«Витратити години на знайомство з Linux замість ігор — не найгірший результат». Про експеримент геймінгу на Linux

Привіт, спільното! Побачив у виданні The Verge цікаву статтю Натана Едвардса, який оглядає для видання техніку. Зневірившись у Windows через останні дії компанії, він вирішив наступний рік провести на Linux. Примітно, що він робить акцент саме на геймінгу і зазначає — грати на Linux ще ніколи не було настільки доступним. Наводжу його ключові цитати та тези зі статті.

«Щоб не було двозначностей: мій десктоп нормально працює на Windows 11. Але співвідношення „класні нові функції“ до „відверто дратівних речей“ невисоке. Я не хочу розмовляти зі своїм комп’ютером. Я не хочу користуватися OneDrive. І вже точно не збираюся користуватися Recall. Мене втомило, що Windows намагається змусити мене використовувати Edge, Edge — користуватися Bing, а все разом — користуватися Copilot. Я заплатив за підписку Office 365, щоб редагувати файли Excel. Потім Office 365 перетворився на Copilot 365, і коли я спробував відкрити документ Word, він не зміг», — пише Натан.

У тексті він згадує, що Microsoft:

• припиняє підтримку Windows 10 і змушує купувати нове залізо або ж миритися з ризиками;
  • вимикає обхідні шляхи, які дозволяли налаштувати Windows 11 із локальним обліковим записом або на старішому обладнанні;
  • перетворює консолі Xbox на ПК, а ПК — на майданчик для продажу інших сервісів;
  • додає агентів ШІ на панель завдань, перетворюючи Windows на «полотно для ШІ».

Натан зазначає, що давно працює з Mac і трошки бавився з Ubuntu. Однак здебільшого користується Windows. Ще з версії 3.1.

«Через роботу я намагаюся тримати руку на пульсі всіх основних ОС, тож окрім робочого MacBook у мене є Chromebook, ThinkPad і колекція старішого заліза, від якого я відмовлятися не хочу. Мені зручно працювати у Windows, macOS і ChromeOS. А от мій досвід із Linux за останнє десятиліття — це радше низка цілком факультативних завдань», — продовжує автор.

Серед цих завдань він наводить:

• спроба підняти Homebridge на Raspberry Pi — ніби працювало, але зупинилося об мій домашній мережевий сетап;
  • налаштування Beepy — саморобного лінуксового кишенькового пристрою з монохромним екраном і клавіатурою від BlackBerry;
  • запуск лінуксової ВМ на Chromebook, щоб користуватися улюбленим додатком для нотаток, у якого немає веб-версії.
«Зараз слушний момент спробувати ігри на Linux. Антоніо й Шон (колеги автора — примітка редакції) чудово проводять час із Bazzite, дистрибутивом Linux, що наслідує SteamOS; мій друг і колишній колега Вілл Сміт веде для PCWorld подкаст Dual Boot Diaries саме на цю тему. І який пристрій краще для експерименту, ніж мій персональний десктоп з AMD Ryzen 7 9800X3D і Nvidia GeForce RTX 4070 Super? Я щойно його перебудував», — розповідає Едвардс.

Зупинився він на CachyOS — дистрибутиві на базі Arch, що оптимізований для ігор на сучасному залізі і підтримує останні версії CPU і GPU. Також Натан наводить дані опитування Steam Hardware & Software Survey, за якими лише близько 3% користувачів Steam працюють на Linux. З них 27% використовують SteamOS (тобто Steam Deck), 10% — Arch, 6% — CachyOS, 4% — Bazzite. Решта розкидана по іншим дистрибутивам.

«Тож якщо щось піде не так під час інсталяції, мене чекає чимало стрибків між форумами та пошуків у Discord. Але я мудро зробив так, щоб ставки були середні: у мене є інші машини для роботи, поки десктоп неминуче „поламається“, а якщо я зрештою витрачу години свого вільного часу на знайомство з Linux замість ігор — ну, це не найгірший результат. Може, все мине безболісно, і за кілька тижнів я повернуся з репортажем як ще один пророк революції. Може, все піде жахливо, і я поповзу назад. Дізнатися можна лише одним способом», — закінчує Едвардс.

На якому дистрибутиві сидите? І який би порадили для початківців? Розкажіть в коментарях ;)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нажаль проблема із дровами до відеокарт, особливо новітніх — які потрібні для новітніх графічних ефектів як були так і є, хоча ситуауія міняється через AI. Треба плясати із бубном, що часто просто не посильно для рядового споживоча, де має було бути зроблено для повного ламера хоча народ грав і на сінкларах при цьому не знаючи с початку нічого, тому думаю що ідея хибна), за прикаладом Apple.
Лінус сподівався на Velve та Гейба. Хоча Гейб як відомо, свого часу був одним з ключових розробників Direct X і напевно не сильно в захваті від Vulcan API. Apple теж вирішили підти у власний API Metal. Таким чином розообники технологіій — движків і т.д. усе ще орієнтуються на Windows в якості ключової бізнес моделі. Ситуацію може змінити лише потужний маркетинг. Умовно потрібна якась корпорація типу : Sony, Nintdendo, EA, Google і т.д. яка виведе на ринок продукт на базі Linux. Перщі дві як ми знаємо пішли у FreeBSD.

Мілко м`які знищили pаint і notepad. Для лінуха планую написати самостійно ці вельмі корисні програми.

Paint уже є:
— apps.kde.org/en-gb/kolourpaint
— pinta-project.com

А що в notepad такого цікавого? Може вже є аналоги з його функціональністю.

Просто я дуже вибагливий/прискіпливий користувач.

Да є і : Inscape або Sk1, Gimp або Krita, Scribus, OpenOffice/Libre Office або FreeOffice, Blender чи Bforatis, OpenCASCADE/FreeCAD тощо.
Тобто чисто технічно на Linux можна робити майже все чи усе. Питання чисто маркентингове — навідміну від Mac OS — так само Unix подібної ОС, в маркнтинг якої вкладено величезні зусилля і грощі, користувачі використовують Linux на desktop значно млявіше.
Щодо движків є наприклад Godot та низка іших, якось створю топік із обзором.
Хоча зусиллями Canonical та RedHat/IBM лед насправді тронувся, зараз частка користувачів сягнула цілих 6%, це мільйони пристроїв.
В OpenSource маркетингу зараз є великі зміни, команди зрозуміли — що він є необхідним і покращіли його, не тільки проводячи конференції — де одні самі розробники, а для кінцевого спожмвача продукту.

Inkscape і gimp мої основні графічні редактори під будь-якою ОС, але ж питання було саме за paint, тому я запропонував саме те, що найбільше схоже на paint.

В Gnome або KDE усе давно написано.

Іа там щось пробував, намагавсіа, але мені не сподобалось. Тому вирішив створити власниі варіант, іак_з_?_іавиться час. Чорт! Клаву залив чаєм :(

Щонайменше з 2012 року сиджу на Арч, радити його не буду. Колись радив усім підряд Федору, але я її не тицяв уже років 5, тож і її радити не буду)

Щодо ігор, то граю переважно в інді та АА. Граю тільки в нативні. За весь час мав проблеми, можливо, з 1% ігор. Згадати можу серію Eschalon Book, яка під Лінукс була криво зібрана розробником. Решта, особливо сучасне інді, працює одразу без будь-якого конфігурування, налаштування тощо.

Дуже рідко граю на ПК, але коли щось запускаю на своїй улюбленій Kubuntu, все працює.

Граю здебільшого на Steam Deck з його рідною Steam OS і за три роки що він в мене є, з усіх ігор в які я пробував грати не запустилось лише... чотири, якщо не помиляюсь. Але треба врахувати що я не гравець у сучасні ААА, я більше по інді чи старим іграм.

Для початківців і не тільки — Linux Mint.

Вже з’явилась підтримка масштабування 125, 150%?

Так. Треба спочатку ввімкнути опцію Enable fractional scaling і тоді з’являються 125, 150%.

У gtk підтримка будь-якого масштабування була мало не з появи самої фічі масштабування але вона була не тестована, тому доступу до неї з gui не було в gnome. Хоча в ubuntu була доступна. Із gnome 49 доступні 125, 133, 150, 166, 175 і 200% за замовчуванням, але при бажанні можна вибрати будь-який кастомний варіант. Як там у mate не знаю.

Особисто я рекомендую Bazzite для ігор. Типу це готовий з коробки дистрибутив з закритою системою

Але мені не підійшов під розробку на Unity, були проблеми з установкою потрібних пакетів та іншого, тому юзаю Fedora

На Steam Deck Steam OS, на робочому t480s тільки Mint. На ігровому LOQ дуал бут win 11 (не оптимізовані білди клієнтів, відео едіт дружини) та Bazzite для ігор та локальних LLM.

Сподіваюсь скоро дропнути win повністю 🤞
І сподіваюсь скоро вирішать античіт історію і адопшн у геймерів буде рости ще більше в мультиплеєрних іграх.

Ого, робочий ноутбук 18 року! Що ви на ньому робите?

Виключно пошта/документи та браузінг. Для тестування білдів та ін є ось сучасний ноут з графікою.

Раніше був теж 18 року але поменше, покине розбився. Цей вже не розіб’ється :)

Найкращий і для ігор і для роботи дистрибутив — будь-який, який підходить особисто вам. До речі, в Cachy купа російських розробників і можлива співпраця з ФСБ

Карти nvidia (а їх більшість) вже не потребують танців з бубном на лисій горі?

В мене поки не було танців з бубном з іграми. Мабуть, будуть, якщо запускатиму щось онлайнове, але поки ні)

Сподівався, що тут будуть тести/порівняння.

Підписатись на коментарі