«Загроза для індустрії». Екскерівник Sony вважає, що сервіси підписки можуть перетворити розробників на «рабів зарплати»
Колишній президент та CEO Sony Interactive Entertainment America Шон Лейден негативно висловився про сервіси підписки на кшталт Game Pass. Екскерівник вважає їх «загрозою для індустрії». Він провів паралелі з музичною сферою і пояснив, чому з іграми все інакше. На думку Лейдена, якщо підписка стане основною моделлю розповсюдження проєктів в геймдеві, то розробники перетворяться на «рабів зарплати».
Експрезидент SIE дав інтервʼю Games Industry. Однією з теми розмови став ріст популярності сервісів підписки на кшталт Game Pass та PS Plus.
Лейден провів паралелі з музичною індустрією. За словами керівника, Spotify, Apple Music і схожі продукти підірвали фізичні продажі альбомів. Однак у виконавців все ще є концерти й можливість реалізовувати сувенірну продукцію. А от у випадку з інтерактивними розвагами все інакше.
«Проблема з іграми в тому, що все, що ми маємо, — це запуск. І все. Ніхто не хоче платити гроші, щоб прийти в студію і дивитися, як люди пишуть код», — пояснив Лейден.

На думку екскерівника, фінансова сторона — лиш частина проблеми. Сервіси підписки також можуть негативно повпливати на креативність розробників.
«Якщо ви хочете, ви можете робити всілякі фінансові махінації з будь-якими корпоративними послугами, щоб вони виглядали прибутковими. Ви вилучаєте достатню кількість витрат і кажете, що це поза балансом, і, ось, тепер це прибутково. Для мене справжня проблема в таких речах, як Game Pass, полягає в тому, чи є це здоровим для розробника?», — продовжив Лейден.
Він вважає, що сервіси підписки можуть перетворити творців ігор на «рабів зарплати». Їм просто потрібно буде регулярно постачати контент, не турбуючись про його якість.
«Вони (розробники, — прим.) не створюють цінність, не виводять її на ринок, не сподіваються на вибух популярності, не отримують частку прибутку, надлишки та всі ці приємні речі. Це просто: «Ви платите мені X доларів за годину, я створюю для вас гру, ось, покладіть її на свої сервери», — підсумував Лейден.
Нагадаємо, раніше ми писали, як провідний аналітик Circana Мет Піскателла висловився про Game Pass. Він вважає масштабні сервісні ігри значно більшою загрозою для геймдеву, ніж сервіси підписки.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів