Пропоную зміну термінології. Не інді-розробник ігор, а козак-розробник ігор

Вітаю українську спільноту розробників ігор і користувачів форуму GameDev DOU! Я маю пропозицію щодо зміни термінології в українському суспільстві.

Пропоную замінити «інді-розробник ігор» на «козак-розробник ігор».

Пропоную зменшити вживання словосполучення «інді-розробник ігор», а натомість ввести «козак-розробник ігор», зберігши при цьому суть значення цього словосполучення.

Словосполучення «інді-розробник ігор» походить від англійського «indie game developer» і якщо «game developer» перкладено повністю як «розробник ігор» і це цілком доцільно, то слово «інді» не притаманне українській мові, а просто є транслітерацією англійського слова «indie», яке, в свою чергу, є скороченням від «independent», прямий переклад слова: «незалежний» у тому словосполученні у тому значення, що не залежить від великих видавців. Великі видавці можуть впливати на творчі рішення ігор і робити ігри та розробників залежними від видавців, оскільки видавці часто займаються фінансуванням, а, отже, маючи гроші і мають владу.

В українській мові існує слово «козак», що історично відіграло суттєву роль. Козак — це вільна людина, незалежна людина від великих держав, які мають владу і гроші. Їх життя — це власний вибір. Козак у суті є вільна людина, що має право на вільну працю. Займаючись самозахистом, козаки багато воювали, але також козаки займалися різноманітними промислами (полювання, рибальство, торгівля, ковальство) і мали власні земельні ділянки, що відрізняло їх від кріпаків.

Отож, якщо існував «козак-землероб», «козак-рибак», «козак-мисливець», «козак-торговець», «козак-коваль» і так далі, і що ремесло козаків дозволяло їм приймати власні творчі рішення, то, на мою думку, цілком доречно ввести сучасний український термін «козак-розробник ігор».

Також, не варто забувати, що козак це не є суто чоловіче поняття, а існували українські жінки-козачки, що мали повну свободу для самовираження і могли займатися різним ремеслом. Тож таке сучасне ремесло як розробка ігор доступне жінкам. На рівні з попередніми словами, я вважаю, що цілком доречно ввести сучасний український термін «козачка-розробниця ігор».

Отже, на заміну застарілим «інді-розробник ігор» та «інді-розробниця ігор» я пропоную ввести терміни «козак-розробник ігор» і «козачка-розробниця ігор» в українську спільноту та українське суспільство.

Давайте обговорювати це! І якщо ви вже перейшли на нову термінологію, то плюсуйте і дайте про це знати у коментарях!

Залишаю контакт для зв’язку. Якщо бажаєте щось запитати чи уточнити особисто, то пишіть на мій телеграм. А так коментарі на форумі відкриті, тож можете обговорювати це тут у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нагадую, що саме козаки у 1654 році здали половину земель сучасної України рашці та потім ще з перемінним успіхом слугували століттями їй то на Запорожжі, то на півночі Кавказу. Ідеалізація козаків — not good

Це тоді була зрада чи щось на кшталт Мінських домовленностей?

Ні, запорожці разом з Хмельницьким просто стали на службу до московського царя. Звичайно, ця дія упродовж наступних поколінь козаків ще їм принесла жменю лиха, але уже на початку XVIII століття більшість з них собі спокійно вела служу, а частина старшини навіть отримала титул дворян і земельну власність

Ну звісно. Саме у цьому ж проблема. Саме тому ми фактично не випускаємо на ринок конкурентноспроможний продукт. А зараз змінимо назву і піде острів за островом

Ви підняли нову проблему, яка не має прямого відношення до теми.
Розкажіть, будь-ласка, чому ви так вважаєте:

Саме тому ми фактично не випускаємо на ринок конкурентноспроможний продукт

І можете уточнити, а хто такі «ми»?

Козак — це вільна людина, незалежна людина від великих держав, які мають владу і гроші.

Ну взагалі-то, якщо так відноситись до цього питання, то козаки ніфіга не вільні в такому контексті, це було елітне ПВК з частковою автономією, яке воювало то за рашку, то за польшу, а коли не було з ким воювати кошмарили місцеве населення, влаштовували антиєврейські погроми, шли турок різати, або йшли в європку на заробітки, бо там також де є повоювати. А між контрактами на полі ішачили. Кароч козаки, це аутсорс галєра, хто платить, на того працюєм, чуть що валим на більший рейт.

Кароч козаки, це аутсорс галєра, хто платить, на того працюєм, чуть що валим на більший рейт.

Топ

Тобто ПВК яке мало власні закони, суд, виборчу владу, конституцію, міжнародні дипломатичні канали звʼязку з іншими країнами? Нормас

Ну в сучасному світі пвк також все це мають. Он Україна стикалась з тими же вагнерами, у яких абсолютно інший статут військової служби і система покарань за невиконання наказів, яка прямо протирічить державі і конституції якій вони підпорядковуються, вони обирають собі командирів, тобто в них є інститут авторитету. ПВК повністю автономні структури, у них є своя логістика, авіація флот, зброярі, контракти на закупку озброєння, єдине чого в них немає, це своєї землі, а чого вони можуть собі таке дозволити, бо камон це сотні людей зі зброєю і професійною військовою підготовкою і гігантським ринком. Розвалити державу вони не можуть, бо їх мало, але піднасрати їй може, займатись деструктивною діяльністью, саботажами і іншими веселими речами і мало що з цим можна зробити, наслати на них нацгвардію, але скільки державних військових треба буде покласти, щоб вгамувати розбушувавшихся чвкашників, у яких війна це робота. Просто треба зрозуміти, що пвк це приватна армія, в якій працюють армійські закони і армійський статут, і судять там також за армійськими законами. І якщо дивитись в структуру українського козацтва, то вони саме пвк.

Ну враховуючи, що завжди тільки Я, виключно повторюю Я, Я завжди правий, мої слова істина в останній інстанції, і оскарженню не підпадають.

А як щодо залишити іноземну назву ? Це самостійний термін що має своє походження, як винаходи.
А так виходить якось схоже на спробу привласнення під виглядом локалізації.
Рівень таких пропозицій — прямо ототожнює розмір особистості...
Про повагу вцілому до культурних надбань інших треба не забувати.
Оце рівень турбот))

Краще тоді вже не «козак», а «характерник», бо це підкреслює містичність і непердбачуваність результату розробки.

В нас вже є один характьєрнік тут. І це дійсно непередбачувано під яким постом цей інфо-качєвнік вилізе наступного разу.

Аутсорс → Яничар
Експат → Гайдамак
Фрілансер → Козак на вольних хлібах
Тіма → Курінь
Daily → Рада курінна
Дедлайн → Останній дзвін
Баг → Чортяка
Фікс → Вигнання чортяки (молитвою чи сокирою)
QA → Дозорець
Кодер → Писар
Геймдизайнер → Скоморох-видумляка
Продюсер → Хорунжий
СТО -> Дьяк-будівничий
Creative Director — Отаман
CEO — Гетьман

Деякі настільки влучно, що я вже думаю використовувати це в роботі, без жартів

Баг → Чортяка
Фікс → Вигнання чортяки (молитвою чи сокирою)
QA → Дозорець
Кодер → Писар

Ці найкращі.

З гетьманом теж треба шось придумати, але в мене керівник і керівник проєктів зараз — дівчата обоє, а гетьманка або гетьманиця не дуже звучить. Трішки схоже, що стібешся.

В мене попередній роботі якщо програмісти косячили, то їх називали кодописцями. Тому писар — не таке шоб і незвичне

і керівник проєктів зараз — дівчата обоє, а гетьманка або гетьманиця не дуже звучить.

Тоді — панночка. Бо ця гоголівська відьма в чомусь крутіша за гетьмана)

ахахаха, думаєш, шо така етимологія? Гетьман — від українського «геть» і англійського «ман». Нє, ну може бути

Той є Hejtman якщо чеською мовою казати

Creative director — вигадливий отаман же!

Отаман-видумляка )))

нє, ну ви вже не перегинайте. Це вже якісь несерйозні жартики пішли ))))

Зробіть набір стікерів для використання у робочих чатах.
— 📢 «Оголошується Курінна Рада!». (Daily meeting).
— ⏱️ «Скоро Останній Дзвін! У вас вже все готово до нього?». (Deadline).
— 🔥 «Останній Дзвін вже близько! Ми нічого не встигаємо!». (Overtime).

Чому «Руслан», якщо повинно бути «Укрлан» ahh стаття

Сподіваюсь, наступним буде топік з пропозицією замінити термін «інді ігри» на «козацьку розвагу».

Тоді мітинги з поганими новинами це «Чорна рада»)

Добре, напевно що ви пожартували, коли це писали. Але насправді пропозиція цікава і я задумався про це і напевно це б спрацювало у такому світі, якщо б у нас не було б інтернету і зовнішніх ринків, тобто не було б імпортних ігор, а був би ринок дисків виключно українських ігор. Таку наліпку з надписом «козацька розвага» і з «людиною, що показує полець вгору» ставили би на деякі умовно-якісні товари (хоча не факт що якісні), щоб товари краще продавалися. Маркетинг для роздрібних продаж так працює. Гарні пакування і якийсь там умовний знак якості для когось щось і вартує, особиво в умовах, коли немає альтернатив та немає доступу до інформації. Але, повторюсь, це не спрацює у наших реаліях, бо у нас же є не тільки ринок дисків українських ігор, а є ще і імпортні ігри на дисках зі зовнішніх ринків. Хоча може у 1990-их ще б і спрацювало, можна було б клеїти наліпки такі і на імпортні товари. Але зараз є інтернет і можливість купівлі ігор через інтернет зі всього світу. Покупці зараз не будуть купувати «кота в мішку зі знаком якості», а скоріше перед покупкою подивляться на гру відгуки, рецензії чи огляд гри на ютубі.

Сподіваюсь, що автор писав цю маячню вдягнувшись в шаровари

-Гетьмане, ми не встигаємо до дедлайну!
-Мусимо тоді кранчити, козаче!

Галопувати, мабуть, тоді, а не кранчити :D

Автору так й хочеться подарувати підручник з історії України та побажати перед тим як щось публікувати, тричі поміркувати щодо цього.

Мені здається що він дуже тонко приколюється, сподіваюсь...

Дупа вчить інших історії. Шож... )

Людина навчала інших філософії, то очікувано, що і історії трохи може)

Саме так й було: першою моєю думкою щодо вибору факультету в університеті був історичний)

Не просто Дупа, а ТОВ ДУПА Юкрейн, попрошу!

Це вам за те, що ви не молитеся

якщо існував «козак-землероб», «козак-рибак», «козак-мисливець», «козак-торговець», «козак-коваль» і так далі

Що за маячня?
Ні звичайно і при січі були ремісничі майстерні (доречі звалися «кустарні хати») І козаки самі поза службою у мирні часи могли займатись землеробством та ремеслами, але це ніяк не повʼязано із козацькою справою, а це була саме військова справа і ніяк інакше

Пане Андрію, швиденько пройшовся оченятками по вашому тексту і зібрав усі слова іншомовного походження, що ви використали (або, як ви кажете: «не притаманні і просто транслітерації»). Отже: термінологія (грец.), форум (лат.), фінансування (лат.), контакт (лат.), коментарі (лат.). То як — будемо змінювати на козаків, гетьманів і отаманів?

Козацькі словечка, віче, скарбування, не придумав, обговірці, в називному — обговорець.
Залишив обговорець під статтею (та бляха)

По-перше, ні, давайте не будемо в сучасні технології та явища тягнути наше славне минуле, а по-друге, «козак» означав певний соціально-економічний стан, і кожен козак ніс службу і заробляв «козацький хліб», окрім того ремесла, яке в нього було вдома. Тому, якщо ви не ходите походами на Царград чи, хоча б, Брянськ, то ні, ви не «козак-розробник».

Це цікава аргументація. Але чому всі чоловіки козаки мали бути козаками-воїнами? Існували ж інші козаки, просто козаки-ремесленники і не всі вони були козаками-воїнами. Можете розповісти детальніше про соціально-економічний стан і службу? Існують свідчення про те, що козаки-воїни були добровольцями на своїй землі, а у війську інших держав військо козаків було як формація найманців, які іншими словами можна назвати як формація вільних списоносців або фрілансерів — і, що цікаво, це слово досі використовується у сучасній мові технологій.

Ні, «козаків-ремісників» не існувало. Якщо людина називалася козаком, то вона мала виконувати певні військові обов’язки — ходити в походи, захищати кордони від набігів татар і т.д. Були реєстрові козаки які, в принципі, були записані у військові реєстри Речі Посполитої/Царства Московського і _мали_ нести службу у війську. Січові козаки ходили в походи більш «вільно» і часто не підпорядковувалися центральній владі, але в принципі, були військовим станом, не цивільним.

Я зараз дивлюсь на сучасне військо. І сильно сумніваюсь, що козаків-ремісників не існувало. Тому що знайти вмілого шорника, коваля чи ще якогось зброяра — це не так то просто

То нє, я ж прямо написав

окрім того ремесла, яке в нього було вдома

Тобто у козаків були і «цивільні» навички, бо взимку, наприклад, ніяких походів ніхто не робив, та й в походах завжди треба було коня підкувати, чи кашу зварити, чи взуття комусь полагодити. Тобто необхідною умовою для козака була саме військова частина, а цивільна — то вже у кого яка була. У когось, направду, могло і не бути ніякої, а у когось була і цілком пристойна.

піти в похід на кілька місяців без забезпечення? Звучить нереалістично.

Де я таке написав?)

цивільна — то вже у кого яка була

Мої роздуми що специ, котрі шось вміли, високо цінувались. А не «ну є, то й є»

Ну робимо знижку на століття в якому все це діло відбувалось, і дійсно всі армії брали забезпечення, але зазвичай вони жили за рахунок того, що грабували селян на землях, на які прийшли. Тобто ви бандою заходите в село, берете за шкібарки голову села, і за допомогою ляща пояснюєте йому, або ви нас і коней годуєте, або ми вас виріжемо всіх до одного і заберемо самі. Тобто мінімум вони з собою брали, але так як специфіка тодішньої війни включала те що все що не прикручено до землі забирається з собою, то провіанту там було мінімум, і він з себе представляв мало придатну для довгого походу штуку.

я не думаю, що вони було логічно посеред походу шукати село з ковалем, який зможе шось зробити зі зброєю. При тому, що більшість цих ковалів ковали вила та граблі. Чи зможе він шаблю порівнять?

Шабля, це зброя ударної дії, яка наносить рубані рани, як сокира, шаблю не треба рівняти. Вона виконує свою задачу навіть якщо зламана навпіл.

не бачу сенсу сперечатись з експертом, але ви хоча б раз пробували рубати дрова кривою сокирою? Та, яка не відцентрована? Руки вже через 5 хвилин болять. По-друге, а крім шаблі в них шось було? Пістолі там, мушкети всілякі? Їх теж не треба вправляти?

Ну козаки ж рубали не дрова, а людей. Люди пом’якше, і їх не треба розрубати на чурки, їх треба вивести з ладу. А ще козаки будучи кочовим народом ніколи не нехтували зніманти з трупів зброю краще.

Начебто почався навчальний рік, а прутні в інтернетах не меншає. Юначе, спитай у свого викладача хто такі козаки, чим вони займалися та чи можна їх прирівняти до вільних виробників (читай — масонів).🤣

А давайте всі рушії, методи й бібліотеки в мовах програмування, а також технологічні терміни локалізуємо ? Транслітом будемо всі мови писати ? Чи нову семантику й синтаксис розробимо під кирилицю ?)

Кириллицу тоже нужно убрать. Даёшь глаголицу в массы, так сказать.

Автора знатно попаяло конечно. Посмеялся, спасибо.

Ну ок, існує чувак якого попаяло. Це буває. Але виявляється в доу існує ще й редактор який вважає адекватним ставити такий матеріал. І це вже значно гірше. Бо нахіба? Поржать з дурачка? Заповнити сітку? Реально сподіваючись що прибіжить пес патрон піднімати трафік?

Я на доу тільки покрінжувати й почитати срачі заходжу, все норм, цілком вписується.

Є ще ITCшєчка, але після недавнього годування лайном від дописувачів, іх місцевий недоредактор (Ондрюшєнька Р.) почав видаляти коменти які його ображають та лочити пряма цитата: «дох*я умних».
Подивимося які овочі тут в керманичах🤣🤣🤣

Сініор — пан
Продуктова компанія — кріпацтво
Ешар — яничар
Токсік — гайдамак

Я розумію, що тут мається на увазі надати сенсу «вільний розробник» через національний термін. Але indie, тобто independent більше вказує на не приналежність до великих компаній, а не волю як таку. Тож не дуже підходить)

Чесно — крінж. За останні роки я бачив вдосталь випадків попайки на підґрунті переможеньки, гадаю від легендарного «дієвидла» ми ще й досі не до кінця оговтались. Але щоб когось аж на стільки плавило — то п****ць. Називайте себе як Вам завгодно, звісно, але масам подібну прутню не нав’язуйте, будь ласка.

пропоную більше не вживати наркотики та пройтися прогулятися. а то кретив так собі...

вибачте, але ні, спробуйте направити свою енергію на щось справді корисне для спільноти

ШУЕ розробник більше підходить

Підписатись на коментарі