За три місяці після релізу Borderlands 4 втратила 97% гравців. Це вже можна вважати провалом?

Borderlands 4 вийшла на початку вересня і на релізі отримала солідні 300 тисяч одночасних гравців на Steam. Однак через три місяці після виходу онлайн гри обвалився на 97% — за останню добу максимальна кількість гравців склала менш як десять тисяч.

Водночас оцінки гри теж продовжують знижуватися. На агрегаторі Metacritic користувацький бал впав до 4,6. За даними ресурсу, це фактично найнижче оцінена гра в серії. Наприклад, у третьої частини Borderlands — 5,6. На Steam у гри змішані відгуки. При цьому на релізі в Take-Two зазначали, що стартові продажі Borderlands 4 не виправдали очікувань. Нові дані ставлять під сумнів плани Gearbox продати щонайменше 8 млн копій.

Читайте також:

На цьому фоні дещо дивною виглядає дорелізна бравада CEO Gearbox Software Ренді Пітчфорду. Нагадаємо, у травні він зазначав, що справжній фанат знайде $80 на Borderlands 4. Всі, хто не може дозволити собі витрати таку суму не можуть вважатися справжніми фанатами. Після виходу гри з’ясувалася, що вона не дуже добре оптимізована. Тоді Пітчфорд порадив повертати гроші тим, кому щось не подобається.

На вашу думку, чи можна офіційно вважати четверту частину Borderlands провалом? Яке майбутнє у серії при таких показниках? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

успех надо оценивать по двум вещам
— напродавали достаточно копий, чтобы отбить разработку и нормально заработать
— не спустили репутацию серии в унитаз, когда фанаты задумаются, а покупать ли следующую игру

вообще с такой репутацией и оценками сложно рассчитывать на длинный хвост продаж
история похожа на то, как Capcom облажалась с последней частью мон хана, причем проблемы схожие, включая главную — хреновое техническое состояние игры

Цікаво ви проводите кореляцію неуспіху через онлайн аудиторію у боксового продукту. Фігурально висловлюючись їм «плювати» скільки там залишилося онлайну , бо залишись вони чи ні ,але з точки зору бізнесу кожен з них вже заплатив 80 умовних доларів. Скільки онлайну це можливо чутливо для майбутніх длц. 300к онлайна на старті це дуже непогано в наші часи. Це десь близько 2-3 млн копій проданих. Крім того це тільки в стімі, а ще є консолі — наскільки я знаю на консолях Бордерлендс дуже популярна серія. Тож там продажі можуть бути ще більші. Ну нехай на всіх платформах це десь 5-6 мільйонів копій — це не 8 заявлених, то з цієї точки зору це провал. Але що таке ось ці 8 млнів? Це точка беззбутковості, чи це шоб Пітчфорд і Зельнік собі ще по одній яхті купили — того ніхто не зна. Але знаючи з історіі як ці цифри ставлять маркетнгові відділи зі стелі, то точно хз що таке ці 8 млнів. А ще відкрию військову таємницю — у ігор є не тільки перших кілька місяців , а ще є довгий «хвіст» продаж, тож з цієї точки зору думаю у серії майбутнє не безхмарне але нормальне.

нехай на всіх платформах це десь 5-6 мільйонів копій

2,2 млн на всіх платформах за два тижні після релізу було, з яких 1,3 — стім. зараз стімдб каже про ~2 млн продажів.

гра отримала першу знижку на 20% вже через місяць після релізу. тому якось дуже сумнівно, що хоча б 4 млн на всіх платформах зараз є. особливо, якщо враховувати рейтинг гри у пс стор (нижче 4) та кількість людей, що оцінили її там (13к гравців).

Але що таке ось ці 8 млнів? Це точка беззбутковості, чи це шоб Пітчфорд і Зельнік собі ще по одній яхті купил

думаю тут як раз може бути другий варіант) але! в жирбоксі казали, що цінник у 80 баксів саме тому, що бюджет гри збільшився у двічі. тобто він мінімум 200 млн становить. за оцінками аналітиків, в перший місяць вона згенерувала ~150 млн.

є довгий «хвіст» продаж

не бачу поки жодної причини, щоб цей хвіст продажів якось вплинув на загальну ситуацію.

у серії майбутнє не безхмарне але нормальне.

ну ще одну гру точно випустять, я думаю. хоча навіть цю треба було лишити в помиральній ямі (ну, але це вже тільки моя думка).

Знижка не є залізним показником низьких продажів гри. Усе задежить від окремих студій/паблішерів та їх політики.
Стосовно проданих копій та хвосту про який говорить пан вище — ось є непогана інфографіка стосовно хвостів до минулих частин.

Звісно час зараз інший і це вплине на динаміку. Але це непоганий референс.
І так одна з причин прайсу у 80$ полягає саме у майбутніх знижках. Вони намагаються закласти більший дохід на період коли будуть підтягуватися хвости з 50%+ знижками, що вже стало звичайною практикою для багатьох видавців.

Стосовно бюджету у 200 мільйонів. Ну не знаю. Можливо це і правда, звачаючи на вмираючий тренда на ААА проекти з шаленими бюджетами. Але з іншої сторони, виникає питання, хто поклав у кишеню різницію. Бо одна з особливостей франшизи — це візуальний стиль, який дозволяє значно знизити вартість арту. Який у свою чергу і з’їдає значну частину бюджету.

97%? Нічого так прірва! Як у No Man’s Sky свого часу

Підписатись на коментарі