Як 16-річному потрапити в 3D-індустрію? Потрібна порада
Всім привіт, мене звати Кирило. Мені 16 років. Я захоплююсь 3D-моделюванням вже більше двох років. Активно вивчаю, і працюю в Blender, ZBrush.
Закінчую школу, і у мене немає досвіду, як професійно працювати в напрямку 3D. Робив маленькі проєкти для друзів, та в процесі самонавчання. Розумію, що особливих професійних навичок та досвіду не маю. Тому питання для досвідчених, як мені почати карʼєру в напрямку 3D моделювання та розробки. Які напрямки вибрати для вивчення, та якими ресурсами, та інструментами, краще користуватись.

Я вже оформив профіль на Linkedin, Behance, та Upwork (оформлював через батька). Дуже хочу почати працювати хоча-б стажером. Вдячний за будь-яку підказку, та інформацію.
Тут моє портфоліо на Behance
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМоже буде цікаво почитати по темі історію від одного 3D-художника: 3D Artist Віталій Григорів — про роботу над Call of Duty, Hogwarts Legacy та створення 3D-герба для спецпідрозділу «Кракен»
Саме очевидне це дожити до 18, дуже сумніваюсь що хтось візьме неповнолітнього на роботу. До того часу підняти англійську до B1. Зробити портфоліо якесь казуальне, можна подивитись шо в топах мобілок зараз і спробувати скопіювати собі з ігор різних жанрах, бо ймовірніше за все на початку будуть мобілки. Ознайомитись з Unity, як туди імпортити моделі, як світло там налаштовується, анімації і міксамо, VFX партікли, мега плюсом шейдер граф буде (не бійся рушій простий а кодити тобі не треба за2-3 тижні ізі розібратись). Ну і через те що ймовірніше це будуть мобілки а там частіше беруть 3D Generalist то Figma і троши повчитись UI робити (теж скопіювати з якогось хіта). Ну в ідеалі ще зробити якусь невеличку гру можна на джемі або просто знайти новачка програміста і робіть шось разом.
Візьмуть ще й як, більшість працює через ФОП і вік не має значення. Фоп звичайно можна відкрити з 16 років
Маю ще два питання:
1. Чи є сенс з моїм рівнем спілкуватися з HRами;
2. Які можливі поради стосовно розширенню, та налаштуванню портфоліо;
Немає сенсу. Ешари це для тих хто вже працював у студіях і випустив комерційні проекти. Поки тобі 16 то можеш радіти життю, на якийсь інді проект помоделить чи уе5 прпг.
А де можу найти такі проекти, можливо є приклади подібних ситуацій.
Якщо ви про інді-проєкти, то в цьому дописі в коментарях люди шукають собі колег для роботи над різними інді-іграми: gamedev.dou.ua/forums/topic/42267
— зараз необов’язково писати свій вік в CV (знайома HR рекомендувала видалити це з мого CV, бо це ейджизм), користуйся)
— напиши мені в особисті @Maxlmusua, поділюся записом і рекомендаціями саме для новачків в цій професії.
Привіт Кирило зроби мені галерею картин в Unity заплачу тобі трохи гроші
Я б з радістю, але ще не працюю в Unity, а поки навчусь наврядчи вам буде це цікаво.
А ти можеш за два дня навчитися Юніті?
Треба підрости ще пару років, знайти квартиру в кийові і розкошелится на курси щоб тебе там якийсь владік пропихнув, гідранти пилять до скону.
на ці курси?)
gamedev.dou.ua/forums/topic/55587
Давав розгорнуту відповідь на цю тему в коментарях:
gamedev.dou.ua/forums/topic/45142
Ребята, не стоит вскрывать эту тему. Вы молодые, шутливые, вам все легко. Это не то. Это не Чикатило и даже не архивы СБУ. Сюда лучше не лезть. Серьезно, любой из вас будет жалеть
Здесь другие ребята. Не смей стрелять по Багдаду!
Окрім того що ти перелічив, варто також розібратись з декількома іншими софтами
Модель — блендер + zbrush
Текстури — substance painter ( + якщо захочеш то ще substance designer) — без пеінтера ніяк, і варто ще пошукати паки текстури наприклад на артстейшинах
Бейкінг — Marmoset toolbag (в ньому ж можна подивитись плюс-мінус як модель виглядатиме в ігровому рушії)
Також варто переглянути найпопулярніші плагіни для того ж блендера, наприклад плагіни для UV-розгорток
Дякую, я ще хотів спробувати Cinema4d для анімації.
Все дуже просто і є одна універсальна страта:
Відкрий прям тут в Доу (чи джин та інгеймджоб) розділ пошуку роботи і пошукай вимоги у вакансіях до джунів та мідлів. Задля уточнення можеш навіть той же чат гпт попитати по списках вимог згідно ринку ігор.
Далі можеш пройтись по флагманським курсам по 3д і глянути їх план навчання. Там показують зазвичай лектора який викладає матеріал та брав участь у розробці плану. Це як правило якийсь сіньор із прикольним портфоліо який зробив план під ринкового полу-джуна.
Далі поєднай зібрану інфу у чеклист навичок і вимог до портфоліо. Удачі увійти у зал слави20-ти річних сіньорів!
Дякую за поради