Від дитячої кімнати до 4.7 в Google Play. Як я створював додаток «Читайлик»

Історія публікується вперше, крім друзів та сім’ї ніхто її не знає.

Привіт! Мене звати Богдан, і я той, хто стоїть за додатком «Читайлик». Сьогодні я хочу розповісти не стільки про сам додаток, скільки про те, з чого все почалося. А почалося все не з бізнес-плану чи маркетингових досліджень, а з моєї доньки.

Це було кілька років тому. Час летить. Моя донька якраз починала вчитися читати. Ми купили букварі, картки, пробували різні методики, не те щоб це не працювало, але їй було нудно. А я, як батько і як ІТшник, думав «невже у 21-му столітті не можна зробити цей процес цікавішим?»

В 2017 не мав необхідних навичок програмування, тож замовив додаток у фрілансера, техзавдання описав своїми словами, приклад сцен малював у Excell.

Без жодних амбіцій, просто як проект для своєї дитини. Це було щось дуже просте, зроблене «на коліні». А озвучка... знаєте, якою була перша озвучка? Перші склади та слова для додатка наговорила моя донька. Просто на звичайний мікрофон, у себе в кімнаті. Іноді я досі відкриваю ті старі файли, фотографії — і це неймовірне відчуття.

Але це працювало!

Коли вона почала не просто займатись, а просити «тату, давай ще один урок!», я зрозумів, що щось у цьому є. Тож вирішив викласти додаток у вільний доступ. Я й уявити не могли, що з цього вийде. Що за 4 роки «Читайлик» завантажать більше 250 тисяч разів, а середня оцінка триматиметься на рівні 4.7. Це вражало.

Але трапилось нещастя і 2024 акаунт розробника прикрили без можливості відновлення.

І ось в 2025, за допомогою ШІ я вирішив переписати його самотужки!

Звісно, сьогоднішній «Читайлик» — це вже зовсім інший рівень. Я багато чого змінив, додав, відшліфували. Та головний принцип залишився: навчання має бути грою, а не примусом.

Наприклад, як зробити перевірку знань в кінці уроку не стресовим тестом, а веселою пригодою. Так з’явилась ідея з квізом, який треба пройти, щоб дістатися до скрині зі скарбами. Дитина слухає слово і має вибрати правильний варіант написання. Це не просто перевірка, а фінальний етап квесту.

Але найбільше пишаюсь новою системою нагород та підказок. Раніше було просто: відповів — молодець, помилився — спробуй ще. Але бачив, що діти іноді починають просто вгадувати, аби швидше пройти. Або, навпаки, засмучуються, якщо не виходить, і кидають гру.

І тому придумали хитру систему (вкотре дякую ШІ!). Ось як вона працює:

Відповів правильно з першої спроби? Супер! Ти отримуєш максимальну нагороду — 3*рівень уроку кристали. Ти відчуваєш себе переможцем.

Зробив помилку? Нічого страшного. Кнопка просто похитається, без страшних звуків. Пробуєш ще раз і вгадуєш? Молодець, ось тобі 1 кристал за старання.

Якщо ж і вдруге не вийшло — не дамо застрягнути. Неправильні кнопки стануть сірими, і залишиться просто дібрати правильний варіант. Так, кристалів за це вже не буде, але ти все одно побачиш анімацію «правильно» і підеш далі. Прогрес не втрачено.

Головна ідея в тому, щоб бездумне вгадування стало невигідним, бо воно не приносить кристалів. Але й застрягнути і розчаруватись неможливо, бо система завжди м’яко підштовхне вперед. Помилка — це не покарання, а просто частина шляху.

Але, звісно, сам процес навчання — це ще не все. Щоб дитині було цікавіше, я хотів, щоб у неї був свій куточок у цьому світі. Тому додав можливість створити власного героя, вибрати, як він виглядатиме, і навіть дати йому ім’я. Це робить подорож світом літер більш особистою.

А зароблені кристали потрібні не просто так. Ними можна відкривати ті самі скриньки зі скарбами, в яких ховаються маленькі дракончики та інші магічні істоти. Чесно кажучи, для багатьох дітей зібрати повну колекцію цих друзів — це і є головна мета, яка мотивує їх проходити урок за уроком.

Ну і, звісно, не забув про батьків. Поки дитина грається, створює героя і колекціонує драконів, ви можете в будь-який момент зайти у спеціальний розділ і подивитись детальну статистику: скільки уроків пройдено, скільки часу дитина займалась сьогодні і який її загальний прогрес. Це дозволяє тримати руку на пульсі, не стоячи над душею під час занять.

Ось таким є «Читайлик» сьогодні. Він виріс разом з моєю донькою. Вона вже давно читає книжки сама і надзвичайно любить цей процес, а я продовжую вкладати в цей додаток ту саму ідею, що й на самому початку: я роблю його для дітей.

Для своєї, і тепер вже — для ваших.

А видавця змогли підшукати тож додаток знову доступний!

Шукайте додаток: Читайлик, на Google Play & Apple App Store.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Круто! Ви справжній молодець! Так тримати 🙌

«...акаунт розробника прикрили без можливості відновлення.» — це дуже цікаво, а ви нічого не написали. «А видавця змогли підшукати тож додаток знову доступний!» — без видавця вже не працює нічого? Якось монетезуєтесь?

Є син старший, учився програмувати в Unity тому були інші додатки на які отримали страйки за авторські права. Доречі — він писав версію 2 додатку, підійшло відмінно для його навчання та підняття скілів. (Тож зараз фактично це вже версія 3) Акаунт розробника шкода, але урок вивчено :)

Покищо монетизації немає, доводжу до ідеального стану та продумаю як зробити рекламу не набридливою. Робити безкоштовними кілька уроків а далі платний теж не збираюсь. Зараз лише на моєму ентузіазмі. Res omnis aetatis

Підписатись на коментарі