«Витратити години на знайомство з Linux замість ігор — не найгірший результат». Про експеримент геймінгу на Linux
Привіт, спільното! Побачив у виданні The Verge цікаву статтю Натана Едвардса, який оглядає для видання техніку. Зневірившись у Windows через останні дії компанії, він вирішив наступний рік провести на Linux. Примітно, що він робить акцент саме на геймінгу і зазначає — грати на Linux ще ніколи не було настільки доступним. Наводжу його ключові цитати та тези зі статті.
«Щоб не було двозначностей: мій десктоп нормально працює на Windows 11. Але співвідношення „класні нові функції“ до „відверто дратівних речей“ невисоке. Я не хочу розмовляти зі своїм комп’ютером. Я не хочу користуватися OneDrive. І вже точно не збираюся користуватися Recall. Мене втомило, що Windows намагається змусити мене використовувати Edge, Edge — користуватися Bing, а все разом — користуватися Copilot. Я заплатив за підписку Office 365, щоб редагувати файли Excel. Потім Office 365 перетворився на Copilot 365, і коли я спробував відкрити документ Word, він не зміг», — пише Натан.
У тексті він згадує, що Microsoft:
- припиняє підтримку Windows 10 і змушує купувати нове залізо або ж миритися з ризиками;
- вимикає обхідні шляхи, які дозволяли налаштувати Windows 11 із локальним обліковим записом або на старішому обладнанні;
- перетворює консолі Xbox на ПК, а ПК — на майданчик для продажу інших сервісів;
- додає агентів ШІ на панель завдань, перетворюючи Windows на «полотно для ШІ».
Натан зазначає, що давно працює з Mac і трошки бавився з Ubuntu. Однак здебільшого користується Windows. Ще з версії 3.1.
«Через роботу я намагаюся тримати руку на пульсі всіх основних ОС, тож окрім робочого MacBook у мене є Chromebook, ThinkPad і колекція старішого заліза, від якого я відмовлятися не хочу. Мені зручно працювати у Windows, macOS і ChromeOS. А от мій досвід із Linux за останнє десятиліття — це радше низка цілком факультативних завдань», — продовжує автор.
Серед цих завдань він наводить:
- спроба підняти Homebridge на Raspberry Pi — ніби працювало, але зупинилося об мій домашній мережевий сетап;
- налаштування Beepy — саморобного лінуксового кишенькового пристрою з монохромним екраном і клавіатурою від BlackBerry;
- запуск лінуксової ВМ на Chromebook, щоб користуватися улюбленим додатком для нотаток, у якого немає веб-версії.
«Зараз слушний момент спробувати ігри на Linux. Антоніо й Шон (колеги автора — примітка редакції) чудово проводять час із Bazzite, дистрибутивом Linux, що наслідує SteamOS; мій друг і колишній колега Вілл Сміт веде для PCWorld подкаст Dual Boot Diaries саме на цю тему. І який пристрій краще для експерименту, ніж мій персональний десктоп з AMD Ryzen 7 9800X3D і Nvidia GeForce RTX 4070 Super? Я щойно його перебудував», — розповідає Едвардс.
Зупинився він на CachyOS — дистрибутиві на базі Arch, що оптимізований для ігор на сучасному залізі і підтримує останні версії CPU і GPU. Також Натан наводить дані опитування Steam Hardware & Software Survey, за якими лише близько 3% користувачів Steam працюють на Linux. З них 27% використовують SteamOS (тобто Steam Deck), 10% — Arch, 6% — CachyOS, 4% — Bazzite. Решта розкидана по іншим дистрибутивам.
«Тож якщо щось піде не так під час інсталяції, мене чекає чимало стрибків між форумами та пошуків у Discord. Але я мудро зробив так, щоб ставки були середні: у мене є інші машини для роботи, поки десктоп неминуче „поламається“, а якщо я зрештою витрачу години свого вільного часу на знайомство з Linux замість ігор — ну, це не найгірший результат. Може, все мине безболісно, і за кілька тижнів я повернуся з репортажем як ще один пророк революції. Може, все піде жахливо, і я поповзу назад. Дізнатися можна лише одним способом», — закінчує Едвардс.
24 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів