Експродюсер BioWare вважає, що цей рік в геймдеві «жорстокіший за минулий». А причина полягає в іграх-сервісах

Колишній виконавчий продюсер BioWare Марк Дарра висловився про поточний стан справ в геймдеві. На його думку, цей рік «жорстокіший за минулий». У 2024-му була надія, що «індустрія відштовхнеться від дна», а натомість продовжилися масові звільнення. Однією з причин такої ситуації екскерівник вважає ігри-сервіси. Тому що кожен з видавців хотів би мати пʼять проєктів, які б постійно приносили кошти, і більше ні про що не турбуватися.

«Минулого року була [фраза] «вижити до 25-го. Цей рік однозначно спростував це, бо, з того, що я бачу, він жорстокіший за минулий. Минулого року здавалося, що в бізнес-сфері почали з’являтися перші ознаки того, що „ми відштовхуємося від дна“. Тож ви бачили невеликі гроші, наприклад, від людей, які інвестують у дуже ранні стадії проєктів і студій, і які знову починають виходити з тіні. Але цього року ситуація здається нестабільнішою, ніж будь-коли», — заявив Дарра в інтервʼю автору YouTube-каналу MrMattyPlays.

Значною частиною проблеми експродюсер вважає ігри-сервіси. Вони стабільно приносять значні кошти. Тому всі видавці були б щасливіші, «якби кожен з них мав п’ять сервісів, які приносили б всі гроші, і ніяких інших проєктів».

«Я не думаю, що хтось із гравців насправді хоче, щоб індустрія виглядала саме так. Але з погляду бізнесу, це було б чудово. Ви знаєте, що у вас буде п’ять ігор, про які вам доведеться турбуватися, п’ять ігор у вашій видавничій організації. А потім одна з них почне повільно занепадати, і ви почнете шукати ту, яка замінить її, коли попередня зрештою помре», — продовжив Дарра.

Експродюсер також вказав на Clair Obscur: Expedition 33 як «гру, створену досить дешево, з хорошими, але не надто хорошими візуальними ефектами, яка не продалася обсягом 15 мільйонів копій, але продавалася чудово». На його думку, це може свідчити про готовність користувачів поступово відходити від сервісів. Та зрештою все вирішить реліз Grand Theft Auto 6.

«Запитайте мене знову після виходу GTA 6. Якщо GTA 6 не продасться в 70, 80 мільйонів копій або скільки продалася GTA 5, то це буде сигналом. Але якщо це буде найуспішніший запуск за всю історію, то подивимося», — підсумував Дарра.

Нагадаємо, раніше ми писали, як аналітик Мет Піскателла пояснив, чому з кожним роком для більшості ігор лишається все менша частка ринку. Причина полягає в масштабних проєктах з сервісною моделлю, доходи яких продовжують зростати.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
«Запитайте мене знову після виходу GTA 6. Якщо GTA 6 не продасться в 70, 80 мільйонів копій або скільки продалася GTA 5, то це буде сигналом. Але якщо це буде найуспішніший запуск за всю історію, то подивимося», — підсумував Дарра.

шо за маячня. хочете сказати, що всі люди після гта5 підуть брати гта6?
коли рокстар почне закривати сервери 5 частини — то піде більше.
але сенс купівлі 6 взагалі не бачу. можна поспекулювати, що буде щось нове й цікаве для всіх — але я сумніваюсь що окрім декількох фіч буде щось цікаве.

раніше гта радували технічними можливостями.
з виду зверху перейшли до повноцінного 3д.
то літати можна, окрім того що просто їздити.
мопеди додали окрім машин.
то регдолл бахнуть просунутий.
то графіка з фізикою.

а зараз що? ну щось там з водою цікаве наче робили, але не думаю що заради води є сенс брати 6 гта.

я взагалі всіх оцих експертів не розумію, та й вони не розуміють не те що свою аудиторію, а навіть своїх покупців. всі підходять до ігор як для бізнесу, що продає щось там заради грошей.

GTA 6 ни на что не повлияет
потому что уже была сверх успешная GTA V и что-то индустрия не кинулась делать супер дорогие вылизанные single player долгострои

Тут мається на увазі, що вона стане індикатором, чи далі сервіси суперпопулярними будуть.

чи далі сервіси суперпопулярними будуть

пффф... и на этот вопрос уже есть ответ — эта популярность никуда не денется
другой вопрос, сможет ли она оставить достаточно места для дорогих single player игр
думаю, баланс плюс минус так и будет поддерживаться

Питання, а чи є місце для нових сервісів, теж актуальне. Я от не граю нічого сервісного, тільки сінгл. Впевнений, є така частка аудиторії, і вона не маленька. Тому сервіси зараз теж гризуть один одного. Тому й провалюються всілякі Конкорди. Ось вийде Батла — вона ж не нову аудиторію отримає. В неї повалять люди з Warzone, Apex і багатьох інших проєктів, ну і може трішки ще зверху.

да, время у людей ограниченное, все куда-то прибились, инвестировали много денег и времени и выдернуть в новое место таких людей очень не просто

Підписатись на коментарі