Our Freedom — середньовічний мікс ARPG та Colony-sim від українського розробника

Давно не ділився новинами про Our Freedom — мою гру, що знаходиться на стику жанрів ARPG та Colony-sim. Саме зараз триває Ukrainian Games Festival, тож це ідеальний момент розповісти про останні зміни та нагадати про проєкт усім, хто його чекає. А таких людей все більше, адже гра наближається до позначки в 7000 вішлістів лише в Steam! 🚀

Що нового?

1️⃣ Контракт із Two Cakes Studio

Я підписав угоду з видавництвом, і це відкриває безліч можливостей: від портування Our Freedom на всі консолі до доступу до професійних маркетингових інструментів. Але найважливіше для мене — моральна підтримка й відповідальність перед командою. Тепер у мене завжди є до кого звернутися за порадою, а це суттєво пришвидшує розробку. І хоча гру я все ще створюю сам, із просуванням тепер допомагають компетентні люди, тож результат вже значно кращий!

2️⃣ Фестивалі Steam

За цей рік Our Freedom взяла участь вже, мабуть, в десяти фестивалях. Лише в серпні гра була представлена на чотирьох різних івентах — і це приносить відчутний результат у вигляді нових вішлістів.

3️⃣ Плейтест і фідбек

Ми зібрали величезну кількість відгуків від гравців, і вони допомогли значно покращити гру. Попереду ще дуже багато роботи, але завдяки фідбеку я чіткіше бачу, куди рухатися далі.

Розробка

А тепер перейду безпосередньо до нових механік, які вже з’явилися у грі. За останні місяці я дуже багато часу приділив саме базовим системам, адже від того, наскільки вони зручні та продумані, залежить усе подальше розширення гри.

🔦 Освітлення та оптимізація

Одним із найбільших технічних апдейтів стала перепрацьована система освітлення. Вона не тільки зробила картинку набагато більш атмосферною, а й суттєво зменшила навантаження на комп’ютер. Це один з тих моментів, де «оптимізація» і «краса» співпали — світ тепер виглядає краще і водночас працює швидше.

🌱 Фермерство

Фермерська частина гри нарешті стала повноцінною.

• Ви можете самостійно садити культури, додавати добрива й збирати врожай.
  • Додані нові види рослин, які урізноманітнять геймплей (особливо коли в грі зʼявиться куховарство та тваринництво).
  • Тепер ваша ферма виглядатиме більш живою, а процес догляду за нею — інтерактивнішим.

🪓 Збирання ресурсів

Ще одна базова механіка — це видобуток ресурсів.

• Ви можете рубати дерева сокирою (цього дійсно не можна було робити раніше).
  • У світі з’явилися кущі з ягодами та лікарські рослини.

Ці дрібні елементи роблять світ більш насиченим і мотивують гравця досліджувати локації.

⚔️ Бойова система

Бої стали набагато цікавішими — тепер вони target-орієнтовані. Це означає, що ви можете «зафіксувати» супротивника, що значно підвищує контроль у бою. При цьому в налаштуваннях завжди можна повернутися до старої системи, якщо комусь вона зручніша. Ще багато потрібно зробити в цьому напрямку, адже бої зараз відчуваються більше як клікер. Є думки як це можна пофіксити!

🔨 Будівництво

Будівельна система теж отримала глобальні зміни:

• Щоб звести будівлю, потрібно взяти в руки молот і «добудувати» її власноруч.
  • Селяни будують значно швидше та з новими анімаціями.
  • Додані партікли й звуки роблять процес більш атмосферним.

🎮 Геймпади

Ще один важливий крок для зручності — повна підтримка геймпадів. Тепер у гру комфортно грати не тільки з клавіатури й миші, а й із контролера. Власне я практично весь час тестую гру з геймпаду.

🎨 Анімації та інтерфейси

Дуже багато уваги було приділено анімаціям. Особливо — тим, що пов’язані з взаємодією: тепер вони виглядають більш природно й плавно.

Також з’явилася система QuickBar — їжу, інструменти та спорядження можна покласти у швидкий доступ і використовувати їх буквально одним кліком.

🏡 Нові об’єкти

У грі з’явилися млин та вулики з бджолами. Це відкриває нові можливості для геймплею та робить світ ще більш насиченим деталями. Взагалі в цьому напрямку гра буде далі сильно розширюватись. Плануються досить великі ланцюжки виробництва, тож ці будівлі — лише початок.

🧑‍🤝‍🧑 NPC та торгівля

NPC стали набагато розумнішими: вони краще знаходять шлях, швидше реагують на ситуацію та рідше застрягають у стінах. В цьому напрямку також планується великий список покращень. Кожен селянин матиме свою, хоч просту, але особистість.

✨ Дрібні, але важливі покращення

Було оновлено багато дрібних деталей: звуки, світло, інтерфейс, об’єкти світу. Це ті речі, які складно показати на скріншоті, але вони створюють відчуття, що гра стала набагато приємнішою й «живішою».

На цьому етапі Our Freedom отримала безліч систем, які роблять світ більш інтерактивним і насиченим. Але це ще далеко не фінал — попереду в мене планів не менше, ніж уже реалізовано 🙂

Games Gathering

А ще був Games Gathering! Він проходив в Одесі, буквально в сусідньому від мене будинку, тож я був просто зобовʼязаний прийти! Так склалось, що я виступив з презентацією на тему «Як стати Full-time інді-розробником та не померти з голоду». Також показав Our Freedom і отримав велику кількість відгуків. Це був цікавий досвід!

Додати Our Freedom в свій список бажаного можна за посиланнями:
Steam — store.steampowered.com/app/2758190/Our_Freedom
Playstation — store.playstation.com/en-us/concept/10013801
Xbox та Nintendo — soon

Також в Steam вже можна пограти в демку!
А слідкувати за розробкою найкраще в Twitter:
x.com/CodeMyGod1

Дякую велике всім, хто додає гру в свій вішліст, це надзвичайно надихає!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Та які 7 тис, вже скоро 10 буде! Дуже гарна гра! Успіхів!

Дякую!)

Підписатись на коментарі