«Ми розвісили плакати в туалетах». Творець Dead Space розповів, як розробники боролися за виділення бюджету для гри
Глен Скофілд відомий як геймдиректор першої Dead Space та Calisto Protocol. Нещодавно він пригадав часи, коли Visceral Games боролася за отримання бюджету всередині Electronic Arts. Екскерівникові доводилося йти на різні хитрощі, наприклад, клеїти плакати на стінах туалету. А ще Скофілд розповів про систему внутрішнього оцінювання майбутніх проєктів в EA. Саме за нею визначали, яка гра отримає більше фінансування.
Геймдиректор Dead Space дав інтервʼю виданню The Game Business. Він поділився деталями розробки культового горору, які раніше були невідомі. Одна з частин розмови стосувалася фінансування гри. Visceral доводилося боротися за бюджет і завойовувати увагу менеджменту ЕА.
«У підсумку ти займаєшся маркетингом всередині власної компанії. Я створив моторошний календар, використовуючи лише концепт-арт, який у нас був. Я, мабуть, витратив 4000 доларів. Ми роздали його керівникам... Боже, як же влип через це!
Тоді ми зробили плакати та розвішували їх під час великих внутрішніх нарад. Керівники збиралися разом, а ми розвішували ці плакати в [туалетах], щоб вони бачили Dead Space щоразу, коли йшли до туалету. Ми використовували цей агресивний маркетинг, щоб залишатися актуальними», — пояснив Скофілд.

Екскерівник назвав це «максимально незалежною діяльністю» у великій компанії, де доводиться боротися за гроші. А далі він пояснив, як виділялися кошти в ЕА. Боси компанії присуджували оцінки майбутнім іграм і вирішували, якій з них дати більше грошей.
«Керівники креативного відділу приходять і переглядають усі ігри. Вони порівнюють нашу гру з Mirror’s Edge, бо це була інша нова гра, яка вийшла того року.
До випуску залишилося приблизно п’ять-шість місяців. Щось таке. Вони дають Mirror’s Edge 90 балів, а Dead Space — 72. Це внутрішня оцінка. Команда в розпачі. А у нас є п’ять-шість місяців. Це просто вибиває з колії», — продовжив Скофілд.
За словами ексдиректора, весь бюджет Dead Space склав $12-14 мільйонів. А за результатами внутрішнього оцінювання Mirror’s Edge отримала значно більше коштів на маркетинг.
«Я знаю, що є люди, які кажуть: „Це більше, ніж мій бюджет на гру, яку ми робимо“. Чи це і є AAA? Я не знаю», — підсумував Скофілд.
Нагадаємо, нещодавно аналітик Майкл Пактер розповів про плани Electronic Arts на Battlefield. Компанія хоче випускати нову частину шутерної франшизи щороку за зразком Call of Duty.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів