Чи потрібен Проєктний Менеджер інді-студіям та соло-розробникам? Давайте обговоримо
Привіт, GameDev DOU!
Останні кілька місяців я волонтерю в невеликій геймдев-студії. Працюю з розробниками — як соло, так і командами. І бачу повторювану закономірність. Люди талановиті, технічно сильні. Проєкти рухаються вперед. Але всюди схожі організаційні виклики: ідеї губляться в листуванні, дедлайни зриваються, пріоритети змінюються щодня, документація існує, але ніхто не знає, де вона. Це не про некомпетентність. Просто креативним фахівцям часто бракує системності — не тому, що не можуть, а тому, що це відволікає від того, що роблять найкраще.
У студії я побудувала структуру: чітку документацію, регулярні зустрічі, зрозумілі плани. Результат? Команда перейшла від «намагаємося встигнути» до «розуміємо, що робимо й коли». Продуктивність зросла на 30%.
Питання: чи потрібні такі послуги іншим інді-командам та соло-розробникам?
Що робить менеджер (і що може бути корисним вам)
📚 Організація документації та робочого середовища
Створення впорядкованої системи (у будь-якому зручному інструменті), де вся інформація лежить на своїх місцях, від технічних описів до шаблонів зустрічей. Щоб не витрачати час на пошуки «того самого документа».
🗓️ Координація команди
Регулярні зустрічі (щоденні обговорення, планування, огляди підсумків), чітке відстеження прогресу та можливих перешкод. Прозора комунікація, щоб усі розуміли, хто що робить і з якою метою.
📊 Планування проєктів
Створення дорожніх мап, часових планів, упорядкування списку завдань. Балансування обсягу роботи, часу та ресурсів. Відстеження залежностей між завданнями. Щоб було зрозуміло, що робимо зараз, що робитимемо далі і коли очікувати результат.
🛠️ Налаштування процесів
Запуск або адаптація гнучких моделей роботи, оптимізація робочих циклів, налагодження інструментів для планування. Виявлення того, що уповільнює роботу, та пошук рішень.
🤝 Підтримка команди
Вирішення конфліктів, фасилітація складних обговорень, підтримка здорової атмосфери. Щоб люди фокусувалися на створенні гри, а не на непорозуміннях.
📈 Комунікація із зовнішніми партнерами
Якщо працюєте з видавцем, інвесторами чи підрядниками — допомога з підготовкою звітів, оновлень статусу, презентацій і підтримкою комунікації.
Як це працює
Універсальних рішень не існує. Кожна команда унікальна: різні цілі, різні темпи, різні болі.
Тому мій підхід завжди індивідуальний:
- комусь потрібен менеджер на повний час
- комусь достатньо підтримки кілька разів на тиждень
- комусь потрібна разова консультація
- а комусь лише впорядкування документації
Я не нав’язую «єдино правильну» систему — я допомагаю знайти ту, що працюватиме саме у вашому випадку.
Чому я про це пишу
Я бачу, як багато талановитих інді-команд і соло-розробників зіштовхуються не з технічними складнощами, а саме з організаційними. Вони знають, що хочуть створити, але губляться в пріоритетах, забувають про залежності між завданнями і про важливі аспекти розробки.
І мені цікаво почути вашу думку:
Для незалежних команд розробки ігор:
- Чи відчуваєте потребу в проєктному менеджменті?
- Які ваші найбільші організаційні виклики?
- Що заважає бути продуктивнішими?
- Чи думали ви про залучення менеджера, але щось зупиняло?
- Якщо працюєте з видавцем, чи хотіли б мати опціональну підтримку менеджера від нього?
Для соло-розробників:
- Чи була б корисною допомога з упорядкування роботи над грою?
- З якими труднощами в плануванні стикаєтеся?
- Чи розглядали б підтримку на частковій зайнятості?
- Чи цінували б ви, якби видавець пропонував додаткову організаційну підтримку?
Для всіх:
- Які саме організаційні послуги були б цінними?
- Що б ви хотіли делегувати, щоб зосередитися на розробці?
- Чи бачите користь у тому, щоб видавці пропонували такі послуги як опцію, а не вимогу?
Мені справді цікаво дізнатися ваші історії та досвід. Можливо, ви вже працювали з проєктними менеджерами, що спрацювало, а що ні? Або ви навмисно уникаєте цієї співпраці — чому?
Чекаю на ваші коментарі та досвід! 👇
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПроекти звісно не наведено, тому не зрозуміло чи насправді там була якась проблема та як вимірювався ріст продуктивності. Можливо менеджер надумав собі роль спачителя у команді яка його проклинає мертвими очима, можливо цю статтю написав чатгпт, хто зна.
дякую, що поділились своїми болями, це теж важливо.
Декілька років тому назад я проходив курси з геймдизайну, а минулого року пройшов онлайн-курс проєктного менеджера в IT. Для мене знання про проектний менеджмент стали корисними і це допомогло в упорядкуванні завдань над моїми проектами.
— Чи потрібен проектний менеджер соло-розробникам?
— Не знаю. Думаю, знання про менеджмент будуть корисні, щоб бути самому собі менеджером. Але наймати додаткову людину на постійну основу, то скоріше за все ні.
Моя думка така, що послуги проектного менеджера можливо і потрібні інді-студіям і командам, які прагнуть збільшити свою ефективність у роботі, але для соло-розробників достатньо разової консультації або онлайн-курсу чи гарної книги.
Згодна про те, що на постійну основу (фулл тайм), для соло-девелопера наймати менеджера то буде занадто. Але також хочеться, щоб соло-розробники розуміли, що не обовʼязково все на собі тягнути :) Можна порадитись, проконсультуватись. Або як ви зробили, взяти курс з проектного менеджменту (вони і безкоштовні є). Часто розробники просто про це не задумуються, думаючи, що і так все норм) але в цій статті моя задача була підсвітити, на що, окрім розробки, треба звернути увагу загалом при розробці ігор і що може бути і по іншому))
Дякую, що поділились своїм досвідом!
Уряяя! Я вас знайшов. Тепер знаю, до кого звернутиля, не безкоштовно, коли почну організовувати проект. Поки він в стадії ідеї, короткого дизайн документу, часу дуже мало на все інше. Робота , як завжди, але вириваю шматочки часу, щоб поробити своє. Проджект менеджер однозначно потрібен. Інколи, він лише статистично слідкує, щоб все вчасно закривалося, або за тим, чи перевели задачу у потрібний статус, але часто , і це найважливіше, він вирішує задачі «за кадром», від яких просто вибухає голова, коли ще й іх на себе береш.
Дякую, що поділились! Звертайтесь, сподіваюсь зможу допомогти)
Організація, дійсно, найбільша проблема в інді-розробці.
Можу казати за свій досвід, так як маю 15 років в ІТ і навіть мені важко все чітко, step-by-step організувати. Але, найбільша проблема в інді, це те, що ти просто покриваєшся великою, різнобічною роботою: ти і педалиш, і маєш робити 2D/3D арти, мусиш продумувати UX, і геймдизайенер, і пишеш документацію, в якийсь момент починаєш задумуватись про стратегію маркетингу. Все це вносить свій хаос в загальний процес, бо ти один, проблем багато. Як би ретельно все не документувалось, як би детально всі задачі не трекались у тікетах, щось та забудеш. Факт в тому, що має бути людина, яка зніме тягар організації процесу, буде менеджити документообіг і його покриття логікою. Такий собі універсальний менеджер, бажано з технічним бекграундом.
дякую, що поділились досвідом! Ви праві, бути людиною-оркестром дуже важко.