«У молоді вже не просто вибивають землю з-під ніг». Витрати зумерів на ігри за рік скоротилися майже на чверть

Молоді люди з покоління «зумерів» все менше витрачають гроші на ігри. З січня по квітень 2025 року витрати серед 18-24 річних знизилися на 13% у порівнянні з минулим роком, а падіння показників по відеоіграх ще помітніше — майже 25%.

Про це йдеться у дослідження Circana. Згідно з даними, якими поділився Мет Піскателла з цієї компанії, у старших поколінь витрати скоротилися менш ніж на 5%, а у покоління Z вони різко обвалилися. Піскателла зазначає, що «у молоді вже не просто вибивають землю з-під ніг — її ще й підпалюють, поки вони на ній стоять».

Зауважу, що не так давно український соціолог та ректор Київської школи економіки Тимофій Брік зазначав, що насправді в академічному середовищі не орієнтуються на «теорію поколінь». За його словами, науковці вважають, що «зумери», «бумери» та «міленіали» видумані категорії, як і знаки Зодіаку. Однак все ж цікавить ваша думка:

Наскільки значущими, на вашу думку, стануть фінансові проблеми молодого покоління для ігрової індустрії? Який сегмент ринку відеоігор постраждає від цього в першу чергу? Ну, і дійсно — чи орієнтуєтеся ви на «теорією поколінь»?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Можливо помиляюся, але маю таке враження, що зараз молодь (<20 років) набагато меньше займається типовими розвагами «зумерів» — серіали, фільми, ігри. Але не через спорт чи активний образ життя, як хтось міг би подумати, а через тікток.

Може це така моя бульбашка, але бачу дуже багато людей які захворіли цією дофіміновою чумою, і витрачають майже весь вільний час на тіктоки/рілси/шортси (choose your dealer)

Ну і при такому розкладі так, хто ж буде грати в компʼютерні ігри, де треба хоч годинку сконцентруватись на чомусь одному. Тому і не дивно що продажі падають

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

>"У молоді вже не просто вибивають землю з-під ніг". Витрати зумерів на ігри за рік скоротилися майже на чверть

все пропало шеф! жах новина! що нас усіх чекає тепер!)))

Я номинирую этот пост на самый бездарный low effort пост 2025 года.

Не дивно, бо твій рівень інтелекту відповідає твоїй мові

Фігня якась, а не стаття. Що рахували? Де рахували? Причин скорочення може бути мільйон, від появи дешевших або безкоштовних альтернативних ігр, до заміни ігр на щось, затрати на що тут не враховані.

витрати серед 18-24 річних знизилися на 13% у порівнянні з минулим роком, а падіння показників по відеоіграх ще помітніше — майже 25%.
...
Піскателла зазначає, що «у молоді вже не просто вибивають землю з-під ніг — її ще й підпалюють, поки вони на ній стоять».

Небомблені (tm)

Ну нічо, вже скоро, вже скоро.

Перше що спало на думку чи враховані тут мікротранзакції якшо ні то до одного місця це дослідження

Можливо це пов’язано з переключенням на внутрішньоігрові транзакції такі як купівля кастомного контенту, розширень та / або зміна моделі монетизації в бік підпискок та лутбоксів. Було б цікаво глянути аналогічну статистику по внутрішньоігровим витратам

Біда, просто неймовірна проблема. Молодь цим просто катують. Ага. Нам би ці проблеми безтурботних вестернів, можливо вони б тоді перестали розкидатися такими словами.

Збираю іншу статистику. Невеликі пусті статті на геймдев доу збирають значно більше обговорення, у порівнянні з великими і змістовними

Буквально кілька місяців тому було дослідження, що молодь забагато грає в безоплатні ігросервіси та мобільні гіперказуальні чи інші безоплатні ігри.

Тобто дослідження (а більше висновки дослідження) не коректні.

Щодо ігор за 60+ доларів, то купують їх здебільшого дорослі для своїх дітей. Як у випадку з Call of Duty — це традиційно найпродаваніша гра на Різдво в США, коли батьки й дідусі/бабусі купують своїм дітям і онукам. Яким чином визначається в цьому випадку аудиторія — невідомо.

Можливо помиляюся, але маю таке враження, що зараз молодь (<20 років) набагато меньше займається типовими розвагами «зумерів» — серіали, фільми, ігри. Але не через спорт чи активний образ життя, як хтось міг би подумати, а через тікток.

Може це така моя бульбашка, але бачу дуже багато людей які захворіли цією дофіміновою чумою, і витрачають майже весь вільний час на тіктоки/рілси/шортси (choose your dealer)

Ну і при такому розкладі так, хто ж буде грати в компʼютерні ігри, де треба хоч годинку сконцентруватись на чомусь одному. Тому і не дивно що продажі падають

Нет, у меня 14 и 20 лет сыновья, из КС не вылазят. Тикток конечно бывает, но всеже в игры они активно играют, не меньше нашего много лет назад.

Не знаю як «зумери», а по моєму старше покоління 50+ хворіє тіктокоманією набагато більш у тяжкій формі і не факт що не так масово.

Ха... в мене тесть нещодавно телефон розбив.
я батькам або дитині завжди старі телефони віддавав. ніколи не продавав ті що змінюю.
кажу, є стрий андроїд який тупить, та є айфон з залоченним обліковим записом, тільки дзвінки та смс, єпстор не працює.
не каже, мені так щоб тікток та вейбер був) вже на пенсії. дача, город та соцмережі 😂

хз, мені здалось, що вікового цензу ця чума не дотримується, бо коли їду в метро, то, мабуть, 99% всих, хто втиче в телефон, — сидять в тіктоці. Ну, як сидять, просто як зомбі дивляться в екран і листають відосіки навіть не змінюючи виразу лиця.

Молодь просто перестала цікавитись іграми, ігрова імпотенція вона така, грошчі то справа десята, більшість купівель ігор скорш за все імпульсивні і дай Боже щоб раз запустились, ну а так як зараз з’явилось набагато більше місць для імпульсивних покупок то вони роблять їх там

Не вистачає другої частини графіку щоб подивитись де їх витрати зросли

Тут справа не в ігровій імпотенції , справа в тому що самі ігри стали поганими , і молодь котра не грала в старі шедеври або в якісь гарні інді ігри просто покидає ринок , бо грати в той самий атсасін скрід або чуловіка півука вже набридло а якихось кардинально нових ігор в ААА сегменті на горизонті не видно . З року в рік виходе та сама чіпуха яка вже на ринку років 15 , і більшість молодого покоління гра в таке бо це найбільш розпіарені ігри . Колда вам як приклад і атсасіни . Так що тут в цілому у індустрії проблеми а не з молоддю . І мене це тіше , може головні деректора крупних компаній ігродева врешті перестануть рахувати прибутки і дадуть керівництво в руки професіоналів ігроіндустрії а не маркетологів

Не бачу ніякого дефіциту в гарних ААА ігорях
Я скоріше бачу схожість з занепадаючим німецьким автопромом, коли ринок перенасичений, і автопром починає пхати і пхати нові розробки в автомобілі «щоб бути конкурентними», а по факту людям не треба та кількість фіч і та кількість автомобілів шо виготовляється, але автогіганти не можуть змиритись з тим що попиту на їх товар нема бо він просто непотрібен в таких кількостях

Ех, якби проблема була тільки в тому, що «пхати і пхати нові розробки». Зараз самі жадібні автоконцерни (а-ля бмв і їм подібний чермет) почали за підписку продавати те, що завжди було безкоштовним.

якщо я правильно зрозумів графіки, то суть в тому, що витрати по ВСІМ категоріям впали.

і висновок тут тільки 1 — це погано.

в людей мало грошей і вони менше витрачають, витрачають менше на відпустки, на їжу, на хоббі, на покупку нерухомості.

для прикладу в США, вже досить давно є дуже негативний тренд коли люди купують в кредит +\- все. Це все відкрита інфа яку легко можна нагуглити, від базових речей по типу їжі до відпусток. Там навіть служби з доставки їжі вже мають партнерки з фінансовами конторами щоб люди могли купувати доставку їжі з оплатою частинами (doordash + klarna).

я навіть по собі знаю, мені впадло платити 2-3-4к грн за нову гру. Це дофіга і часто воно того не коштує. Слава богу, що я продав купу айтемів у КС і заробив собі на нові ігри тому поки мене це питання не парить.

для прикладу в США, вже досить давно є дуже негативний тренд коли люди купують в кредит +\- все.

Як сказати, що нічого не знаєш про те, як працює американська економіка і життя там, не згадуючи американську економіку та їх життя.

В США буквально все залежить від твого кредитного рейтингу. Ти навіть можеш бути супер успішним і розраховуватись скрізь налом, але тоді у тебе не буде кредитної історії і коли тобі приспічить, то кредитна установа тебе пошле. Кредити в США — це рушій їхньої економіки. Кредит — це та, на чому тримається американський середній клас.

Кредити в США — це рушій їхньої економіки.

Кредити в США це те що дозволяє тримати стадо в стойлі, щоб воно лишній раз не бушувало. Якщо в Україні або тіє же рашці для цього використовують насилля, тобто у нас мусорські режими, які б’ють палками всіх хто неправильно рухається по життю, десь більше, десь менше. То середнього американ джо в стойлі держать не палкою, а кредитом, а ще точніше перманентним вічним кредитом який неможливо віддати.

Ну так він і каже ,рушій економіки. Stimulus, якщо точніше.

так тепер і цим, і ще й насиллям, LOL

ондо вже Brownshirts столицю «патрулюють», і це тільки початок

маразм. Кого в Україні б’ють палками після хама? А в Америці бунти постійно

ваша самовпевненість могла б мати краще застосування

мова не про наявність кредитного рейтингу

Офигенная проблема — люди перестают тратить деньги на глупые игры за компом.
Чего доброго — займется чем то полезным — или того хуже возмет мяч или тенистную ракетку и займется играми хотябы полезными для здоровья

Як то кажуть в таких випадках, слова не мальчіка, а 80-річного діда.

я и мальчиком не тратил время на тупые игрушки. . ну иногда в тетрис там пока это было прикольно. потом решил что програмирование и самообразовние намного интереснее и полезнее. поэтому мое поколение айтишников — это профи а не валенки после курсов програмирования задающме вопросы типа а какой язык програмирпования мне учить

мальчиком не тратил время на тупые игрушки

дерев’яні лошадкі?)

дерев’яні лошадкі?)

пригвинчені до підлоги ;-)

"Я ріс у дуже бідній родині, не народись я хлопчиком і гратиcя було б нічим"©

Забавно. Мы в находясь в подразделе dou про геймдев читаем, что не нужно тратить время на «игрушки». Т.е. люди которые делают игры говорят , что не стоит тратить время на игры в них. Т.е. не хотят ни изучать, ни понимать свой продукт , ни продукты конкурентов. Так откуда же браться нормальным играм в таком случае — для меня загадка, конечно.

Цей пан постійно приходить і каже, що ігри «для тупих», не звертайте уваги)

У вас вайби Милованова, який сварив художні книжки кілька років тому))

я и мальчиком не тратил время на тупые игрушки
поэтому мое поколение айтишников — это профи а не валенки после курсов програмирования

Ну ось я, хлопчик, 50 рочків ;-) вкотився в IT коли це ще не стало мейнстримом — в минулому тисячолітті; грався ще на програмованому мікрокалькуляторі MK-61 у 80 роки, починав з програмування ігр на ньому, а зараз для душі пишу пет-проекти на андроіді і це переважно ігри, а після основної роботи обов’язково роблю дейлікі у Elder Scrolls Online і напевно навіть на смертному одрі, коли онуки будуть канючити — діду, відволікися, підпиши заповіт! скажу їм: окститесь, іроди, я ще Baldur’s Gates 8 недопройшов! :-))

Або вони просто задротять у безкоштовні ігри-сервіси з одноманітним геймплеєм, замість того, щоб пограти у дійсно цікаві та розумні ігри.

дійсно цікаві та розумні ігри

Ваш топ-5, пане Петро?

1. Серія Deus Ex. Одночасно пророчий та іронічний роздум про майбутні перспективи людства, що з кожним роком все точніше збігається з реальністю.
2. Серія Portal. Цікаві головоломки та чудовий легкий сюжет. Друга частина — однозначно шедевр ігрової індустрії.
3. Minecraft. При зовнішній простоті, в грі надзвичайно глибокий геймлей, що залежить лише від фантазії гравця.
4. Prey (2017). Філософський роздум-випробування про природу людяності.
5. Залишу вакантним, бо є ще багато ігор, що заслуговують потрапити до списка і я не хочу свідомо відкидати необрані.

Бідолашне зумерйо. Може збір відкрити?

Витрати зумерів на ігри за рік скоротилися майже на чверть

Ну перше зумери подорослішали. А друге, сучасні ігри гівно, а хороші ігри виходять дай бог раз в 12 років. Третє, консолі дорогі, ігри дорогі, пк ще дорожче. Розробники ігор придумали мантру, що розробка дорожчає, зарплати ростуть(ага в геймдеві ростуть зарплати, смішно), а в результаті ми отримуєму гру 24 року, яка технічно і механічно слабша за гру 09 року. Плюс розробники крім анріала нині нічого не знають і не вміють, анріал вони до речі також не знають і не вміють, і ми отримуємо на виході однамінте, однаково виглядаюче гівно за 70 євро в базі за неповноцінну версію гри, а повноцінна версія коштує 120+. Далі у нас існує така штука як пост-pc ера, в якій ми зараз живемо, яку нам продавав Джобс в 2010 коли презентував айпад, але як виявилось пост-pc еру нам створили смартфони, а не планшети. Класичні ігри на смартфонах не продаються, гравці на смартфонах звикли жерти гівно, тому мобільні розробники продають їм гівно, плюс смартфони погано спроектовані і великі проекти на них погано працюють, і виходить що в тебе в кишені мобіла яка потужніша за твій пк, але вона крім гортання інстаграма і то з лагами, бо андроід — гівно, нічого не вміє, з айфонами те саме, вийшов death stranding за купу доларів, а він навіть за раз скачатись з апстора не може, шматками завантажується, і ще й гвалтує powerVR в усі дірки.

Смущает, что показатели относительные. Возможно у них там был перекос и вернулся в норму.

Якось так сталось що недавно тусувався в компанії 18-20 річних і в ігри вони грають ще й як але з парою ньюансів:
1. Практично не грають в ААА тайтли типу всіляких Assasin Creed, Call of Duty і т.д. з цінниками по 70$+. А якщо гра дорога то вони в курсі що таке торренти
2. Багато грають в всілякі нішеві інді ігри (я багато за які навіть не чув), та й не нішеві теж типу того ж Майнкрафту чи RimWorld, які зрозуміло коштують поменше ніж блокбастери
3.Рідко щось купляють без скидок і перед тим читають відгуки, дивляться огляди. Я аж здивувався такій поміркованості.
Вибірка звісно не репрезентативна, але мені їх фінансові звички здались на диво логічними

Ха-ха, ти описав усі три пункти, як я купую ігри, тільки мені 41 😀. Додам ще 4 — у блокбастери теж граю, але через кілька років, коли ціна впаде відсотків на 50.

Це може бути ознакою кризового явища — найбідніша частина населення починає різати кости на розваги першої.
А може й не означати нічого.

Про кости на розваги, які ріжуть першими цікаво. Теж так думаю.

Астрологи оголошують тиждень безглуздої соціології

Уже б’є по консолях, хоча звичайно там питання не тільки в обмежених фінансах молодого покоління.

В самих іграх, просто подивись що вийшло на консолях з 2020 року, спойлер нічого, жодного нового ip. Все заполонили ігри сервіси і ремастери. За покоління пс4 і пс5 наприклад не вийшло жодної частини франшизи ГТА. Зато вийшло два ремастера гта 5 з пс3, вийшли ремастери трилогії з пс2, і не вийшла чомусь ремастер гта 4 також з пс3. А ще чудо інді індустрія, яка з 2009 року намагається продавати одноманітні 2д піксельарт платформери, які навіть не їми мальовані, а згенеровані ШІ.

що вийшло на консолях з 2020 року, спойлер нічого, жодного нового ip.

Ghost of Tsushima
Hades
Cyberpunk 2077
Deathloop
Returnal
Death Stranding
Elden Ring
Sifu

І це я просто згадав ті, що прийшли на думку. Ця теза немає нічого спільного з життям.

За покоління пс4 і пс5 наприклад не вийшло жодної частини франшизи ГТА

Чудово. Було б класно, щоб вона і за пс6 не вийшла, але то лише мрії.

Ghost of Tsushima
Hades
Cyberpunk 2077
Deathloop
Returnal
Death Stranding
Elden Ring
Sifu

частина серії соулс, не новий ip
pc — first гра 2018 року
pc — first гра
pc — first гра
взагалі не гра, а рогалік, жанр для бидла
гра для пс4
частина серії соулс не новий ip
гра для пс4

Ghost of Tsushima

Далі немає про що й говорити)

взагалі не гра, а рогалік, жанр для бидла

Гучна заява, враховуючи їхню популярність. Ви певне з людей, які вважають себе неймовірно вишуканими гурманами.

— це ви про Ghost of Tsushima? Базу треба б підтягнути.

Певно фанат підпивасної фіфи і мма

ну смартфони, нетфлікс, соц мережі — за 20 років з’явилося стільки нових джерел які конкурують за час користувача, а в добі так і залишилось 24 години. І смартфони це не тільки ігри — це і месенджери і соц мережі — для молодого покоління це цілі екосистеми і все це конкурує з класичними відеоіграми за час юзера в дуже жорсткій конкуренції.

Витрати зумерів на ігри за рік скоротилися майже на чверть

Так, хто розказав зумерам про торенти, зізнавайтеся?! ;-)

вибивають землю з-під ніг

Яка маніпуляція. )
Фактично йдеться лише про зміну споживчих пріоритетів.
Яким чином те, що певна категорія людей менше купує ігри, може свідчити, що у неї вибивають землю з-під ніг? )
Може ігри їм просто нецікаві, га? )

І так, і ні.

Ні, бо загальне падіння платоспроможності у зумерів 13%, а у решти сильно менше. Плюс Піскателла наводить аргументи, що це через дороге житло, навчання, лікування тощо

То что зумеры в массе не пьют это тоже от того, что денег нету?

А ще зумери по статистиці втрачають інтерес до сексу у співвідношенні до більш «стурбованих» попередніх генерацій!
"Пропала планета"©Космобольці

Вот тут не могу не согласиться.

ну взагалі то у США вважається, що теперішнє молоде покоління є сами бідним з часів розквіту США. І під це є статистичні досліди. Якщо є час, то можна подивитись наприклад Скот Гэллоуэй ТЕД 2024 «How the US Is Destroying Young People’s Future» Тому з точки зору Піскателли, скоріш за все про вибиття землі — все вірно.

Мир уже давно не крутится вокруг Штатов.

Ну тоді міняй долари і їдь у свою індію чи бразилію, мультиполярист ти наш.

Ну тоді міняй долари

Я из доллара вышел ещё прошлой осенью :)

їдь у свою індію чи бразилію

А оставаться в Украине не вариант?

Я из доллара вышел ещё прошлой осенью :)

и вошел в патроны-спички-тушенку?)

и вошел в патроны-спички-тушенку?

И это тоже :)

я не думаю що це може бути репрезантативним, в стіме в купи людей дата народження 01.01.1990

регістрація в стімі нічого не коштує, тому купа людей такого віку не дорівнює продажам.

Ви жартуєте?! У 18 — 24 річних не вистачає грошей на розваги, гаджети і усяку різну непотрібну фігню?
Згадайте скільки у вас було грошей у цьому віці? Я був студентом з підвищеною стипендією + вночі охороняв будівельний майданчик. Мої колишні однокласники, які не потрапили у ВУЗ — працювали на «Мівіні».
І зароблених грошей ледь вистачало аби харчуватися дешевими овочами, а курку їси тільки на свята. Аби купити одяг (у секонді) чи взуття — треба було відкладати!
Може десь у Європі молоді без досвіду на першій роботі платять тисячі євро — але в Україні можна заробити хіба що на їжу і койку в общазі.
І я вважаю це правильно — особливо для тих, хто не хоче вчитися. Вони мають відчути — яке воно у сучасному світі життя людини без освіти. Попрацювати фізично за смішні гроші — може когось заставить замислитися чому хтось після ІТ ВУЗу заробляє у 10 разів більше на першій роботі.
А взагалі якби у мене був шанс щось сказати учням старших класів — я б їм сказав:
Вчиться думати — або вчиться воювати!
У майбутньому AI та роботи замінять більшість професій де не треба багато знати і вміти думати. У вас буде шанс знайти роботу тільки якщо ви думаєте краще за AI, або вмієте робити щось, чого не може робот. Усі решта — це будуть «зайві люди» і від них будуть позбавлятися у постійних військових конфліктах.

І зароблених грошей ледь вистачало аби харчуватися дешевими овочами, а курку їси тільки на свята. Аби купити одяг (у секонді) чи взуття — треба було відкладати!

Це якийсь початок дев’яностих чи шо? Бо я у 18-22 роки працював в кінотеатрі і мені вистачало на все, що я хотів. Хіба що фінансової грамотності не вистачало.

Він, мабуть, на денному вчився. Як я вчився, то до 4 курсу було неможливо і вчитись, і підробляти десь.
Тому я теж не пам’ятаю, щоб я собі купив соні плей стейшн. Ігри ліцензовані, тут промовчу.

до 4 курсу було неможливо і вчитись, і підробляти десь

Можливо, але я б не назвав це повноцінним навчанням.

Бо поки всі твої одногрупники йдуть на якийсь важливий факультатив — ти несешся на роботу.

Та ніби всі в університеті підпрацьовують. З моїх друзів і оточення в університеті — всі з 3-4 курсу вже десь працювали

Я більше не про підпрацьовування, а про роботу. В мене з другого курсу була повноцінна робота на 8-10 годин, 21 день на місяць)

А, в такому форматі я працював тільки з 5 курсу. А з третього поєднував роботу і навчання)

так я до цього і веду

Аналогічно, вчився на денному. Перші зарплати + стипендія йшли виключно на прожиття.

А у 18 я жив з батьками, не працював і мені теж вистачало на все що я хотів)) це розмова ні про що.

ви не приміряйте на них свою бідну молодість із 90х і пост-90х =))))))))))))))) Бо вони порівнюють свій рівень життя зі своїми батьками, котрі жили значно-значно краще ніж ми , а тепер і ніж вони.

Бо вони порівнюють свій рівень життя зі своїми батьками, котрі жили значно-значно краще ніж ми , а тепер і ніж вони.

То есть с теми же студентами начала 90-х?

Да, только не в Восточной Европе. 90-е на западе. Это буквально время фильмов типа «ой, как мне тяжело жить имея стабильную и хорошо оплачиваемую работу» и ситкомов типа «у нас есть дом, у каждого взрослого члена семьи по машине, но в отпуск мы можем поехать только два раза в год, мы бедная семья».
Кажется люди представляли свою жизнь более обеспеченной чем она оказалась на самом деле.

твій коментар дуже плоский і обмежений.

з власного досвіду, я вчився і працював паралельно з 1 курсу (16 років). Працював на нічній зміні і заробляв достатньо щоб платити підписку в ВоВ, купляти туристичне спорядження, і пити гінес в пабі.

2 моїх однокласника (обоє відмінники), закінчили вузи (політех) і отримали класні дипломи. 1 пішов працювати на касу в супермаркет, інший ремонтує старі радіо і телефони на радіо-ринку — останній працює як наймай працівник, це навіть не його бізнес.

в Україні нема жодного бізнесу який платить 10х якщо ти маєш вищу освіту. Навпаки, багато бізнесів де диплом є критичною вимогою будуть платити тобі менше чим приватний сектор. Знову ж такий кейс з реально життя, 2 людей закінчили 1 факультет в політехнічному вузі, 1 людина пішла працювали на дуже «поважне» виробництво станків і отримувала 5к грн в місяць, інший чувак відкрив студію з веб дизайну і має бізнес. Ну і на той момент, я сам отримував в районі 10к грн без червоного диплому з політехніки.

в США, tradesman або handyman 100% буде заробляти десятки тисячі долларів, а людина з вищою освітою може працювати в макдоналдсі і мати 100-300к баксів боргу за навчання.

за воювати або вчитись, що це за тупий коментар? Військові думають набагто більше за інших тому багато книжок по бізнес стратегії чи організаційній культурі йдуть саме на базі військових подій\кампаній.

на базовову рівні, військові оперують у динамічному середовищі з непередбачуваними даними\ситуаціями. Планують складні операції, розробляють логістику, враховують політичні та економічні нюанси, будують інженерні споруди, проводять розвідувальні операції, і мають навичку управління дуже складними девайсами як артеллерійські установки, літаки, вертольоти (так само їх ремонту). Те що не всі військові цим паряться, це вже окрема розмова.

капітани атомних човнів мають вищу освіту як інженери або фізиики і проходять роки додаткового навчання у військових академіях. Військові льотчики теж мають мати вищу освіту, не у всіх родах військ (я про США) але це стандартна вимога.

Підписатись на коментарі