Відеоігри та агресія: правда чи міф?
Мабуть, кожен чув від батьків або знайомих щось у стилі: «Не грай у ці стрілялки, бо сам станеш агресивним!» Знайомо? 🙃
Але що насправді показують дослідження?
📊 Факти про дітей та підлітків
За даними Britannica, близько 85% американських підлітків
Більше того: після трагедії у Virginia Tech (2007) одразу заговорили, що стрілок, мовляв, «награвся у шутери». Офіційне розслідування університету показало протилежне — він взагалі не грав у насильницькі ігри.
🧪 Що кажуть наукові дані
1. Метаналізи тисяч підлітків показують мікроскопічний ефект: зв’язок між жорстокими іграми та реальною агресією близько 0.08. Це настільки мало, що дослідники жартують: «щоб побачити ефект, треба було б грати 27 годин на добу». [Джерело]
2. Лонгітюдні (довготривалі) дослідження інколи знаходять кореляції. Але ключове: часто агресивні діти самі обирають більш «жорсткі» ігри а не навпаки.
3. Американська психологічна асоціація визнає: може бути короткочасний сплеск дратівливості після ігор. Але називати відеоігри причиною злочинності — науково необґрунтовано. [Джерело]
4. Пам’ятаю, коли читав «Біологію поведінки людини» (Роберта Сапольскі), мене зачепила одна думка. Він пише, що якщо дитині показати шматок фільму чи гри з насильством, то на якийсь короткий час вона може стати більш агресивною. Цікаво, що це навіть частіше проявляється у дівчат.
Але важливе інше — цей ефект швидко зникає.
Він стверджує, що справжня агресія виникає не від ігор, а з великої кількості інших факторів як наприклад проблеми у сім’ї, травми, якщо ототожнити одним словом то «середовище».
📌 Отже, якщо підсумувати
На нашу поведінку впливає купа всього: сімейне оточення, стосунки, травми, економічні умови, навіть рівень стресу в школі чи на роботі. Тільки, якщо ви не граєте 27 годин на добу 😉Тому говорити, що «відеоігри роблять людей агресивними» все одно що казати, ніби кава робить людину алкоголіком.
Інакше кажучи — це міф, а не наука. А як часто ви чули подібне? Пишіть у коментарях :)
(Більше такого можете знайти також і тут Game Development UA)
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯ пам’ятаю, як в 13 років, коли в мене з’явився мій перший «IBM PC-сумісний», як тоді казали, комп, я вперше пограв у DOOM і від кров’яки на екрані справді трохи плющило, але потім звик, а перенести це в реал якось ніколи не хотілося...
Найбільша асоціація іграшки з реалом у мене досі Paper Boy, в якого я бавився ще на Спектрумі :D Часом, коли їдеш на велику і тобі один за одним вискакують «квести», згадуєш подібну аркаду :-D
У мене є ідея. Напишіть мені в особисті повідомлення і запропонуйте пограти разом в кооперативні або мультиплеєрні ігри, які розвивають агресію, але не дратують. Якщо такі ігри знайдуться, то відправимо автору допису листа про те, які саме ігри викликають агресію. Якщо таких ігор не знайдеться, тоді відправимо листа, що ми спробувати певні ігри, але у нас не вийшло підняти рівень агресії. Також врахуємо фактор спілкування, щоб зрозуміти, коли ігри більше викликають агресії, чи коли граєш сам, чи коли граєш разом з кимось? І чи впливають ігри взагалі на рівень агресії людини?
Давайте проведемо практичний експеримент. Давайте доведемо істинність або хибність тези:
Напишіть мені особисте повідомлення (тут на форумі можна писати особисті повідомлення, якщо ви зареєстровані) і запропонуйте пограти разом в якусь конкретну гру. За бажанням, ще й про розробку ігор поспілкуємося. Я хочу зробити свою гру на сучасному ігровому рушію, розкажу в особистій розмові детальніше про це. Вас також вислухаю, якщо маєте бажання розповісти про свою гру, яку вже робите чи мрієте зробити.
Я цим коментарем шукаю друзів і тіммейтів для ігор на ПК. Хочеться іноді у перервах між роботою і поспілкуватися і пограти разом. А якщо ще й досвідом обмінятися по розробці ігор, то це взагалі буде супер.
Якщо не можете вирішити, в яку гру зіграти першою, то давайте просто розпочнемо з безкоштовних кооперативних ігор за алфавітом:
• A — Alien Swarm від Valve в Steam...