В GDC поскаржилися, що компанії ігнорують захід через байдужість до розробників — останні нагадали організаторам про вартість квитків на конференцію

Привіт, спільното! Принесли вам новину з паралельного всесвіту. На вихідних навколо конференції Game Developers Conference розгорнулася серйозна дискусія. Почалося все з заяви організаторів GDC — вони розчаровані тим, що компанії ігнорують захід.

Виконавчий директор GDC Марк ДеЛура завітав на подкаст The Game Business Show і поговорив про наслідки, які можуть виникнути, якщо компанії перестануть брати участь в конференції. Він доволі холодно висловився в бік Sony, Epic Games, Unity та інших компаній, які ігнорують захід.

«Я думаю, про те, що це було помітно минулого року. Як учасник, я був розчарований, коли не побачив Unity та Unreal на виставковому майданчику... Sony... Тобто, я працював на Sony і запускав стенди Sony, знаєте, 25 років тому. Не бачити Sony на виставковому майданчику — просто розчарування. Я справді відчуваю, що там так багато розробників і вам потрібен парадний вхід! Я думаю, що розробники розуміють атмосферу, якщо вас там немає. Якщо вас там немає... то чи впевнені ви, що розробники вам небайдужі?», — заявив ДеЛура.

В соціальних мережах його слова сприйняли дещо вороже. Зокрема, дехто звернув увагу, що більшість розробників не можуть собі дозволити відвідати Сан-Франциско (місце проведення конференції) і придбати квиток на GDC. Саме тому великим компаніям там теж нічого робити. Інші користувачі додали, що подія стає з кожним роком менш корисною, а більшість хороших видавців можна знайти через електронну пошту. Висловився на тему також Ігор Поспішний, співзасновник команди, що організовує фестиваль українських ігор на Steam та Indie Cup.

"Отже, сьогодні я побачив це. $1200, з ранньою покупкою — $649 за абонемент GDC. Абонемент на виставку минулого року коштував $249-399. Тепер вартість найдешевшого становить $649. І це базовий рівень! Я не збираюся робити висновків, я просто нагадаю вам, що сказали організації: «Реструктуризація спеціально розроблена для «усунення фінансових та логістичних бар’єрів, що дозволить ширшу участь засновників стартапів, студентів та фахівців світової галузі», — підсумував він.

Для більшості українських розробників дискусія навколо GDC зараз не дуже актуальна. Однак конференція за майже тридцять років стала важливою частиною індустрії розробки ігор та геймдев-освіти. Тому хочемо спитати вашої думки:

Яким ви бачите майбутнє GDC зараз? Чи праві ті, хто стверджує, що цей формат стає з кожним роком менш корисним? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мені здається коли 65 річний дядько з топів який був 25 років підряд, а він дуже позитивний француз, каже що 2025 був найгіршим роком евер, то все буде не дуже класно в наступному році.

Менш корисним стає не формат, а те що це місто дуже дороге, і організаторів вже кілька років поспіль не просто просять, а кричать про те, що треба змінити локацію на більш доступну.

Також кожна велика компанія намагється провести свій сайд івент або вечірку. Купа топів не купують квитки і тусують в лоббі готелів біля венью. Всі чудово проводять час і без самої конференції, люди посто приїзжають в одне місто в одні дати і роблять бізнес. Це де факто вже було фестивалем з купою різних івентів за кілька днів в різних локаціях. Але всі вони не від офіційних організаторів.

Тому всі чекають на якусь заміну. Деякі компанії взагалі планують скіпати не тільки шоуфлоп, а і просто поїхдку. Буде складно оргам в наступні 2 роки. А потім або вони знайдуть рецепт, або буде Е3.

100%
При цьому я десь бачив новину, що вони локацію на 10 років вперед забронювали

GDC не помітила як на арену з двох ніг увірвався gamedev сегмент Ютьюба.
Справа не тільки в доступності платформи мовлення, але також у формі подачі: ролик, створений спеціально для Ютьюба, є більш концентрованим, ніж переливання води на сцені протягом години.
Крім того, навряд чи варто очікувати прихильності аудиторії до представників компаній, які видають ігри, скажімо так, проблемні (з могили помахав рукою Конкорд).
Ну і звичайно ж будь які подібні виступи сильно обмежені NDA.
Я неодноразово зустрічав ситуації, коли уривки з виступів на GDC використовувались для критики сучасного геймдизайну.

Я думаю, про те, що це було помітно минулого року. Як учасник, я був розчарований, коли не побачив Unity та Unreal на виставковому майданчику... Sony... Тобто, я працював на Sony і запускав стенди Sony, знаєте, 25 років тому. Не бачити Sony на виставковому майданчику — просто розчарування. Я справді відчуваю, що там так багато розробників і вам потрібен парадний вхід! Я думаю, що розробники розуміють атмосферу, якщо вас там немає. Якщо вас там немає... то чи впевнені ви, що розробники вам небайдужі?", — заявив ДеЛура.

Та й взагалі! ВОНИ ВЗАГАЛІ ДУМАЛИ ПРО ДІТЕЙ? ЇМ ПРОСТО БАЙДУЖЕ!

Бо GDC почали пушити пропаганду. Достатньо подивитись їх ютуб, вони поступово вирубають коменти на все більшій кількості відео(Від 4х місяців назад взагалі все закрито). Питання, а навіщо? Фідбек потрібен тільки якщо він позитивний?

Під технічними презентаціями майже завжди позитивний фідбек. Коли туди допустили HR, managers-related, diversity-related штуки, то фідбек завжди дуже негативний (якщо пошукати то можна ще знайти де не закрили коменти), і люди справедливо пишуть, що їм, як девам, це нахер не потрібно у найкращому випадку, і що це просто брехня, пропаганда і скатилося у гіршому.

Якщо GDC буде продовжувати ігнорувати девів, то офк вони будуть йти вниз, і це добре.
samples з відносно свіжого:
www.youtube.com/watch?v=Fy5f_Gelbp4&t=1s
www.youtube.com/watch?v=xoh15qANv-w&t=4s
www.youtube.com/...​0o2kg&pp=0gcJCQYKAYcqIYzv

А в мене питання що до конференції GG в Україні знаю що багато хто вважає її не потрібною і зайвою тратою грошей. Також те що там не знаходиться ніяких вартісних лекцій або дуже мало цікавих.
Просто ця проблема здається є, але здається є і рішення але я ще не розумію яке

Ну от не знаю, був минулого року на ГГ Київ і цього року планую (вона наприкінці листопада). Я, звісно, був на другий день і двіж вже не такий потужний, але доповіді були цікавими. Може не та, з якою я доповідав, але цікаві були!

Може в мене така бульбашка була. Просто поки я був тільки на GG Lviv а про неї мені казали шо вона менш цікава.

вона просто менша, традиційно івент в Києві є найбільшим, і кіноут спікерів туди теж більше приїздить.

Особисто я ніколи такого не чув про GG, тільки позитивні враження.

мені та організаторам GG було б явно цікаво почути конкретику, бо я не уявляю як можна сказати шо вона не потрібна. Ті хто тільки долучився до індустрії знайдуть багато контенту для себе. Експерти ходять на такі івенти більше для нетворкінгу та власне дати лекцію а не послухати. Бізнес-маркетинг-біздев теж зазвичай приходить туди за тим аби побачити колег вживу, проговорити якісь угод и ітп.

Про шоукейс, власне взагалі мови нема, це дуже корисно.

Я б сказав, що будь-який івент не потрібен, якщо не знати які результати хочеться отримати. Мають бути чіткі цілі, і місце для імпровізації та рандомних зустрічей. Нетвор білдиться саме на таких заходат. З року в рік, це інвестиція, яка потім приносить свої %.

Підписатись на коментарі