Valve анонсувала серію Steam Hardware. VR-шолом, міні-ПК на SteamOS та геймпад вийдуть на початку 2026 року

Компанія Valve офіційно представила свою нову хардверну серію. У 2026 році вийдуть бездротовий VR-шолом, міні-ПК та геймпад.

VR-шолом Steam Frame

Бездротовий VR-шолом отримав назву Steam Frame. Примітно, що на ньому можна буде запускати ігри без підключення до ПК. Крім того, він підтримує не тільки VR-ігри, а й звичайні. Девайс працює на SteamOS та має спеціальну функцію, що називається фовеальне транслювання.

«Фовеальне транслювання — це нова функція, яка оптимізує деталізацію в місці, куди направлений погляд, і зазвичай забезпечує більш ніж у десять разів кращу якість зображення та ефективнішу пропускну здатність. Ми досягаємо цього, використовуючи дані відстеження рухів очей із низькою затримкою і спрямовуючи пікселі з найвищою якістю лише в область вашого погляду. Усе це відбувається непомітно для вас і працює з кожною грою у вашій бібліотеці Steam», — зазначають у Valve.

Подумали в компанії і про розробників. Зокрема, запускається програма розповсюдження наборів Steam Frame для розробників. Вони зможуть подати запит на отримання набору Steam Frame для розробника на своїй панелі навігації Steamworks. В Valve попереджають, що кількість наборів обмежена, але вони надсилатимуть їх на постійній основі. Більше про VR-гаджет можна дізнатися за цим посиланням.

Міні-ПК Steam Machine

Steam Machine — це міні-ПК, що працює на SteamOS. Зазначається, що він у шість разів потужніший за Steam Deck, має гігабітний Ethernet, DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, один USB-C та чотири USB-A.

Основні технічні характеристики Steam Machine

• Підтримка 4K 60 FPS із FSR;
  • 512 GB або 2 TB;
  • Працює на SteamOS, але можна встановити Windows;
  • Процесор: Zen 4, графіка: RDNA3 з 28 CU, 16 GB RAM.
«Steam Machine працює на операційній системі Valve з фокусом на іграх. SteamOS розроблена з технологією Plug and Play, але зберігає потужність і багатофункціональність ПК. SteamOS забезпечує чудовий ігровий досвід, як на іншому обладнанні Steam: Steam Deck і Steam Frame. Ми також розширюємо програму сумісності, яка тепер включатиме оцінки для Steam Machine, щоб користувачі одразу знали, як ігри працюватимуть на цьому пристрої», — додають в компанії.

Steam Machine матиме вбудований бездротовий адаптер для поєднання зі Steam Controller. Детальніше про міні-ПК дізнавайтеся за цим посиланням.

Геймпад Steam Controller

Своєю чергою Steam Controller це новий геймпад для Steam Frame та Steam Machine. Він оснащений магнітними стіками, що працюють за принципом тунельного магнітоопору й мають покращену чутливість, швидкість реагування та надійність. А ще — ємнісні сенсори дотику для керування рухом. Водночас двигуни Steam Controller здатні обробляти складні форми хвилі, створюючи вібровідклик для повнішого занурення. Окрім того, девайс містить сенсори хвату, що вмикають гіроскоп. Детальніше про технічні характеристики контролера можна дізнатися тут.

Нагадаємо, що у жовтні Steam побив власний рекорд за кількістю одночасних гравців і перетнув позначку у 41,66 млн користувачів онлайн. За останні два роки Steam виріс майже на 10 млн користувачів.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

кубик странный
— железо не блещет и при этом еще и надо умудрится поставить цену заметно дешевле базовой PS5 (на которой ты получишь беспроблемный идеальный консольный опыт)
— огромное количество людей играет в первую голову во всякие онлайн пострелюшки, большинство из которых не работает под протоном
— с другой стороны все это дело поджимают бюджетные игровые ноуты на винде

при всей моей любви к Valve, я не вижу кто это будет покупать, кроме нескольких тысяч безумных фанатов

купляти буде гігантська кілкість людей.
я от нещодавно думав, звідкіля на ютубі так багато облизування валвів останнім часом, тепер зрозумів до чого воно було.

Ну попередні стім машини від Валв якось не купляли. Але зараз звісно дещо інша ситуація. Втім, мені здається, що вирішальною буде ціна

Ну попередні стім машини від Валв якось не купляли

о, якось пропустив що були до цього спроби.
ну, тоді буде видно.

Це років 10 тому було. Вони намагалися робити те, що зараз Майкрософт робить з Xbox та ROG Ally X. Що стім машини мали б випускатися різними виробниками, але не самими Валв. І ця тема у них взагалі не взлетіла

Steam Deck, который имеет сильно больше очевидных конкурентных преимуществ, продался за три года смешным тиражом по меркам индустрии. Switch 2 за полгода уже в разы его опережает.
продать пусть даже пару миллионов «кубиков» это просто слезы на фоне той же PS5

З цим я не сперечаюся. Єдине, що не всім ПК-гравцям потрібне портативне рішення. Цікаво буде глянути, якими вийдуть продажі у стім машин. Чи обійдуть вони стім дек чи ні.

не всім ПК-гравцям потрібне портативне рішення

портативка дает принципиально иной опыт. т.е. ее есть смысл купить, даже если у тебя есть ПК.
«кубик» в этом смысле вообще ничего не дает ничего качественно нового в сравнении с ПК.

Чи обійдуть вони стім дек чи ні.

это разный класс продуктов, нет смысл их сравнивать в лоб.

Steam Deck выходил на рынок, где надо было конкурировать фактически только со Switch, причем у него было масса преимуществ.
«кубик» заходит в нишу, где есть много сильных конкурентов и я с трудом понимаю, чем тут можно будет с ними бороться.

дает принципиально иной опыт. т.е. ее есть смысл купить, даже если у тебя есть ПК

Не обовʼязково. Якщо мені не потрібен той принципово інший досвід, то і немає сенсу купляти стім дек. Але щодо Гейбкуба, то я з вами погоджуюсь і вважаю, що це буде доволі нішева історія. Навряд він зайвоює популярність хоча б на рівні Xbox Series S

Якщо мені не потрібен той принципово інший досвід

ну и правильно, эта хрень вызывает привязанность, хуже героина )

Та я намагався, але не зайшло. Принаймні з Nintendo Switch. Для чогось ностальгічного іноді використовую PS Vita, але дуже рідко. Більше подобається на великому екрані грати

ну, у світча база покупців за роки доволі вагома, тому не думаю що має сенс їх порівнювати. люди знають що від світча очікувати, які ігри там є — тобто це їх «тепла ванна».

але тим не менш, валв судячи з усього задоволені загальним результатом, значить все не так погано раз вони вирішили оновити і ВР шолом, свій геймпад на додачу випустили, ще й псевдо консоль. хоча залізки у цього хлама викликають лише сум.

валв судячи з усього задоволені загальним результатом

деньг у них столько, что некуда девать. перед инвесторами отчитываться не надо.
они во всякие странные железки могут играться без проблем, не сильно думая о прибыли.

наскільки я зрозумів — гроші це єдине що їх цікавить, виходячи з різних пліток про них, є й колишні працівники які стверджували те саме.

Доречі відяха дуже слабка в стім машині також...
відсутність m2

Щось вальв здають, напевно контролер тільки вартує уваги

я й сам тільки но хотів якось похвалити, що от дійсно класно що є умовна «консоль» але нарешті можна юзать як звичайний пк.

але 16 гб оперативки.. це я ще й браузер повинен вимикати що жере 3.5-4гб щоб пограти без лагів чи що?
і вінчак на 512 в них є, або 2 терабайта, за мабуть +1к баксів.

засмутили вони цим хламом, якщо чесно.

Просто виникає питання, для чого такий слабкий ПК брати...?

Можливо вони поставлять дуже демократичну ціну

згадуючи ціну на перший шолом стіма — не думаю.
та й підхід в них доволі хижий та дебільний, я поки ці спеки читав аж еплом навіяло

там є м2, ссд такий як в стімдека але є місце для звичайного (довшого) ссд

Це добре, мастхев наразі

Цікаво, скільки коштуватиме цей Гейбкуб?

Трохи розчаровує, що VR шолом виглядає не краще meta quest 3

Підписатись на коментарі