Хто буде змагатися за звання «Гра року». Стали відомі претенденти на The Game Awards 2025

Став відомий список номінантів The Game Awards 2025 в категорії «Гра року». На цьогорічній TGA за це звання конкурують:

• Clair Obscur: Expedition 33;
  • Death Stranding 2: On the Beach;
  • Donkey Kong Bananza;
  • Hades II;
  • Hollow Knight: Silksong;
  • Kingdom Come: Deliverance II.

Варто зауважити, що список номінантів появився в мережі раніше, ніж почалася офіційна трансляція.

Нагадаємо, що e 2024-му «Грою року» став Astro Bot. Платформер від Team Asobi також переміг в номінаціях «Кращий геймдірекшн», «Краща сімейна гра» та «Кращий пригодницький екшен».

На вашу думку, яка з ігор у списку найбільш заслуговує на звання «Гра рок»? А у якої найвищі шанси перемогти?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чесно кажучи, номінації в Golden Joystick Awards були значно компетентнішими, ніж на The Game Awards від Джеффа. З одного боку, Джефф молодець, що підтримує на плаву усю цю тусу . Але з іншого, його шоу доволі таки «пахнуть грошима» , що може його ж і знищити

Експедиція 33.
Перший KCD був класний, але другий, яким би класним він не був, не дуже від першого відрізняється і вже не має такого вау-ефекту. Та і емоцій особливих не викликає якщо чесно — просто хороша історична гра.

Helldivers 2

Insert donkey_image.png

не 2025 року

Too late to 2024

Too early fpr 2025

Just in time for whatever this is

Як на мене — Alters. Вона і інноваційна, і классний сюжет, і в неї було цікаво грати до самого кінця (на відміну від E33, KCD2 і 3го акту HK:S). На другому місті напевно HK:S, бо чисто по геймплею воно все інше рве (крім м.б. бананзи, в неї не грав).

Однозначно Е33. Гра просто на голову вище від інших номінантів. І це все до того, що це оригінальна і нова IP, а не сиквел, як у всіх інших випадках

Для мене це однозначно Експедиція 33, всі аспекти гри просто 9 або 10 з 10-ти

KCD тут однозначно. Expedition 33 я б дав їй друге місце. Розробники з душею підійшли до проекту

Або Хадес, або KCD. Решта тупо шлак.

Ну не знаю, не знаю...
Я від Expedition 33 масу задоволення отримав, награв там 45 годин. В перший Hades також багато грав і пройшов до кінця, а от Hades 2 вже якось не зайшов. Тому навпаки не здивований потраплянням Expedition 33 у цей список, а от потрапляння Hades 2 виявилося сюрпризом.

потраплянням Expedition 33 у цей список

Не тільки в цей список, але чи не в кожну номінацію)

Бо є за що — в Експедиції 33 всі аспекти гри топ.

Дуже спірне твердження) UI доволі незручний, деякі механіки проблемні, більшість діалогів в таборі доволі безглузді, почав скіпати їх після кількох відпочинків. А, ну і бої дуже швидко стають одноманітними і мега репетативними, просто хотілось мати можливість їх скіпати або якийсь автобій як в героях. Гра доволі непогана, але до ідеалу дуже далеко.

Безглузді діалоги в таборі? Та це перші діалоги після ігор Mass Effect які я в жоден момент НЕ скіпала. Бо вони класні, реалістичні і дуже розкривають персонажів. Звісно, на колір і смак, але як показує шалена популярність Експедиції 33 серед фанатів абсолютно різних жанрів ігор — нема там нічого спірного крім кінцівки.

З номінантів я пройшов експедицію, кінгдом кам 2 і сілксонг. І тільки експедиція в мене викликала багато негативних емоцій і часто неймовірну нудьгу. І від кривих механік і від тупих діалогів і одноманітних боїв через кожні 3 метри з одними й тими ж ворогами. Тому не треба ваше особисте враження подавати як об’єктивну істину. Комусь гра подобається, комусь ні. І причин цьому купа.
До речі, Mass Effect мені теж не подобаєьтся =)

І від кривих механік і від тупих діалогів і одноманітних боїв через кожні 3 метри з одними й тими ж ворогами.
не треба ваше особисте враження подавати як об’єктивну істину

Ехехехехе

ага, ще й масс ефект йому не подобається, і хоче щоб особисті враження не подавались як істина.

так, не подобається. питання? можу пояснити, чому не подобається

ти краще пояснюй відразу, щоб не писати зайвих повідомлень.

Так тоді діалогу не буде)
Не подобається сеттінг, сюжет, боївка(це взагалі кошмар), керування напарниками, просто не цікаво в грати. Я кілька разів починав і кидав після 1-2 ігрової сесії. При тому шо я люблю старі рпг. Той же дрегон ейдж оріджинс з задоволенням проходив, перші 2 фолаути дуже люблю.
І знову ж, я не кажу шо масс ефект поганий, але виявляється не всі люди на планеті від нього в захваті. Якось так. Те саме й з експедицією. Норм гра, але для мене особисто вона має багато проблем і не викликає жодного бажання повертатись в неї.

діалогу бути не може, коли все що від вас чутно це «мені не подобається», бо це єдине що зрозуміло. бо так і спілкуватися нема про що. не подобається — ну ок, це не цікаво так само, як і ця гра вам.

дуже дивна відповідь. я не ідіот, який буде доказувати, шо гра об’єктивно погана чи хороша. все завжди зводиться до особистих вражень — подобається чи ні.
а якшо тобі не подобаєтся спілкуватись — так не відповідай) я без агресії, якшо шо

дуже дивна відповідь

гадки не маю, ви гравець чи творець ігор.
може ви ігри розцінюєте за правилами які встановлені по конкретним рамкам кожного напрямку, типу гейм дизайна, або художньої колеї, або левел дизайн, або ще щось.
саме тому і було цікаво, що у вас за думка, як у гравця чи як у творця.

І те і інше. Награв багато, трошки сам розробляю, працюю на галері, спілкуюсь з іншими розробниками, геймдизами, допомагаю тестувати при можливості ігри, які роблять друзі, порівнюю з іншими існуючими іграми, які грав.
Бувають моменти, коли прям на поверхні бачиш рішення, буває набагато складніше. Але коли щось протягом всього проходження постійно муляє і викликає фрустрацію — це вже дійсно серйозна проблема.
Загалом все більше звертаю увагу в іграх не тільки на емоції, а й на технічні аспекти, на скільки юзер френдлі зроблено, як влаштована прогресія і все таке.
Ну а щодо діалогів — дуже не люблю порожнє графоманство. Чомусь сучасні ігри дуже люблять навалити тексту без суті, часто повторюють одне й те саме різними словами, або дають інфу, яка не вносить нічого корисного, тільки витрачає час гравця. Для мене це прям одразу біда. Тому й не витримав Outer Worlds 2 більше ніж пару годин. Це був кошмар.
В експедиції графоманства немає і загалом сюжет доволі непоганий, є твісти, все добре. А от в таборі між персонажами — ніби інша гра.

ну, приклад що ви навели, де нам супутники розповідають про свої страхи чи дитинство — абсолютно легітимний підхід, що повинен надати гравцю розуміння про цих персонажів. от якщо до прикладу вони вирішили надати знайомство з персонажами лише в цьому місці — то це біда.

в конкретному прикладі мені лише цікаво, чи є логічна ланка між цими всими речами, чи дійсно ці страхи підходять загальній поведінці та світогляду цього персонажа.
мене б і самого дратувало це все слухати, було б цікаво хіба що лише це.

В тому й справа, що ні. Більшість цих розповідей ніяк не впливають на сюжет, на поведінку персонажів далі по грі. Це навіть не розкриття персонажа як таке, просто «цікавий» факт з життя. А коли стало ясно, що вони взагалі то й не справжні — то інтерес до їх минулого зник остаточно.
Взагалі в певний сюжетний момент зникає якесь співчуття до напарників і до цього світу, бо це черговий «сон собаки», а найбільш адекватною і зрозумілою мотивацією виявляється мотивація антагоніста. Хоча його важко таким назвати, він просто хоче повернути дружину і дочку з умовної «матриці» в реальність.

Тому не треба ваше особисте враження подавати як об’єктивну істину. Комусь гра подобається, комусь ні.

Як можна переврати повідомлення вирвавши його з контексту...

піди свої повідомлення почитай попередні, може зрозуміліше стане.

о, налетіли) жодного аргумента, тіки агресія) я особисте враження не подаю як істину, а кажу конкретні приклади, чому гра не всім може сподобатись, як наприклад мені. і для мене вона дуже проблемна

конкретний приклад це оце?

тільки експедиція в мене викликала багато негативних емоцій і часто неймовірну нудьгу. І від кривих механік і від тупих діалогів і одноманітних боїв через кожні 3 метри з одними й тими ж ворогами

давайте по пунктам.
тупі діалоги — приклади, хоча б 2-3, чому вони тупі, як треба було?
криві механіки це що, це як? приклади. що можна покращити?

1. Майже всі діалоги в таборі між персонажами занудні і не несуть ніякої користі для сюжету. Трошки розкривають персонажів, але на такі теми, які ну ніяк мені не цікаві в розрізі загального сюжету. Мені не цікаві їх дитячі травми, страх перед плаванням, таке інше. Мені цікава основна проблема — художниця і таймер на моноліті.
2. Криві механіки — це незручне управління перками, непродумана прокачка — я рухаючись восновному по сюжету якось перекачався так, що сюжетні боси помирали за 1-2 раунди. І після файту в мене були емоції не «вау, я зміг», а «оу, оце і все?». Але при цьому я на мапі світу зустрічав босів, які просто ваншотили всю команду навіть після закінчення сюжетки. Тобто баланс поломаний доволі сильно. Ну я вже не кажу про деяких босів, в яких є проблеми з інформуванням гравця щодо своїх особливих механік. Наприклад був кришталевий голем, який не отримував дамаг. Щоб він почав його отримувати — треба було вистрілити в конкретну точку, до того ж три рази. Але перший і другий раз гра тобі ніяк не показує, що це щось дає — просто так само не проходить дамаг. Це поганий дизайн механіки.
3. Бої дуже одноманітні. В якийсь момент в мене кожен бій перетворився на "обери скіл номер 1, потім номер 1 у другого персонажа, кінець. 90% боїв на локації це ваншотні моби, які тільки розтягують геймплей. Дійшло до того, що я на фоні щось дивився, щоб не заснути остаточно.

Ну це з того, що можу зараз пригадати, давно проходив.

Так і що не так? Я пишу про те, що мені ці моменти не сподобались. Для мене ця гра має купу проблем. І я наче не заявляв, що моя думка істинна. Ехехе?

От тільки Експедиція щойно перемогла у всіх категоріях де була номінована, так що моє враження виявилося значно ближче до об’єктивної істини :)

Об’єктивність не є сукупністю суб’єктивного — а тим паче показником істини. Якісь дуже максималістські заяви.

І раз ще й звучала фрази про «різні жанри», «класність», «реалістичність», це як раз зайвий раз доводить суб’єктивність. До подачі і механіки можна насипати купу «але». Особисто мені експедиція не на стільки цікава, щоб висувати її на гру року, особливо як раз через оці бої — я краще пройду умовні піларси/bg/xcom/jrpg якщо захочеться «щось подібне».

Яка об’єктивна істина, ви про шо? Це вже звучить дуже дивно. Ще раз — комусь подобається, комусь ні. Я пояснив, які моменти в грі дуже далекі від ідеалу. Мені так само подобаються деякі ігри, які мають купу проблем, і з геймдизайном, і з подачею сюжету, і з поганим юаєм, але я ж не стверджую, що вони ідеальні, бо чудово розумію де зроблено правильно і якісно, а де ні. А заявляти, шо "

моє враження виявилося значно ближче до об’єктивної істини

це шиза)

не знаю як у вас, але мій пиковий детектор б’є сигнали

Про сталкер всі забули?)
В той рік нікуди не попали, бо занадто пізно реліз. В цей рік всі забули :)

На питання куди пихати, я б замість цього б спокійно запихнув:

Donkey Kong Bananza
Hollow Knight: Silksong

На жаль, ні :) Яким би чудовим Сталкер не був, але ці ігри просто більш фанові (в Бананзу не грав, але чув про її унікальні механіки і фановий геймплей). Це при тому, що ще є Спліт Фікшн, який не попав в цю 6

Спліт Фікшн, який не попав

От цікаво чому. Бо It Takes Two вже була і перемогла?

Спліт фікшн по механікам ультимативно відстає від будь якої гри у списку. Вони там дуже поверхневі і без жодної глибини, їх просто накидали різних в кучу і все. Сюжет також значно гірше ніж у претендентів у списку (крім м.б. бананзи, за неї не ручаюсь, тільки бачив).

Я теж очікував побачити Спліт Фікшн, але що поробиш, рік такий, різня серед тайтлів :) Це при тому, що ще є Йотей, і усілякі там Думи і Мафії (хоча я й радий що вони не попали)

Кто то слышал, Казаки 4 будут? Есть какие то новости?

Підписатись на коментарі