Майже 90% ігор для Windows тепер можна запустити на Linux

Майже 90% ігор для Windows тепер можна запустити на Linux. Про це свідчить аналіз ресурсу Boiling Steam, який спирається на дані ProtonDB.

«Як ви знаєте, ми досить регулярно моніторимо ProtonDB, щоб підтвердити тенденції використання дистрибутивів Linux. Але з такими даними можна зробити багато чого. Зокрема підтвердити, скільки ігор насправді добре працюють. Раніше ProtonDB просив користувачів оцінювати сумісність відповідно до рейтингів WINE до кінця 2019 року, а після цього вони перейшли на збір спостережень від користувачів та самостійне визначення рейтингу», — йдеться у повідомленні.

Автори аналізу спираються на власну систему рівнів:

• Платиновий (зелений). Ігри, які працюють ідеально одразу після встановлення.
  • Золотий (світло-зелений). Ігри, які працюють майже одразу після встановлення, але потребують певного налаштування або конфігурації.
  • Срібний (жовтий). Ігри, які працюють не ідеально, але в них все ще можна грати.
  • Бронзовий (червоний). Ігри, середні рейтинги яких знаходяться між срібним та заблокованим.
  • Зламане (темно-червоний). Ігри, які взагалі не запускаються.

На графіку нижче представлені проаналізовані ігри та їх доступність на Linux.

«Ми можемо підтвердити наступне:

Графік показує стабільне зростання відсотка ігор, які на Linux запускаються одразу. Це свідчить про постійні зусилля розробників WINE та Proton щодо підтримки сумісності нових та старіших ігор.

Прогрес у категоріях Platinum та Gold, здається, дещо сповільнюється порівняно з темпами, що спостерігалися у 2022 та 2023 роках (ймовірно, тому, що запуск та доступність Steam Deck призвели до посилення уваги до забезпечення роботи більшості ігор).

Що ще важливіше, кількість ігор, які не запускаються, знаходиться на історично низькому рівні. Область, позначена червоним кольором, постійно скорочується, і минулий місяць не є винятком, оскільки ця категорія наблизилася до лише 10%. Це означає, що близько 90% ігор для Windows запускаються на Linux», — додають в Boiling Steam.

Хто сидить Linux — в які ігри граєте ви? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ви спочатку дайте порівняння за використанням ресурсів, маю багато сумнівів що запуск ігор на Linux займає менш ресурсів системи ніж на Windows.
Також додайте можливість модінгу та проведення стримів, про апаратну підтримку Linux ігрової периферії я взагалі промовчу.

Ну все, немає тепер жодного сенсу сидіти на вінді. Можна зносити систему 🙂

Завжди були проблеми із запуском ігр на віндовс. На лінукс просто все працює. Більш того якщо версія саме для лінукс вона точно відтестлвана і стабільна. Сталкер від старту через протон працював краще ніж на віндовс, теж щодо більшості ігор. Те що не дає грі працювати через трансляцію скоріш за все робить її не іграбельною і в оригінальній платформі.

А як у лінукс з hdr, є у когось досвід? У мене монітор з hdr, і скільки я б не думав про повний перехід на лінукс (у мене убунту для роботи, віндовс для ігр), але мені якось не хочеться танцювати з бубном щоб все запрацювало нормально.

Я от буквально вчора знову страждав із-за чергового оновлення (вже 3й раз після оновлення злітають дрова (відеокарта не розпізнається, мережі немає...), вже задовбався тож відкотив оновлення і поставив на холд будь які оновлення ядра)

На вінді теж бувають приколи, але все таки сумісність ігор краща

Давно хочу спробувати лінукс, але кожного разу зустрічаю якийсь такий коментар і стає ліньки)

Та лінукс класна річ) Сам давно хочу перейти повністю на нього, замість вінди. Дивлюся в сторону CentOS або Ubuntu

Граю тільки на десктопі та steamdeck, і був здивований скільки ігор, причому не самих нових на стімдеку запускається.

Купив комп з Віндою і не парюся.Ддя чого мені щось видумувати ?

Бо користування віндою стало приносити біль і відчай. Не знаю з чим це пов’язано, ну реально тепер складніше подружити офісний мфу з віндою чим з убунтою.

А легенди говорять, що лінукт то важко, лінукс то біль, а виходить навпаки?)

так. це було багато танців з бубном 10-20 років тому.
зараз ще більше танців з бубном коли ти намагаєшся вимкнути рекламу, ші або щось змінити не косметично під себе в вінді. тож вибір стає очевидним, якщо немає софту який стабільно працює лише на він системі і від цього залежить ваш дохід.

Якби ще VR нормально працював, я б відмовився від Він 10 остаточно.

Краще вінди 10 немає політ чудовий підтримка до 2032 року

пару лет назад перед покупкой всегда бегал свериться с proton db
потом забил, потому что почти все сингловое или просто работает или работает с минимальными плясками
для steam deck сейчас другая проблема — криворукие девы и UE5
и игры, которые еле-еле ворочаются, получают незаслуженные зеленую галочку в стиме

Lineage II — не запрацює під лінуксом ніколи. ось так от.

Підозрюю, що це пов’язано із anti-cheat системою(-ами). І так про кілька ігор можна сказати.
P.S. Там інші написали краще про Easy Anti Cheat.

Граю в Path of exile. Політ нормальний. Пробував cyberpunk 2077 та Stalker 2 — стабільних 60 фпс на 7800xt. І в цілому досвід дуже приємний. Дякуючи діду Габену все працює з коробки. Зараз настав той час коли можна сміло рекомендувати спробувати Linux ос.

Самим найбільшим квестом з іграми на Linux були мабуть Gothic 1, 2.Без додавання через protontricks/winetricks відповідних dll не "заводилася".Але загалом задоволений геймінгом на Linux , хоч я і не найпристасніший геймер

Без додавання через protontricks/winetricks відповідних dll не «заводилася»

обычно это болезнь всяких non-steam games типа пираток, почти все, что идет через стим само такого рода зависимости подтягивает

Мій проц 7700k ніколи не підтримувався 11 віндою, а після купівлі стімдеку, я спробував накатати лінукс на свій старий системник. Спочатку це були Убунту та Федора, але в них були проблеми з моєю відухою rtx3080. А цього року вийшов Bazzite — і там є усі необхідні драйвера не тіки на відуху, а ще й на усі джойстики та перефірію. Єдина проблема — зовнішня звукова карта. Щоб вона працювала — треба було її настроїти на іншому компі с віндовс і під’єднати назад. А так загалом, усі ігри які йдуть на стімдеці — йдуть ізі і на Bazzite. Для окремих лаунчерів можна скористатись або додавши їх до Стіму, або Heroic Launcher, або Lutris, який хаває навіть .exe файли для вінди.
Рекомендую кожному ентузіасту подивитись на лінукс, хоча б на віртуальній машині:)

Трапляються цікаві випадки — ATS/ETS2 має нативну версію для лінукса, але на steam deck більше fps отримаєш через proton

я вообще с трудом вспоминаю нативные версии, с которыми не было бы каких-то косяков, типа неработающего контроллера
протон на этом фоне просто вылизанный

БІльше того, якщо брати старі ігри, то велика кількість з них не запуститься під Windows :-)
Тому Linux це спасіння.

Так само велика кількість старих ігор не працює на лінуксі і треба вже займатись танцями з бубном, як і на вінді.

Серед тих інших 10% є чимало онлайн проєктів, які не працюватимуть належним чином через ті ж античити. Сам зараз використовую один з дистрибутивів і граю лише в офлайнові ігри, все працює добре.

належним чином через ті ж античити

типу всілякі денуви?

Ні, kernel-level анти-чіт сміття на кшталт Easy Anti-Cheat. Деякі ще й примудряються додавати в системні вимоги Secure Boot, як от Battlefield 6. Не кожен дистрибутив ліньки підтримує його з коробки й треба танцювати з бубном.

Щодо Денуво, то таке може бути, але я не мав проблем з DRM системами, але от античит — так. Наприклад, DayZ. Колись міг грати лише на кастомних серваках і я підозрюю, що на них не було античита. Зараз я читаю protondb і розумію, що вже пофіксили, бо в чималій кількості людей позитивний досвід навіть на офіційних серверах (необхідно лиш параметри запуску певні вказати).

А гра, яка навіть не запустилась (онлайн) це PUBG. Вона взагалі не працює. Думаю, я мало що втратив. Не люблю онлайн ігри, тому все добре.

с денуво вообще проблем нет
ну кроме того, что из-за него периодически производительность проваливается

Підписатись на коментарі