Чи потрібен Проєктний Менеджер інді-студіям та соло-розробникам? Давайте обговоримо
Привіт, GameDev DOU!
Останні кілька місяців я волонтерю в невеликій геймдев-студії. Працюю з розробниками — як соло, так і командами. І бачу повторювану закономірність. Люди талановиті, технічно сильні. Проєкти рухаються вперед. Але всюди схожі організаційні виклики: ідеї губляться в листуванні, дедлайни зриваються, пріоритети змінюються щодня, документація існує, але ніхто не знає, де вона. Це не про некомпетентність. Просто креативним фахівцям часто бракує системності — не тому, що не можуть, а тому, що це відволікає від того, що роблять найкраще.
У студії я побудувала структуру: чітку документацію, регулярні зустрічі, зрозумілі плани. Результат? Команда перейшла від «намагаємося встигнути» до «розуміємо, що робимо й коли». Продуктивність зросла на 30%.
Питання: чи потрібні такі послуги іншим інді-командам та соло-розробникам?
Що робить менеджер (і що може бути корисним вам)
📚 Організація документації та робочого середовища
Створення впорядкованої системи (у будь-якому зручному інструменті), де вся інформація лежить на своїх місцях, від технічних описів до шаблонів зустрічей. Щоб не витрачати час на пошуки «того самого документа».
🗓️ Координація команди
Регулярні зустрічі (щоденні обговорення, планування, огляди підсумків), чітке відстеження прогресу та можливих перешкод. Прозора комунікація, щоб усі розуміли, хто що робить і з якою метою.
📊 Планування проєктів
Створення дорожніх мап, часових планів, упорядкування списку завдань. Балансування обсягу роботи, часу та ресурсів. Відстеження залежностей між завданнями. Щоб було зрозуміло, що робимо зараз, що робитимемо далі і коли очікувати результат.
🛠️ Налаштування процесів
Запуск або адаптація гнучких моделей роботи, оптимізація робочих циклів, налагодження інструментів для планування. Виявлення того, що уповільнює роботу, та пошук рішень.
🤝 Підтримка команди
Вирішення конфліктів, фасилітація складних обговорень, підтримка здорової атмосфери. Щоб люди фокусувалися на створенні гри, а не на непорозуміннях.
📈 Комунікація із зовнішніми партнерами
Якщо працюєте з видавцем, інвесторами чи підрядниками — допомога з підготовкою звітів, оновлень статусу, презентацій і підтримкою комунікації.
Як це працює
Універсальних рішень не існує. Кожна команда унікальна: різні цілі, різні темпи, різні болі.
Тому мій підхід завжди індивідуальний:
- комусь потрібен менеджер на повний час
- комусь достатньо підтримки кілька разів на тиждень
- комусь потрібна разова консультація
- а комусь лише впорядкування документації
Я не нав’язую «єдино правильну» систему — я допомагаю знайти ту, що працюватиме саме у вашому випадку.
Чому я про це пишу
Я бачу, як багато талановитих інді-команд і соло-розробників зіштовхуються не з технічними складнощами, а саме з організаційними. Вони знають, що хочуть створити, але губляться в пріоритетах, забувають про залежності між завданнями і про важливі аспекти розробки.
І мені цікаво почути вашу думку:
Для незалежних команд розробки ігор:
- Чи відчуваєте потребу в проєктному менеджменті?
- Які ваші найбільші організаційні виклики?
- Що заважає бути продуктивнішими?
- Чи думали ви про залучення менеджера, але щось зупиняло?
- Якщо працюєте з видавцем, чи хотіли б мати опціональну підтримку менеджера від нього?
Для соло-розробників:
- Чи була б корисною допомога з упорядкування роботи над грою?
- З якими труднощами в плануванні стикаєтеся?
- Чи розглядали б підтримку на частковій зайнятості?
- Чи цінували б ви, якби видавець пропонував додаткову організаційну підтримку?
Для всіх:
- Які саме організаційні послуги були б цінними?
- Що б ви хотіли делегувати, щоб зосередитися на розробці?
- Чи бачите користь у тому, щоб видавці пропонували такі послуги як опцію, а не вимогу?
Мені справді цікаво дізнатися ваші історії та досвід. Можливо, ви вже працювали з проєктними менеджерами, що спрацювало, а що ні? Або ви навмисно уникаєте цієї співпраці — чому?
Чекаю на ваші коментарі та досвід! 👇
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів