Приберіть символ Z на ArtStation & FAB з моделі зброї. Як я написав листа в Індонезію
Ця історія почалася з чату Unreal Engine (UA) у телеграмі. Ранок почався з того, що один із користувачів скинув посилання на сторінку 3D моделі з сайту на FAB, де можна було скачати безкоштовну одну 3D-модель снайперської гвинтівки. Але, цю снайперку було «прикрашено» символом Z.
Немає сенсу повторювати, чому символ Z тригерить українців на лють. Z — це сучасний символ рашизму, що демонструє відверту неповагу до Незалежності України. У росії символ Z став знаком вірності потілитчного режиму путіна. А той, хто у сучасному світі використовує це клеймо Z на собі, той так показує свою приналежність до тієї групи активістів, хто підтримує вбивства народу України і злочини проти людяності.

Але навіть якщо той не є активістом, то чи етично буде, коли якийсь розробник ігор скачає модель з цим Z клеймом і буде використовувати це у розробці ігор, не задумуючись про те, що воно означає?
Чи розуміє це 3D-художник, який живе в Індонезії і створює моделі зброї? Це складне запитання. Я не буду називати його імені, а вкажу посаду на ArtStation: 3D Hard Surface and Environment Artist.
Звісно що в чаті Unreal Engine (UA) у телеграмі від цієї моделі спалахнула дискусія і декілька людей запропонували подати скаргу через FAB. Модерація магазину FAB — це вже питання відкрите для іншої статті. Сьогодні ж я поділюся своїми діями.
Я вирішив подивитися, звідки ця людина і які ще роботи має ця людина з Індонезії. Я знайшов як мінімум три роботи від нього із символікою Z на його сторінках FAB і ArtStation. Серед більш як 10 робіт по моделюванні вогнепальної зброї, було ще 2 художні роботи, які було «прикрашено» символом Z. Була ще одна снайперка і калашніков. Отже, що я зробив далі.
Я написав листа англійською мовою йому з проханням видалити символ Z з його робіт заради поваги до прав людини і поваги до незалежності України. Пояснив, що цей символ використовує армія Росії, яка вбиває багато людей. А щоб дати зрозуміти, чому це так важливо для мене і українського народу, прикріпив ще і посилання на документалку на ютубі. Я про цю документалку.
Я ділився в чаті Unreal Engine (UA) своїми діями, щоб продовжувати обговорення.
- Люди писали думки, що навряд-чи будуть дивитися відео українською мовою.
- Я на це не відповідав.
- Люди писали думки, що це ні до чого не приведе і війна для них дуже далеко.
І я з цим згоден. Так, для них війна дуже далеко. У ту мить, я думав, що яким би результат не був, я вже зробив все, що від мене залежить. Бо результат залежав від прийняття рішення іншою людиною — а це поза моєю владою, а отже це вже не має мене турбувати. Тож при у будь-якому розвитку подій, від мене вже нічого не залежить. Згідно філософії стоїцизму, я буду фокусуватися на власних вчинках і моральності, а не на зовнішніх результатах.
Що було далі
Пройшло декілька годин.
Електронний лист з Індонезії прийшов в Україну на мою електронну пошту. Він мені відповів. На FAB зі своєї останньої роботи, де була відтворена 3D-модель снайперської гвинтівки не російського виробництва, він прибрав символ Z. Щодо іншої зброї, а саме снайперки російського виробництва та калаша, то він став виправдовуватися, що хотів робити реалістично, як у реальному житті і що йому шкода, що сталося з нами та нашою країною. І ще написав, що хоча він вважає, що події світу не мають впливати на свободу мистецтва, але, все ж, з поваги до мене та поваги до українського народу, він пообіцяв, що видалить символ Z зі своїх робіт на FAB і на ArtStation і це займе деякий час.
Кінець. Пишіть в коментарях, що думаєте про всю цю ситуацію.
Залишаю свій контакт у телеграмі для зв’язку, якщо хочете щось уточнити чи запитати — також я відкритий до спілкування про Unreal Engine 5.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів