В open source проєкті немає місця ШІ‑інструментам! Спільнота модерів гри Doom розкололася через додавання коду від ChatGPT
Спільнота відкритого проєкту GZDoom, що займається створенням фанатських модів для гри Doom, розкололася через штучний інтелект. Значна частина розробників тепер об’єднається навколо нового форку під назвою UZDoom. Це стало відповіддю на дії лідера спільноти Крістофа Ольккерса (Graf Zahl), який вставив ШІ‑згенерований код у кодову базу GZDoom.
«Через певні розбіжності щодо того, як має виглядати співпраця, ми вирішили, що найкращий шлях — зробити форк проєкту. Я не хочу бачити, як спадщина GZDoom вмирає, як і багато хто з нас. Тому я вважаю, що найкраще рішення — продовжити розробку через форк, водночас запровадивши іншу модель розвитку з прозорою співпрацею», — зазначив розробник Неш Мухандес на форумі DoomWorld.
Повідомляється, що через Ольккерса вже довго відчувалося тертя в спільноті GZDoom. Однак каталізатором розколу став саме використаний ШІ‑код в одному з останніх оновлень GZDoom — в коментарях до коду зазначалося: «Ось що мені показав ChatGPT для виявлення темного режиму в Linux». І хоча Крістоф зрештою видалив код, він також намагався видалити всю дискусію навколо цього рішення.
«Звісно, я теж маю сумніви щодо використання ШІ для проєктно‑специфічного коду. Але тут йдеться про поверхневі перевірки системних налаштувань, які можна знайти на різних сайтах — просто із зусиллями у 10 разів більшими», — зазначив Ольккерс.
Інші представники спільноти наполягли: в open source проєкті немає місця ШІ‑інструментам.
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів