П’ять речей, які вам сподобаються в Super Loco World — затишному симуляторі залізниці від українського інді-розробника

Привіт, спільното! Сьогодні у Steam вийшла гра Super Loco World — затишний симулятор залізниці від українського інді-розробника Андрія Бичковського. Вже тиждень я вечорами потрохи будую своє містечко в цій грі та намагаюся його оптимізувати. Початково я планував написати повноцінний огляд, однак так і не знайшов формат, в якому б лишався мінімально об’єктивним.

Річ у тім, що Андрій є невіднятною частиною команди GameDev DOU Подкасту. Ба більше, ми багато спілкуємося поза записами, а ще я презентував Super Loco World на геймдев-корнері під час DOU Day 2025. Саме тому я вирішив просто розповісти про п’ять речей, які вам можуть сподобатися в цій грі.

Перше. Затишок з викликом

На одному з випусків подкасту ми обговорювали, що «затишні ігри» не наказують гравця й не створюють йому стресових ситуацій. У цьому плані Super Loco World — абсолютний приклад затишної гри. Вона не ставить таймери чи умови, не змушує в паніці клацати по клавішах у пошуках правильних рішень. Гра чекає, поки користувач розбереться, і вже потім переходить до наступного етапу. А якщо зненацька «затупив» — дозволяє все знести, повернути гроші та перебудувати.

Разом із тим, SLW створює достатній рівень виклику, щоб зацікавити та змусити повернутися. На початку гри це здебільшого стосується оптимального розташування ваших будівель та безпосередньо залізниці. Зізнаюся чесно: у перші кілька сесій я будував суцільний хаос, якого не було навіть на «Укрзалізниці» під час правління Євгена Кравцова. Та згодом планування мого міста стало охайнішим (не мої слова — похвала автора гри), а залізничні колії — логічнішими.

Але оптимальне розташування — тільки перший рівень виклику. Далі вам потрібно керувати рухом потягів, бо в цій грі вони не проходять один через одного й зупиняються, якщо зустрілися на одній колії. На початку гри це виклик на реакцію: побачити, яке розгалуження зараз буде задіяне потягом, і вчасно перемкнути стрілку. Однак дуже скоро вам доведеться розібратися з автоматизацією.

Друге. Ігри з автоматизацією

Автоматичні перемикачі розвилок, на мою думку, — одна з найцікавіших механік гри. Виглядає це так: гравець встановлює перед розвилкою спеціальну стрілку, до якої можна додати кілька умов. Наприклад, щоб вона автоматично повертала направо, коли їде потяг із борошном, і наліво — якщо в вагонах каміння. Звісно, на цьому умови не вичерпуються — сортувати напрямки на розвилках можна не тільки за типом вантажів, але й за кольором потягів, типом вагонів, ім’ям вашої робочої конячки, кількістю залишкового палива чи навіть за розташуванням локацій поблизу.

Звісно, чим більше у вас варіантів напрямку, тим складніше врахувати всі чинники. Однак повірте: коли ви опануєте цю механіку, то з задоволенням спостерігатимете, як злагоджено працює ваша система (приклад такого — на відео нижче).

Третє. Процедурна генерація

Сам Андрій, коли анонсував демоверсію Super Loco World, жартома зізнався, що не може зробити гру без процедурної генерації. Вона була у його попередньому проєкті Farlanders (огляд якого можна прочитати за цим посиланням), і тут також є. Кожного разу, коли ви починаєте спочатку, то отримуєте новий острів з іншим ландшафтом та розташуванням ресурсних регіонів. Не можу сказати, що це ускладнює гру чи робить кожну нову сесію неповторною, але такий підхід добряче урізноманітнює досвід, який отримує гравець.

Четверте. Динамічний світ

Іншим аспектом, який додає різноманіття є динамічність світу. По-перше, в грі є цикл дня та ночі. При цьому вночі потяги вмикають свої ліхтарі, а в будинках та на станціях запалюється світло. Загалом, від інді-гри такої уваги до дрібниць наче і не очікуєш, однак лишаєшся приємно здивованим, коли натрапляєш на них. По-друге, в SLW міняються сезони. Тут навіть було кумедно, бо в одній з сесій я налаштував автоматичні перемикачі та пішов робити собі чай. І я геть не уявляв, що коли я повернуся, весь мій острів замете снігом.

П’яте. Візуальний внесок в атмосферу cozy

Наостанок хочеться зауважити про візуальний стиль гри. Це таке стилізоване, дещо мультяшне лоуполі, що працює на загальну атмосферу. Ба більше, не просто працює на неї, а робить консистентною. Всі ці повітряні кулі, що літають над вами, різні рослини і невеличкі анімації. Наприклад, оцініть процес заправки потяга. Нічого суперскладного — просто трошки роботи за трансформом об’єкта та система часточок. Впевнений, багато хто навіть одразу не помітить цього, однак розробник все ж витратив на це час.

Якщо вам цікава гра і ви хочете підтримати розробника — ось тут посилання на Super Loco World у Steam. Купляйте та обов’язково лишайте відгуки. Давайте разом підтримаємо український геймдев ;)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

работа на стим дек? поддержка контроллера?

Спитав у розробника:
на стімдеку працює, хоча немає повноцінної підтримки контролера, тому може бути не до кінця зручно.

Підтримку контролера додасть залежно від того, як будуть йти продажі)

Ви про продажі в рф? Тут та сама ситуація що й з моєю попередньою грою, це рішення видавця (Curve Games з UK). Я свої аргументи висловив, але вони своє рішення не змінили. Однак я зміг вплинути на те щоб у грі не було російської мови, і на те щоб не було бандлів з російськими іграми (а такий планувався). Але це ваше право не купувати мої ігри, я його розумію і приймаю.

Що ж. Пощастило вам натрапити вдруге на «гарного» видавця, який має вимоги продаватися на московії. Попередній он видавав такі «шедеври» як Beholder 1\2.. та має офіційну сторінку вконтактє.

Сашко, дякую за матеріал та фідбек в процесі гри!

Головне, щоб це якось допомогло)

Підписатись на коментарі