Ніколи не питайте гравців про ціну. Як ми обирали дату релізу та вартість нашої гри про покинуте українське село
В ідеальному світі підготовка до релізу інді-гри має починатися на етапі формування ідеї. Щоб навіть усний короткий опис майбутнього проекту давав відповідь на головні запитання: «що це таке, хто це захоче грати і як це продати?». Звичайно ж, у нашому випадку цього не сталося. І розбиратися з питаннями позиціонування нашої гри Back to Hearth, просування та розумінням цільової аудиторії прийшлося вже в ході розробки.
Цільова аудиторія
Гра спочатку задумувалася як затишний симулятор ходьби, де гравець ремонтує та прибирає будинки, досліджує предмети побуту колишніх мешканців та вивчає їхні історії через особисті речі та кат-сцени. В результаті ми зробили все як і задумували. Крім характеристики «затишний».
Ще на етапі першого демо, яке ми з командою возили на конференцію Games Gathering Lviv 2024, стало зрозуміло, що частина людей не сприймає Back to Hearth як «cozy» проект. В кращому випадку, вони казали, що гра сумна чи меланхолійна. Дехто з першого погляду питав: «О, у вас хорор про село?». Можливо в той момент треба було швидко перевзутися і таки почати робити з цього проекта хорор. Але ось ми тут.
Так виглядала гра на конференції Games Gathering Lviv 2024
Про ціну
Два місяці тому постало питання формування ціни. І я не придумав нічого кращого, ніж запитати про це на Реддіті. І не де-небудь, а на сабреддіті r/cozygames. Спойлер: після цього я три дні мав жахливий настрій і думав над роботою на будівництві, яке я бачу зі свого вікна.
Так звані «затишні геймери» рознесли не тільки візуальний стиль гри, а й її тривалість. Я конкретно вказав, що плейтайм гри всього
Пост в Реддіті про ціну гри
Але якщо подивитися на всю вибірку коментарів холодним розумом, то можна знайти і тих, хто був готовий віддати навіть
Вибір дати релізу та часу
Насправді це було доволі просто. По-перше, це має бути вівторок, середа або четвер. Ми обрали четвер. Також обрали 19:00 за Києвом. В цей час у всій Європі вечір, а в США — ранок. Ніхто не спить, крім Азії, з якої в нас мало вішлистів. Десь у липні було зрозуміло, що при адекватному темпі роботи ми зможемо випустити гру не раніше вересня. А якщо дивитися більш реалістично — то на початку жовтня. Так як гра Back to Hearth має осінню атмосферу, такий порядок речей нас влаштовував. Але є нюанс, а саме графік подій платформи Steam:
Червоним відмічено небажаний період: з 29 вересня по 3 листопада
На графіку можна побачити періоди, коли увага до будь-якого нового релізу буде в середньому нижча, ніж в звичайні дні. Це сезонні розпродажі, фестиваль демо-версій Next Fest та хелоувінський розпродаж. Щоб мати більші шанси на успішний реліз, потрібно обрати дату або до, або після цих подій. Тому ми обрали дату до осіннього розпродажу. А саме 25 вересня. Можливо якісь фактори не були враховані, і це нам ще вилізе боком — не знаю. Напишіть в коментарі, будь ласка, як ви обираєте дату релізу.
Результати
Отже, дата релізу обрана, ціна встановлена, цільова аудиторія все ще не до кінця зрозуміла — чекаємо 25 вересня. А поки подивіться який гарний трейлер з анонсом дати релізу ми зробили:
А якщо ви стример, ютубер чи інфлюенсер будь-якого іншого формату і хотіли би зробити контент по нашій грі — напишіть, будь ласка, мені на пошту [email protected]. Я надам вам ключі з дорелізним доступом.
Сторінка гри: store.steampowered.com/...p/2642760/Back_to_Hearth
Сторінки нашої команди:
Steam (наші ігри): store.steampowered.com/developer/podoba
Twitter (X): x.com/podoba_interact
BlueSky: bsky.app/...bainteractive.bsky.social
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів