«Якщо придбання гри не є покупкою, то піратство не є крадіжкою», вважає творець Minecraft. А ви згодні?

Маркус Перссон, також відомий як Notch, прославився завдяки створенню Minecraft. Нещодавно він прокоментував публічну петицію Stop Killing Games, яка має на меті вберегти онлайн-ігри від повного відключення. Розробник висміяв заперечення проти цієї ініціативи. Перссон написав, що піратство не може вважатися крадіжкою, якщо придбання гри не дає право власності на її копію.

Stop Killing Games — це петиція в Європейському Союзі із закликом до законодавців заборонити повне відключення серверів онлайн-проєктів. Її створив та всіляко просував блогер Росс Скотт.

Нещодавно ініціатива набрала понад мільйон підписів. Це означає, що петицію розглянуть в органах влади ЄС, а Скотт зможе виступити перед парламентарями зі своєю пропозицією.

Проти Stop Killing Games висловилися представники Video Games Europe — асоціації, яка виступає на підтримку виробників відеоігор в Європі. Вони випустили публікацію про те, як петиція може нашкодити онлайн-іграм, зробивши їх створення надто дорогим. Перссон висміяв подібні заяви в Х.

«Якщо придбання гри не є покупкою, то піратство не є крадіжкою», — написав Notch.

В коментарях він також висловився за те, щоб розробники забезпечували виділені сервери й передавали їх під контроль спільноти. При цьому Перссон не підписував Stop Killing Games. За словами розробника, в разі прийняття законодавства, згідно з петицією, ААА-ігри стануть більш привабливими. А Notch хоче конкурувати з масштабними проєктами, пропонуючи кращі умови для користувачів.

Нагадаємо, раніше розробники зі студії Black Tabby закликали не дивитися проходження своєї гри Slay the Princess на YouTube. Команда дозволила піратити власний проєкт, аби люди могли самостійно ним насолодитися.

Що ви думаєте про позицію Перссона? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На мою думку компромісним рішенням може бути «гарантія онлайну на Х років з моменту релізу гри». От на інші покупки — побутову техніку, авто — є гарантія, що Х років воно точно буде працювати, а далі вже — як пощастить. Так само можна зробити й з онлайн іграми: розробники беруть на себе зобов’язання, що як мінімум Х років сервери гри будуть доступні, а далі вже — залежить від фінансового успіху гри чи інших факторів.

Тобто, наприклад, якщо гра вийшла 01.01.2025 і на неї «є гарантія» 3 роки — то гравці-покупці точно знають, що сервери будуть працювати до 01.01.2028, а далі вже — може будуть, може ні. Тож треба встигнути насолодитися грою до цього дедлайну. Тоді, у певному сенсі, фінансові вкладення гравців на придбання гри будуть захищені, хоча б тимчасово.

Так це не спрацює. Купуючи пралку у тебе діє гарантія від моменту купівлі, а не до якоїсь визначеної дати.

Якщо придбання гри не є покупкою, то піратство не є крадіжкою

Цілком згоден! Якщо я придбав гру за гроші — вона має працювати локально без інтернету.
Якщо це онлайн-онлі гра — то вона має бути або безкоштовна, або якщо вимагає оплати — то за мої гроші я повинен мати можливість завантажити і зберігати локально увесь прогрес гри.

Цікава думка. А в якому місці тоді виникає вигода розробника? Ну припустимо більшість гравців тільки грають, а купує щось у грі 5% від усієї аудиторії. Нагадую — політикою стіму заборонена внутрішньо ігрова реклама як на мобілках.

вот эти все привязанные к онлайн игры как раз и не спиратишь

спиратиш, є купа піратських серверів для різних мморпг

Враховуючи ціни на ігри я взагалі здивований що залишились люди які їх купляють а не піратять

Так і є, 70-80 євро за гру зараз, це трешак. Ще подивимось, скільки за GTA наступне захочуть

вот если бы вы делали игру 10+ лет потратили сотни миллионов денег, то вы бы раздавали её бесплатно или продавали за кучу денег?

Я наразі купляю переважно старі ігри, які в роки флібустьєрської юності качав з торентів, а тепер хочу віддячити авторам)
Ось, наприклад натрапив на ’Zanzarah: The Hidden Portal’ - це стара, але улюблена гра, аж 2002 року — просили за неї 18 гривень із скидоном в 90% або у складі гигантського бундла в 14 ігр за 79 гривень — таке піратити навіть совісно, тож купив бундл) Хоча всі ігри з пакету проходити не буду — тож є і негативний бік таких закупок: Steam захаращується..

В стімі з бібліотеки можна видаляти ігри, щоб не захаращувався))

проблема не в цінах, а в якості того АААА барахла, яке виходить. Через рік-два вже можна брати зі знижкою в стімі.

Проблем насправді купа, а не якась одна
Проблеми дуже схожі на ті ж проблеми що і для кіно чи серіалів.
Саме створення гри/фільму/серіалу дуже і дуже дороге.
Очікування користувача або глядача не маленькі.
тому зараз для окупності того чи іншого матеріалу він повинен бути або супер крутим, або максимально дешевим. Середній клас в цьому бізнесі вже давно не існує :)
А з цього усього йдуть і всі інші проблеми і ціни, і якість, і доступність без інтернет зʼєднання, і піратство і все інше, що тут не було озвучене.
Ринок вже сформувався і поділений, далі або плато, або занепад, або революція, яка знов поламає ринок, зʼявляться нові грвці, які знов поділять ринок і так по колу :)
Але це не значить що робити ігри не потрібно і що неможливо створити щось фантастичне невеликою командою, просто зараз це складніше, ну да, набагато складніше, але реально

проблема не в цінах

Проблема саме в цінах. Ми, як люди, які ніколи не платили за ігри або серіали, не готові платити 80 євро на місяць за нову гру. От зараз на стімі розпродаж, то я на 20 євро купив одразу 5 ігор.

У того ж Cyberpunk 2077 бюджет + маркетинг $330 млн, що досить небагато по міркам сучасних кіноблокбастерів. При цьому квиток на блокбастер 10 євро, а ціна гри на момент виходу була 60-70 євро. Хтось просто дуже жадібний

тобто питання не в тому що грошей нема? а чисто в ментальній складовій?
бо якщо супер крута гра коштує 80, Вам жалко, але за раз витратити 100 — нормально?
Питання, скільки Ви часу витратите на всі куплені ігри?
Питання ціни відкоригується ринком, бо можна продати 100тис копій за 100, і 300 тис копій за 20. Але фанатів, наприклад, Діабло, не побільшає, якщо знизити ціну в 4 рази

Насправді, якщо на фільм 50 відтінків сірого вас дівчина може з собою повести, а ви її на варкрафт, то з іграми трохи інша ситуація.

Цільова аудиторія різна і тому витрати також різні на залучення кожного покупця.
Проблеми чисто бізнесові, які не може виправити будь який один видавець
Система вже сформована і стійко стоїть на ногах. Спроби з різними видами підписок показали, що для видавництв не так вже все і вигідно, хоча спроба була гарнрою.

Піратсво — це реакція на дії видавництв. Піратство нікуди не дінеться і буде завжди.
Чим більше буде проблем на ринку — тим більше піратства, але коли його стане дуже багато — зʼявиться новий «Нетфлікс» який порішає це питання.

Все йде по колу. Ми просто на стабільному етапі індустрії, коли нічого грандіозно нового не відбувається.

Повністю підтримую. А щодо Нотчу — дуже зручно говорити про піратство, коли твоя гра продалась таким тиражем, що можна забути про подальшу роботу тобі і твоїй родині поколінь на 10 )
Пан явно промахнувся з тим, що казав і схоже, що це була більше емоційна реакція.
Хоча загалом я теж згоден, що якщо я купив гру, то це має бути моя копія, яку в мене не можна забрати. Онлайн ігри — окрема історія, я якби закривав свою зробив би фінальний патч щоб можна було робити свої серваки для тих, кому цікаво.

Майнкрафт якраз піратили дуже багато і кожен може підняти свій сервак. То ж ваша догана Нотчу недоречна.

але за раз витратити 100 — нормально?

Не 100, а 5 ігор за 20 євро, сумарно

Не згоден. Питання не у жадібності, а у термінах, виробничому циклі (його довжині), переліку унікальних для відповідного типу продукції фахівців.
Хоча звісно це нікого не цікавить )
На мій погляд питання, знову ж, не в ціні, а у інфляції та різкому збільшенні вартості життя при збереженні звички та хобі як такого.
P.S. Те що в наших краях люди не платили за контент не означає що це норма )

А не в стімі брати не можна? Габен з голоду здохне якщо купити в енс чи гог?

Підписатись на коментарі