«Ще один нудний сайдскроллер». Десять років тому деякі гравці не вірили в успіх Hollow Knight, а зараз Silksong бʼє рекорди

Hollow Knight: Silksong вийшла на всіх платформах і вже стала однією з найпопулярніших інді-ігор в історії за показником онлайну в Steam. Однак десять років тому, коли Team Cherry працювала над першою частиною серії, багато хто не вірив в її успіх. Деякі гравці називали проєкт «черговим сайдскроллером» і прогнозували провал через перенасичення жанру платформерів та метроїдваній.

Користувач Х під псевдонімом ShitpostRock звернув увагу на публікацію десятилітньої давнини, викладену на Reddit. Це був пост від найкращого друга одного із засновників Team Cherry. Він пропонував поглянути на перший трейлер Hollow Knight.

«Минулого року мій найкращий друг покинув свою постійну роботу, щоб здійснити власну мрію і створити повноцінну відеогру. Сьогодні він щойно випустив трейлер, і він виглядає просто неймовірно», — написав користувач з нікнеймом crazy_loop.

Ролик називається Ferocious Foes, і зараз він має 926 тисяч переглядів. Однак на момент виходу відео не всі вірили в успіх Team Cherry. Багато коментаторів тоді скептично відгукнулися про проєкт. Наводимо деякі з відповідей під постом на Reddit.

«Я впевнений, що це хороша гра, але ринок зараз перенасичений платформерами-сайдскроллерами, тому я думаю, що його гра може не мати такого успіху, як він сподівається».

«Не зрозумійте мене неправильно, це виглядає чудово. Але чим ця гра відрізняється від інших платформерів? Вона не видається такою вже винятковою».

«О, чудово, ще одна інді-гра з сайдскроллингом. Ніби нам сотень їх не вистачає».

«Ще один нудний сайдскроллер, який кожен створює за нудним шаблоном і каже: «Гей, дивіться! Мої ігри абсолютно унікальні й не такі, як ті, що ви бачили мільйон разів!».

Позитивних коментарів під постом теж вистачало. Люди особливо відзначали візуальний стиль гри та звуковий дизайн. Хоча тоді нічого не віщувало колосальний успіх проєкту.

А зараз Hollow Knight: Silksong вже не релізі стала однією з найуспішніших ігор в історії. В Steam одночасний онлайн менш як за добу з моменту запуску перевищив 550 тисяч. Гра посіла 18 місце за цим показником в сервісі Valve й стала найпопулярнішою на Twitch, що безпрецедентно для сюжетної інді-метроїдванії. А під час виходу користувачі обвалили сервери магазинів на всіх платформах, тому що кинулися завантажувати Silksong.

Ви вже спробували гру? Якщо так, то діліться враженнями в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Заради справедливості варто зазначити,

Silksong бʼє рекорди

бо фанати чисто на інерції побігли купувати другу частину. Буквально як з новим футбольчиком, кал оф дюті та асасином-не-асасином

Думаю, це частина правди. Багато хто ще підсів на хайптрейн і теж вирішили спробувати.

Ради справедливости, стоит отметить, что игра просто ***енная.

Для мене Сілксонг виявився найбільшим розчаруванням в геймдеві. Важко зрозуміти як можна було споганити продовження складнішою економікою, платформінгом, надмірною складністю і кишкоподібним левел дизайном. Спеціально закрив HN на усі ачівки перед виходом нової частини, але даремно

Як мінімум перша третина гри відчутно легша за оригінал. Щось я складно уявляю, щоб людині що пройшла Білий Палац в оригіналі було б тяжко в Сілксонгу. Підозріло)
Левелдизайн та платформінг буквально ідентичні з попередньою частиною + 1,5 нових прийоми. Економіка — тобі дали 2 ресурси замість одного і ти вже зламався? Мої співчуття.

Головний мінус Сілксонга — це те, що вона відчувається та грається як ДЛЦ до першої частини. Вийшов дуже добротний продукт, але гра явно перехайплена. Щоправла віднести це до реальних мінусів ну ніяк не вийде.

Я вчора пограв буквально годинку. У першій частині провів годин десять, все ніяк не міг знайти часу повернутися. І навіть мені з доволі обмеженим досвідом здалося, що ігри надзвичайно схожі. Єдине — платформинг став трішки плавнішим і приємнішим за першими враженнями.

Платформинг очень крутой, и намного проще, чем в Hollow Knight. Сравним с Ori / Prince Of Persia The Lost Crown.

Ти сам скільки годин пройшов? В Сілксонгу кожен бос і кожен другий моб зносить по дві маски, в той час коли у нас всього п’ять. Звичайний платформінг б’ючи під себе і старатись попасти під кутом в 45 абсолютно різні речі. По економіці мобів з валютою стало в рази менше (так як додались моби з шелами), і якщо раптово втратиш свої 600 накопичених намистинок — будеш найближчу годину дефолтним мобом без можливості щось купити.
Різниця в балансі в порівнянні з попередньою частиною — колосальна. Це видно і по рецензіях до Сілксонгу, де з кожною годиною кількість позитивних рецензій падає на 1% (і це при наявності великої кількості фанатиків, що залишали позитивні відгуки в перші 30-60 хвилин гри)

А цікава тенденція про відгуки, пішов дивитися. UDP. Трохи почитав, і справді люди жаліються на дизайнерські рішення та складність. Сам нічого не можу сказати, тільки першого боса здолав.

Причому подобається те, наскільки негативні відгуки розгорнуті і великі. Гравці дійсно мали зовсім інші очікування

Теж помітив, що детально пишуть. За винятком китайців, які вже насрали, бо їм переклад не сподобався.

Не кожен бос, а окремі атаки окремих босів, те саме з мобами. І це насправді мало впливає на скадність, бо абілка на хіл є зі старту, завжди можна відійти та похілитися — ані моби, ані боси за це особливо на наказують, а шкала магії набивається дуже швидко, особливо з трінкетом за квест від друїда. В якомусь сенсі х2 дамаг — це навіть плюс — швидше від’їдеш на респавн, якщо не розумієш паттернів атак чергового боса чи моба і можеш спробувати знову. Благо лавки натикані доволі щильно.

Якщо у тебе проблеми з діагональним дешем, то тут коментарів не маю. Як на мене, враховуючи хітбокси штуковин по яких треба дешитися, промахнутися доволі складно.

Накопичені намистинки можна перегнати в розарії у першого торговця і нічого не втрачати (;

Падіння на 1% на годину ти побачив там же де і оригінал пройдений на всі ачівки, правда? У гри 95% позитивних відгуків (вчора було 96, о так, аргумент) і наврядче впаде нижче 90%.

Коротше, я не хочу захищати цю гру — мені не подобається відсутність інновацій, а також те, що вони, схоже, вбили варіативність білдів через трінкети. Але озвучені претензії виглядають або як висмоктані з пальця, або як skill issue від людини, що не розібралася.
Вдалого проходження!

Я ось нещодавно перевіряв, то 88% було, але там китайці вже почали навалювати негативні відгуки.

Не кожен бос, а окремі атаки окремих босів, те саме з мобами.

У кожного боса є декілька атак що дамажать по 2 маски, і в окремих атаках чи колізіях зносить лише одну маску. До того ж, атаки по 2 маски застосовуються дуже часто.

В якомусь сенсі х2 дамаг — це навіть плюс — швидше від’їдеш на респавн, якщо не розумієш паттернів атак чергового боса чи моба і можеш спробувати знову. Благо лавки натикані доволі щільно.

Дійсно, навіщо мати більше шансів завчити патерни, якщо можна одразу йти ретраїти

Щодо намистинок, то там кінська комісія, і на початку туди-сюди свапати просто невигідно (так як багато чого необхідно купляти на старті)

Щодо % то там дійсно значна частина це китайці, яким не сподобалась лока. Якщо взяти їх і фільтранути по плейтайму 10+ годин, то так і вийде 86-90% позитивних. Чекаємо коли графік з тенденціями з’явиться

Звичайний платформінг б’ючи під себе і старатись попасти під кутом в 45 абсолютно різні речі.

Почти в самом начале игры можно найти предмет, который позволяет переключить платформинг с 45 градусов на такой же который был в Hollow Knight.

Ну таке.

Економіка в першій частині була ніяка, у тебе ізі фармилося все по ходу ігри на все, а після завершення проходження завжди залишалося по 10-15к гео. Навпаки добре, що подфіксили.
Платформінг такий же складний, як і в першій частині. Якщо казати про «пого» не вниз, а під 45* кутом, то, ну тут так, можна погодитись, але якщо робити все те ж саме, то це буде не нова гра, а просто якесь DLC по факту. Звісно могли і краще/придумати щось інше, це мабуть єдине з чим згоден.
Надмірної складності поки що не побачив. Особливо враховуючи пантеон в першій частині, але при цьому 80-90% усіх босів легкі з 1-2 атаками, тобто в цьому плані звісно повинні якось покращувати та рухатись. Як і ті ж Дарк Соулси, які прогресили від афк босів з 1 атакою до рівня Радана із ДЛС Елден Рінгу.
Левел дизайн навпаки, на мою думку, покращили, бо в першій частині, в першій третині/половині гри ти дуже легко і часто плутався та не розумів куди йти. Багато гравців навіть дропалі не доходячи дальше ніж Greenpath. Тут була проблема, її, начебто, вирішили.

Багато не награв звісно, але поки що виглядає добротним продуктом. Можливо помиляюсь звісно, але, імхо, «мінуси» натягнуті.

Думаю цілком нормальним є те, що грошей цілком хвататиме на існування в грі. У HK щедро винагороджували за будь-які дії, а у Сілксонгу доводиться буквально фармити чотки через лавку, фікс не те щоб щось пофіксав, просто більше душишся.
Я зараз на 45-ій годині гри, і платформінг в рази складніший за першу частину (не враховуючи шлях болю). На початку треба перетерпіти першу стійку з пого під 45, але далі значно легше. Як на мене, було б гарним рішенням залишити діагональні атаки під 45 і водночас пого вниз зробити менш прицільним.
По складності, то кількість допустимих помилок значно менша + кожен другий моб вміж дамажити на 2 маски, що в початковій грі дійсно складно. З босами тут трохи дивно, бо відчувається дизбаланс. Деякі мають надто прості атаки та низьке хп, а в деяких просто закидуєш усі свої шипи з думкою «та коли ж він помре».
Левел дизайн хороший, хоч я й помітив один нюанс. Ключовою особливістю Сілксонгу є динаміка, а для неї необхідно мати простір для руху. Від того й почав помічати на карті великі та довгі кімнати, які нічим особливо не наповнені, і потрібні тільки аби красиво пробігти і дістатися до чогось дійсно цінного. У тому ж HK все було досить компактно, хоч і складно через вертикальну навігацію.
Продукт дуже добротний, особливо якщо перетерпіти початкову стадію і завестись апгрейдами. Зараз я на третьому акті, і гра дуже подобається кількістю контенту та челенджам, але в контексті очікувань після HK — у мене вони були зовсім іншими. Думав на початку Сілксонгу буде щось подібне до попередньої частини, але не думав що це буквально продовження п’ятого пантеону.
В даному випадку поки взагалі не розумію як проходити її на стіл соул, тим більше на 100%. Тому вважаю що мої мінуси досить справедливі, хоч і не відносяться до мід-лейтгейму

надмірною складністю

Где там такое? У меня ребёнок играет и на сложность что-то не жалуется
может надо просто джойстик обслужить, стики заедают?

Підписатись на коментарі