Чи боїтеся, що ваша гра загубиться серед тисяч схожих проєктів в Steam? Що ви думаєте про перенасичення ринку?
За три останні роки на Steam вийшло понад 50 000 нових проєктів, що робить ринок одним з найдинамічніших та найбільш перенасичених у світі.

І тут постає питання: чи буде ваша гра достатньо унікальною? Чи не загубиться вона серед десятків тисяч інших схожих проєктів?
Багато хто з вас вже стикався з цією ситуацією: хочете зробити гру мрії — унікальну, особливу, свою. А виявляється, що таких вже є сотні (хіба що ви один з тих відважних, хто вважає, що все інше «кал» а ваша ідея 100% залетить?) (P.S: Я один з таких))
Для прикладу погляньмо на платформери
Це один із найпопулярніших жанрів серед інді-розробників... і один із найбільш перенасичених.
- 2D-платформерів на Steam вже майже 9 300;
- 3D-платформерів близько 6 000.
Тож коли говоримо про «зроблю платформер, бо це просто» — варто пам’ятати: іноді не складність механіки є проблемою, а кількість інших людей, які зробили те саме.
На смартфонах ситуація, я би сказав, схожа. Загалом у магазинах застосунків доступно понад 700 000 мобільних ігор (Google Play + App Store).
Чи варто перестати робити ігри?
Якби моєю ціллю було прибрати вас, як конкурентів (поганий жарт, правда?) — я би сказав: Звичайно так!
Але дуже добре, що це не так! Взагалі все що я сказав вище — це лише статистика у якої є багато «але».
Для прикладу:
- Величезна кількість ігор виходить «по приколу». Буквально зроблених за вечір, без мети стати успішними! І такі релізи теж потрапляють у статистику, створюючи зайвий шум.
- Також значна частина проєктів — це відверті клони. Одна механіка копіюється сотнями разів, і відмінностей між іграми майже немає. А багато проєктів не мають ні якості, ні базового опрацювання.
Є навіть такі «шедеври», як Furry Love (тут і говорити нема про що...), але формально це теж повноцінний реліз у Steam. І таких нюансів безліч!
Але тоді виходить що більш ніж 50% поста це повна фігня?
І знову ні. Багато ігор справді хороші, якісні й цікаві, але вони просто не залетіли. Причин може бути безліч: від малого бюджету на маркетинг (не завжди основний чинник) до тої ж конкуренції.
Тому основна суть усієї цієї статистики не лякати вас числами, а показати, що є аспекти, на які все ж варто інколи зважати. Якщо ви справді хочете зробити свою гру — робіть те, що можете назвати унікальним хоча б у чомусь: механікою, подачею, стилем, світом.
Досліджуйте, що робить гру захопливою, чому гравці залишаються, що чіпляє увагу з перших секунд. Ну і не забувайте за маркетинг...
І тоді, сподіваюсь, у вас все вийде 😉
Підписуйтеся на мене в тг
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів