Ентузіасти відродили Concord і навіть змогли в нього пограти. Лише через добу їм прийшов DMCA-страйк і сервери зупинили
Команда волонтерів-розробників відродила геройський шутер Concord, який став одним з найгучнішим ігрових провалів минулого рокую. Однак, схоже, що Sony подала проти них одразу кілька DMCA-скарг і зупинила проєкт.
Розробники з ніками Red, open_wizard та gwog відкрили Discord-сервер, де можна було пограти в Concord через користувацькі сервери. Вони відтворили API бекенду гри та провели зворотний інжиніринг. Тріо навіть опублікувало кілька відео на YouTube і продемонстрували запущену гру.
«Агов, після тривалої зворотної інженерії та розробки серверів нам вдалося зіграти матч у Concord! Проєкт ще в роботі — у нього можна пограти, але він з багами. Коли наші сервери будуть повністю налаштовані, ми почнемо приватні плейтести. Якщо хтось хоче долучитися, дайте знати (для зручності вкажіть свій регіон/часовий пояс)», — зазначали ентузіасти у своєму повідомленні.
При цьому команда пускала на сервери лише гравців, які вже мали файли гри, придбані легально. Вони не давали можливості ділитися «захищеними авторським правом файлами».
«Знаю, це неприємно для людей, яким примусово оформили повернення коштів, але юристи, швидше за все, вже стежать за всім, що ми робимо. Хочу буду впевненим, що проєкт залишиться настільки законним, наскільки це реально можливо. Ми видалятимемо будь-які пости з посиланнями на файли, захищені авторським правом», — додали вони.
Однак згодом відео з YouTube пропали. Їх видалили через скаргу про порушення авторських прав, яку подала MarkScan Enforcement. Це компанія, що займається консультує інших щодо захисту їх цифрового контенту. Західні медіа пов’язують конкретно цей DMCA-страйк з Sony, оскільки раніше саме MarkScan подавали скаргу проти димейку Bloodborne PSX від імені Sony. Невідомо, чи вжила заходів компанія щодо роботи розробників, однак останні поки призупинили активність.
«Через тривожні судові позови ми вирішили наразі призупинити запрошення на сервери», — написав Red.
Нагадаємо, що сервери Concord закрили лише через два тижні після релізу. Тоді Sony заявила, що проєкт залишиться офлайн на невизначений час, щоб студія Firewalk могла «визначити найкращий подальший шлях» і «вивчити варіанти». Через два місяці Firewalk Studios закрили.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів