CEO Epic Games хоче, щоб Steam прибрав позначку «Made with AI». Працівники Valve не згодні і порівнюють тег зі складом продуктів харчування

Дискусія навколо маркування ігор, для створення яких використовували штучний інтелект, триває. Нагадаємо, що минулого тижня спеціаліст з motion capture Метью Воркман зазначив — Steam та всі цифрові маркетплейси мають прибрати позначку «Made with AI». Це, на його думку, втратило свій сенс. Воркмана підтримав CEO Epic Games Тім Свіні.

«Згоден. Ші-тег має значення для художніх виставок для розкриття авторства, а також для ринків ліцензування цифрового контенту, де покупці повинні розуміти ситуацію з правами. Він не має сенсу для ігрових магазинів, де ШІ буде залучений майже в усіх майбутніх виробництвах», — пояснив свою позицію Свіні.

З цим не погодився художник Айі Санчес, який працює над Counter-Strike у Valve.

«Це те саме, що сказати: харчові продукти не повинні мати список інгредієнтів. Споживач має право знати, що саме він купує, і вирішувати, чи прийнятний для нього такий контент. Єдині, хто бояться такої позначки, — це ті, хто знає, що їхній продукт зроблений нашвидкуруч», — зазначив Санчес.

Художнику апелює Воркман — на його думку, мистецькі твори не можна порівнювати з їжею чи побутовою технікою, адже ті можуть бути шкідливими для здоров’я, якщо їх неправильно рекламувати.

«Особисто я не боюся маркування. Я вважаю, що воно на Steam не застосовується послідовно, а правила незрозумілі як розробникам, так і гравцям. У нинішньому вигляді позначка Valve/Steam „Made with AI“ настільки „широка“, що під неї підпадають будь-які розробники, які користуються Unreal Engine, Google Suite (Gmail/Docs/Sheets), Slack (де безліч автоматизацій на базі ШІ), продуктами Adobe, Microsoft Office тощо», — додав він.

Своєю чергою розробник валлійської гри Azaran: Islands of the Jinn звернувся в треді до Свіні і зазначив — позиція останнього свідчить про те, що Epic тепер використовує інструменти кодування на основі штучного інтелекту для оновлень Unreal Engine. Тому, згідно з рекомендаціями Steam, будь-яка гра, створена за допомогою Unreal Engine, повинна декларувати використання GenAI.

«Неправда. Мені просто гидко спостерігати, як Valve забирає все більше можливостей у малих розробників, полегшуючи нові хвилі кампаній „скасування“ та рев’ю-бомбардування. Раніше Steam просто забезпечував завантаження ігор. Потім вони закрили шлях до альтернативних платежів, потім до цінової конкуренції, потім до криптовалют, а тепер і до ШІ», — пише Свіні.

На вашу думку, хто в цій дискусії правий? Чи дійсно настав час прибрати ШІ-тег з цифрових майданчиків? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ЧОМУСЬ на сайті FAB існує позначка Generated with AI — ( Yes / No ). Чомусь Тім Свіні пише про те, щоб прибрати цю позначку в Steam від компанії Valve, але ні слова про те, щоб прибрати цю позначку на FAB від Epic Games? Агов, не лізь у чужий бізнес, Тіме! Займайся покращенням власного бізнесу! Valve самі чудово впораються зі Source 2 та Steam!

Я особисто використовую Unreal Engine 5 від Epic Games і вважаю це чудовим ігровим рушієм. Користуватися Source 2 як інді розробник я не маю змоги, оскільки Valve хоч і обіцяли колись відкрити ліцензування, але досі цього не зробили. Вже 2025 рік.

Інтернет-магазин ігор для ПК Steam від Valve кращий за всі інші, на мою особисту думку. Я мав справу і з Epic Games Store і зі Steam. І вся оця колотнеча марна, бо інформація про використання ШІ в іграх на сторінках крамниці Steam це перевага, а не недолік. Запитайте у покупців.

Уточнення щодо Made with AI в Steam. Steam просто просить у видавців ігор розкривати інформацію щодо того, чи існує у грі контент, згенерований ШІ, а також надавати інформацію, чи це було створено заздалегідь, чи працює як генерація у реальному часі. Steam просить розкривати інформацію, як саме було використано Generative AI у процесі розробки. Цю інформацію розміщують на сторінці продукту. Це не позначка (позначка Штучний Інтелект існує в Steam у класичному науково-фантастичному значенні і існувала ще до появи генеративного штучного інтелекту). Це лише додактова інформація про продукт.

Чи потрібне це і кому це потрібне? Запитайте у покупців відеоігор. Це найкраще, що можна зробити.

Як на мене оптимізація коду із Ші не має вимагати плашку, якщо команда розробників гарантує вчасні матчі на баги і адекватний бетатест. Куди серцозніше щодо візуальної складової. Бо залучення ші до створення моделей/малюнків перетворює реальність на мильно-надуте ляльководство.
Крики феміністок про сексуалізацію персонажок будуть здаватись тихим шипітом. Тут плашка обов’язкова. Бо патчами таке адекватно не правиться.

Я, як розробник і просто, як консюмер, ніколи не дивлюсь, чи має гра АІ елементи, коли купую продукт, бо по-перше, я купую гру, а ніякі там продукти в магазині, по-друге, воно зразу буде видно, чи є АІ, чи нема, по-третє, якщо гра бімба, то вона бімба, яка різниця, чи є той АІ там, якщо гра погана, то ти просто або рефандиш, або просто забиваєш на гру. Люди самі культивують, фокусуються на тому АІ, а потім кажуть, чого так багато згадок про той АІ. Всі прям забули, що у Стімі як глянеш, так 80% випущених інді-проектів це просто ассет-фліпів, але людей більше цікавить, чи ж ШІ в грі...

Це так тупо. ШІ — це лише інструмент.
Це не про склад продукту, а про те, які інструменти були задіяні при його виробництві — хто таке пише?
Гавнокод можна написати як з ШІ, так і без.
При чому без — вищий процент, полюбому буде.

ні, вже тошно від купи халтури зробленої на колінці за допомогою аі. Навіть коли вилазить якась реклама гри і ти розумієш що вони навіть трошечки не напружувались перевірити наскільки косячне це відео чи те що реклама і сама гра на різних планетах.

Головне, щоб гра була хороша. Не думаю, що люди вертітимуть носом лише через саму позначку

Я вважаю що цю інфу треба вказувати, якщо не конкретно де саме в продукті було задіяно АІ, то як мінімум % у складі гри.

Юзнув копайлот в коді шоб згенерети юніт тест — запушив в прод і тепер твій продукт Made With AI. Magnifico. Sales stonks (але не в геймдеві офк :D)

А чим їм мішає позначка made ai? Як на мене, то вона потрібна, бо на даний час аі не настільки досконало працює і робота і вправду робиться нашвидкоруч і не так досконало виглядає як зроблено вручну. Також робота аі не може цінитись на тому ж рівні, що і робота митців

бо це лейба з поганним значенням, і нема чітких метрик де сгенерованний юніт тест в коді це вже made with ai, чи де більше половина гри сгенерована LLM тільки цей поріг перешагує

Гальонкін прибрав форуми і ревю щоб челядь не нила, тепер вони пилять вайб код в уе5 і благають платформу де справді купляють ігри не давати позначку «уе5 це кусок гівна який виглядає гірше за гру на пс3, спалить ваш комп»

Краще рушія за UE5 не існує

Ага, оптимизация во втором сталкере как бы намекает.

Я не знаю, на якому тостері ви граєте, але у мене 140 кадрів в 4К на ультра, з ДЛСС на якість.

А эти 140 фпс с нами в одной комнате? Не знаю, какая из видюх выдаст 140 фпс. 5090? Так в топе стима сплошь и рядом 3050, 3060, 4050, 4060.
Я играл и прошел на релизе, я тот самый человек, которому было комфортно в 4к с моей 1070 Ti, но даже у моего отца на видюхе с DLSS в Залесье начиналось слайд-шоу :)
Мне нравится второй сталкер, но назвать UE5 хорошим движком у меня язык не повернется.
Может с точки зрения разраба там лафа, но с точки зрения потребителя это нечто очень лагучее.

У мене 4090, але і 4070, і 3090 корешей видає 140 кадрів в топі з фреймгенами і ДЛСС. Проблема не в двіжку, а в тому, як деви його юзають.

Яб хотів знати яка частина нагенерована в грі, і для имене прийнятніше було ввести якийсь стандарт градації застосування ШІ в розробці. Наприклад шкала від 0 до 10, де зростання показує все глибшого і більшого об’єму використання використання. Мене не засмучує, що я не бачиму позначку нуль, але цікавить те що більше одиниці.

А якщо в грі 100% коду нагенеровано?

Одна велика компанія заходить на ринок іншої і шукає способи як потиснути лідера.

В цілому погоджуюсь що тег втрачає сенс особливо з приходом ШІ в програмування, але відчуваю що це просто привід покритикувати конкурента хоча б за щось

"

Споживач має право знати, що саме він купує, і вирішувати, чи прийнятний для нього такий контент.

Чудова ідея! Коли побачимо маркування «Зроблено в росії» на іграх? Ох, я ж забув, Вальв аполітичні і самі вирішують що розкривати споживачеві про гру чи розробника, а що ні. Як завжди, фестиваль лицемірства на марші.

Як відмітили дописувачі нижче — зараз ШІ вже настільки інтегрований в розробку, що більшість ігор підпадають під цю категорію, через відсутність чітких правил що вважати участю ШІ в проєкті, а що ні.

Ліпити цей тег всюди де використовується ШІ — немає сенсу, бо 99% ігор будуть із цим тегом і він просто втратить свій зміст.
1. Якщо я використаю ШІ для того щоб він мені пояснив як працює певна фіча в Unity, замість того щоб витрачати години на перечитку форумів і перегляд відео — я використав ШІ для створення гри? — Так
2. Якщо стажер згенерив код який тімлід рев’ювнув і апрувнув — гра була створена за допомогою ШІ? — Так
3. Якщо інді команда використала ШІ для перекладу гри на інші мови — гра була створена за допомогою ШІ? — Так
Якщо у всіх трьох випадках робота була перевірена реальними людьми і робить те що повинна була робити, то чи є ця гра якимось чином гірша від гри де ШІ взагалі не застосовували? І скоріш за все щось із цього використовується в 99% ігор які розробляються сьогодні. Тому якщо ліпити цей тег на всі ігри — він не буде нести ніякого змісту.
Натомість — потрібно просто змінити призначення цього тегу. Якщо більшість контенту було згенеровано ШІ (графічного чи наративного, а інколи й коду) — то тоді варто вішати такий тег.

Так а хто і як визначатиме % згенерованого контенту?) От у гри 49% згенеровано ШІ, то вона отримає плашку від габена?

Інді студіям, по типу Activision, стане важко виправдовувати цінник під 80$ у грі, витрати на яку «оптимізували» завдяки ШІ, тому мінусів для гравців не бачу. Що вірно було підмічено — не вистачає чіткіших критеріїв цієї позначки.

стане важко виправдовувати цінник під 80$ у грі

Та якби ж там. АІ слоп в новій колді цвіте і пахне, але цінник той самий))

плохому танцору ноги мешают.
игры надо делать хорошие и никто не будет обращать внимание, какие ты там метки на свою игру поставил.

Valve забирає все більше можливостей у малих розробників

бедные несчастные малые разработчики, они все уже давно сбежали от тирании Vavle в EGS... весь правда, да?

Він не має сенсу для ігрових магазинів, де ШІ буде залучений майже в усіх майбутніх виробництвах

Так правда, у найближчий час майже кожен випущений проект буде використовувати ШІ (від генерації текстур до 3д-моделей). Коли це стане стандартом — сенсу в цій плашці не буде.

Підписатись на коментарі