Журналісти визначили, які нації «найтоксичніші» в Steam. Українці потрапили в першу пʼятірку

В Steam нещодавно додали можливість фільтрувати відгуки за мовами. Журналісти скористалися цією функцією, щоб визначити «найтоксичніші». Тобто йдеться про мови, носії яких найчастіше лишають під іграми негативні відгуки. Українці належать до таких і входять в першу пʼятірку, хоча ми все ще поступаємося японцям та китайцям.

Експеримент провели автори порталу NerdStash. Вони проаналізували відгуки на сторінках 14 ігор, які входять до числа найпопулярніших в Steam за онлайном. Серед них сім платних проєктів і стільки ж умовно-безплатних. В переліку є GTA V, Hollow Knight: Silksong, Elden Ring: Nightreign, Marvel Rivals та інші.

Далі журналісти визначили, скільки негативних відгуків лишають користувачі, залежно від мови. Потім дані сумувалися і визначався загальний відсоток. Ось мови, носіїі яких пишуть найбільше позитивних рецензій:

1. Румунська — 93,4%;
  2. Португальська — 93%;
  3. Данська — 91,3%;
  4. Бразильська португальська — 90,8%;
  5. Вʼєтнамська — 90,1%.

А нижче, як це назвали журналісти, «найтоксичніші» мови. Тобто їхні носії лишають найменшу кількість позитивних відгуків.

1. Японська — 55,5%;
  2. Китайська (спрощена) — 57,4%;
  3. Китайська (традиційна) — 66,1%;
  4. Корейська — 70,9%;
  5. Українська — 79,1%;
  6. російська — 80,1%.

Тут варто відзначити, що кількість відгуків серед всіх мов різна. Тобто чисельно негативних відгуків буде більше серед держав з великим населенням. Проте визначався тільки загальний відсоток невдоволених рецензентів за кожною окремою мовою. Плюс показники дуже залежать від обраних ігор.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про прогнози аналітиків щодо фінансових показників ігрової індустрії у 2025 році. Експерти очікують зростання на $4,5 мільярда.

Спільното, а ви часто пишете відгуки про ігри в Steam? Розповідайте в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

хай на корейський лол сервак зайдуть

а в чому прикол писати відсоток позитивних у розділ з токсичністю?

Хай ця дорога редакція стім ще на доу загляне. І тоді в неї наступить окончатєльноє прозрєніє.

Це логічно, українці, у своїй більшості, злі, жадібні і заздрістні, а тому токсичні. Звичайно, ще війна наклала свій слід, але токсичними українці були і до війни.

З комуністичної Германії видніше

Це ти злий такий бо велосипеда нема як у того почтальйона? Я дума у вас там у всіх по три велосипеда ))

Я дума у вас там у всіх по три велосипеда

Я ж кажу — злі, жадібні і заздрістні :)

Можу сказати абсолютно протилежне про українців, яких знаю чи мав будь які справи до них. І кому тепер вірити?

Дивна стаття. Методологія дослідження і сортування — теж сумнівна. Коротше кажучи, «оригінал» зроблений виключно заради хайпового заголовка. Що ми з великою радістю перекопіювали.

Ну і в цілому. Частина ігор зі списку фрі ту плейні. Що дуже люблять у нас і СНД, що буквально прямо корелює з негативними рецензіями.

Окремо посміявся з коментарів, де з піною у рота доводять, що Україна не була частиною СНД, тому що не ратифікувала договір. Договір то може і не підписали, але культурно і медійно Україна була в СНД, заперечувати це тупо, так як це було в реальності.

Ще один двоєшнік

Тупо заперечувати те чого не було?
Тупо — це видавати фантазії за дійсне

культурно і медійно Україна була в СНД

Здається хтось і досі там, медійно і культурно, токо ти полегше за Україну розписуйся.

Я говорю за те, що було. А не за те, що зараз. Зараз зрозуміло, що ми не в СНД і туди ніколи не підемо.
Якщо Україна не була частиною СНД, нехай і не юридично, але фактично. То виходить, що «ми» самі, за своїм «бажанням», всі ці десятиліття душили все українське, не давали українській культурі розвиватися, русифікували все, що можна, для того, щоб потім це «продавати» в СНД.

За такою логікою це ми все робили самі. А не тому, що фактично були частиною СНД, культурно і економічно.

Заперечуючи це — ти заперечуєш всі ці роки утисків нас як окремої держави, нації і окремої культури.

я нічого не заперечую, я оголошую факти

а от ти заперечуєш факти

Якщо Україна не була частиною СНД, нехай і не юридично, але фактично

Ета как? Тобто ми юридично не в ЄС, але фактично в ЄС? Чи як це розуміти?

Чатжпт, pretty please, приклади заходів чи положень снд в яких україна не брала участь, а білорусь чи інші повноправні члени брали?

Ось конкретні приклади заходів та структур СНД, в яких Україна не брала участь через нератифікований статус:

**Військово-політичні структури:**

— **Договір про колективну безпеку (1992)** — Україна не підписала, на відміну від Білорусі, Росії, Казахстану, Вірменії та інших
— **Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ, 2002)** — Україна не є членом, Білорусь — повноправний учасник
— **Спільні військові навчання** під егідою СНД — Україна здебільшого не брала участі

**Економічні механізми:**

— **Митний союз** (пізніше Євразійський економічний союз) — Білорусь є повноправним членом, Україна категорично відмовилася
— **Платіжний союз СНД** — Україна не ратифікувала угоду
— **Економічний суд СНД** — Україна не визнавала його юрисдикцію в повному обсязі

**Правоохоронні структури:**

— **Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю** — обмежена участь України
— **Антитерористичний центр СНД** — Україна мала статус спостерігача, а не повноправного учасника

**Інституційні рішення:**

— **Міжпарламентська асамблея СНД** — український парламент мав особливий статус, не як повноправний член
— **Спільна система ППО** — Україна відмовилася від участі

**Соціально-гуманітарні програми:**

— **Спільний освітній простір** — Україна брала обмежену участь
— **Програми культурного співробітництва** — часткова участь порівняно з Білоруссю

Білорусь, маючи ратифікований статус, була повноправним учасником всіх цих ініціатив, що давало їй право голосу в прийнятті рішень та доступ до всіх ресурсів організації.​​​​​​​​​​​​​​​​

Ета как? Тобто ми юридично не в ЄС, але фактично в ЄС? Чи як це розуміти?

ми юридично i фактично не в ЄС. Ми тiльки на шляху до ЄС.

я нічого не заперечую, я оголошую факти

ти буквально заперечувала в коментах нижче.

ну i якщо ти вдалась до використяння чату gpt для пiдтримки своєї аргументації, то зроблю те саме. Тільки зроблю реверсивний запит.

ми юридично i фактично не в ЄС. Ми тiльки на шляху до ЄС.

Так само юридично і фактично не були ми і членом СНД, а брали участь там де це було зручно

Тобі чатжпт про це і сказав

Чомусь так складно сприймати фактичну політику держави тих часів? Треба вигадувати «фактичне членство»? Це називалось свого часу многовєкторность. Історію нада знать

Так я тобі і кажу за політику держави тих часів! Але ти заперечуєш, що ми були фактично частиною СНД, намагаючись натягнути сову на глобус там, де тобі це зручно.

З нашої розмови тільки тобі не зрозуміло, що якщо ти береш участь у створенні міжнародної організації, береш участь у її діяльності — це і є визначення бути частиною якоїсь організації. Навіть якщо ти юридично не закріпила своє членство в цій організації.

Вивчи, що таке «де-факто» і «де-юре». Стане зрозуміло.

Я розумію твоє ідейне бажання відгородитися від рашки, СНД і псування пострадянської хуйні. Але заперечення фактичного минулого і реальності — це саме те, що є стилем рашки і СНД.

ми були фактично частиною СНД

ми були спостерігачем, брали участь в одних заходах і не брали в інших

Я здається це й сказав

До чого тут членство?

Я нічого не заперечую крім підміни понять. Ти ж хочеш намалювати якесь членство. Називаєш це «частиною, фактичним членством», тут ще називали це «медійним і культурним членством». Але членства не було? Не було. Ми з організації есенге виходили? Не виходили, oh wait, бо ми туди не входили! То про що ми сперечаємось? Шо ктота вісєл в 90х в рунете и потому ми были в снг? Так шас півкраїни в телеграмі висить, найшов мені показник

Ми сперечалися з приводу того, чи можна вважати те, як Україна взаємодіяла з СНД — те, що Україна була частиною СНД. Я вважаю, що так можна, тому що ця взаємодія з СНД була дуже великою і щільною. Звичайно не рівень білорусії але і не просто десь поруч постояли поки що країни СНД щось робили. І те, що ми не ратифікували договір — не означає, що ми фактично не були членами СНД.

Ти вважаєш інакше. Тут ми можемо зійтися.

та ось i все насправді.

я десь заперечував про взаємодію?

взаємодія з СНД була дуже великою і щільною

Угу наприклад коли росія відмовилась від використання радара в мукачево бо впадло було оренду платити? дуже щільна взаємодія, тільки шото її не видно було

Так само як з тими бонусами снг ;)

Я вважаю, що так можна,

В цьому й суть — ТИ вважаєш.
Верховна Рада так чомусь не вважає. І я так не вважаю. Цікаво тоді чому ми сперечаємось :)

Тип просто по факту говорит, что когда мы вышли из совка, то десятки лет развивались паралельно как страны СНГ. И если бы тебе не было лет 15-ть, то сама бы это ощутила в свое время, как те, кто родились в 90-ые

Можливо, ти родом із Західної України, де вплив Росії та СНД був не таким сильним. Але мені, який все життя прожив в Києві, було аухеть як відчутно вплив СНД та російської культури.

Нє я з києва, і нє, вплив на твої мізки, це не членство України в есенге

Може не ті телеканали хз. Рускій ізик з кожного утюга був, партія районов було, адіннарот був, а есенге от не було. Цікаво навіть звідки це перекручування історії тепер береться

ну хз, мені якось добре запам’яталася вся ***ня, що мовляв, нам не потрібен цей Європейський Союз, СНД рашка — заебiсь.

до 2014 року так було..

ну чого б не згадати тоді президента крима мешкова, острів тузла й купу інших дружніх речей тіпа війни в грузії — грузія от була членом снг, може через такі речі україна відмовилась від членства нє?
а то тут про бонуси снг була мова, але роздавач снг-бонусів кудись злився

хто дивився той бачив, хто не дивився, тому не поможе вже нічого, той досі піднімає статистику для есенге на стім

Як на мене це скоріше відкритість до експериментів і в цілому більш відкрита позиція в розмовах.
Наприклад, західні колеги навряд вам скажуть що верзете фігню, але підуть до менеджера жалітись, в той час як українці просто попросять не пхати конів.

А нижче, як це назвали журналісти, «найтоксичніші» мови. Тобто їхні носії лишають найменшу кількість позитивних відгуків.

Японська — 55,5%;
Китайська (спрощена) — 57,4%;
Китайська (традиційна) — 66,1%;
Корейська — 70,9%;
Українська — 79,1%;

Ну тут може якась ментальна традиція що пишемо відгук тільки якщо щось не подобається Якщо все ок то нащо напрягатись. Типу відгуки це у нас книга скарг та пропозицій

Найголовніше російська з маленької написати

найголовніше що ₚосійська — в абсолютних лідерах по токсичності з 880тис негативних відгуків

Навіщо таку дурість писати? Ти ж розумієш, що показником є відсоток? Можливо негативних відгуків російською дуже багато, тому що... відгуків російською загалом дуже багато? Чи умовні 100% негативних відгуків італійською будуть поступатися по токсичності корейській, тому що їх менше? Спробуй іноді вмикати мозок

А чому відгуків ₚосійською дуже багато?

чому відгуків з країни з 110 млн інтернет населення більше за відгуків з країни з 1,1 млрд інтернет населення?

Бо ви там на ₚосіі токсікі по жизні, упороті дегенерати, вже всіх достали, ваших ботов уже стоко розвелось що перегнали вже навіть кітай курва

і думаєте що цей чос можна продать за чисту манєту зробивши умний від і покерфейс з одноденного акаунта. Гандони. Шоб ви там здохли от рака всі, в своїй ботофедерациі

Треба враховувати ще і те що негативний відгук можна залишити за відсутність локалізації....

А чому до речі СS2 платна, якщо вона безкоштовна вже 7 чи 8 років. Прем за 15 баксів ніяк не міняє гру, для гравця, там залишається все той же набір проблем.

ну частково міняє, в прем’єрі читерів менше набагато + щотижневий кейс який можна продати

Насправді на кількість читаків впливає виключно траст фактор, чим менше, тим більше читаків, і без прайма він просто по дефолту трошки нижче, і та тупо гравців більше.

Судячи з цією статті, оригінальна є дуже однобокою, бо відразу таврує токсичними мови.
А мені цікаво було б бачити основні причини негативних відгуків серед різних мов, бо я розумію, що зокрема українці просять чи вимагають додати українську, у тому числі через негативні відгуки.

Дуже маніпулятивне твердження. Просто висосано з пальця (привіт М. Щилині). Негативний відгук прирівняти до токсичності, але ж то необхідно взяти слово токсичність в лапки і тоді наче і клікбейт і непорушені дефініції бо 

токсичний відгук != негативний відгук

Так сказано в першоджерелі, а ми взяли в лапки, щоб показати, що це цитата і не наше твердження.

ну якось неоднозначно вийшло:) так зарозуміліше. але в першоджерелі там теж жонглювання поняттями в заголовках вони пишуть: «Most Toxic Playerbase», а нижче пишуть: «Only 44% of Japanese-language reviews are positive» просто ставлячи негативні відгуки (противага позитивним) в статус токсичних

Безперечно, жонглювання. Тому ми окремо підкреслили, що це саме в першоджерелі подають інформацію саме так. Особисто я згоден з вами.

Ну спеціально глянув — у мене в стімі 21 рецензія і з них тільки 6 позитивні і 15 негативні. Це що говорить про те що я токсик чи що? 🤦 Я думаю це говорить тільки про те що я достатньо перебірливий і не готовий грати в будь-що

Це що говорить про те що я токсик чи що?

Так

Купити 21 гру щоб сподобалось тільки 6? Мазохіст виходить

А то що рускі пишуть більше відгуків ніж китайці ні в кого з «журналістів» питань не викликає?

Да как бы достаточно 10 часов в доту поиграть, чтобы понять, что эксСНГ регион — самый конченный. Чуть в стороне Казахи, а UA-BE-RU это просто адищще

Сагласєн, токо єсть нюанс, ванька

эксСНГ регион — самый конченный. Чуть в стороне Казахи, а UA-BE-RU это просто адищще

Україна ніколи не була у вашому б***ьскому конченому ексснг

Але дякую що ти досі з нами

Взагалі-то, нажаль, була, але я із вами цілком згоден)

не була, договір не було ратифіковано

Я відповів зі згодою за вами, саме з тої точки зору, що ратифікації не було, але була участь в групах, була участь в багатьох засіданнях, та інше. Тому Україна була як суперелектрон.

в єс тож є багато засідань, участь в групах і таке інше

The difference between involvement and commitment is like ham and eggs — the chicken is involved, but the pig is committed.

Кравчук щось знав

була як суперелектрон.

Україна була багато чим, може й суперелектроном, але не членом СНД. Лише засновником

Причому тут ЄС? Україна не була співзасновником ЄС. Україна була співзасновником снд, без ратифікації, але і бонуси з того були. Про Кравчука краще не будемо, щось знав, а багато чого не знав, отож і маємо.

Ні при чому єс, так само як і ні при чому " участь в групах, була участь в багатьох засіданнях, та інше. " до членства в снд.

бонуси з того були

Бонуси? І які ж це такі бонуси з того були? :D Здається на 35рік постсовка і на 12 рік війни до когось так і не дойшло що таке СНД і все інше болото шо городить русня на пострадянському просторі...

Цікаво це які такі вигоди мала Україна в співпраці з російськими наддержавними структурами чи з расією зокрема? Помойму були одні лише проблєми.

Про Кравчука краще не будемо, щось знав

Чому ж це, саме йому і треба дякувати що ми не були в СНД. Я і дякую, тому що ми не перетворились на білорусь.

Подивився профіль, а це бот. Тому закінчуємо. Навіть, якщо це людина з такими дитячими аргументами сенсу немає. Буду розумніше

Ага. Раз уже зливаєшся то бонуси російські забери не забудь. Цирк

Ну канешно, якщо думки співпадають, то зрада та москаль. Порохоботьску методичку не оновили?

Доречі по темі статті, то така ж токсичність у коментах на доу. Розумію, чому нас на 5те місто по негативу ставлять 🤔

Ще раз показав шо украпіздінці грубі токсіки)
Як і не люблять правду про їх націю
Накинувся на людину в коментах бо очі закололо лол
І підучи історію, бо була. Ставити негативний віднук бо нема локалізації = токсік 🙃

Отдельный респект идиотам, лайкнувшим тейк «Украина никогда не была в СНГ» это жесть сколько тупых вокруг.

тупий хіба татко твій, бо не витер тебе об штору)

І підучи історію, бо була

двоєшнікі

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

не ваняй пэдро, твій фюрер тобі набрехуняв

не була Україна в твайом балотє, і не буде ;)

Там і залишайся, лапоть

так на російському сервері не грай. На східній європі найбільші мразі це поляки і турки, і зальотні балканці, на західній європі більше всіх спаніши тявкають.

Играю только на европейском, так я не один такой умный. СНГ зараз лезет на европейские сервера

Хай це снд залишається у себе. Не хочу бачити токсіків по всьому світу. Як зазочу зіграти з українцями — то лише з друзями чи знайомими ліпше. Як ні — пох

Цей пан за образи всіх українців вже поїхав в бан.

о ужас, чем же я обидел украинцев?

Ці «мразі» дали можливість людям з твоєї країни жити спокійно .

Я особисто живу в Україні, мені нема чого стелитись перед європанами, тим паче ляхами. Те що ти живеш за рахунок польских панів, не змусить мене їх поважати, ти їхня власність, не Я. Вони Мені гроші не платять. Я однаково хейтчу всіх, крім євреїв, бо краби Моссаду не сплять, і там треба за мітлою стежити. А європейчики вони тєрпілоїди, погавкають і назад в будку залізуть.

Найбільші токсіки це українці та російськомовні з пострадянських країн.

Це абсолютно хибне відчуття, засноване на тому, що ти не знаєш інших мов крім російської і української на достатньому рівні. Я особисто розумію англійську, польську, іспанську і трохи турецьку, на рівні образ, і чмирять тебе там так само, у мене он всі коментарі в стімі засеряні коментами від турків з побажаннямі мені смерті. 12 тисяч годин в доті, дають про себе знати так то.

12 тисяч годин в доті, дають про себе знати так то.

и не поспоришь ведь.
6 рабочих лет непрерівной игрі без отпусков, но с віходніми.
пипец

Ну так то 13 років, просто з самого реліза, і до сьогодні. Але, якщо вірити, що через 10 тисяч годин ти стаєш профессіоналом, то я Senior Dota loser

Тобто щоб отримати половину того — то виходить під_час/за_рахунок сну?
Ще один рік можна списати на перекуси під час зміни форм проявів активної діяльності :)

ну 1000 годин в рік, це неспішна гра, в році 365 днів, це 2-3 катки в день, катка від 20 до 60 хвилин, вважаємо 3 катки в день, впринципі норм режим під пиво ввечері. Але коли я тільки починав грати, я міг пограти не 2-3 катки в день, а приблизно 18 годин в день.

по три години, в принципі якщо очікувати поки збереться щось з раст малоб було досить)

Скандинави найдобріші люди. Коли в катці попадаються говорять англійською і не токсичать

смотря скока скандиновов, мне они редко попадаются, но реально всегда спокойны.

ну хоч десь ми в топі

Та насправді у нас 80%, це непогано загалом. Хоча все одно в топ потрапили.

Да насправді тут Китай, Японія і Корея більше виділяються, інші це 80+ з мінімальним відривом

А нижче, як це назвали журналісти, «найтоксичніші» країни. Тобто їхні громадяни лишають найменшу кількість позитивних відгуків.
Японія — 55,5%;
Китай (спрощена) — 57,4%;
Китай (традиційна) — 66,1%;
Південна Корея — 70,9%;
Україна — 79,1%;
росія — 80,1%.

Там нема ніде про країни, це ви придумали. Там є лише про мови.

Я розумію, що люди, які говорять однією мовою, можуть жити в іншій країні. Але мова тотожна своїй країні.

Ні, це не так. Дуже багато країн використовують інші мови. Майже вся Латинська Америка розмовляє іспанською мовою. І відділити в цьому топі Іспанію від Мексики, наприклад, неможливо. Аналогічно і з мовою істот з півночі — крім них, нею ще з десяток країн може користуватись.

Резонне зауваження. Виправив текст, дякую.

Сумнівне дослідження, так то ні поляків, ні турків, а хто грає, той знає, що ці чєрті не затикаються.

блін.
це тепер виходить будуть звертати увагу на рецензії українською щоб оцінити охоплення.

я майже всі відгуки англійською писав.

Я теж довгий час англійською писав, але оце нещодавно на українську перейшов.

або навпаки ще більше не будуть, бо тепер кожна мова у своєму загоні, і погані оцінки українською будуть бачити лише українці і це не вплине на оцінку для тих у кого англійська.

Проаналізували 14 ігор через 1 фільтр

Зробили статтю

...

Профіт

Вибірка ігор не репрезентативна. Великий перекос в онлайн-змагальні ігри. Впевнений, що якщо зробити вибірку по іншим іграм, то і статистика буде значно відмінною. Наприклад, якщо прибрати Monster Hunter Wilds, то статистика по японцям значно зміниться.

Згоден. Тут треба хоча б 50 перші аналізувати.

японці, корейці, китайці, українці і росіяни
«Да, скифы — мы! Да, азиаты — мы,
С раскосыми и жадными очами!» х))

Цікаво, наскільки сильно наша політика скасування «руснявих помиїв» підняла нас в цьому рейтингу 😅

У цьому точно ні, бо тут немає руснявих ігор, які б аналізували.

Але якщо брати опосередковано — той же Габен з періодичним заграванням до росіянського ком’юніті в ніші кіберспорту, дивна політика Firaxis і т.п.

Підписатись на коментарі