Чи втомлюють вас «мертві» процедурні світи? Я працюю над грою, де світ створює AI-архітектор
Я хочу запросити вас до обговорення ідеї, яка вже давно не дає мені спокою. Це концепція гри, що намагається вирішити проблему, яку я часто відчуваю в багатьох іграх з процедурною генерацією — відчуття порожнечі та бездушності світу.
Проблема: Процедурна генерація часто створює пустелю, а не світ
Ми всі грали в ігри з величезними, згенерованими світами. Вони обіцяють нескінченні простори для дослідження, але як часто ви ловили себе на думці, що через кілька годин гри всі ліси виглядають однаково, а гори — просто нагромадженням текстур? Випадковість — це не те саме, що правдоподібність. Світ, де дерева ростуть на дні річок, а села з’являються на вершинах стрімких скель, швидко руйнує занурення. Він може бути великим, але він не відчувається живим.
Моя ідея: Гра з «розумним» AI-архітектором
Я працюю над прототипом гри — це RPG-виживання у світі темного, незайманого фентезі, — де ядром всього є не просто генератор, а просунутий AI-архітектор. Це система, яка не розкидає об’єкти випадково, а діє як досвідчений геймдизайнер або навіть як сама природа. Вона прагне створити світ, який є не тільки унікальним, але й глибоко логічним та гармонійним.
Як це працює
Уявіть собі, що AI діє як справжній творець, проходячи кілька етапів:
Формування основи (Геологія та Гідрологія): Замість простого шуму, система створює тектонічні плити, формує гірські хребти, а потім симулює тисячоліття ерозії. Вона прокладає річки, які течуть з гір у низини, утворюючи озера та дельти. На цьому етапі створюється «скелет» світу, який вже виглядає правдоподібно.
Створення екосистем (Біоми): Далі AI аналізує отриманий ландшафт. Він враховує висоту над рівнем моря, вологість (близькість до води) та нахил поверхні. На основі цих даних він «вирощує» на карті природні біоми. Густі ліси з’являються в захищених долинах, сухі степи — на вітряних плато, а болота — в низинах, де застоюється вода.
Детальне заселення (Флора, Фауна та Сліди Цивілізації): Це фінальний і найскладніший етап. AI «заселяє» світ, керуючись контекстом. Він не просто ставить дерево, він висаджує гай. Він не просто розміщує камінь, він створює кам’янисті розсипи біля підніжжя скель. Стародавні руїни з’являться на пагорбі з гарним оглядом, а не в центрі болота. Кожен елемент має свою «причину» бути саме тут.
Що це змінює для гравця
Занурення та довіра до світу: Ви починаєте «читати» ландшафт. Ви знаєте, що якщо знайти струмок, він, імовірно, приведе вас до більшої річки, а на її березі може бути поселення. Світ стає вашим партнером, а не просто декорацією.
Непередбачуваність, а не випадковість: Замість того, щоб натрапляти на однакові «точки інтересу», ви можете знайти унікальні місця, які виникли в результаті роботи AI. Наприклад, водоспад, що приховує вхід у печеру, або невеликий острів посеред озера, що ідеально підходить для будівництва укріпленої бази.
Глибока реіграбельність: Кожен новий світ буде не просто іншим за формою, а й пропонуватиме нові стратегічні виклики та можливості, засновані на його унікальній географії та екосистемах.
Я хотів би почути вашу думку
Я вірю, що такий підхід може стати наступним кроком в еволюції ігор з відкритим світом. Але це амбітна мета, і я хотів би порадитися зі спільнотою:
- Чи дійсно проблема «мертвих» процедурних світів є для вас актуальною? Чи стикалися ви з цим?
- Наскільки важлива для вас логіка та правдоподібність світу в іграх жанру RPG/виживання?
- Які найбільші ризики, на вашу думку, несе такий підхід? Чи не може світ, створений AI, вийти занадто «правильним» і позбавленим цікавих аномалій, які так люблять створювати дизайнери?
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів