«Скажіть хтось про це Nintendo». Екскерівник Blizzard розкритикував заяву президентки Xbox про застарілість ігрових ексклюзивів

Майк Ібарра, колишній президент Blizzard та екскерівник Xbox, розкритикував заяву чинної керівниці Xbox Сари Бонд про те, що ексклюзиви — застаріли. Ібарра порадив звернути увагу на те, що робить Nintendo.

Кілька днів тому Бонд прийшла на інтерв’ю до ютуб-каналу Mashable. В ньому президентка Xbox наголосила, що у 2025 році ідея ексклюзивних ігор є застарілою. За її словами, люди починають «еволюціонувати далеко за межі» ідеї про те, що гра має бути ексклюзивною для одного магазину чи пристрою.

«Найбільші ігри у світі доступні скрізь. Ви дивитеся на Call of Duty, ви дивитеся на Minecraft, ви дивитеся на Fortnite, ви дивитеся на Roblox... це насправді те, що рухає спільноту в іграх. Саме там збираються люди. А ідея прив’язки до одного магазину чи одного пристрою є застарілою для більшості людей. Ви хочете мати можливість грати з друзями будь-де, незалежно від того, чим вони зараз користуються», — пояснила вона в рамках промоції портативного ігрового комп’ютера Rog Ally X.

Ібарра в соціальних мережах висловив протилежні думки.

«Скажіть хтось Nintendo, що ексклюзиви застаріли. Nintendo постійно домінувала, пропонуючи видатні ігри. Звичайно, деякі платформи зазнавали невдачі, але вони завжди ризикували та поверталися дуже сильними. Це протилежність застарілості. Це ризик і віддача. Візьмемо, наприклад, Zelda. Перегляньте кожну гру та подивіться на неймовірні зміни, які вони внесли, щоб зробити її сучасною та приємною. А тепер назвіть мені іншу компанію, яка досягла того ж самого зі своїм IP. Я почекаю», — зазначив він.

На чийому боці в цьому питанні ви? Чи дійсно ексклюзиви застаріли, як про це каже Сара Бонд? Чи просто для ігрового підрозділу Microsoft такий підхід не працює?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ок, а що далі окрім зельди є у нінтендо? Маріо?
Чувак звичайно знайшов, що порівняти.

Ну заради справедливості ці ігри культові і з стабільною фан базою. Заради однієї гри народ бере консолі. А ще на більші суми набере топового та рідкісного мерчу. А колекційні штуки досягають шести значних сум та продаються дорожче картин Пікассо.
Жодні колекційні картриджі не коштують стільки як Nintendo
Це тре вміти
Ну і кращого за зельду чисто імхо ігрова індустрія ніколи не випускала. Вони тримають марку

Я з усім цим погоджуюся, тут питань немає, ці ігри давно закарбували собі місце на ринку та впевнено його тримають. Але цим тайтлам вже купа років. Наскільки я зрозумів, Сара Бонд мала на увазі сучасний стан ринку для ігор з нуля. Тобто ті тайтли, що народилися не так давно й захопили велику авдиторію. Ібарра щось взагалі не по темі відповів, імго. Бо порівнювати класичні ігри нінтендо з умовними іграми сервісами, про які казала Бонд, не є логічним.

Буду відвертим, як власник консолі, мені до вподоби ідея ексклюзивів. Але якщо спробувати проаналізувати критично чому ексклюзиви були популярні 10 років тому, й чому зараз розпочалися дискусії про не актуальність такого підходу, то вочевидь через швидкий прогрес та широку доступність технологій розробки. Й вірогідність того, що це й надалі буде успішна стратегія для більшості ігрових студій, мені бачиться малоймовірним.

Але ж і не паразитують нінтендо на своїх культових франшизах (крім покемонів звісно)
Tears Of The Kingdom он так порвала усі тік токи своїми механіками що зумери які про нінтендо і не чули побігли купляти свічі.
Якщо вони можуть то це під силу і іншим. Просто тормозить багато забобон

Хз, «паразитують» це доволі суб’єктивна оцінка, тут важко щось мені прокоментувати. Менш з тим, Ібарра, я вважаю не правий)

Застаріла чи ні, ексклюзивність існує лише для збагачення власників консолей, для звичайних же гравців створює лише незручності

Так, давайте назвемо хоч одну іншу платформу, яка вижила, розвивається і є успішною із ексклюзивами, Майку.

Береш такий одного унікального аутлайєра, який знаходиться в унікальному становищі, і пропонуєш його прикладі будувати якусь стратегію. Ага, давайте будувати тренд по одній точці.

Чи можна політику Соні останніх років назвати політикою обмежених ексклюзивів? Гост оф Йотей вмйшла тільки на ПС5, а вже продалася краще, за останній Ассасін Крід, який є навіть на амазоні та маках

Мабуть, дещо можна, але ж тут як раз «обмежений ексклюзив». Старі тайтли вже виходять на ПК, і ГоЙ теж, скоріш за все, рано чи пізно вийде.

вже виходять... ГоЙ теж

Я думаю, що вони навіть скоротять релізне вікно для цієї гри. Ghost of Tsushima на пс4 вийшла у 2020 році, на пк — в 2024-му (в один й той самий період). Йотей буде десь за два роки, хоча може я й не правий

за останній Ассасін Крід, який є навіть на амазоні та маках

ото ви з козирів зайшли звісно) так же ніхто не зможе продовжити бесіду)
я спробую:
АС був в штормі скандалів значно довше, ніж ГоЙ (хе-хе)
Та й серії АС сильно більше часу, ніж другій грі, а значить і приїстися воно не встигло настільки.

ото ви з козирів зайшли звісно)

Все серйозно, як інакше!))

приїстися воно не встигло настільки

З іншого боку, база тих, хто точно купить цю гру і пограє — сильно вище. Але ГоЙ має свіжіший вайб, так.

АС був в штормі скандалів значно довше, ніж ГоЙ

Це однозначно. Хоча тут чесно згадати, що навколо ГоЙ теж вони були (просто менші)

а окрім того що звільнили художницю чи яка в неї посада була, от зовсім нещодавно — щось ще було?
просто юбіфост, не лише АС, обкладають самими різними не гарними словами останні роки. там все серйозніше.

щось ще було?

Була ціла кагорта користувачів, що сварили зовнішність Атцу. Стандартний набір: від спеціально зробили некрасіву жінку до навіщо зробили жінку.

там все серйозніше.

Не сперечаюся. Моя думка, що навіть китайці не врятують їх від удару, який глобально завдадуть гази в обличчя.

Підписатись на коментарі