Роблю 2D-метроїдванію про оленя-алкоголіка на Unity. Прошу оцінити гру та поділитися думками

Dusty Hope — моя 2D action-metroidvania про останній шлях оленя-алкоголіка в апокаліптичному світі антропоморфів, де зброя використовується як у бою, так і для дослідження.

Унікальні особливості

Багатофункціональна зброя
Кожна зброя — це одночасно бойовий інструмент і засіб пересування та дослідження світу. Кожна має унікальну функціональність у бою й у навігації.

Алкоголізм як механіка
Алкоголь дає бафи, телепортує, змінює сприйняття світу — але з наслідками. Стан сп’яніння — частина дослідження світу.

Світ як єдина петля
Як і в Dark Souls, буде реалізована замкнена, органічна карта з багатьма прихованими шляхами, шорткатами й поверненнями в хаб, але в 2D-просторі.

Ігролад і прогресія

Дослідження локацій
Кожен регіон — це багаторівнева, вручну створена зона з таємними маршрутами, головоломками та змінною геометрією. Світ не статичний — він реагує на дії гравця та поступово руйнується.

Пошук деталей зброї та настоянок
Механіка побудована на збиранні: зброю можна знаходити частинами, покращувати й застосовувати не лише в бою, але й для подолання перешкод. Настоянки дають тимчасові підсилення, викривляють сприйняття й відкривають секрети.

Відкриття нових шляхів через апгрейди
Покращення зброї та нові настоянки — не просто апгрейди, а ключі до закритих ділянок світу. Вони змінюють спосіб пересування, дозволяють долати заражені зони чи взаємодіяти з оточенням.

Бойова система
Кожен тип зброї має свій унікальний стиль бою та взаємодії зі світом. Бій відчувається вагомо, з сильною віддачею. Гравець може обирати: діяти обережно, агресивно чи хаотично.

Мета-прогресія (знайти апґрейд → отримати доступ у новий біом)
Гравці поступово відкривають нові локації, механіки та варіанти проходження. Кожне покращення чи знайдений елемент впливає на доступ до наступних зон.

Записки, NPC, лор через оточення
У грі майже немає катсцен. Історія розкривається через світ, фрагменти записок, викривлених NPC та стан локацій. Усе, що бачить гравець, — частина структури, що розпадається.

Зброя + Настоянка → Шлях / Секрет / Бонус
Гравець сам формує стиль проходження, комбінуючи знайдені елементи. Кожне рішення має вагу, а кожен білд — унікальний.

Бойова система та зброя

У Dusty Hope зброя — це не лише спосіб вести бій, а й ядро білду та взаємодії зі світом. Кожен із 5 видів зброї має 2–3 активних режими: вони працюють у бою, під час переміщення та навігації. У кожної зброї — своя механіка.

Приклади:

• Коса-ланцюг притягує ворогів або самого героя до цілей.
  • Молот-вогнемет — джерело шкоди, освітлення та подвійного стрибка.
  • Пила-щит дозволяє атакувати в області й блокувати удари.
  • Роги — швидкі удари, лазіння по стінах і гакоподібні стрибки.
  • Лук-клинки — швидкі та потужні постріли різними стрілами, а також прискорення за допомогою клинків.

Гравець комбінує зброю з настоянками й модифікаторами, щоб відкривати нові шляхи, ламати старі обмеження та змінювати стиль проходження. Один інструмент — десятки рішень. Для прикладу додам пару варіантів зброї для більш детального розуміння:

Ось тут за посиланням ви можете подивитись деякі анімації для більш наглядного уявлення гри :)

drive.google.com/...​nM_O7GGBfwgLBx-rMV_WDCxc

P.S. всім дуже дякую за увагу, програміста вже знайшов:)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Дуже цікава ідея, приємний візуальний стиль. Я б пограв у Вашу гру. Бажаю наснаги довести проект до релізу!

Доброго дня! Я зараз навчаюсь в 11 класі та паралельно вивчаю Unity. Я ще лише treene, але я дуже хочу спробувати вам допомогти. Я повністю пройшов курс від Ampli по Game Dev на рівні Advanced з тривалістю в 14 місяців, та маю сертифікат. Я також працював в команді і ми створили власний проект, Starlight Hunting ось посилання на нього: github.com/...​daryNeo/Starlight-Hunting.
Якщо вам буде цікаво дати мені шанс, зв’яжіться зі мною в телеграмі @LegendaryNeo.
Буду дуже вдячним за шанс, я працюватиму безкоштовно так як досвід для мене найголовніший!

Дякую тобі за увагу:) але я вже знайшов програміста, тож зараз нема потреби. Бажаю тобі удачі, впевнений у тебе все вийде🤝

Бажаю успіхів у проекті! Я б залюбки зіграв би у вашу демку

Звучить круто, але стилістично занадто нагадує HK.

Так, є такий момент, на перший погляд) але я сподіваюсь що коли можна буде вже пограти, це не буде нагадувати ХК. Навіть стилістично (фон, оточення) я намагаюсь робити зі своїм стилем, але побачимо як це буде виглядати в самій демці:)

Вірю вам наслово, буду слідкувати за новинами.

Я думаю зробивши майже все сам ти зможеш і логіку доробити. Є шикарний інструмент — Playmaker assetstore.unity.com/...​l-scripting/playmaker-368. Купа інді ігор повністю або майже повністю зроблені з ним. Той самий Hollow Knight який тут згадували в основному на Playemayk-ері. Тут можна подивитись приклади проектів hutonggames.com/showcase.html

Нам потрібна твереза нація. Алкоголь та інші наркотики потрібно маргіналізовувати, а не піарити. Ганьба!

Повністю згоден) саме тому я і обрав цю тему. Іноді буває так, що коли хтось хоче розкрити якусь негативну тему, треба її обрати. Інакше як інші люди дізнаються про те що алкоголь це яд?) питання риторичне.

Мені було продано гру ще у заголовку

Це треш...це просто треш...олень-алкоголик — як ще більше обісратися українським розробникам? Мало того, що це очевидний закос під Hollow Knight, так ще най весь світ знає, що українці — алкоголіки. В сталкері алкоголь, тут — алкоголь. Це сором. Замість того, щоби зібрати команду і зробити нормальний екшн або соулс, пропрацьований, хоча б невеликий АА рівня Steelrising або AI LIMIT — замість цього чергова всрата інді метроїдванія. Ще гірше те, що, судячи з коментарів, люди підтримують і готові це чекати і хавати... В той час як сусіди поляки роблять The Witcher, Cyberpunk, Chronos, Dying Light, рімейк Silent Hill 2, нещодавна Tainted Grail... Українського геймдеву не існує, це якась люта трешова пародія...

Розумні думки переслідували вас, але ви були швидше

Шановний, ви порівнюєте крупні тайтли с інді сегментом, да і то... як я зрозумів, людина сама все зробила і просто захотіла поділитися з ком’юніті. А спиртні напої і алкоголізм, це не більше ніж куменда родзинка, під яку ще можно додати ряд механік. І можу сказати, що немало є в світі ігор які також це обігрують, і це не те щоб погано. Тим більше, можливо розробник це покаже як навпаки проблему через яку проходить головний герой, його боротьба з цим і т.п. Не будьте таким критичним ;)

Українського геймдеву не існує

-якщо так думати і все кенселити, то його точно не буде існувати. Мисліть ширше)
П.с. і так, алкоголізм це погано.

всрата інді метроїдванія

Бачу, пане вже пограв і зробив висновки. Жах, просто жах, що собі дозволяють ці інді-розробники. До речі, алкоголь був в усіх частинах «Відьмака» і Кіберпанку, тут ви проблем з цим не бачите.

Якщо ви слідкуєте за оновленнями в магазинах, то бачите, що таких інді-метро проєктів виходить відро щомісяця, якщо не щотижня. Чому — бо їх банально зробити набагато легше і швидше. Але зовсім не кожен із них Limbo чи Hollow Knight. Тому так, коли я бачу новину про чергову метроїдванію в мене починає сіпатися око.
Інший приклад — нещодавна Lost Soul Aside, яку також починала розробляти одна людина, а згодом отримала фінансування від Соні і заснувала свою студію, випустивши тріпл-ей. Інший приклад Скайблівіон, де фанати скооперувалися і спільними зусиллями переосмислили здоровезний опенворлд. Тридцять ентузіастів, які створили Clair Obscure, гадаю, можна не згадувати.
В інтернеті постійно натикаєшся на новини про те, які в Україні талановиті ІТ спеціалісти, що працюють то в мікрософт, то в епл, і взагалі пів світової економіки тримається на спеціалістах з України. Так виникає логічне питання — де це все?
Те, що автор цього проєкту вміє щось робити і намагається — це круто і він молодець. Але було би краще якби такі талановиті люди об’єдналися і створили щось разом. Але наші люди абсолютно не вміють співпрацювати і комунікувати, на жаль (знаю зі свого досвіду).
Ну і наостанок — у нас тут свобода слова, так? Отже моя думка цілком має місце.

П.с. з приводу алкоголю у відьмаку і кіберпанку нам не кричать «гра про алкоголиків — залітайте».

Що ж, розберемо по фактам)

їх банально зробити набагато легше і швидше

— метроїдванії бувають дуже різні. І те, що їх виходить багато, це взагалі не показник. Якісну метроїдванію зробити складно, і вона може бути дуже крутою і успішною. Bloodstained, The Lost Crown, Ender Lilith, Ori — просто перше, що в голову прийшло. Тож ні, твердження, що от їх просто робити, тому і роблять, невірне. Так про будь-який жанр можна сказати. Все залежить від глибини і деталей. У автора є бачення і це бачення може бути гарно реалізоване. Може й не бути, але за українського розробника хочеться вболівати, особливо коли є ідея.

Limbo

— це не метроїдванія, а платформер-головоломка.

Lost Soul Aside

— невдалий приклад. Оцінки і відгуки гляньте, гра напівзламана. Цей приклад лише вас закопує, бо це якраз показує, коли є амбіції, яким не можеш відповідачи через нестачу досвіду чи ресурсів. І це гра, яка розроблялася бозна скільки років (9 здається).

логічне питання — де це все?

— там, де воно і є. Ці фахівці самі обирають, як «продавати» і де застосовувати свої навички. Вони не зобовʼязані робити вам на ентузіазмі свого «Відьмака». Це не так працює, а якщо хочете знати чому, почитайте як розбудовувалися компанії, і чому для таких проєктів потрібні саме системні команди.

Clair Obscure

— про тридцять людей кричать лише ті, хто не заглядали в титри. Перегляньте, скільки там було аутсорсерів, ви дуже здивуєтеся. Звісно, це не применшує вагу розробників, вони супер круті. Гра неймовірна, але ні, робили її не 30 людей.

Але було би краще якби такі талановиті люди об’єдналися і створили щось разом.

— тут я не сперечатимуся, ви, можливо, праві. Але є дуже багато причин, чому цього не стається. І там розмаїття дуже велике, а базово те, що у нас просто складні умови для розвитку. Почитайте про шведську демосцену — ви зрозумієте, в яких умовах геймдев може консолідуватися та розвиватися в країні. У нас, за наших умов, цього ще довго чекати.

у нас тут свобода слова, так?

- безумовно. Просто перед критикою варто зважити її обʼєктивність і різкість))

«гра про алкоголиків — залітайте»

— у першому «Відьмаку» є сюжетна пʼянка, у третьому теж. Не про алкоголь, звісно, ці ігри, але він там теж має свою немаленьку роль.

Тобто ти розказуєш про талановитих ІТ фахівців, що працюють в епл , майкрософт і інших провідних компаніях , тобто людей які дійсно працюють в солідних компаніях , досягли своєї мети , мають свої задачі і дії в межах цих компаній і задаєш питання де всі ? Якби ти сам відповів на своє питання і шукаєш відповідь на нього. Далі півсвітової економіки по новинам на наших айтівцях? Ну так може ти уважно будеш дивитися різні статистики з сегментами з яких країн найбільш потрібні фахівці, тощо. Якщо що ІТ це не лише геймдев , а й інші різні соціальні і не тільки проєкти для яких уявляєш також потрібні оці от програмісти. Тож ти зводиш все до того , що всі кричать які у нас афігенні спеціалісти , а на ділі їх немає ? Я думаю мій перший коментар вірно все розписав :). Знаєш зі свого досвіду? В залежності що це за люди були, які в них ролі і яка ваша організованість була . Чувак уявляєш , навіть за 2 місяці з командою у дві людини можна створити все те , що запланував ( знаю з власного досвіду) , тож проблема про наших людей як ти описуєш , можливо полягає не в них самих, а в правильному керуванні , розподілу часом ну і взагалі мотивації дійсно робити , а не аби рахувалось , для галочки. Нагадує мені досить узьке мислення , мав негативний досвід в команді , отже всі вони такі погані 👀. Твоя думка має місце , як і кожна людина має на життя . Проте захейтити завжди простіше ніж підтримати. Ти розказуєш як все погано , що у цього розробника , у якого сама ідея абсурд , що в цілому у сфері , так вперед , покажи як треба і ми усі підемо за тобою . Зроби все сам , з командою , як хочеш , на своєму прикладі діями покажи , а не словами. На словах ми всі герої , а на ділі 🌚🌝 .

П.С. А от ГТА кричить , що потрібно порушувати закон викрадаючи власність інших у транспортному плані . Виходить їх країна позиціонує себе як крадіїв , щоб всі гравці знали , що там живуть угонщікі 🫣😁.

Людина самотужки створює гру, що вже само по собі викликає повагу. Це не студія, і поки навіть не команда, це одна людина. Замість підтримки, отримує хейт і порівняння з іграми іншого рівню...

Якщо Ви так переживаєте за український геймдев, то можна ж самому зібрати команду і показати гідний рівень? Вірно?)
Судячи з коментаря, Ви гарно в тому розбираєтесь і могли б представити свою гру. Думаю, спільнота залюбки б подивилась і оцінила високий рівень розробки і гейм дизайну

Балакати — не мішки тягати, це всі можуть.

Дякую вам за коментар. Не впевнений, що тут є якась аргументована критика, але ось що можу сказати. Алкоголізм в грі я зроблю саме негативною стороною, як геймплейно так і наративно:) посил і буде у тому що алкоголізм рано чи піздно руйнує життя. Саме тому я хотів би зробити на цьому акцент. Та і паралельно як раз ввести це як цікаву механіку, завдяки якій гравець буде осмислювати, що алкоголь це яд. Наприклад: алкоголь може бути механікою переміщення. Але коли це трапляється, гг не опиняється на тому місці де гравець замислив, а наприклад неподалік, біля купи ворогів. Це така невеличка дрібниця, яка показує що алкоголь буде майже всюди заважати:) і таких дрібниць буде купа
Сподіваюсь я хоча б трошки пояснив мою думку:)

Бро, Ти хочеш щоб 1 інді розробник зробив Кіберпанк? З якої ти планети, друже? Якщо ти даш гроші, то може він і збере команду, але я щось не бачу щоб ти питав його номер карти для донатів. Перестань нести хейт в масси. Якщо ти так піклуєшся про гарний ігровий контент в Україні, то, може, спробуй щось зробити сам?

або соулс

Як бачу, пан розбирається в сортах гівна.

Пхаха, мда , такого я ще не бачив . Тобто ти розказуєш за моральність , що ті хто буде грати в гру будуть думати що всі українці алкаші , хоча сама гра акцентована на фантастику і немає взагалі згадки про націю (окрім того, що розробник з України) , але при цьому ті ж самі гравці спокійно грають в симулятори погоні , вбивства , насильства і подібних неетичних моральних цінностей , чому ти це не згадав в своєму коментарі? Чи тобі головне висміяти ідею з алкоголем і Україною? А якби гра мала зв’язок з борщем і салом то ти теж це критикував ? Закос під іншу гру кажеш , так, а Sleeping Dogs хіба не закос під GTA ? Чувак ти взагалі якісь уявлення про геймдев маєш чи просто виписав свою високоінтелектуальну думку аби виписати ? Далі ти говориш про сегмент, що поляки Відьмака , Кіберпанк роблять , а не скажеш мені будь ласка скільки років у них пішло на розробку ? Скільки грошей ? І важливий фактор, що це була компанія не на 100 чоловік , а на тисячу. В чи ти пам’ятаєш взагалі якою Кіберпанк була після релізу ? З афігеть якими благами і ударом бо репутації сіджаїв. Прікінь компанія яку ти нахвалюєш тут у порівння , з великою кількістю команди , ресурсів і грошей дрейфонула на старті , а тут 1 розробник робить зовсім іншого жанру гру і ти хейтиш цю ідею , хоча жодного адекватного аргументу не привів взагалі. Я думаю друже ти просто стандартний гравець , граєш в ігри , далекий від геймдеву , але при цьому намагаєшся вести себе розумно в тому , в чому наврядчи ти взагалі пов’язаний.

Прикольний концепт, мене зацікавила історія оленя)) я б пограла!

Дякую) я вже обновив документ, в кінці можете зацінити деякі анімації

Привіт. Шкода, що серед промо матеріалів нема 2D-анімацій, вони у вашому випадку визначатимуть >50% успіху принаймні ігроладної сторони проєкту.

Дякую за коментар) я не знайшов як можна додати саме гіфки, але обновив і додав в кінці посилання на гугл диск.
Ось: drive.google.com/...​nM_O7GGBfwgLBx-rMV_WDCxc

Сподіваюсь вам сподобається)

Доброго дня! Я розробник, деталі в ТГ

Виглядає весело. Додав до обраного. Бажаю удачі!!!

Бачу мокапи і верхорівневий діздок. А де, власне, гра? Може хоч якесь геймплейне відео є?

У тому і справа, що зараз я активно шукаю програміста, щоб можна було зробити демку. По суті майже готово усе — візуал, локації, анімації, наративна база. Треба все це зібрати в єдину гру:) є чітке бачення проєкту, і зараз я хочу все ж таки зробити демку щоб можна було шукати видавця і починати маркетингову кампанію. А для цього потрібен програміст)

Цікавий концепт, багато дрібних деталей і дизайн рівнів приємний, має вийти цікаво. Успіхів!
У мене одразу виникає асоціація з Hollow Knight і Відьмаком, гра однозначно знайде свою аудиторію, але конкуренція серйозна)

Дякую за вашу думку! Так, конкуренція є, але сподіваюсь мої USP дадуть зрозуміти гравцям, що гра унікальна:) Принаймні хочу вірити в це
А ХК дійсно в деяких моментах надихався)

Ого, виглядає круто! Дуже амбітно, не можу дочекатися релізу

про оленя-алкоголіка

Одразу видно, що ви вдохновлялись Ґеральтом з Рівії ))))

Є трошки, але в цілому я хотів би взяти алхімію з третього Відьмаку, зброю з Бладіка, і покращити, поглибити ці механіки. Щонайменше, буду намагатися:)

Одразу звернув увагу на бладборн-зброю. Цікаво буде побачити її в дії!

Круто! Я б пограла! Буду чекати релізу!)
P.S. Непрохана порада — зробіть , по можливості, трохи яскравіше персонажа, щоб не губився на фоні)

Дякую вам за фідбек! У мене задумка така, щоб персонаж був не таким яскравим, в угоду наративу. Але можливо після тестування зроблю локації трошки яскравіше:)

Тримайте в курсі) З задоволенням пограю!

Згоден, виглядає цікаво. А чому олень алкоголік?
А ви робите що саме у команді, бо схоже це лише опис концепту.

Доброго дня
Алкоголік по сюжету, і його зʼємні рога це як раз частина наративу. Через алкогольний стан нові рога перестають рости, а старі відпали. А так у нього трагедія трапилась одна, через яку він почав пити. Деталі не хочу поки розкривати, але вже готові майже усі анімації, зараз пропрацьовую локації, строю рівні в юніті. Також нещодавно знайшов саунд-дизайнера, тож по суті для демки майже усе готово з мого боку, залишилось лише програміста знайти) з цим у мене трошки складнощі, але сподіваюсь усе вийде

чекаю виходу, виглядає амбітно

Дякую дуже, це для мене цінно:)

Доволі цікаве рішення. Концепт гри і її ідея доволі крута як на мене. Чи на разі вдалося найти когось, хто допомагатиме у створенні цієї гри чи ще ні?

Добрий день

Сам я працюю над анімаціями, візуалом, левел та гейм дизайном, і наративом. Також в команді є композитор. Тож зараз не вистачає лише програміста:) якщо знаєш де можна знайти — буду дуже тобі вдячний

Звучит ДУЖЕ круто! Успіхів з проєктом)

Дякую вам, дуже цінно таке чути:)

виглядає дуже смачно. Готова бути в перших рядах тестування гри.

Ідея агінь! Гратиму під єгермейстер )))

Дуже гарна ідея, буде прикольно працювати як промо компанія😅
Дякую за відгук)

Виглядає дуже класно, очікую вже релізу та альфа-бета версій)

Сподіваюсь так і буде, дякую)

Концепт крутий, успіхів!

Пане, робіть якомога швидше сторінку в Steam. Я додам в бажане і гратиму прямо на релізі! Дуже подобається концепт, тільки без тон тексту в записках)

Ахаха дякую за відповідь, буду намагатися без духоти робити:) самому не подобається купа записок непотрібних)

Підписатись на коментарі