В чому сенс життя? Відомий творець Final Fantasy XIV зізнався, що «продовжує його шукати»

Square Enix продовжує святкувати ювілей Final Fantasy IX за допомогою різних, іноді дивних активностей. В компанії вирішили дізнатися у своїх відомих розробників, в чому сенс їхнього життя. Саме з цим питанням стикаються герої FFIX впродовж проходження. Наокі Йошида, відомий геймдизайнер та творець Final Fantasy XIV, дав свою відповідь. Він заявив, що поки не знайшов сенсу, але продовжує пошуки.

Коментарі розробників опублікували в окремому блозі на офіційному сайті Square Enix. Наокі Йошида став одним із респондентів, який відповідав на питання щодо пошуку сенсу життя.

«Я не зовсім [знайшов]. У моєму випадку я все ще шукаю (і впевнений, що завжди буду шукати)», — заявив Йошида.

Розробник також пригадав часи, коли вийшла Final Fantasy IX. Це був 2000 рік, і фахівець вже будував карʼєру в геймдеві. Він і тоді захоплювався MMORPG.

«Я вже працював в ігровій індустрії, але залишив свою першу роботу в Hudson Soft і щойно перейшов до другої компанії у своїй кар’єрі. Моє життя було майже таким, як зараз: я кожну годину проводив за створенням ігор або грою в ігри. Я маю чудові спогади про те, як приніс на роботу свій власний ПК і попросив їх налаштувати для мене особистий мережевий кабель, щоб я міг грати в американські MMORPG пізно вночі, поки працював», — розповів Йошида.

Схожими відповідями щодо сенсу життя поділилися й інші імениті розробники з японської компанії. Наокі Хамагучі, геймдиректор ремейків FINAL FANTASY VII, та композитор Масайоші Сокен продовжують його шукати. А Йосуке Сайто, продюсер франшизи NieR зізнався, що ніколи над цим глибоко не задумувався

Спільното, понеділок — чудовий час для філософських думок. Хто з вас знайшов власний сенс життя? І чи вплинула якось на нього війна? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

разом з близькими очиститись і піти в царство Боже.

Якщо гра називається Final Fantasy 14, то тут або із фантазією щось не так, або розумінням слова Final. А до сенсу життя та гра як морська свинка: ні до моря, ні до свиней.

Там є історія, як так трапилося. Компанія Square мала закриватися, і першу частину назвали Final Fantasy. Однак гра стала дуже популярною, врятувала компанію і переросла у франшизу. А зміст лишили, тому що кожна нова гра не має звʼязку з попередньою частиною.

Мені подобається серія з Ріка і Морті, коли вони прилетіли на планету з ігровими автоматами і там Морті вирішив пограти у гру «Рой» (Roy — типове чоловіче ім’я в США), а суть гри була в тому, що тобі на голову надягають нейрошлем і ти поринаєш у симуляцію життя Роя, при цьому всі відчуття — максимально реалістичні, а ти не пам’ятаєш, хто ти насправді і сприймаєш симульоване життя за персонажа Роя — як єдине справжнє життя. Такий от варіант гри з відкритим світом, де ніхто не дає тобі спеціальні квести, де немає сюжету, а є лише звичайне життя і ти сам знаходиш у ньому сенс, ставиш собі задачі і отримуєш реалістичний ігровий досвід. Тобто після смерті твого персонажа у грі не буде ніякого суду, Раю чи Пекла, ніхто не буде оцінювати, наскільки круто ти грав. Єдине питання, яке ти задасиш сам собі це — «А мені сподобалася ця гра?»

Так само й з нашим реальним («реальним»?...) життям. Ми самі для себе створюємо сенси і якщо свідомість продовжує існувати після смерті фізичного тіла — самі ж і оцінюємо, чи класне у нас було життя чи ні. Чи отримали ми той життєвий досвід, який би нам хотілося отримати, чи ми, як Рой у тій серії — померли у 59 років, працюючи на нудній роботі продавцями коврів.

Для когось сенсом життя може бути — стати першим в історії людства долларовим трильйонером. А для когось — навчитися затримувати дихання на 20 хвилин і пірнати на 300 метрів без акваланга. І кожен буде правий, по своєму. Головне — обрати той сенс, який драйвить особисто вас, щоб ви не відчували, нібито живете чуже життя, під впливом соц.мереж, родичів, друзів, якихось стереотипів чи архетипів «успішної людини».

Насправді ця ідея має право на життя, якби не численні пасхалки розробників ©. Хтось може на них не звертати уваги і жити як живеться. А хтось буде докопуватись до істини )))

Ех, якби ж були справжні пасхалки, які кожний допитливий гравець міг би відтворити — типу пострибав на одній нозі проти годинникової стрілки 7 разів, помахав рукою і в ній з’явився гаманець із золотом ;-)
А насправді все у чому ми підозрюємо пасхалки, загадки всесвіту та теорії змови може виявитися звичайним рандомом, як в анекдоті:
Лист на сірникову фабрику:
«Я 11 років рахую сірники у коробках — їх то 59, то 60, а іноді і 58! Ви там що всі збожеволіли?»

1) те що очевидно для однієї людини — неочевидно для іншої. Для дитини камінь і телефон — це речі одного порядку. Тільки інженер зможе зрозуміти велич мобільного телефону. Для більшості — це засіб перегляду контенту. Тому рішення для всіх — принципово неможливе.
2) з п.1 випливає — пасхалки будуть для кожного різні. Але — інші пасхалки свідчать взагалі про їх наявність. Ну тобто — якщо я чув про любов, дружбу, совість — то навіть якщо я їх особисто не бачив, але буду знати про їх існування.
3) щодо

може виявитися звичайним рандомом, як в анекдоті:

то не виявилось, оскілки
3.1) сам розробник був присутній у грі і залишив про себе численні свідчення
3.2) служба підтримки вмонтована у модель, хоча функціонує, знову ж таки, у кожного по-різному
Ну і приклади —
— Professor John Lennox STUNS Room Full of Atheists
— John Lennox Masterfully Dismantles the Atheist Argument of Dawkins and Stephen Hawking
— Atheist MIT Professor Converts to Christianity After Discovering THIS
— Neuroscientist Explains WHY He Believes In GOD (How Prayer Works)

Самовдосконалення

Старий але мудрий анекдот.
Помирає 100 літній дід. Потрапляє на Божий суд і вирішив запитати у Бога: ось я довге життя прожив, багато встиг: молодим воював, потім рятував планету, потім став професором — молодь навчав ... але у чому був сенс мого життя?
Бог відповідає: пам’ятаєш як тобі було 19 і ти зимою ввечері ішов додому — і побачив п’яного сусіда що лежав у кучугурі?
— Ну так, щось було таке дуже давно.
— Так от ти його тоді витяг, до дому доніс — а так би він замерз. НУ ОТ ...

— Так от ти його тоді витяг, до дому доніс — а так би він замерз. НУ ОТ ...

врятувати людину це цілком норм сенс життя, а могло бути безглуздим вчинком, як у схожому анекдоті:

...
— І ви пішли разом у вагон-ресторан
— Так.
— І за сусіднім столиком сиділа жінка
— Можливо.
— І вона попросила вас передати їй сіль
— І я їй передав сіль.
— І ви передали їй сіль
— Передав.
— Ну і ось.

Особисто я сподіваюсь на такий фінал:
вмираю, приходжу на суд — мені відразу: так, цей котиками опікувався, відправляйте у парадайз по дефолту!
я такий: а що бог любить котів?
янголи відповідають: ви напевно у реалі не зустрічалися?
я: звісно що ні!
янголи: так отож! по перше не він, а вона — богиня! по друге — велика кішка, відгукується на ім’я Баст ;-)

чудовий час для філософських думок — це під час спроби заснути.

Підписатись на коментарі