Вимога просити дозволу в митців фактично знищить індустрію штучного інтелекту за одну ніч, — колишній бос Meta
Привіт, спільното! Давно у нас на форумі не було гучних заяв про важливість генеративного штучного інтелекту. Тому я приніс коментар колишнього керівника відділу глобальних зв’язків Meta Ніка Клеґґа. Слова стосуються не конкретно геймдеву, але в контексті розробки ігор теж будуть цікавими. На думку екс-боса Meta, якщо компанії почнуть запитувати дозвіл на навчання моделей у правовласників, то це «фактично знищить індустрію штучного інтелекту» за одну ніч.
«Гадаю, творча спільнота хоче піти далі. Багато хто каже: „ви можете навчати на моєму контенті, але якщо спочатку запитаєте“. І я мушу сказати, що це здається мені дещо неправдоподібним, оскільки ці системи навчаються на величезних обсягах даних. Я просто не знаю, як ви могли б спочатку обійти всіх і запитати. Я просто не бачу, як це спрацює. І, до речі, якби ви зробили це тільки у Британії, а більше ніхто на такий крок не пішов би — ви, по суті, вбили б індустрію ШІ в цій країні за одну ніч», — зазначив Клеґґ.
Останнім часом навколо обмежень щодо генеративного ШІ доволі багато новин. Зокрема, один із членів Палати представників Японії звинуватив Nintendo у тому, що вона зустрічається з урядом країни і лобіює обмеження ШІ. Згодом цю заяву спростували.
Своєю чергою, у парламенті Великої Британії продовжуються суперечки щодо нового законодавства, метою якого є надання креативним індустріям більшого розуміння того, як їхні роботи використовуються компаніями, що займаються штучним інтелектом. Ця поправка вимагатиме від технологічних компаній розкриття інформації про те, які твори, захищені авторським правом, були використані для навчання моделей штучного інтелекту.
На слова Клеґґа вже відреагували в The Performing Right Society (PRS). Нагадаємо, що ця організація була заснована у 1914 році групою музичних видавців для захисту авторських прав та забезпечення доходу композиторам, авторам пісень та музичним видавцям.
«Наша відповідь на нещодавні коментарі Ніка Клеґґа щодо авторського права та штучного інтелекту. Ідея про те, що повага до авторського права „вб’є“ штучний інтелект, свідчить про брак розуміння того, як насправді працюють і процвітають креативні індустрії. Системи цифрового ліцензування вже існують і функціонують у великих масштабах. Побудова комерційного ринку, який поважає авторське право та захищає людську творчість, не тільки можлива, але й необхідна. Не дозволяйте штучному інтелекту красти нашу музику», — йдеться у заяві організації.
76 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів