фіналу.

А хто ці 7 мобільних ігор? Я можу пригадати лише нас та біля нас ще був стенд. І все.

Іграшки повинні бути з помилками. А коли хтось знаіде помилку і обііде на ній старих гравців . Гем мастер що зробить? Цю гему виправить, нову — додасть. Тоді повідомить — Почався новий що? Івент. Шукайте — десь вона є. Нова. Помилка.

І найцікавіше, мені як голові суддів та indie розробнику дуже цікаво дізнатися як називається проєкт автора? (організатори дуже серйозно ставляться до конфіденційності даних🫡 )

Зміщення фокусу на мою гру виглядає як спроба відвести увагу від питань по організації.
Це не моя гра викликала обурення серед учасників, а непрозорість результатів та критеріїв.
Тому пропоную триматися теми — процедури проведення конкурсу.

Дивно читати це, після того, як я дав дуже розгорнуту та деталізовану відповідь, розписав процес суддівства, критерії, суддів.
У вас пустий новостворений профіль, я не розумію хто ви. Зі своєї сторони я представився, давно в індустрії та маю репутацію серед колег, згадав поіменно всіх суддів.
Ви вимагаєте прозорості і логічно, що запит на прозорість є і до вас🤝

Але насправді, бажання дізнатися назву проєкту це просто була звичайна цікавість з моєї сторони як гравця та судді, це зовсім ніяка не вимога, не претензія і конкретно теми це дійсно не стосується🤝

Доречі, взагалі не дивився на

віш лістів в стімі

, це ніколи не впливало на результат)

Вітаю! Мене звати Іван Ковальов і я вже багато років очолюю команду суддів Indie Blast на конференції Games Gathering.
На зараз, ще з початку повномасштабного вторгнення, весь свій час я приділяю не gamedev, а навчанню військових та розвитку БПЛА технологій для війська, тому не одразу мав можливість відреагувати на вашу критику.

Насправді, я дуже дякую вам за вашу критику та відгук. Ми давно планували більш розгорнуто розповідати про суддів та нашу систему суддівства.
Я сам indie розробник, приймав участь у безлічі конкурсів, отримував відзнаки та нагороди від Google, Apple та багатьох міжнародних конкурсів та конференцій, тому я як ніхто ціную та ставлю понад усе індивідуальність та оригінальність ігор та ідей, їх вплив на індустрію та мистецтво. Повірте, для мене, це дуже особисте питання, тому я завжди дуже уважно та ревностно ставлюсь до процесу суддівства та слідкую, щоб все було прозоро, максимально чесно та обʼєктивно.

Віддтепер (як ми дуже давно планували) будемо в майбутньому презентувати нашу команду суддів заздалегідь бо насправді нам є чим похвалитися, — це завжди дуже досвідчені, різні та зіркові спеціалісти і цього року я був радий працювати з цими надзвичайними людьми, котрі будучи дуже зайнятими, зголосилися витратити свій особистий час на суддівство.

Ось лише декілька слів про цих чудових людей:

Олександр Протасеня, — звсновник PROTASCENERY, людина з надзвичайною експертизою в наративному дизайні та інді розробці.

Володимир Мисник, — дуже досвідчений розробник, Game Designer, продюсер, керівник та більш відомий всім як співведучий подкасту «Ранній Доступ». Ідеальний суддя, завдяки дуже широкий експертизі та досвіду в gamedev як розробника та гравця.

Igor Arterchuk, — для мене особисто це легенда! Game Designer, Art Director, в минулому частина легендарної indie команди, що створила ігри серії Party Hard

Maksym Khrapai, — ще одна легенда українського gamedev, що був і є частиною безлічі супер талановитих indie проєктів, крайній з відомих вам проєктів це звісно «SAND»

Sasha Lehenchenko, — насправді справа не в CD Projekt Red, а в тому, що це людина з надзвичайним досвідом та експертизою, котрій я дуже довіряю!

Stanislav Novokhatko, — людина з дуже великим досвідом роботи з indie і це насправді не тільки про Achievers Hub

Serhiy Yegorow, — кожній команді суддів потрібен титулований та супер експертиний artist з відповідною експертизою і досвідом і я дуже радий, що цього року супер зайнятий Сергій зголосився та знайшов час та можливість бути частиною команди суддів.

Повірте, я знайомий з дуже чудовими спеціалістами і звісно запрошу їх судили наступний Indie Blast!

Дуже хочу вкотре, для тих хто ще не знайомий, розповісти про нашу систему суддівства.

Щоб зменшити навантаження на суддів та оптимізувати процес, у нас є два етапи суддівства:

1. Після збору всіх заявок, все для нас починається з формування індивідуальних shortlist. На цьому етапі, враховуючи різноманітність та велику кількість заявок, ми фокусуємось та відбираємо проєкти, котрі нас зацікавили і шукаємо саме ті, в котрі судді потенційно хочуть пограти на другому етапі!
На цьому першому етапі, кожен суддя отримує свою індивідуальну таблицю з переліком всіх учасників, описом проєкту, та посиланням на всі надіслані учасниками матеріали та відео.
Всі судді переглядають трейлери та gameplay відео які надали учасники, та обирають проєкти, котрі привернули увагу кожного та в котрі дійсно хочеться особисто пограти на другому етапі.

Після першого етапу, я збираю всі індивідуальні shortlist та складаю загальний список фіналістів, — в нього потрапляють ті ігри, що найчастіше були в індивідуальних shortlist кожного з суддів.

2. На другому етапі суддівства, всі судді отримують індивідуальні таблиці фіналістів.
ОБОВʼЯЗКОВОЮ є умова пограти у всі ігри, котрим суддя виставляє свої оцінки. Це обовʼязкова вимога! Я особисто прошу кожного та кожну з суддів пограти у кожен проєкт із цього списку. Якщо за різних обставин, суддя не зміг пограти в конкретну гру (що нормально та природньо), він залишає поле пустим і його голос для цієї гри не враховуються, щоб все було чесно і обʼєктивно. Важливо, що судді не бачать оцінки всіх інших суддів!

Цього року оцінювання ігор відбувалося за 10-бальною шкалою (від 1 до 10).
Я рекомендував як відправну точку використовувати базову оцінку 5 (середньо) і вже оцінювати наскільки гра вище або нижче середнього рівня.
Оцінювання було у чотирьох категоріях: Art, Game Design, Quality та Uniqueness.
Оцінка «Game Design» була про ігрові механіки, їх баланс та взаємодії, динаміку, дизайн кривої складності, інтуїтивності ігрового процесу, навчання та того, як все це разом впливає на досвіді гравця.

Оцінка «Uniqueness» репрезентує такі поняття як оригінальність, унікальність, новизна, інноваційність. Це більше стосується унікальних рішень в Game Design, візуальному стилі та ідеї проекту в цілому, ніж технічних інновацій.
Indie Blast — це конкурс indie ігор, головною особливістю яких, на нашу думку, є авторський підхід, оригінальність та новизна, а отже ця характеристика є необхідною і важливою для оцінювання. Тобто, якщо є дві гри, які приблизно однакові за рівнем якості, більш високою підсумкова оцінка буде у тієї, яка додає щось нове і незвичайне в індустрію та палітру.

У фіналі, за підсумковим балом всіх оцінок суддів у категоріях Art, Game Design, Quality та Uniqueness було визначено кращу гру конференції.
За кращий арт обрали гру за підсумком оцінок в категорії Art.

Я радий, що цього року, як завжди було багато чудових проєктів, виразних у стилі, якості, ідеях, арті, нестандартних рішеннях та виразності і для мене особисто більшість були дуже цікавими.
Дуже важливо зазначити, що я як керівник всього процесу, перед фінальним рішенням, спеціально передивився всі оцінки суддів і був приємно вражений абсолютним консенсусом в обох номінаціях.
Гра Unguided дуже стильна і від всіх суддів отримали максимально високий бал в категорії Art!

Я додатково особисто та з великим задоволенням пройшовся по всьому indie шоукейсу, грав у всі ігри фіналістів. На церемонії нагородження, наскільки це було можливо та дозволяв відведений час, додатково був радий відмітити та згадати цікаві проєкти, навіть якщо вони не виграли та не потрапили до фіналу.

Від себе хочу додати трохи критики(
Я давно підтримую indie, важко знайти більш палкого фаната інновацій та творчого підходу!
І я не памʼятаю року, де мені доводилося б так багато разів, після всіх можливих дедлайнів буквально благати розробників відправити суддям робочий білд!
Уявіть, все це посередині вже другого етапу суддівства, коли всі дедлайни давно порушені і судді змушені вночі безуспішно намагатися запустити не завжди працюючі білди.
Декілька проєктів, на жаль, мені довелося зняти з конкурсу бо судді після 3-4 спроб так і не отримали можливість пограти і це все за умови дуже стислих строків.

Я насправді дуже радий чути та прислухатися до критики і в майбутньому обовʼязково буду радий представляти перед фіналом команду чудових суддів, — повірте, вони тут роблять титанічну роботу, котра на жаль залишається не помітною для всіх зовні.
Тепер я буду більше розповідати та хвалитися продуманим та виваженими етапами та процесом суддівства бо це надбання мого власного, великого досвіду та бажання допомогти indie та індустрії, котру я дуже люблю!

Чи є можливість переглянути список ігор які брали участь? Бодай фіналістів. Це дало б можливість інді-командам отримати частинку спотлайту й підтримки, навіть якщо їх гра не взяла номінацію. Адже це і є основна ідея Indie Blast, чи не так?

Всі ігри, котрі брали участь під час конференції були і надалі будуть у розділі Indie Blast в застосунку Pine для відвідувачів конференції.
Я дуже підтримую і розумію ваш запит, — інді дійсно важливо отримувати будь яку увагу та використовувати події як можливість більше розказати про себе.
Я певен, що відповідальні в команді за комунікацію окремо опублікують результати, але дайте їм та організаторам трохи часу перепочити після завершення конференції і звісно я зі своєї сторони додатково попрошу це зробити🤝

Пане Іване, дякую за розгорнутий коментар і детальний опис процесів.
Я насправді поважаю ваш досвід і те, що ви знаходите час між набагато важливішими речами, щоб підтримувати інді-сцену. Але саме тому хочу максимально чітко окреслити, про що я писав у своїй критиці — і що ваш коментар, на жаль, не вирішує.
Отже перше — прозорість має бути до, під час і після конкурсу, а не тільки після критики
Опис системи, яку ви подали зараз, виглядає продуманою. Але вся ця інформація з’явилася вже постфактум — у відповідь на скандал.
На самій події учасникам не було надано ні списку суддів заздалегідь, ні чітко вказаних критеріїв та їх ваги, опису процесу, відкритих результатів після завершення конкурсу, самого списку фіналістів
Якби це все було завчасно — жодних претензій би не виникло.
А зараз це виглядає так, ніби пояснення вигадують після того, як вибухнула критика.
Інше, що викликає питання це те, що навіть на момент вашої відповіді в топіку немає офіційних результатів (справді складно скинути таблицю? Потрібно ще тиждень відпочити?));
Також було питання про мій проект) Якщо ви справді так серйозно ставитеся до конфіденційності — дивно, що мене одразу просять її порушити. Інформація про назву мого проекту нічого не дає для розуміння проблеми

Щодо суддів. Навіть судді з великими іменами не можуть робити конкурс прозорим, якщо вся інформація приховується. (Дуже цікаво, яку оцінку по унікальності дав розробник з cdproject хорор грі, ідея якої не є унікальною)
Я не критикую вашу особисту роботу — видно, що ви вкладаєте багато сил.
Я критикую комунікацію і відсутність прозорості, і саме це створило хвилю невдоволення серед учасників.
І як би красиво не виглядала система в описі —
учасники судять не по текстах у топіках, а по тому, що вони бачили на шоукейсі та в офіційних повідомленнях.

Ну про комунікацію я повністю погоджуюсь з критикою. Конкурс існує давно, колись я все це розказував та розписував, говорив про це на подкастах та давав поради розробникам по участі. З часом у мене на жаль склалось викривлене та помилкове враження, що це цікаво тільки суддям та мені і дійсно цього разу вийшло, що недопрацювали саме по комунікації та інформуванню заздалегідь.

Звісно мені не потрібно "вигадувати пояснення після того, як вибухнула критика"😂 бо в мене і так є таблиця суддів, 8 таблиць на перший етап формування індивідуальних шортлістів ще 8 таблиць оцінювання фіналістів плюс дві підсумкові таблиці🙈

У фінал цього разу потрапили:
The Floor Above
Unguided
Olaf and the Crowning Hangover
Rocket Jump TD
AIRCORE
Cannon Guys
Zombie Hunter inc
N.E.R.D.
Peak or Die

У Glory To The Heroes була проблема із запуском playtestу
METEORA на жаль знялися з конкурсу через відмову надати білд
Rowan Night так і не надали білд

Мені особисто сподобались і інші ігри і я хотів би бачити у фіналі і їх, наприклад Willow’s Paper House дуже цікава по арту, Fear Bounds, цікаві Hear my song, Asteroid Hopper, RACE: Rocket Arena Car Extreme, Whispers of the Void, Tailgate памʼятаю ще з минулих конкурсів і там були ще цікаві проєкти, але на жаль вони не набрали цього разу достатньо згадувань у шортлістах суддів, а я особисто не можу одноосібно приймати рішення про вихід у фінал.

Я сподіваюсь побачити ці ігри на наступних Indie Blast і дуже хочу, щоб вони отримали свою порцію уваги, на котру вони дійсно заслуговують🤝

P.S. А ще ви не уявляєте як мені насправді цікаво розказувати про процес суддівства, суддів та учасників, тому я навпаки із задоволенням в майбутньому буду це робити😉

Привіт! Ми з другом представляли гру Potuzhna Country, і нам також було б цікаво побачити оцінки. Це допомогло б краще зрозуміти, у яких аспектах ми просідаємо й над чим варто попрацювати.
Можливо, до такого конкурсу варто ставитися не лише як до змагання, а й як до своєрідної допомоги інді-розробникам — де поруч із балами можна було б отримати хоча б кілька речень з відгуком чи рекомендацією. Це додало б користі всім учасникам. Якщо таблиця з результатами десь доступна, буду дуже вдячний, якщо поділитеся посиланням.

Дуже гарне зауваження щодо проведення цього конкурсу! Питання буде зняте коли нам всім покажуть бали

Вітаю, я в особистих вже відповів вам, що я ніколи не публікував бали фіналістів, — це зазвичай внутрішня інформація і я не знаю жоден конкурс де б це виносили на загал і це було комусь потрібно. Зазвичай оголошують фіналістів та переможців, як результат роботи суддів (котрим довіряють)

Я сам був не тільки учасником, але і суддею на багатьох міжнародних конкурсах і не памʼятаю, щоб хоч десь розкривали оцінки публічно.
Не бачив такого на GDC IGF, The Games Awards, Apple Design Award, Google Indie Showcase, CEEGA, Indie Cup, Indie Prize та інших.
Більше того, коли я був суддею наприклад на конкурсі Google (і не тільки), то у фіналі після оцінювання судді ще збиралися на нараду та обговорювали результати та обирали за потреби переможця додатковим голосуванням і звісно ніхто потім не розповсюджував деталі такого обговорення, а тільки результат у вигляді фіналістів та переможців.

В якості виключення, щоб продемонструвати прозорість, я звісно цього разу опублікую для спільноти фінальну суму оцінок всіх суддів по фіналістам (про публікацію індивідуальних оцінок суддів не може бути і мови!)
Але я дійсно не розумію навіщо вам та спільноті ці оцінки, хочете побачити яка гра яке зайняла «місце» серед фіналістів?
Я та інші конкурси не роблять це бо це не зовсім коректно. Є індивідуальний фідбек суддів та побажання, котрий відправляється розробникам (вони можуть його публікувати за бажанням), є фіналісти і є переможці в номінаціях.

(для фіналістів котрі не надали білд оцінок звісно немає)

Погоджуюсь що до того що бали мають бути не публічні! Я вважаю що для розробників не стільки цікаві бали, як краще почути фідбек від суддів.

Також хочу зауважити що взагалі ніде не були розміщені посилання на ігри з indie blast. По суті, пограти в проєкти можна було тільки ті що були на події, бо я чесно деякі ігри які є в списку оцінок — навіть не бачив на локації

Не всі ігри, що брали участь в конкурсі Indie Blast були представлені на шоукейсі, в конкурсі дозволено приймати участь онлайн теж.
Іноді буває, що гра є на шоукейсі, але в конкурсі участь не приймає. Шоукейс та конкурс, це дві різні частини Indie Blast, як це буває на всіх інших конференціях, котрі я згадував в іншому коментарі.
Також не всі проєкти мають публічні білди, деякі навіть забороняють публічно суддям стрімити те, як вони в них грають. Деякі ігри мають білди на дуже ранніх стадіях і не готові виступати на шоукейсі.

Якщо ви звернете увагу на іншому чудовому конкурсі indie cup далеко не у всіх ігор є посилання на білд чи сторінку в стім бо не всі ігри на тій стадії чи умовах коли це можливо чи доцільно.

Навіщо взагалі рівнятись на GDC IGF, The Games Awards, Apple Design Award, Google Indie Showcase, CEEGA, Indie Cup, Indie Prize та інших? Тут було всього 16 команд і за 15 днів спокійно можна одним оком глянути відео ті нещасні і пограти 5 хв. Чому би не зробити цей конкурс корисним? Зверху було гарне зауваження, яке ви, мабуть, навмисне проігнорували.
Ось гарна пропозиція, що була зверху
«Можливо, до такого конкурсу варто ставитися не лише як до змагання, а й як до своєрідної допомоги інді-розробникам — де поруч із балами можна було б отримати хоча б кілька речень з відгуком чи рекомендацією. Це додало б користі всім учасникам. Якщо таблиця з результатами десь доступна, буду дуже вдячний, якщо поділитеся посиланням.»
Дуже круто було б бачити обгрунтовані бали, а не кидати таблицю, створену за 5 хв після статті xD. Якщо вона була з самого початку то не важко було б її кинути відразу

В конкурсі Indie Blast взяла участь 31 гра, не плутайте конкурс з showcase, не всі ігри взяли участь в шоукейсі, хоча всім була безкоштовно надана така можливість.

Про створену таблицю за 5 хв. це дуже серйозне звинувачення, я про це
"

а не кидати таблицю, створену за 5 хв після статті xD

"
Це не просто перекреслює мою роботу, та ображає мене особисто, а і роботу 7 суддів та організаторів.

Мене обурює ваша зарозумілість та спосіб комунікації бо як на мене, в професійному середовищі розробників не прийнятно ігнорувати прямий запит представитись.

Дуже цікаво дізнатися, хто висуває мені такі звинувачення та неповагу, ким ви є.

Я взагалі не бачу ніякого сенсу та можливості продовжувати спілкуватися та реагувати, допоки я та інші не дізнаються, як цього вимагає звичайна етика, хто ви в індустрії, яка ваша позиція та яку компанію чи команду і проєкт ви представляєте!

Зверху було гарне зауваження, яке ви, мабуть, навмисне проігнорували

Де ж я його проігнорував, ось моя відповідь:

Є індивідуальний фідбек суддів та побажання, котрий відправляється розробникам (вони можуть його публікувати за бажанням)

Ми розіслали розробникам весь фідбек котрий судді анонімно добровільно залишили іграм фіналістам. Залишати фідбек, це добровільний процес для суддів, вони як і я не отримують нічого за свою роботу, хоча їх час в індустрії коштує дуже дорого. Цей фідбек особистий та анонімний, ми його тільки розсилаємо розробникам після конкурсу, але ви можете попросити розробників поділитися ним з вами, це їхнє право🤷‍♂️

Дуже круто було б бачити обгрунтовані бали

Ці бали виставляли судді, вони не зобовʼязані їх обгрунтовувати, тим паче анонімному порожньому профілю.

а й як до своєрідної допомоги інді-розробникам

Ця конференція та конкурс і так є допомогою інді-розробникам, вона надає можливість маючи тільки звичайний квиток та бажання отримати власне місце на шоукейсі та можливість прийняти участь в конкурсі для котрого організатори шукають можливість мати якісь призи для інді. Я та судді нічого не отримують за свою роботу та час і роблять це саме для підтримки (авжеж я погоджуюсь щодо необхідності покращення комунікації)

де поруч із балами можна було б отримати хоча б кілька речень з відгуком чи рекомендацією

Вище вже зазначив, що фідбек фіналістам судді залишали, але ніде на конкурсах не залишають фідбек всім учасникам на першому етапі. Є шоукейс, де можна отримати тонни фідбеку.

Питання буде зняте коли нам всім покажуть бали

P.S. Мені дивно чути такий ультимативний запит! Від себе я додав максимально можливу кількість інформації та продемонстрував максимальну відкритість, хоча з вашої сторони немає навіть назви вашого проєкту та деталей вашої участі в Indie Blast та конференції, я досі бачу порожній, новостворений профіль.
За процес та якість організації суддівства говорить моя репутація, цього завжди було достатньо організаторам, суддям та учасникам🫡

Вітаю! Ваша гра не пройшла у фінал бо на першому етапі голосування не потрапила в достатню кількість індивідуальних шортлфстів суддів для виходу у другий етап. Вашу гру додали в свої шортлісти 2 судді з 8, а для проходження у фінал цього разу потрібно було набрати 4 і більше голосів суддів. Я вже вище описував регламент та схему роботи суддів, але нагадаю, що бали виставляють тільки вже фіналістам на другому етапі конкурсу тільки після того, як пограють в гру.
Анонімний фідбек та критику судді залишають за власним бажанням і зазвичай це роблять тільки для фіналістів. Так було і цього року, фідбеку насправді було багато і я вже передав його Анастасії, щоб вона розіслала його розробникам, але враховуючи, що ваша гра не потрапила у фінал, фідбек для неї залишили.

Від себе додам, що участь у шоукейсі є чудовою нагодою та можливістю отримати жививй та дуже важливий фідбек як від просто гравців так і від дуже досвідчених професіоналів.
Дуже сподіваюсь, що наступного разу ваша гра потрапить у більшу кількість індивідуальних шортлістів суддів (тобто набере більше голосів) і зможе вийти у фінал.

О тепер все стало зрозуміло! Так би одразу і розписали як воно проходить! Можна це прямо у FAQ на сторінку Indie Blast.

Я розумію обурення щодо непрозорості з боку розробників-учасників, мій же інтерес тут суто професійний. Персонально я ні на що не розраховував, адже розумів, що мій проект на поточному етапі не рівня більш закінченим проектам більших команд. Але, якщо вже є якийсь конкурс, то отримати звіди бодай якийсь фідбек та рейтинг, банально допомогло б в подальшій розробці. Тим паче, якщо завявляється, що всі судді «дуже досвідчені та професіональні». Навіть фідбек типу: «твій проект потрапив в першу десятку, або на перед останньому місці по арту» — це теж фідбек з яким можна працювати. І найголовніше він є вимірюваним і має тьочки виміру — інші проекти-учасники. А одже можна подивитись, що переможці зробили добре, а в чому ти перевершив тих хто нижче тебе в рейтингу.

На мою думку інтерес будь-якого інді розробника в такому конкурсі наступний:
1) Професійний інтерес: Конкурс завжди мотувуює покращувати власний продукт і власні навички. Але для цього мають бути зрозумілі його правила. Продукти і команди переможці для будьякого інді девелопера є прикладом того, що треба робити та яким критеріям відповідати, для того щоб твій продукт оцінили.
2) Бізнесовий інтерес: Перемога в номінації дозволяє поставити відмітку на сторнці своєї гри, а це трохи збільшує її маркетинговий інмпакт.

І тому дуже дякую, що ви опубікували саме таблицю із результатами.
Ще було б добре побачити команетарі-рецензії судей, для того, щоб розуміти чому саме ці проекти вони обрали. Це додабло б більше прозорості конкурсу та найголовніше допомогло б спільноті краще розвивати свої навичики та свої ігри.

Я приймаю те, що рішення судей завжди буде субєктивним і залежить від їх досвіду та вподобань, як гравців. Але і ховати його теж не варто, адже це в першу чергу не дозволяє спільноті отримувати фідбек та розвиватись. А це на мою думку і є головною цінністю Games Gathering та Indie Blast.

Ідея з номінацією «приз глядацьких симпатій» підтримую, я чесно кажучи раніше наївно думав, що саме так і обирається краще гра Indie Blast — за відгуками гравців, які пограли в неї на стандах конференції...

Згоден на всі 100 з вашими тезами, також підтримую про професійний та бізнесовий інтерес. Погоджуюсь, що цього разу були помилки з комунікацією, — ніхто звісно не ховав рішення, але в майбутньому буду більше про все розказувати і робити це ширшим набором інструментів та засобів.

Ідею з «приз глядацьких симпатій», теж дуже підтримую🤝, колись вже хотіли таке зробити і тепер бачу сенс повернутися до цього, тим паче, що все одно вже ж є квест на конференції в котрому треба грати в ігри на шоукейсі і звісно є сенс додати голосування за кращий проєкт на шоукейсі по версії відвідувачів конференції🫡

Гарно написано. Дуже коректно та без надмірних непотрібних емоцій. Я не в контексті, але звучить як конструктивний фідбек для організаторів. Сподіваюсь вони прислухаються.

Мабуть найбільш демократичний підхід — це дати обирати звичайним людям, але тут є свої недоліки. Зазвичай в таких випадках виграють просто найбільш медійні проєкти чи команди, яким воно ніби сильно погоди і не робить. Для цього краще робити окрему нагороду по типу «вибір глядачів».

Максимально класний варіант — це гібридний набір неупереджених суддів який складався б починаючи з людей з індустрії, закінчуючи інфлюенсерами, які розуміються на попиті ринку.

По крітеріям згоден, шо попало. Можно було рандомно видати і ок. Але краща гра — згоден )

Я там вище відписав як багато людей на лід позиціях безоплатно два тижні визначали «шо попало» і формували «рандомно»))

Доречі, дуже хотів пограти у вашу гру, трейлер зацікавив🤝

Ну, може якась драма, але там завжди була проблема що всі ігри лайнові, прям нема хороших ігор, і голосують якісь ділки за щось що виглядає в стилі комерційних трендів.

Я там вище розписав хто всі ці «ділки»

Для мене було відверто незрозуміло, чому в конкурсі, який називається INDIE Blast, можуть вигравати (або навіть просто брати участь) команди, що вже мають видавника. Хіба це не суперечить самій ідеї конкурсу?

Логічно, що змагатися мають саме незалежні розробники, які створюють ігри власними силами. Як невеликій команді з обмеженими ресурсами (хоч і дуже креативній та розумній) конкурувати з командою, де людей у два-три рази більше та де є видавник, який фінансує розробку?

Я щиро радий за ті команди, що знайшли видавця й змогли зробити чудові ігри. Але все ж здається не зовсім справедливим ставити їх на один рівень з інді-розробниками в рамках конкурсу, що позиціонується як інді.

В сучасному світі, інді ігри перестали бути тільки іграми без видавця. Stardew Valley, Hotline Miami мали видавця. Ба більше, Devolver Digital в цілому вважають видавцем інді ігор, як би це взаємовиключно не звучало. Просто тепер видавець може давати мінімальну допомогу у розробці, але наприклад, займатись піаром, виставленням на платформах і тд. Тому, так, в сучасному світі інді ігри часто бувають не такі вже і independent

паблішер далеко не завжди фінансує розробку. Сказав би навіть, що у більшості випадків не фінансує.

Для людини яка не була там цього року — нічого не зрозуміло. Чому немає назв ігор або посилання на результати конкурсу, щоб я сам подивився там або у стімі? Зазвичай на інді стенд ідуть щоб як мінімум віш-листів набрати, тобто сторінки є.
Без назв ігор я не знаю чи претензії реальні, чи автор просто незадоволений бо виграв не він.

Я не кажу що моя гра мала виграти :) Перемогла гра The floor above, а за арт Unguided. Ігор було багато то ж немає сенсу писати про всі. Посилання на результати немає бо їх як таких немає)

Дякую, подивився, крик у тому що мало б бути напевно навпаки по категоріям

Підписатись на коментарі