Приберіть символ Z на ArtStation & FAB з моделі зброї. Як я написав листа в Індонезію

Ця історія почалася з чату Unreal Engine (UA) у телеграмі. Ранок почався з того, що один із користувачів скинув посилання на сторінку 3D моделі з сайту на FAB, де можна було скачати безкоштовну одну 3D-модель снайперської гвинтівки. Але, цю снайперку було «прикрашено» символом Z.

Немає сенсу повторювати, чому символ Z тригерить українців на лють. Z — це сучасний символ рашизму, що демонструє відверту неповагу до Незалежності України. У росії символ Z став знаком вірності потілитчного режиму путіна. А той, хто у сучасному світі використовує це клеймо Z на собі, той так показує свою приналежність до тієї групи активістів, хто підтримує вбивства народу України і злочини проти людяності.

Але навіть якщо той не є активістом, то чи етично буде, коли якийсь розробник ігор скачає модель з цим Z клеймом і буде використовувати це у розробці ігор, не задумуючись про те, що воно означає?

Чи розуміє це 3D-художник, який живе в Індонезії і створює моделі зброї? Це складне запитання. Я не буду називати його імені, а вкажу посаду на ArtStation: 3D Hard Surface and Environment Artist.

Звісно що в чаті Unreal Engine (UA) у телеграмі від цієї моделі спалахнула дискусія і декілька людей запропонували подати скаргу через FAB. Модерація магазину FAB — це вже питання відкрите для іншої статті. Сьогодні ж я поділюся своїми діями.

Я вирішив подивитися, звідки ця людина і які ще роботи має ця людина з Індонезії. Я знайшов як мінімум три роботи від нього із символікою Z на його сторінках FAB і ArtStation. Серед більш як 10 робіт по моделюванні вогнепальної зброї, було ще 2 художні роботи, які було «прикрашено» символом Z. Була ще одна снайперка і калашніков. Отже, що я зробив далі.

Я написав листа англійською мовою йому з проханням видалити символ Z з його робіт заради поваги до прав людини і поваги до незалежності України. Пояснив, що цей символ використовує армія Росії, яка вбиває багато людей. А щоб дати зрозуміти, чому це так важливо для мене і українського народу, прикріпив ще і посилання на документалку на ютубі. Я про цю документалку.

Я ділився в чаті Unreal Engine (UA) своїми діями, щоб продовжувати обговорення.

• Люди писали думки, що навряд-чи будуть дивитися відео українською мовою.
  • Я на це не відповідав.
  • Люди писали думки, що це ні до чого не приведе і війна для них дуже далеко.

І я з цим згоден. Так, для них війна дуже далеко. У ту мить, я думав, що яким би результат не був, я вже зробив все, що від мене залежить. Бо результат залежав від прийняття рішення іншою людиною — а це поза моєю владою, а отже це вже не має мене турбувати. Тож при у будь-якому розвитку подій, від мене вже нічого не залежить. Згідно філософії стоїцизму, я буду фокусуватися на власних вчинках і моральності, а не на зовнішніх результатах.

Що було далі

Пройшло декілька годин.

Електронний лист з Індонезії прийшов в Україну на мою електронну пошту. Він мені відповів. На FAB зі своєї останньої роботи, де була відтворена 3D-модель снайперської гвинтівки не російського виробництва, він прибрав символ Z. Щодо іншої зброї, а саме снайперки російського виробництва та калаша, то він став виправдовуватися, що хотів робити реалістично, як у реальному житті і що йому шкода, що сталося з нами та нашою країною. І ще написав, що хоча він вважає, що події світу не мають впливати на свободу мистецтва, але, все ж, з поваги до мене та поваги до українського народу, він пообіцяв, що видалить символ Z зі своїх робіт на FAB і на ArtStation і це займе деякий час.

Кінець. Пишіть в коментарях, що думаєте про всю цю ситуацію.

Залишаю свій контакт у телеграмі для зв’язку, якщо хочете щось уточнити чи запитати — також я відкритий до спілкування про Unreal Engine 5.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Безглуздо і соромно, перш за все те що тебе тригерить літера Z, це проблема лише твоєї свідомості і світосприйняття. Базовою це лише літера, яка не належить росіянам і режиму Путіна. Треба дивитися на літеру не в контексті твого світосприйняття, а в контексті того хто її використовує і з якою ціллю.

Митець створив зброю з літерою Z, бо це наша реальність , наприклад хтось створюючи проект захоче додати автентичності сценам і в таких сценах зброя у антоганістів має відповідати їх негативному характеру. Це не означає що митець / творець підтримує Путіна і його режим, це означає що він створює щось деталізоване і вузько направлене.

Іншими, простими словами ти зробив хуйню, безсоромно втрутившись в витвір митця і зламавши його концепт. Правильним рішенням було б не просити прибрати літеру Z, а просити в описі до моделі додати роз’яснення чому це погано, розтлумачивши українську позицію і залишити витвір цифрового мистецтва таким, яким його бачив автор.

Ну дуже дурний допис у вас. То що ви живете «внє політіки» — це не ваша перевага, а ваш недолік.
Довго пояснювати, та ви скоріш за все не зрозумієте. Але приклад з забороною використання свастіки в Німеччині чи Ізраїлі може вас наштовхне на вірні думки.

Не писав він про те що внє політікі, навпаки запропонував пояснити про те що засуджують рф в описі. А пояснювати вам довго, бо самі розумієте що написали херню.
Використання свастики в мистецтві заборонено в Німеччині, але в США та Британії чомусь ні, що ломає ваш приклад, бо автор живо в Індонезії, а не в рф.
Використовувати свастику, наприклад в кіно, можно і засуджуючи. Якщо в кіно показують другу світову і рейхстаг без свастик — це ідіотизм.

В мистецтві Z на зброї російського виробництва це взагалі правильно, бо зброя російського виробництва така і є, бо рф це зло і орки це малюють усюди, нащо про це брехати — не зрозуміло.

То ви не читали не мій коментар ні той на який я відповів. Написали що небуть, заздалегіть скоріш за все заготовлену фразу. Автор коментаря на який я відповів нікому нічого не пропонував, а виправдовував використання рашистської символіки і звинувачував автора допису. А ви або бот, або теж рашист самі, що прибігли на захист іншого морального урода.

Я відповів на ваш коментар по кожному вашому реченню по порядку. Те що ви кажете що автор коментаря ні чого не пропонував — це брехня. Він запропонував пояснити про те що засуджують рф в описі. Навчиться самі читати спочатку.

просити в описі до моделі додати роз’яснення чому це погано, розтлумачивши українську позицію і залишити витвір цифрового мистецтва таким, яким його бачив автор.

Дуже смішно при вашому рівні аргументації читати закиди про ботів і моральне уродство.

Існують особи, які не роблять нічого, але чомусь вказують іншим, що буде правильним рішенням. Отже:

Він запропонував

Ну от коли пройде нульову фазу і 0. переключить увагу на себе, а не до людей довкола і перейде до першої фази 1. запропонував щось зробити і перейде до 2. дії і сам щось зробить і 3. покаже якийсь результат (успіх або провал), 4. тоді нехай і ділиться власним досвідом і своєю історією — форум відкритий.

Не треба бути кухарем щоб знати що гівно це гівно і жерти його не треба.

Якісь фази, те що треба самому щось зробити (написати комусь в інтернеті? надіслати імейл? Лол) перед тим як казати іншим свою думку.

До чого взагалі ваш комент — не зрозуміло, якийсь потік свідомості який має дуже віддалене відношення до мого коментаря і того що я писав. Обговорювалося не те чи має право він пропонувати, а те пропонував він чи ні, де пан Бойко збрехав що не пропонував, а я навів приклад.

Тебе тригерить Z і ти втручаєшся з вимогою видалити(внести зміни в) 3д модель, не розібравшись і не взявши до уваги контекст митця який це створював. Хто ти такий щоб диктувати іншій людині яка не в контексті нашої війни як їй творити? Ти хотів бути героєм видаливши модель індонезійського митця, а став антигероєм і в очах українців і в очах того індонезійця. Оце перемога, сильно самооцінку підняв? Безпечніше від того в Україні стало? Безпечніше в цифровому просторі?

Якби ти добився того щоб сама платформа видалила таку саме модель від російського митця, ось це була б дія яка варта уваги. А так доєбався до такого самого тіпа як і ти тільки в індонезії.

Зроби гарну дію і напиши йому, вибачись, і попроси щоб він залишив все у своїй моделі як є, лише додав опис чому це зброя антагоністів(поганих хлопців у іграх), якщо це можливо з посиланнями на якісь ютуб відео які розкривають більше контекст нашої війни і пояснюють чому російська Z це погано.

Тарасе ти невихована мавпа або якісний російський бот, бо тільки русня може хотіти стерти згадки про свої злочини, якщо згадок про це не буде, то і злочину «типу» немає.

Їхня символіка має бути відомою всюди і назавжди ототожнюватись зі злом і злочином проти України і людства, це має завжди залишатись і бути брудною репутаційною плямою їхнього народу і країни.

Від того що ми будемо кенсилити все що нам неподобається світ безпечнішим не стане, треба говорити і показувати для сучасників і наступних поколінь що є добро, а що є зло, вони мають це знати, в них має бути правильний асоціативний ряд в голові, а не насрано як в тебе і тих хто лайки понакидував під твоїм коментом.

(ЗРАДА!!! ЗРАДА!!!ВИДАЛИТИ і ЗАБОРОНИТИ) Як скоро ти сам перетворишся в Росію з таким підходом?

Якщо ти не створиш модель зброї з літерою Z і не поясниш в описі чому це погано і зло, тоді це зробить русня і пояснить чому це добро, благо і скрепи. Тільки індонезійський митець піде на контакт і додасть в опис українську позицію, а російський ні, а ти будеш дути губи коли українські діти граючи в черговий АтомікХарт будуть піддаватися ворожій пропаганді через моделі зброї, а чому? А тому що немає альтернативи, закенсилили зброю і антагоністи в укр/закордон проектах бігають зі звичайними калашами і стають прісними та звичайними

Чесно кажучи, коли починав читати, думав, що це закінчиться тим, що митець з Індонезії просто проігнорує запит (або ще гірше буде виступати за «іскуство внє політікі». Але приємно здивований. Не в усіх у світі ще мозок відбило.

Нереальна повага до вас! Підійшли до питання з позиції дорослої людини. Дякую що поділилися цією історією, надіюсь для багатьох це стане повчальним прикладом, як варто діяти в такій ситуації.

Дякую, що поділилися історією!

Підписатись на коментарі