«Ми не становимо жодної загрози». Steam закрив сторінку проросійського клону S.T.A.L.K.E.R після скарги GSC Game World

Привіт, спільното! Принесли вам з самого ранку цікаву новину — через скаргу української компанії GSC Game World платформа Steam видалила кооперативний клон S.T.A.L.K.E.R під назвою MISERY. Цю гру розробляла команда Platypus Entertainment з Білорусі і, схоже, що серед них є ті, хто підтримує російську збройну агресію.

«GSC Game World подала на MISERY скаргу DMCA, і сторінку в крамниці тимчасово призупинено. У своїй заяві вони стверджують, що MISERY порушує їхні права інтелектуальної власності, а у відгуках гравців згадується S.T.A.L.K.E.R., що нібито шкодить їхнім інтересам. Це абсолютно неправда, і ми будемо оскаржувати рішення, щоб повернути MISERY у Steam.

MISERY — це цілком інша концепція, дія відбувається у вигаданій Республіці Заслав’є і не має жодного стосунку до всесвіту S.T.A.L.K.E.R., Чорнобиля тощо. MISERY не використовує персонажів, сюжет, сюжетні лінії, ресурси, монстрів, музику, код тощо з їхніх ігор. Ми вважаємо, що це зловживання позицією великою корпорацією проти невеликих незалежних розробників, і так не має бути.

Ми не становимо жодної загрози для GSC чи їхньої інтелектуальної власності, не конкуруємо з їхніми іграми і не використовуємо їхнє IP. Звісно, MISERY надихався багатьма речами, зокрема іграми, фільмами й книжками, але подавати через це скаргу DMCA — неправильно. Ми також хочемо нагадати GSC, що їхні ігри значною мірою спираються на „Пікнік на узбіччі“ та фільм „Сталкер“ Тарковського, і вони не володіють авторськими правами на похмурі будівлі радянської доби, гру на гітарі, горілку, радіацію чи покинуті локації — або навіть на екскременти.

Ми на 100% упевнені, що це непорозуміння буде вирішено, MISERY дуже скоро повернеться у Steam, і ми побачимо багато чудових оновлень і нового контенту. Це дуже прикро й боляче для нас — і морально, і фінансово, — але розробка триває, усі оновлення буде доставлено вчасно, і незабаром ми знову зможемо грати в MISERY», — зазначили розробники у своєму останньому дописі на Steam.

Втім, у себе в діскорд-сервері представники Platypus обирали менш дипломатичні оберти щодо GSC Game World.

Своєю чергою, користувачі Reddit зазначають, що після зникнення сторінки гри зі Steam розробники почистили свій діскорд. Раніше він був сповнений антиукраїнської риторики та символами підтримки російської війни в Україні. Зокрема, їх використовував лід модератор сервера.

Нагадаємо, що MISERY стала одним з тріумфантів жовтневого Steam Next Fest, в якому брали участь майже три тисячі проєктів. Гра опинилася в десятці проєктів, у демо яких зіграло найбільше людей. Тоді максимальний онлайн склав 1700 гравців.

Що думаєте про цю ситуацію? Чи досягне GSC Game World свого і ця «гра» назавжди зникне з майданчика Valve? Можливо, Steam через якийсь поверне MISERY? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Якщо що, то виявляється, що гра має в соурсі десяток модельок, звуків, музичних треків та текстур, які взяті НАПРЯМУ з ігор Сталкер.
Тому звичайно ж DMCA тут ніяк не відноситься до того, що у авторів/модерів каша в голові, і справа лише в тому, що автор використовував інтелектуальну власність GSC.
Тому DMCA тут абсолютно заслужено.

О, я на них слав скаргу. Ходили чутки що вони моделі злизали із пререлізного білду с2

Дивна тема для обговорення на 4 рік війни. Бажаю команді недомода збанкрутіти, а фанатам буков Z та V — здохнути від цироза печії.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дивна тема для обговорення на 4 рік війни. Бажаю команді недомода збанкрутіти, а фанатам буков Z та V — здохнути від цироза печії.

Ось ці якісь дитячі відмазки зі сторони MISERY просто смішно. Очевидно, що гра надихалася сталкером, його концепціями і механіками. Ті наївні посилання на твір Стругацьких і фільм, ну дуже натягнуті. Я не вважаю, що MISERY треба було забирати зі стіму, так гра злизана і з першого погляду рядовий користувач скаже, що це мод на сталкер. Думаю, тут навіть не йдеться про копіювання чи наслідування, це лише привід. Справжньою причиною, як на мене були саме проросійські і антиукраїнські погляди розробників і їхня спільнота. В сумі отримуємо картинку де проросійський проект для звичайного користувача виглядає як сталкер і це огидно паплюжить антивоєнні погляди всесвіту GSC.

Так вони ще вкрали назву мода. MISERY це був популярний мод на ЗП, i разраби недогри не були нiяк до нього причетнi.

Мене більше всього вкурвльє, те що розробники сталкера 2 вмирали через напад підорашкі, а сране кацапське гівно на цьому хоче ще й нажитись.

Ну як вмирали. Так, на пів шишки. Це не завадило їм толерувати росіянина на директорі катсцен та навіть на релізі не вирізали його модель на персонажі з гри. Десь читав що він і персонажа озвучив англійською.

При тому що у пост-релізних інтерв’ю вони бідкалися що багато катсцен після початку війни прийшлося дознімати/перезнімати/переозвучувати енівей. Тобто вони продовжили з ним співпрацювати.

Це не критика у сторону GSC. Це скороше таблетка для пам’яті для тих хто сприймав їх ролики по «виживанню під час війни» за чисту воду. Усі ми виживаємо, працюємо та деліверимо проекти під час війни. Але не у всіх була можливість вивезти більше половини офісу до Чехії та розповідати звідти як вони героїчно розробляють гру.

Десь читав що він і персонажа озвучив англійською.

Найшулер і над длц працюватиме.

Автор мав на увазі, що один з розробників загинув захищаючи країну у лавах ЗСУ! І розповідати тут про те, куди вони вивезли офіс створюючи гру, яка вже має право вважатися національним здобутком, з Вашої сторони, принаймні, дуже недоречно. Якщо Ви фанат таблеток для пам’яті, то згадайте, скільки саме GSC допомогають ЗСУ і вкладають в Перемогу!

Думаю їх розблокують, і вибачаться. З часом модерація дискорду потпиниться і продовжаться імперськи замашки і підтримка війни.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

«Особенно я извиняюсь перед русским народом.», — цей само автор, вчора

Йди поплач, я хз

Убогі з болота чудово пи*дять і сканують, своїх ідей мало, як і сірої маси в коробці. Ну так не вистачає оригінальності, а дуже хочеться))

Ти не грав у цю гру і вже пишеш свою дуже авторитетну думку? Хлопець зробив не клона сталкера, а виживач з елементами екстракшен шутера. У нього там свої монстри, свої локації та своя зброя. Він майже нічого не плагіатив, там відвертий плагіат тільки система артефактів, все.
І, якщо що, gsc вже добре наїлися гівна у відгуках на сталкери англійською мовою за такий свій вчинок, бо мало того що автор не є проросійським і все що накалякали у цій статті — маніпуляція, так і gsc не мали права банити цю гру.
Просто халуї з Праги хвилюються що тепер ігор схожих на Мізері буде більше і не вийде більше експлуатувати пост-радянський сетінг щоб гріти людей з Заходу та Сходу яким подобається така естетика на поламану гру

Підтримую, не можна називати клоном гру яка розрахована на іншу кількість гравців і має абсолютно інший геймплей відмінний від геймплею сталкера. Єдине в чому вина розробників це в тому що вони взяли асети сталкера які вільно гуляють інетом, але це цілком очікувано для інді гри зібраної на колінці. Сподіваюсь вони приберуть їх і зможуть повернути гру до стіму. Я вірю що за інді індустрією майбутнє

ух ти, одноденний акк дефає русняву пародію на гру. ггг, угарно. бан та репорт

Вже забанений)

Автор гри не проросійській, він колись жартував про війну декілька років тому і вибачився за те. Йому було 16-17 років і він був дитиною, все. Діти можуть помилятися, особливо у середовище де бути зетником це модно.
Він навіть додав у Мізері українську мову, хай і поламану, але таки локалізацію.
GSC взагалі свіноти, Сталкрафт це типу круто і будемо його терпіти, а ось інди гра від хлопця з Білорусі це жахіття, так.
А ви молодці, відпрацьовуєте повістку GSC, добре нагадуєте чому українські видання не треба читати

Оце вас набігло захищати цю дичину. Але нічо, ботів можна і побанити

Навіть якщо людина це писала у 16-17 років як жарт, то в мене викликає питання з приводу адекватності, чи розуміє ця людина через що ми зараз проходимо? 16-17 років це вік, коли підліток вже давно розуміє що відбувається навколо нього. Для мене вік не є виправданням слів або жартів людини. Так діти можуть помилятися, але я не думаю, що нормальний підліток, у якого достатньо уваги, буде жартувати на таку тему

що таке «повістка GSC» ?

цю людину керівництво призначило на посаду, бачили поведінку та інше, і це їх влаштовувало — тобто ситуація ще гірше

ну і повністю зрозуміло чиї ти читаєш замість українських, більш того, можливо і сам онук всевдоплоті десь з Саратова

Ребята, на дворе не 2004 год, когда можно поменять модельки в ГТА СА на русские машины и тд., скинуть этот говномод на болванку и продавать его в падиках. Цивилизуйтесь, тематика Чернобыля не принадлежит GSG и каждый может сделать игру по его мотивам, но если вы стащили модельки и звуки и хотите повыеживаться мол вы великие разрабы, так попуститесь. Посмотрите как Valve не дала моддерам выложить модификацию кс-го Classic Offensive. Хотя есть немало старичков, которые и сейчас долбят в 1.6, но хотели бы освежения графончика.

Ще один бот, який зареєструвався, тільки щоб підлизати кацапам....
Малороси ще й полайкали комент бота... Може пора ввести якийсь список всякого біосміття, яке підтримує рашу-парашу? Там би добавляти одразу тих, хто лайкає подібну шляпу від ботів.

Я не бот і нікому не підлизував, а написав російською, тому що і розробники і ком’юніті гри буде читати цю новину і вони не зрозуміють що я написав. Це посил до них. Прочитайте мій пост уважно. Вони ліплять гру на Unreal Engine — немає питань і це не X-Ray, але вони взяли сплагіатили звуки, сцени з оригінальної гри. Розробнику 19 років, він ще та агрошколота, яка мало що розуміє в авторському праві та в інших речах. Тому я і написав, що зараз не 2004 рік, коли можна було ліпити говномоди і продавати їх на болванках.

розробники і ком’юніті гри буде читати цю новину і вони не зрозуміють що я написав

Сумніваюся, що розробники мізері будуть читати українське геймдев-ком’юніті)

Дааа ))) в довгі тире ти ставиш сам, а не штучний інтелект...)))) яке позорисько русняве))))
Чмоня тебе всі впізнали))))

Ти бот)) щє і тупий, якщо думаєш що ніхто не впізнає ШИ переклад з його довгими тире)))) і ТД..

Довести я Вам не зможу ніяк, що я не бот, тому нехай буде так. Виходить, що я тупий, а не ШІ, бо цей текст писав я особисто без будь-яких перекладів. І перше повідомлення моє російською, і друге вже українською. Я живу в Україні. Ми живемо в час війни і зараз складно зрозуміти хто є хто, всі одне одного підозрюють часто навіть безпідставно.

Якщо що, то виявляється, що гра має в соурсі десяток модельок, звуків, музичних треків та текстур, які взяті НАПРЯМУ з ігор Сталкер.
Тому звичайно ж DMCA тут ніяк не відноситься до того, що у авторів/модерів каша в голові, і справа лише в тому, що автор використовував інтелектуальну власність GSC.
Тому DMCA тут абсолютно заслужено.

Десяток модельок це одна моделька яка не використовується у грі та ремікси пісень. Цього звісно достатньо для DMCA з юридичної точки зору, але з моральної як на мене ні

З моральної теж, лол. Чувак вкрав це все і звичайно ж він виправдовує себе, а ви чомусь підтримуєте його.
І так, уявіть собі — не можна тримати чужу власність навіть у файлах гри. Навіть при тому, що вони не використовуються.
Видалив все, що не можна було використовувати — гру повернули в продаж.

Звісно не можна тримати, просто GSC могли мирно попросити видалити контент не кидаючи страйк як вони це і зробили зі сталкрафтом

Коли в тебе хтось краде, то ти мирно йдеш і просиш повернути речі? Чи ти йдеш в поліцію і пишеш заяву?
На сталкрафт GSC теж що тільки не кидали і через це гра в свій час затрималася на реліз в Steam.

Як вернуть, то поскаржимось ще раз на цих г..нів.

О, я на них слав скаргу. Ходили чутки що вони моделі злизали із пререлізного білду с2

Повернеться чи ні — не важливо, трошки підпалили їм пукан за тупий плагіат і то добре.

А він уже і вибачення написав в своєму діскорд сервері
Швидко ж він переобувся

Також руснявий Сталкрафт: спокійно існує

Їм вже давно ляпаса дали після чого вони пішли по своєму шляху перероблюючи гру з одного лайна на ще більше лайно

0 днів як пітушня нічого не вкрала. Катсапи свого вигадати не спроможні

В них на це є єдиний «аргумент»: «так в міре всйо варованоє! у вас жі сталкер єто копірка пікнік на абочінє і фільма сталкер тарковскава! а єто другое?»

От тільки від пікніка там аномалії і артефакти. А історія, лор і т.п. зовсім про друге.

До біса рашистів та всіх хто підтримує рашку, сво та путлера. Слава Україні !!!

Розробник гри не русня, в діскорді лише були тупі рофли які він видалив та публічно вибачився за них. За це його русня почала хейтити. Не розумію чого вам цього мало, він що має відсосати кожному українцю щоб довести свою проукраїнську позицію?

Пішов звідси чорт ))) всі знають хто ти

До речі сам автор гри засуджує путінський режим, а у пості наведені скрини повідомлень модератора, тестера і взагалі рандомних людей

Він потім вибачився за Крокус і російським народом.
Також він додав що йому без різниці що в нього писали його сервері і хто був лід модером, бо розумна людина зрозуміє, що вона то не підтримує. Ну клоун, чисто.
Те що чат відчувався як паблік зет каналу, йому наплювати, а потім коли в його сторону пішли погрози, то ой, вибачте!!! Я не знав і ніколи не писав в чат мій і ніколи не знав, що в мене в чаті замість гри зет паблік...

До біса рашистів і всіх хто підтримує рашку, сво та путлера. Слава Україні !!!

А ті хто запровадили серію номерних знаків «ZA», кого підтримують?

А каким образом эта игра (MISERY) нарушает авторские права? Разве у GSC только есть право делать игру про Чернобыль и Прияпять? Мало-ли кто с чем сравнивает эту игру, игроки уже сколько лет сравнивают Battlefield и Call of Duty и никаких проблем.

Разработчики типы неприятные конечно и ЗЕТные долб*****, как бы они там не оправдывались. Но это какой-то рекет уже со стороны GSC, выглядит как просто безпредел и не соблюдение прав

А де модери, пора банити чергового пдрса кацапського

А може ти закриш хавальник ображений .... сам встав хто, бо здогадуєшся. Навчись читати і побечиш що не так. Будь-який прояв рашизму і будь-яку крадіжку з боку кацапів треба прибирати відразу. І ти або нерозумний або росіянин. Що одне і теж.

Я українець і країну нашу підтримую як можу. І донатами, і своєю працею. Та все ж я не бачу у висловлюванні цього «кацапа», як його вже встигли обізвати, нічого образливого чи хибного. Я не спеціаліст, та мені здається, що в авторських правах все розписано чітко. Тобто конкретні назви, імена, саундтреки і т.д. Сумніваюся, що купка NPC з гітарою біля багаття попадуть під таке порушення. Так чому потрібно поводити себе наче русня та так примітивно ображати всіх навколо. Особисто я знайомий тільки з однією людиною, яка має відношення до першого Сталкера. Це гітарист гурту Firelake, чиї пісні можна почути зокрема в бункері Сидоровича у 2й частині. І я впевнений, що якби він подавав позов або скаргу, то причини були б абсолютно чіткі, а не за «загальну концепцію»

Я твого паспорта не бачив, тому всі твої слова для менк пусті слова. А якщо ти не бачиш завуальований рашизм і підтримку спроби нажитися кацапів на нашому, за слабко завувальваними тупими відмазками, то ти не сильно розумний. Піди глянь як працюють авторські права. Бачив що Тенсент сплагіатив Horizon Zero Dawn? І Sony має іще менше причин, але пішли в суд. А якщо ти такий патріот, то підтримуй повністю, не підтримуючи кацапню, а не на «півшишечки» і будь розумніше, бо думаєш що ти бачиш більше, але нажаль не так друже.

А як що до цього? Персети або деякі моделі злизані практично 1 в 1. В ютубі є треки гітарні які зі сталкера. Це з того що напевно, бо є ще інші слова людей (не підтверджені) які кажуть що там і модельки вертольотів злизані просто трішки поношеності зверху додали

Дякую за адекватний коментар, так ніхто і не відповів в чому суть претензій GSC та на які права власності посягають розробники MISERY

Да там навіть на зображенні тупо персонажі повністю злизані зі сталкера, про що мова?

Да там навіть на зображенні видно що персонажі тупо повністю злизані зі сталкера, про що мова взагалі?

А давай я порушу авторські права твоєї голови? Що скажеш?

А каким образом эта игра (MISERY) нарушает авторские права? Разве у GSC только есть право делать игру про Чернобыль и Прияпять?

Таким, що ця гра напряму взяла асети з серії ігор Сталкер.
В файлах гри є текстури, звуки, музика та модельки зі сталкера. Більшість із них не використовуються в грі, але той факт, що вони вже є в ігрових файлах, є порушенням інтелектуальної власності GSC.

Если действительно взяли ассеты из Сталкера, то вопросов тогда нет.

Прорсто в статье не сказали какие претензии были у GSC

Ну так перевір інформацію перед тим, як казати такі речі.
Подивись докази і з того зроби висновки, все ж просто...

Автор гри також виправдався за антиукраїнські слова та вчинки

То він перед Zіганутими вибачається. І, скоріше всього, то не він, а ЧатГПТ.

З антиукраїнської риторики поржав, зайдіть у будь-який український чат і цих зеток сво буде не менше бо по рофлу їх кідають. Ну а причина бану гри тільки одна — розробники тупо не занесли грошей GSC, адже такі ігри як STALCRAFT або Chornobylite спокійно продаються в стімі

То йди і далі рофли із зеток та сво...потсоснік какаяразніца!

Не знаю по яких «українських» чатах тебе носить, але я такої дичини не бачив взагалі ніде. Яким треба бути відбитим щоб «по рофлу» кидати цю зетку, це як євреї би зігували по рофлу, по дорозі в Бухенвальд.

але я такої дичини не бачив взагалі ніде

на «постіронічних політичних мемах» легко)

Ну там відбиті дауни в чаті сидять, кончелиги

так це само собою, хто ж ще буде таким займатись

Вимикай там ШІ перекладач, палишся русосвинка.

Знаєш де такі зетки можна побачити? Знаєш в яких чатах? В норм пабліках не побачиш, то питання до тебе вже де ти лазиш. І не виправдовуй себе і інших навіть.

Ось коментарі у звичайному українському каналі з мемами куди скинули скрін звідси. Пропонуєш їх всіх розстріляти за зраду України?

Якщо для тебе російська мова = русня то мені шкода тебе

Чорт тебе всі впізнали )))) які ви недолугі))

Не думаю що зникне, але було б добре

Підписатись на коментарі