Чи потрібен Проєктний Менеджер інді-студіям та соло-розробникам? Давайте обговоримо

Привіт, GameDev DOU!

Останні кілька місяців я волонтерю в невеликій геймдев-студії. Працюю з розробниками — як соло, так і командами. І бачу повторювану закономірність. Люди талановиті, технічно сильні. Проєкти рухаються вперед. Але всюди схожі організаційні виклики: ідеї губляться в листуванні, дедлайни зриваються, пріоритети змінюються щодня, документація існує, але ніхто не знає, де вона. Це не про некомпетентність. Просто креативним фахівцям часто бракує системності — не тому, що не можуть, а тому, що це відволікає від того, що роблять найкраще.

У студії я побудувала структуру: чітку документацію, регулярні зустрічі, зрозумілі плани. Результат? Команда перейшла від «намагаємося встигнути» до «розуміємо, що робимо й коли». Продуктивність зросла на 30%.

Питання: чи потрібні такі послуги іншим інді-командам та соло-розробникам?

Що робить менеджер (і що може бути корисним вам)

📚 Організація документації та робочого середовища

Створення впорядкованої системи (у будь-якому зручному інструменті), де вся інформація лежить на своїх місцях, від технічних описів до шаблонів зустрічей. Щоб не витрачати час на пошуки «того самого документа».

🗓️ Координація команди

Регулярні зустрічі (щоденні обговорення, планування, огляди підсумків), чітке відстеження прогресу та можливих перешкод. Прозора комунікація, щоб усі розуміли, хто що робить і з якою метою.

📊 Планування проєктів

Створення дорожніх мап, часових планів, упорядкування списку завдань. Балансування обсягу роботи, часу та ресурсів. Відстеження залежностей між завданнями. Щоб було зрозуміло, що робимо зараз, що робитимемо далі і коли очікувати результат.

🛠️ Налаштування процесів

Запуск або адаптація гнучких моделей роботи, оптимізація робочих циклів, налагодження інструментів для планування. Виявлення того, що уповільнює роботу, та пошук рішень.

🤝 Підтримка команди

Вирішення конфліктів, фасилітація складних обговорень, підтримка здорової атмосфери. Щоб люди фокусувалися на створенні гри, а не на непорозуміннях.

📈 Комунікація із зовнішніми партнерами

Якщо працюєте з видавцем, інвесторами чи підрядниками — допомога з підготовкою звітів, оновлень статусу, презентацій і підтримкою комунікації.

Як це працює

Універсальних рішень не існує. Кожна команда унікальна: різні цілі, різні темпи, різні болі.

Тому мій підхід завжди індивідуальний:

• комусь потрібен менеджер на повний час
  • комусь достатньо підтримки кілька разів на тиждень
  • комусь потрібна разова консультація
  • а комусь лише впорядкування документації

Я не нав’язую «єдино правильну» систему — я допомагаю знайти ту, що працюватиме саме у вашому випадку.

Чому я про це пишу

Я бачу, як багато талановитих інді-команд і соло-розробників зіштовхуються не з технічними складнощами, а саме з організаційними. Вони знають, що хочуть створити, але губляться в пріоритетах, забувають про залежності між завданнями і про важливі аспекти розробки.

І мені цікаво почути вашу думку:

Для незалежних команд розробки ігор:

• Чи відчуваєте потребу в проєктному менеджменті?
  • Які ваші найбільші організаційні виклики?
  • Що заважає бути продуктивнішими?
  • Чи думали ви про залучення менеджера, але щось зупиняло?
  • Якщо працюєте з видавцем, чи хотіли б мати опціональну підтримку менеджера від нього?

Для соло-розробників:

• Чи була б корисною допомога з упорядкування роботи над грою?
  • З якими труднощами в плануванні стикаєтеся?
  • Чи розглядали б підтримку на частковій зайнятості?
  • Чи цінували б ви, якби видавець пропонував додаткову організаційну підтримку?

Для всіх:

• Які саме організаційні послуги були б цінними?
  • Що б ви хотіли делегувати, щоб зосередитися на розробці?
  • Чи бачите користь у тому, щоб видавці пропонували такі послуги як опцію, а не вимогу?

Мені справді цікаво дізнатися ваші історії та досвід. Можливо, ви вже працювали з проєктними менеджерами, що спрацювало, а що ні? Або ви навмисно уникаєте цієї співпраці — чому?

Чекаю на ваші коментарі та досвід! 👇

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Проекти звісно не наведено, тому не зрозуміло чи насправді там була якась проблема та як вимірювався ріст продуктивності. Можливо менеджер надумав собі роль спачителя у команді яка його проклинає мертвими очима, можливо цю статтю написав чатгпт, хто зна.

дякую, що поділились своїми болями, це теж важливо.

Декілька років тому назад я проходив курси з геймдизайну, а минулого року пройшов онлайн-курс проєктного менеджера в IT. Для мене знання про проектний менеджмент стали корисними і це допомогло в упорядкуванні завдань над моїми проектами.

— Чи потрібен проектний менеджер соло-розробникам?
— Не знаю. Думаю, знання про менеджмент будуть корисні, щоб бути самому собі менеджером. Але наймати додаткову людину на постійну основу, то скоріше за все ні.

Моя думка така, що послуги проектного менеджера можливо і потрібні інді-студіям і командам, які прагнуть збільшити свою ефективність у роботі, але для соло-розробників достатньо разової консультації або онлайн-курсу чи гарної книги.

Згодна про те, що на постійну основу (фулл тайм), для соло-девелопера наймати менеджера то буде занадто. Але також хочеться, щоб соло-розробники розуміли, що не обовʼязково все на собі тягнути :) Можна порадитись, проконсультуватись. Або як ви зробили, взяти курс з проектного менеджменту (вони і безкоштовні є). Часто розробники просто про це не задумуються, думаючи, що і так все норм) але в цій статті моя задача була підсвітити, на що, окрім розробки, треба звернути увагу загалом при розробці ігор і що може бути і по іншому))

Дякую, що поділились своїм досвідом!

Уряяя! Я вас знайшов. Тепер знаю, до кого звернутиля, не безкоштовно, коли почну організовувати проект. Поки він в стадії ідеї, короткого дизайн документу, часу дуже мало на все інше. Робота , як завжди, але вириваю шматочки часу, щоб поробити своє. Проджект менеджер однозначно потрібен. Інколи, він лише статистично слідкує, щоб все вчасно закривалося, або за тим, чи перевели задачу у потрібний статус, але часто , і це найважливіше, він вирішує задачі «за кадром», від яких просто вибухає голова, коли ще й іх на себе береш.

Дякую, що поділились! Звертайтесь, сподіваюсь зможу допомогти)

Організація, дійсно, найбільша проблема в інді-розробці.
Можу казати за свій досвід, так як маю 15 років в ІТ і навіть мені важко все чітко, step-by-step організувати. Але, найбільша проблема в інді, це те, що ти просто покриваєшся великою, різнобічною роботою: ти і педалиш, і маєш робити 2D/3D арти, мусиш продумувати UX, і геймдизайенер, і пишеш документацію, в якийсь момент починаєш задумуватись про стратегію маркетингу. Все це вносить свій хаос в загальний процес, бо ти один, проблем багато. Як би ретельно все не документувалось, як би детально всі задачі не трекались у тікетах, щось та забудеш. Факт в тому, що має бути людина, яка зніме тягар організації процесу, буде менеджити документообіг і його покриття логікою. Такий собі універсальний менеджер, бажано з технічним бекграундом.

дякую, що поділились досвідом! Ви праві, бути людиною-оркестром дуже важко.

Підписатись на коментарі