Мої найбільші помилки при випуску демо, і чому не варто було йти на Steam Next Fest
Привіт, мене звати Алекс, я соло розробник-початківець, зараз працюю над кооперативним горором Mycelium: The Silent Contract. Це моя перша гра і мій перший досвід в якості розробника взагалі.
Я випустив демо гри 1 жовтня, незадовго до Steam Next Fest. Трохи сумнівався, чи варто брати участь цього разу, або ж почекати до наступного в лютому, але все-таки доєднався. За період фестивалю кількість людей, що додала гру в бажане, зросла з 400 до майже 1400, але я зробив висновок, що все-таки не варто було поспішати із фестивалем. Вирішив поділитися своїми думками і перелічити головні помилки, які я зробив.

Моє демо виявилося не демо
Може звучати дивно, але після перегляду відео і стрімерів, що пробують гру, я впевнився в тому, що зробив не демо, а натомість просто випустив незакінчену повну версію гри, яка більше підходить для плейтестів, ніж для фестивалю демок. Деякі люди провели в грі

Поганий туторіал
Я можу впевнено назвати Mycelium важкою грою, яка точно не підійде супер казуальним гравцям. Це гра для тих, кому подобається самотужки досліджувати і вчитися на власних помилках, де тебе не ведуть за ручку, і ти сам обираєш свій шлях. Я зробив туторіал для тих, кому цікаво і незрозуміло, як саме працює гра — і це було ще однією помилкою. Але помилкою був не сам туторіал, а його структура. Як я вже написав вище, гравці хочуть бачити основний геймплей, а не якісь довгі пояснення, про те, як він працює. Люди не чують, забувають, і навіть якщо зробити підказку по типу «натисніть Е» на пів екрану, це також може бути проігноровано. Замість того, щоб робити такий туторіал, мені необхідно зробити сам геймплей більш зрозумілим. А якщо казати про демо, краще було не додавати туторіал взагалі.

Баги менше впливають на враження гравців, ніж незрозумілий геймплей
В моїй демці майже немає багів. Я провів десятки (чи навіть сотні) годин, тестуючи гру в соло й мультиплеєрі, намагаючись знайти і викорінити баги, і зовсім мало уваги приділив тому, наскільки зрозуміла моя гра. Це призвело до того, що сама грає працює майже ідеально, в гравців немає проблем із з’єднанням, софтлоків тощо, але вони гадки не мають, що саме мусять робити. І я не кажу, що баги — то неважливо. Але полювання на них затьмарило інші не менш важливі аспекти гри.

Поганий маркетинг
Хоча я ледве можу назвати себе розробником і регулярно борюсь із синдромом самозванця, я точно не маркетолог. І коли мене питають, який аспект розробки є найважчим, я завжди кажу маркетинг. І це не жарт. Треба розуміти, і про це є купа інформації, що Next Fest не збільшить ваші вішлісти з сотні до десятків тисяч. В більшості випадків, він може лише трохи примножити щоденне поповнення зацікавлених гравців, тому в ідеалі ви маєте заходити у фест вже з якоюсь базою. Я це знаю, ви це знаєте, всі це знають. І все одно роблять, сподіваючись на диво.
Чесно кажучи, я не сподівався на диво, а просто вирішив, що зі своїми здібностями до маркетингу, навряд я зможу якось змінити ситуацію, а грошей на маркетолога все одно немає. Помилка. Також, якщо ви пропонуєте свою гру стрімерам/ютуберам, переконайтесь, що пропонуєте її тим, хто грає в подібні ігри і будуть потенційно зацікавленими в грі, а не у вас як в розробнику. Приготуйтесь до того, що більшість з них вас просто проігнорує.

Демо вийшло запізно
В цілому, цей пункт вплинув на те, що всі попередні не були виправлені вчасно. Якби демо гри вийшло раніше, в мене було б більше часу на усвідомлення і виправлення якщо не всіх, то більшості цих помилок. Я би зрозумів, що ніяке це не демо, і що перш ніж йти на фест, мені варто зробити хоча б один плейтест з людьми, які жодного разу не бачили гру. Я би видалив цей туторіал, більше фокусувався на геймплеї, а не на багах, і можливо б прийшов до якоїсь більш-менш працюючої маркетингової стратегії.
Висновок
Такі мої думки за підсумком фестивалю. Насправді, я здивований, що при всьому цьому мої вішлісти перевалили за тисячу, і я отримав доволі непогані відгуки. Але урок точно вивчений. І я сподіваюсь, що хоч мій досвід і не є універсальним, комусь він допоможе прийняти вірне рішення.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів