«До останніх днів кажуть, що ти окунь». Мобілізований розробник розповів, як проходило БЗВП, і чому це важливий досвід

Дмитро Яринич — інді-розробник, творець пригодницької гри Tailgate, якого мобілізували в Збройні сили Україні. Нещодавно він завершив курс базової військової підготовки та поділився своїми враженнями. Геймдевець розповів про їжу, потенційні проблеми зі здоровʼям і «розвʼязання задач» в армії. Розробник також зазначив, що його навчальний центр — «це ще порівняно санаторій».

Дмитро опублікував низку постів в Х. Він пояснив, чому не виходив на звʼязок протягом останніх двох тижнів. В навчальному центрі двоє осіб самовільно залишили частини, а ще декілька вживали алкоголь. Через це у курсантів тимчасово забрали особисті речі, включно з телефонами, але пізніше повернули.

«Ще якийсь час треба позакривати адміністративні питання і, власне, чекати подальшої двіжухи. Можу сказати, що реально пощастило з НЦ. Порівняно з тим, що я чув, це реально санаторій. Щось навчився, щось виходило непогано (медицина), щось плюс-мінус (тактика), щось не дуже (бінокулярна стрільба). Це точно дуже важливий і унікальний досвід, який треба ще переварити», — написав Дмитро.

Далі боєць поділився першою частиною детальних роздумів про БЗВП. Він підкреслив, що все написане — це виключно субʼєктивні враження від перебування у відносно хорошому навальному центрі.

«Бережіть спину, коліна і ноги». Порада наче й щира, але вберегти їх ви зможете буквально ніяк. Якщо не займалися/не ходили з 15-20 кг ваги по 10-15 км на день, буде боліти й нити в кращому разі. В гіршому будуть травми, і як не одне, так інше буде від*обувать. Мазі, анестетики — це тимчасові рішення.

Їжа навіть в нашій цивілізованій їдальні за*бала десь через три тижні. Ще тижні два просто їси, не думаючи, й радієш нечастим бонусам (сік, фрукт, шоколадка). Останні пару тижнів вона здебільшого тільки псує настрій. Виїдаються нички, передачки, залишки сухпаїв з виходів, просто натоптуєшся хліба з чаєм тощо.

За [період] БЗВП трохи (або не трохи) отупів, хоч і прочитав 4 книжки за цей час. Якби не читав, зозулька точно полетіла б. Через обсяг інформації та її новизну, а ще через сто різних поглядів на будь-яку ху*ню (від турнікета до того, з якого боку заходити у двері чи з якої перекладки прострілювати ближній кут, і чи взагалі це треба робити) почуваєшся ще тупішим. Паралельно тобі аж до останніх днів кажуть, що ти окунь. Там вже може й скажуть, що ладно, годиться, може бути, полуокунь чи «ще поживете».

Дуже багато речей в армії для цивільного з комерційного сектору виглядають як нереальний бардак і нездатність відповідальних людей розв’язати елементарні задачі, які в цивільному житті навіть не вважатимуться «задачами», — зробив і забув. Тут ні, ні*уя. Будем спускати нарізані задачі вниз аж до дна — до солдатів. Кожна задача по дорозі мутує до невпізнаваності, і солдат буквально не може зрозуміти, що від нього хочуть. На цей момент 90% часу на виконання задачі вже про*обані.

З погляду людини з досвідом ПМ, ця задача в принципі не мала перспектив бути виконаною, бо на неї потрібні час і ресурси, а їх вже немає або і не було. І тут від солдата, якому постійно кажуть, що йому нє*уй думати взагалі, починають вимагати проявити «смєкалку», а іноді навіть апелюють до «як ви на*уй дожили до 40 років, не можете зробити елементарну ху*ню». Інструкторка з такмеду подарувала мені новенький турнікет, за те, що я хоч щось запам’ятав з курсу ASM«, — поділився Дмитро.

Нагадаємо, раніше боєць Сил оборони ділився враженнями після першого місяця БЗВП. Він називав їх «скоріше позитивними». Однак до цього Дмитро пояснив, що навіть в найбільш лояльному навчальному центрі «буде дуже неприємно».

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Спочатку хотів написати довгий коментар, але і так все зрозуміло. Редакція, передайте будь ласка Дмитру (хоч я і не знаю його особисто), що я щиро бажаю йому залишиться живим і здоровим, як фізично так і психологічно.

164 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

на бзвп легше всього втекти

Може на початку війни так було, друг був в Рівному, то там 99% втікачів повертали протягом декількох годин.

Колись ще дізнаємося статистику небойових втрат.

Це типу «втрат від тцк»? 99% таких втрат відомі, тому що кожна така подія розганяється на всю країну в новинах.

Це типу «втрат від тцк»

Це ж взагалі в ніяких статистиках і «вигадки». А статистика небойових до повномасштабної відома і незасекречена. Не пам’ятаю, щоб така к-ть випадків афішувалася в новинах. Дивно припускати, що ті цифри не виросли в десятки разів при поточному масштабі, тотальній озвірілості і безвиході. Тут просто статистично на самих загонах по перешкодам люди мали б відкидуватися через проблеми зі здоров’ям.

Тобто ваша геніальна думка це порівняти статистику смертей до повномаштабки і після і різницю скинути на тцк?

Спочатку хотів написати довгий коментар, але і так все зрозуміло. Редакція, передайте будь ласка Дмитру (хоч я і не знаю його особисто), що я щиро бажаю йому залишиться живим і здоровим, як фізично так і психологічно.

При Окуневічі такого бєспредела не було

_____

читаешь — будто хвалит, а вникнешь — обругал©

Перепрошую, але якщо ти логічно не розумієш, який кут з якої перекладки прострілювати і чому, то окунь — це ще дуже поблажливо сказано))

А от якось можна зробити систему мобілізації такою, щоб умовний «смузіхлеб в окулярах» який розбираєтся в умовних дронах, роботах, їх програмуванні,,, опинився там, де може принести найбільше користі, а не загинув бестолку (упаси боже, бажаю усім нашим воїнам повернутись живими) у першому штурмі посадки...
Бо як його не навчай, а «рембо» з нього ніякий...

зробити систему мобілізації такою, щоб умовний «смузіхлеб в окулярах»

система мобілізації то є не про функцію та ефективність функції то є про соціальну справедливість де «умовний в окулярах» має такі самі рівні права у посадку

Бо як його не навчай, а «рембо» з нього ніякий...

тож ні хто на «рембо» його і не поставить бо ж на «рембо» там є таблиця відповідності за станом де «в окулярах» уже не проходить на «рембо»

А, я думав мобілізація то максімальна єффективність щоб перемогти ворога.
А насправді то про справедливість у стилі — «мені ногу снарядом відірвало, нехай її відірве снарядом усім тим смузіхлебам» і це зовсім не про перемогу...
...Ну тоді нам пі***.

А, я думав мобілізація то максімальна єффективність щоб перемогти ворога.
А насправді то про справедливість у стилі — «мені ногу снарядом відірвало, нехай її відірве снарядом усім тим смузіхлебам» і це зовсім не про перемогу...

Ну так ще батько Порох сказав: «Армія. Мова. Віра» — ось вам і божа справедливість: «око за око».
О, згадав анекдот фтему про справедливість:

Мандрівник приїхав до міста, де Молла Насреддін був суддею.
Іде вулицею, нікого не чіпає, раптово затор: віслюк з поклажею перегородив дорогу, уперся і репетує! Хазяїн його ганяє, а впертий віслюк ні з місця. Мандрівник вирішив допомогти — смикнув тваринку за хвіст, а хвіст відірвався!
Хазяїн кричить: ти мого віслюка понівечив і кидається з кулаками. Мандрівник тікати. Біжить, біжить, стрибнув через якийсь паркан, а під ним чоловік лежав-відпочивав, пошкодив чоловікові шию. Тепер за ним уже женуться господар віслюка та натовп родичів потерпілого! Біжить далі, врізається у вагітну жінку, у неї — викидень. З криком «вбивця!» у погоню кидається чоловік бідолашної.
Нарешті загнали мандрівника у глухий кут, скрутили і ведуть на суд. Мандрівник благає Моллу — врятуй, а за мною не заіржавіє! і пхає судді до рук гаманець із золотом.
Молла звертається до громади: як будемо судити — за законом чи за божественною справедливістю?
Народ зацікавився, опаньки — закони ми знаємо, цікаво як буде за справедливістю?!
Молла промовляє: оскільки злочинець по необережності вбив дитину в череві матері — нехай спокутує гріх: візьме жінку до себе, спить з нею і коли вона знову завагітніє — поверне чоловікові!
Чоловік: та ну нах, я дружину люблю — чужих дітей мені не треба, відкликаю позов, готовий сплатити судові витрати. Дає Насреддіну гаманець із золотом.
Молла продовжує: а оскільки злочинець ненароком стрибнув і зламав потерпілому шию — нехай тепер він ляже під дахом будинку, а потерпілий стрибає на нього і завдає пропорційної шкоди!
Потерпілий: та нах, я так зовсім вб’юся-скалічуся, відкликаю позов, готовий сплатити судові витрати. Дає Насреддіну гаманець із золотом.
Молла: а що там із віслюком? яка претензія у господаря тварини?
Хазяїн осла (чув як судили решту): який віслюк? віслюка у мене зроду не було
;-)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Так. За таким підходом бекендщику можна нарізати задачі фронта і змушувати ремонтувати чайники й заправляти принтери. Права у всіх рівні.

Ну у нульових так і працював. Безлад це норм якщо видно вектор змін.

Я так працював років сім тому. Не у нульових. :)

Якась мобілізація комуністів, нехай діти депутатів воюють?

я не знаю певно то є має залежати от цілі цілі яка?

система мобілізації то є не про функцію та ефективність функції то є про соціальну справедливість

Ну дивіться. Бзвп проходять всі. А от про логічне використання мобілізованих і роздача посад відповідно до навичок — ніт, занадто складно, думати треба, а нащо думати, якшо є статут... Коротше, Ви описали як би то мало бути, але воно так не є в більшості підрозділів.

Так я з вами згоден, і у результаті ми маємо (у більшості підрозділів та системі бусіфікації) — маленьку радянську армію що воює з великою радянською.

Украина поэтому и выстояла что это осколок совка, с тотальной мобилизацией, с избыточной инфраструктурой которая не загнулась из за обстрелов, когда в Европе от жары целые страны в блекауте, с двумя армиями ПВО и 300+ комплексов С300, буками, торами и прочими (жаль производство ракет не наладили), с системой военных училищ, кучей совкового оружия, и системой военкоматов (которую превратили в блядушник ТЦК). Украина должна была быть местом, где будет идти третья мировая, и она им в общем-то стала.

Я бы сказал это война маленькой модернизированной советской армии против ЧВК Вагнер в размере страны. Они натянули опыт вагнера на всю их орочью орду, с кувалдированием, ямами, пытками, изнасилованием своих же солдат. Вся их армия это по сути наемники и бандиты которые идут за деньги и держаться в узде зверской жестокостью, которой не было даже во Вторую Мировую.

Другое дело, что по ресурсам маленькая совкоармия не вывозит, и успехи всегда там, где Украина действует ассиметрично.

маленьку радянську армію що воює з великою радянською.

Маленька радянська армія (В’єтнам) розбивала велику радянську армію (Китай). Так, за допомогою СРСР, і шо?

ми всі хочемо щоб наша армія перемогла, але не хочеться щоб в процесі боротьби побудували СРСР 2.0

не хочеться щоб в процесі боротьби побудували СРСР 2.0

Пізно
Вже збудували

на костях новобранцев мы строим Вавилон, расцвечивая к звёздам кровью путь
на костях новобранцев построен Байконур, расцвеченый ГУЛАГ-ом, Дахау и ордой ©
прошло 35 лет Армия Власова снова актуальна
актуальна как никогда

нєєєє, військові до влади мають ще дорватись — отоді буде
згодом(якщо) вони зроблять прикре(і для себе і для населення) відкриття що країна — не казарма

А зараз що військових у владі нема?
Потужний боневтік з першого дня війни в військовій формі ходив, ну зараз в охоронця перевдягнувся, але все ж таки намагається дотримуватися ділового мілітарі стилю в найкращих традиціях того ж Сталіна, наприклад.

у владі — немає
боневтік — нарц тому й понт поставив перед собою. аж поки не стикнувся з нарцом від котрого залежить власне сей понт

Як це немає? А оті жирні морди в військовій формі, які на переговори їздять то хіба не військові?
При чому, що цікаво, представники рашки усі в костюмах, як прийнято.

відколи це влада в переговорників? в них всього лиш, пардон, мандат

це — «неправильні» військові
дорватись мають «правильні»

А хто ж їх пустить тих правильних військових)

Маленька американска Армія — Ізраель, розбомбила віськові обьєкти Ірану сучасною авіацією американського виробництва, за тиждень. Іран в 20 разів більше по усіх ресурсах і має потік нафтоюаней. Щоправда громадяни отримали ракетами.
Як і тоді були вирішальні фактори, Ізраель підтримували усі військові системи США, а також стратегічна авіація закінчила справу.
Китай тоді сильно розсердився із СРСР, тому В’єтнам підтримували не тільки зброєю і т.д. але і ВМФ. Далі ще був і прямий конфлікт за острів Даманскій, щоправда там СРСР був повністю не правий і навіть путлер це змушений був визнати.

Маленька радянська армія (В’єтнам) розбивала велику радянську армію (Китай)

таке враження, що людина знайшла підшивку радянських газет і почала її читати

і ще б задати питання: де б ви хотіли жити після перемоги у тій війні в 1975 р. — у В’єтнамі, у Китаї, а може взагалі у Кампучії? ;-) та нунах!

1) БЗВП проходять усі. Тому не факт, що людина не опиниться у звʼязку, РЕБ/РЕР, БПЛА і тд.
2) Якщо людина хоче піти на конкретне місце служби, то треба іти по системі рекрутингу. Вакансій зараз купа. А не чекати поки тебе тцк зловить.
3) Як писали нище, ніхто не «рембо», доки не стане ним. Відносно молодий «смузіхлеб в окулярах» — це не найгірший варіант піхотинця. Значно краще ніж діди які колять один одному знебол перед виходом.
4) Мобілізаційна армія — це люди які мали свої цивільні професії. І кожен може сказати що «я корисніший десь в іншому місці». Логіст з Нової Пошти в логістиці, дальнобійник корисніший як водій і тд. Але ніхто не може сказати, хто тоді повинен бути у тій посадці?! Де взяти тих молодих, здорових «рембо», у великих кількостях?

Багато людей, які мають якісь корисні навички, використовують їх вже на місці. Або всередені військової частини, або переводяться( але це не просто).

Частково погоджуюсь.
Насправді все заледить від конкретної частини.
Бо ні для кого не секрет, що є бригади які бережуть людей та використрвують навички «смузехлєбів» для того, щоб по максімуму захистити пехоту.

Але є (і це не секрет) м,ясні бригади, дє єдинє завдання командирів закидати м,ясом/трупами посадку до нового поповнення.

І це трохи як лотерея.

Ну, навички конкретної людини можуть бути корисні у поточному підрозділі або ні. Дядя Ваня тракторист, який може водити важку техніку і відремонтувати її або полагодити генератор. Може бути значно корисніший командиру ніж купа іт-шників. Тут же не про лички, а про навички. Те що людина IT-шник, це не означає що вона має необхідні навички, які потрібні в даному підрозділі. Тому, я б тут не виділяв «смузехлєбів». Уміння писати IAC, важко застосувати в піхотному батальоні. А от якщо вмієш паяти, розумієшся в електроніці або в налаштуванні/підтримці мереж. Це вже цікавіше. І то не факт, що тобі знайдуть місце. Бо є дифіцит людей і в першу чергу укомплектовуються бойові посади. Хоча, більшість з тих ІТ-шників кого я бачив, опинялось у звʼязку, реб, бпла і тд.

Ну і на рахунок «м,ясних бригад». Втрати бувають з різних причин. Так, є і командири довб***би, а є такі місця фронту, де йдуть активні бойові дії. І навіть в обороні великі втрати. Я б не таврував так нікого, без гарного аналізу причин втрат.

є таке поняття як *наказ*. І аналіз твій нікому не потрібен. Всі розуміють звідки той наказ спускається.

І що?! У вас є досвід чи компетенції, оцінити той наказ?! Та і наказів може бути дуже багато і на кожному рівні. У вас може бути сержант довбо**б і його наказу може бути цілком достатньо, щоб вирішити вашу подальшу долю.
А той наказ який «спускається, всі знають звідки», спускається не вам. А командуванню на багато рівнів вище. І як його виконувати, залежить від багатьох людей.

Де взяти тих молодих, здорових «рембо», у великих кількостях?

были
но армия их беспонтово прocpaла
потому что привыкла к принципу «вы нам должны, ДАЙТЕ!»
соберите, купите, волонтеры привезите, бабы нарожайте
тут уже не то шо рембо, тут машину на сто отремонтировать некому. на гражданском сто я имею в виду.

хто тоді повинен бути у тій посадці?! Де взяти тих молодих, здорових «рембо», у великих кількостях?

ти сам то розумієш що саме ти сам пишеш? «давайте в кинемо в посадку хоч когось тому що другіх нєт» а там далі що ну якось буде або не буде чи який узагалі план?

у великих кількостях?

якщо не має людей на ефективність то як перемогти кількості за умови що протилежної сторони кількості більше?

У нас від початку війни відсутня стратегія її ведення і реалістичне бачення шляхів її завершення. І на стратегічному рівні все це було замінено на «два-три тижні», «потужні плани перемоги», «потужні безпекові угоди», «кордони 91 року» і бла-бла-бла.
Відповідно на тактичному рівні це зкочується до вимог до партнерів «дайте більше грошей, дайте більше техніки», «введіть санкції». Ну і «дайте більше людей» як внутрішній запит.
Кінцева мета цих дій в тумані, реалістичні прогнози вважаються панікерством, «у Росії от-от закінчаться люди, гроші, танки, ракети, <потрібне підставити>» як заїзджена платівка...
Я не бачу хороших шляхів виходу з даної жопи (фантастичні сценарії не враховую), тільки погані і дуже погані.

Повністю згоден, звідки взяти людей — зробити армію соціальним ліфтом вгору, запропонувати стратегію державних гарантій підтримки у випадку поранення. Я вже не кажу про зрозумілі терміни служби — навіть 3 роки краще ніж «невизначеність».

Мобілізаційна армія — це люди які мали свої цивільні професії. І кожен може сказати що «я корисніший десь в іншому місці». Логіст з Нової Пошти в логістиці, дальнобійник корисніший як водій і тд. Але ніхто не може сказати, хто тоді повинен бути у тій посадці?! Де взяти тих молодих, здорових «рембо», у великих кількостях?

А всі, хто свідомо обрав професії «служити та захищати», вже повністю задіяні? Вони справді всі на фронті? Really? Здається ефективність досягається тоді, коли кожен зайнятий справою, яку він вибрав і в якій компетентний. А то якось виходить як в старому анекдоті про пожежника: все подобається, робота чудова — але як пожежа, хоч звільняйся. Але тут трохи інше: як війна — то нехай цивільні посадки штурмують. Геніально.

А всі, хто свідомо обрав професії «служити та захищати», вже повністю задіяні?

Тут на 100% згоден.

Чогось 50ти річних без жодного досвіду мобілізують, а 45-річних пенсіонерів поліції/сбу/рятувальників ні.

Кароч, 3+ роки війни, більшість з грошима(навіть мід дев рівня) вже порішала відстрочки або втекла.

Кароч, 3+ роки війни, більшість з грошима(навіть мід дев рівня) вже порішала відстрочки або втекла

Але це не точно

Я знаю що одного механіка відразу направили займатися ремонтом бойових машин без проходження БЗВП. Сказали що немає часу чекати, потім оформлять. Ясно що він служить в ремонтній частині

У нас навпаки були чоловіки 50+ з рем бату, яких загнали проходити сотку.

Ну, якщо людина прямо в частину йшла, то таке цілком може бути. Або до впровадження БЗВП мобілізувалась. Але потім, всеодно, його будуть робить. У нас в бригаді теж збирали списки у кого не має БЗВП і потім вирішували це питання.

У нас в бригаді теж збирали списки у кого не має БЗВП і потім вирішували це питання.

тобто по списку єсть люди які воювали добре і до ціх пір навіть дожили воюючи і в діючі військові але тут прийшли списки як люди не проходили бзвп значить не положено значить треба пройти

я правильно зрозумів що саме написано як ідея?

Але потім, всеодно, його будуть робить.

який кут з якої перекладки прострілювати і чому, то окунь — це ще дуже поблажливо сказано))

Я б там взагалі сомом був.

Який кут, що таке перекладка)

Мобілізовують людей які зброї в житті не бачили, а потім дивуються що вони не знають

який кут з якої перекладки прострілювати

Ну те що зброї не бачили, то вже фіксять
Ось якраз свіжа новина

МОН оновило перелік засобів навчання для викладання «Захисту України», додавши симулятори FPV дронів, інтерактивні лазерні тренажери, планшети та мультимедійне обладнання.

Учні тепер проходять інтенсивні 6—8-годинні практичні тренінги раз на місяць у спеціально обладнаних осередках.

«А треба було знати»
«а треба було виїзжати до війни якщо не подобається»
«ви що не знаєте які тут правила?» — в будь якій держ установі куди ти прийшов в перший раз.

я був з усіх боків — мене навчали, навчав я, бо я офіцер, зара — інструктор. залежить навіть не від НЦ, а від роду військ. я почав воювати в ДШВ, різниця з сухопуткою — дуже велика. але дуже багато й спільного —

До останніх днів кажуть, що ти окунь

— 99.9 відсотків — це тому, що реально окунь. коли я був SRE зі смузі та сирами, ніколи не міг уявити в своєму арсеналі фразу «не рубай окуня, довбо...б».... але виявилось, що це таки реально необхідна фраза :( так і живем

Ну тобто завдяки оточенню ви за пару років перетворились з людини на армійське бидло.
Подумайте про це.

із власного досвіду більшість офіцерів так із солдатського-сержантським складом спілкувались практично постійно. Бо куди солдат дінеться — звільнитися ж не може

Вони ще з цього і задоволення отримують.

Є така стара армійська мудрість «Куди солдата не цілуй — всюди жопа». Скажу як солдат — так воно і є.
Є ще інший вислів, який приписують Наполеону «Солдати — вони як діти», і це також 100% відповідає дійсності.
У всіх арміях світу, у всі часи)

Про будь-якого найманого працівника можно сказати те саме.

«Куди солдата не цілуй — всюди жопа»

От живе собі людина — самостійна, адекватна і відповідальна особа, має освіту, працює, може ще й бізнес, сім’я, діти, ніхто не жалується. А як стає солдатом — так одразу у нього усюди жопа виростає магічним чином.
Вам самим, «як солдату» не бридотно себе принижувати і оце совкове лайно поширювати?

Не всі і не завжди, на щастя.
Але да, навіть серед таких як ви описали, начебто абсолютно притомних людей, іноді трапляються кардинальні метаморфози.

Коли той хто не служив, і зі свого айтішно-пухнастого досвіду починає розмірковувати про те, яким «бидлом» є ті хто його захищає — то виглядає як мінімум недолуго

Нє служил — нє мужик!
Блядь, ніхера не міняється, навіть не смішно вже.

То схоже у вас якісь комплекси, бо ви якось повністю ігноруєте мій головний меседж. Але я зроблю вам ласку та його більш розкладено проясню:
1. Не беріть на себе судити в тому, де не розумієте контексту;
2. Проявляйте повагу, до тих, хто вас наразі захищає

В нас тут тусовка ухилянтів та любителів кавового смузі з макбуками.
Вам не здається що ви не в свій монастир потрапили зі своїм армійським кадилом?
А як людина та громадянин України я вам скажу: йдіть на хрін самі здихайте на свою священну війну. Головна цінність це людське життя, а не та хня про патріотизм яку ви несете відловлюючи людей на вулицях та перетворивши країну в концтабір.

Оце тебе плавить, друже. Я не знаю де це «тут», бо я і автор статті і інші хлопці, та дівчата, що служили чи служать теж тут є. Ну і ти визначся або

громадянин України

або

хня про патріотизм

Патриотизм с гражданством из которого нельзя выйти, йохохо, вот это военный тебя прет

Якби людей відправляли в умовний В’єтнам воювати, то коментар був би цілком доречний. Але ж ми в своїй країні, на нашій землі окупант, щодня і щоночі летять шахіди і ракети. Шанс не воювати і озброїтись по самі вуха проє** десь в 2019, що маємо те маємо. Збройні сили такі які є, інших не буде, проблем вистачає, але можна щось і покращити.

Шанс не воювати і озброїтись по самі вуха проє** десь в 2019

в 2005

Проявляйте повагу, до тих, хто вас наразі захищає

Я тільки нагадаю що ТЦК та прикордонна служба — входять до складу збройних сил, а Президент є Верховним головнокомандувачем Збройних Сил. Тому продовжуючи вашу думку:

Проявляйте повагу, до тих, хто вас наразі захищає
Проявляйте повагу, до тих, хто вас з країни не випускає та під дронами і ракетами в заручниках тримає
Проявляйте повагу, до тих, хто у вас, при спробі втечі, стріляє
Проявляйте повагу, до тих, хто ловить вас на вулицях і катує у підвалах
Проявляйте повагу, до того хто поставив ваші права, гарантовані Конституцією, на паузу, але чомусь постійно нагадує про ваші обов’язки

Чи ви хочете, щоб усе це з вами зробили буряти?!

Ну вибачайте, не у всіх тут «стокгольмський синдром»)

Тобто для вас головний ворог — наші збройні сили.. цікаво

Та ні, що ви! я цілком розумію що все це робиться тільки на благо народу, так би мовити «friendly fire» або «ліс рубають — тріски летять» або «мета виправдовує засоби» або навіть «і як один помремо в боротьбі за Єто..» і т. п.
Нарід — сірий, але мудрий, він як Мюнхгаузен, що висить на тоненькій гілочці між левом та крокодилом і єдиний шанс на виживання — це не потрапити їм під гарячу лапу, зуби, хвіст))

А взагалі у вас якесь дитяче світосприйняття: як може бути другом або ворогом така абстракція як держава чи бульдозер чи вулкан? — розчавлять, не помітивши, у кращому випадку..

Ну якщо народ позбавляти суб’єктності, що тільки і може, що не потрапляти під гарячу руку.. чи шахеди у нашому випадку... бо як же вони можуть бути ворогами, це ж теж «friendly fire»

рашка — екзистенційний ворог, з цим ніхто не сперечається,
а людолови на вулицях — свої манкурти і це ще страшніше, тому що тепер громадяне не почувають себе у безпеці, навіть у тилу, у власному місті.

я би порівняв це з зомбі-апокаліпсисом на мінімалках: тебе ловлять, «кусають» — і ти втрачаєш всі свої права на невизначений термін і тепер сам змушений виконувати накази людей, з якими ти з доброї волі не сів би срати на одному полі (я вчився на військовій кафедрі в інституті, це ще було лайтово, але про армію зрозумів на все життя, що її краще оминати).

екзистенційний ворог, з цим ніхто не сперечається

справді? а для молодших людей 18-25 (18-24?) екзистенційність не наступає одразу але лише з досягнення певного віку досягнення екзистенційності?

і ти втрачаєш всі свої права на невизначений термін

а вони були на початку? ))

а для молодших людей 18-25 (18-24?) екзистенційність не наступає одразу

они не должны быть в ответе за то что наворотили их родители

Мені 28 виповнилось недавно, за що конкретно відповідати маю я і моє покоління? Що ми такого наворотили?

а для молодших людей 18-25 (18-24?) екзистенційність не наступає одразу але лише з досягнення певного віку досягнення екзистенційності?

так! якщо до 18 років юнак встигне здриснути за кордон то вбережеться від екзистенційної боротьби, а якщо не встигне то.. "блажен, кто посетил сей мир в его минуты роковые.."© ;-)

якщо народ позбавляти суб’єктності

це не виліковно, панове. форумом.

як може бути другом або ворогом така абстракція як держава

Мені здається, що Герберт Маркузе в «Одновимірній людині» та Мішель Фуко у «Наглядати і карати» доволі чітко відповідають на це питання)

Тікали ж з країни мрії в тому числі і через рашку. І це ще на початку повномасштабної. Деякі люди не мали ілюзій щодо наступних років. Трагедія в тому, що багато потонули в цих ілюзіях.

та прикордонна служба — входять до складу збройних сил

прикордонники то є кдб не армія

Коли той хто не служив, і зі свого айтішно-пухнастого досвіду починає розмірковувати

Ha-ha, classic!
"War. War never changes.."©Fallout

те ж саме, розбирайся сам зі своїми комплексами, хоча їх природу я впринципі розумію

Ви не в окопі бо носите окуляри, у вас поганий зір і вас через це комісували на ВЛК? Я правильно зрозумів?

тобто це ваш універсанльний аргумент? «чого не в окопі?»

Ви що, як можна — якщо забрати до війська всіх барбершопних патріотів-красенів, то хто ж нас навчить Батьківщину любити?!)

Відфонарний совковий гумор в кортінках тягнути то ...

По акцентам на х.. ностальжі по совєтам в інтерпретації сусідньої країни, і навіть комусь не гидує ті кортінки тягати

тобто по людоловах на вулицях та перетворенню держави на концтабір — все Ок, проблем немає, єдина претензія — до акцентів на малюнку? щаслива ви людина)

совковий гумор в кортінках

з таким сприйняттям зміни реальності автору статті буде дуууже важко, а в цілому стаття це суцільне ниття і несприйняття нової важкої реальності

Нє чувак, то повний совок. В лісі, миючись по святах, без медицини, без банальної поваги до людини... А потім дивуються що люди тікають... Стандарти НАТО зовсім інші

Ну да, відправити пігмеїв чи південних в’єтнамців там, або північний альянс воювати, в гіршому випадку нігерів та мексиканців, або австралійців і т.д. підти із M16 в джунглі чи гори з гуками та духами бодатись.
Це якраз справжні стандарти НАТО.
Операція Буря в пустелі, в сутності виняток коли НАТО було на самому піку розвитку, зробивши дуже довгу роботу над помилками. Далі і другий Ірак і Афганістан, прикладом не були.

Я про інше. БЗВП в будь якій країні НАТО під собою має повагу до військовослужбовців і повну відсутність «качєва». Людина не має бути приниженою.
Все інше у нас на рівні. Підготовка явно актуальніша і краща. Але з цим безправ’ям перегнули палку через що маємо статистику сзч з учбових центрів. Людина в стресі, її зловили і привезли туди, вона сцить бо не знає що буде завтра і замість нормального відношення їй дають 3 цигарки на добу, забирають зв’язок і дають п***ячок.. Звісно рве дах і дають ноги, добре якщо без зброї. То дивно в 21 сторіччі

очевидно, що «совковщина» і бусифікація — це серйозні чинники.

але сам автор звертає увагу (в перших 2 абзацах) на фізо і їжу)

фізо — безкоштовне, кожен з нас може себе привести до +\- адекватного стану за більше ніж 3 роки часу. Без гідного фізо, ви будете виснажені і (як наслідок) сильно демотивовані бо вам буде важко буквально ВСЕ, що від вас хочуть. Додатково, сильне фізичне виснаження погано впливає на можливість чітко думати — тому, можливо, окунь.

але всім пофігу на це.

і чисто за фізо, це не тільки для армії. Всім очевидно, що це № 1 показник для здорового, довгого і активного життя але всі тупо впадло щось робити.

про їжу, це проблема всіх країн світу. Є купа інтервю західних військових де вони жартують про те як «стандартну» їжу міняють на батончики або взагалі 70% сухпайку викидають і забирають звідки тільки десерт бо решту вже не можуть в себе втулити. Це просто річ до якої потрібно звикнути і нічого важкого в цьому нема. Але шлунку може бути **зда, це так.

ну і відверто кажучи, ми не знаємо як саме виглядала підготовка. Я ходив на 3-4 заняття з так-меду по 8 годин кожне + тактичні курси на протязі 6 місяців. Скажу відверто, нам теж бувало казали, шо ми ідіоти. Навіть доволі адекватні медики які були авторами книжок і спілкувались «літературною» мовою. Просто коли людина плутає ліву і праву ногу або затягує собі турнікет на шиї — то дуже мало аргументів залишається.

Не стосується автора, проте, раз підняли тему фізо, дотепно слухати від ухилянтів, які і Тису перепливуть, і Карпати перейдуть про нереальні тренування на БЗВП)

про нереальні тренування на БЗВП)

хіба реальні тренування саме не про це? включно стілецької та тактичної підготовки

Яке відношення має фізичне здоров’я до примусової втрати здоров’я? Здорова людина, яка за собою слідкувала, тобто прикладала зусилля для підтримки певного рівня здоров’я, має ледь не більше причин уникати усього того, що описано вище.

якась складна сентенція не зовсім очевидно з нього як має людина не здорова «не певного рівня здоров’я»?

Навіть доволі адекватні медики які були авторами книжок і спілкувались «літературною» мовою.

Це взагалі нічого не каже про їх скіли навчати цьому когось іншого

Просто коли людина плутає ліву і праву ногу або затягує собі турнікет на шиї — то дуже мало аргументів залишається.

Бо хрінові з них інструктори. Дорослі люди здебільшого не ідіоти. Просто коли потрапляє доросла та розумна людина у не типову для себе ситуацію кожен реагує по різному. І це треба враховувати, а не матюкатися

Про фізл можна багато казати, але скажу одне по своєму досвіду — яка б підготовка в цивільному житті не була, це ніколи не вбереже від травм. Фізична підготовка, це підвищити свою витривалість і силу, але суглоби і м’язи завжди мають свою межу. Я КМС гирьового спорту офіційно, до 28 років, поки не пішов на війну, або волейбол, або плавання завжди були окрім 4 разових занять в спортзалі чи як мінімум повний комплекс на свіжому повітрі тренувань на турніках і невеликі пробіжки. Але вистачило лише однієї зими в бахмуті і соледарі щоб зрозуміти, що тепер спині гаплик, коли треба було бігати в броніку зі 120 мінами, рвати тарілку з під замерзлої землі чи болота в поспіхах, бо орки через дорогу вже наступають, пхати машину із мінометом і бк. І тепер защемляні нерви в спині, коліна при швидкій ходьбі болять, доводиться без броніка зараз бути на позиціях, бо ж придатний, все інше то лише мої проблеми в голові. Більше вбиває людину непомірне навантаження без відпочинку. Хіба у нас є ротації, що пів року на позиціях, пів року там тренуєшся трохи, відпочиваєш, відновлюється. Хіба може в ССО є подібне, спецназу і ГУР, а в піхотних підрозділах про таке мріяти лише можна. Через це і ростуть втрати, через втому, обезсидення і байдужість до себе за стільки часу від безвиходдя. Особисто знаю людей, які загинули через те, що фізично не могли носити броніка і якийсь осколок залетів в грудну клітину, спину, бо ж придатний після ВЛК і нікуди не дінешся, треба йти на позицію. Отак люди сумлінно виконують свої обов’язки, не маючи ніяких прав в такій ситуації. Фізо дозволить трішки довше інших протягнути здоровим, але не набагато довше. Звісно якщо хтось сидить в штабі чи типу рахується що на позиції, а по факту чує за декілька кілометрів від себе виходи своєї артилерії, почне протилежне розказувати)) БЗВП — річ необхідна, але і для навчених потрібне відновлення, лікування. У нас техніку, озброєння відправляють на ремонт і відновлення, а людей — майже ніколи, а коли відправляють, то це лише виняток з числа комбатів, які більше за людей переживають, чим за крики від втрачених позицій. У мене є чи були родичі і друзі в інших бригадах, і медійних і не медійних, тому дуже добре знаю, про що кажу )

Хіба у нас є ротації, що пів року на позиціях, пів року там тренуєшся трохи, відпочиваєш, відновлюється.

в нас не має грошей покривати х2 кількість солдат виплати ((

У нас техніку, озброєння відправляють на ремонт і відновлення, а людей — майже ніколи

бо за техніку вже заплачено і щоб отримати нову треба буде платити заново

очевидно, що «совковщина»
кожен з нас може себе привести до +\- адекватного стану за більше ніж 3 роки часу.

я не можу ))

ЗЫ: оце якраз читав історії за оборонку і як там проходити поліграф і оце якраз згадав що я же ж не можу пройти поліграф

про їжу, це проблема всіх країн світу.

гм в американськім варіанті я таке не чув принаймні на тренувальні бази так точно

Скажу відверто, нам теж бувало казали, шо ми ідіоти.

в мене пішло 9 місяці щоб надійно запам’ятати слово «дегенерат» ))

про їжу, це проблема всіх країн світу.
70% сухпайку викидають і забирають звідки тільки десерт бо решту вже не можуть в себе втулити.

ви пробували MRE та український сухпай?) як вам різниця?

ви пробували MRE

так загалом можна жити хоча звісно і не звично трохи

... на жаль зараз уже маю певні нюанси певно довго не проживу функціонально може днів зо два ((

як вам різниця?
та український сухпай?

український не пробував лише читав звіти але з інших звітів як з огляду що волонтери так само популярно доставляють їжу (не тушонку як я розумію як то було на початку війни але щось там таке типу смачненьке ... і поживне?) то з чого можу висновок що ситуація «на землі» ще далека від ідеалу

ЗЫ: як брати з американських то важко собі уявити щоб солдати були саме голодні чи то не до годовані чи якось так щоб потребувало «додаткових гуманітарних поставок» у розташування

... з іншого боку совєцьки солдати завжди сміються з того як американці відмовилися воювати бо у розташування не підвезли кока колу та свіжі гамбургери ))

фізо — безкоштовне, кожен з нас може себе привести до +\- адекватного стану за більше ніж 3 роки часу.

Смешно.

Без гідного фізо, ви будете виснажені і (як наслідок) сильно демотивовані бо вам буде важко буквально ВСЕ, що від вас хочуть.

Тобто я ловлю на вулиці стару клячу, ставлю її в плуг, і це її провина, що вона до цього не прокачалася до жеребця? :)

Це просто річ до якої потрібно звикнути і нічого важкого в цьому нема. Але шлунку може бути **зда, це так.

В цих двох реченнях, Вам не здається що щось тут не стикується?

Тобто я ловлю на вулиці стару клячу, ставлю її в плуг, і це її провина, що вона до цього не прокачалася до жеребця? :)

+1
мені цікаво — ці нафронтники настільки незамутнені і впевнені що якщо силоміць заженуть 50-річного змученого інженегра в армію то він буде танки гризти, як барбарис, і видавати КPI 200%? та навпаки — буде «пройобуватися» і ще трохи шкодити!

"За таку зарплатню (і мотивацію) фахівець повинен нічого не робити і навіть трошки шкодити"©анекдот

та навпаки — буде «пройобуватися» і ще трохи шкодити!

стаття за ухиляння наказу йому за саботаж за зраду під час воєнного часу

"За таку зарплатню (і мотивацію) фахівець повинен нічого не робити і навіть трошки шкодити"©анекдот

так точно якраз саме за те стаття

стаття за ухиляння наказу йому за саботаж за зраду під час воєнного часу

Але ж автор топіку пише про масове явище на БЗВП:

І тут від солдата, якому постійно кажуть, що йому нє*уй думати взагалі, починають вимагати проявити «смєкалку», а іноді навіть апелюють до «як ви на*уй дожили до 40 років, не можете зробити елементарну ху*ню».

Тобто якщо солдат після БЗВП вже у бойових частинах буде тупити або «пройобуватись» його осудять за статтею? А як відрізнять що він зробив це зі злочинними намірами, а не через власну дурість?

А як відрізнять що він зробив це зі злочинними намірами, а не через власну дурість?

на допросі

ага, там же у військовій поліції суцільні шерлок голмси та дохтури ватсони працюють)
а ще особливо завзяті американські офіцери під час війни у В’єтнамі помітили що якщо дуже щемити рядових то виявиться що «гранати у них не тої системи»:
uk.wikipedia.org/wiki/Фрегінг
з тих часів вони навчилися трошки більше поважати своїх підлеглих.

фізо — безкоштовне, кожен з нас може себе привести до +\- адекватного стану за більше ніж 3 роки часу.

Сорян, нет.

і чисто за фізо, це не тільки для армії. Всім очевидно, що це № 1 показник для здорового, довгого і активного життя але всі тупо впадло щось робити.

Физо «для армии» и физо «для зож» — это очень-очень разные физо

Ти смішний .на війні весь час живу в окопі а ти про повагу....нема там до нас її і від вас теж...

Я про інше. БЗВП в будь якій країні НАТО під собою має повагу до військовослужбовців і повну відсутність “качєва”. Людина не має бути приниженою.

аякже, гляньте будь-яке відео про американський буткемп, там їх прямо з автобуса починають водити строєм, кричать криком ’і дають п***ячок’, щоправда, моральних
і зв’язок точно так же обмежений:
Recruits will now be able to use their own cellphones to call home to family and friends instead of using Navy-provided payphones, according to a new Navy policy that began March 29.
...
The change does not mean recruits have their phones on them at all times. Instead, phones are kept in lockers, which recruits can access during the phone time built into the approximately 10-week schedule.

Recruits will now be able to use their own cellphones to call home to family and friends instead of using Navy-provided payphones, according to a new Navy policy that began March 29.

але в морі телефон все одно не працює their own cellphones to call home

плюс я не точно певний що це скрізь так то у різних режимах може бути різне

phones are kept in lockers, which recruits can access during the phone time built into the approximately 10-week schedule.

що власне ставить відмінність лише в тім що телефон твій власний і його ще й треба тримати в локері але там багато речей власні перелік тримати в локері як то багато рекрутів окрім цього більш не мають ні чого взагалі як то на гражданці ну максимум їм є кому зателефонувати як то якісь родичі які просто самі по собі

власне американська рекрутингова система то є соціальний ліфт

Людина не має бути приниженою.

Drill sergeant?

імхо ти плутаєш тренування з занедбанням ))

БЗВП в будь якій країні НАТО під собою має повагу до військовослужбовців

www.youtube.com/watch?v=yZEV_KQgi10

і повну відсутність «качєва»

www.youtube.com/watch?v=w0fWFph9nLQ

Людина не має бути приниженою.

www.youtube.com/watch?v=xBfsnqaGCWw
Да ну і в реалії, хоча там усе вичестено, бо камери
Army youtu.be/5QzRAF1uZ6o?t=53
Marine Cop youtu.be/GC96K1FUKY4?t=401
Navy youtu.be/cIWnphGk2Kg?t=15
Air force www.youtube.com/watch?v=PE3b_lGQS_c
2. Взагалі що бомбить 30+ хто потрапляє в армію з резеву в усьому світі, це повна втрата соціального статусу, умовно усі прожиті роки робочий та інший досвід і т.д. в нуль на рівень навіть менше ніж джуніора. В стуності солдат призивної армії, це дно соціальної ієрархії суспільства на рівні близькому до осудженого — абсолютно жодних прав, виключно лише обов’язкі та повинності, а в військовий час фактично навіть право на житя державою забирається, на свій розсуд. І вже постає питання, коли колективна соціалістична власність на усе — заводи, пароплативи з портами і т.д. разом зі школами, дитячими садками і т.д. це одна справа. А коли держава по суті у власності в 7-мох людей, що фінансують вибори та мають у власності усі ЗМІ, і підписують принизливу угоду з продажем землі і природних копалин, це зовсім інша справа. В США солдатам після ганебної поразки у В’єтнамі платять і дають велики супсидії, навіть нацгвардійцям. В усіх містах висять потртрети ветеранів і т.д. тобто служба це почот, а не ганьба і не податок на бідність, та так було не завжди. Тому конгнетивний дисонанс — совок.

Це ви копіюєте і вставляєте цей коментар де тільки бачите? Бо щось зовсім він не по темі

Вам просто це не подобається, багато речей є які не подобаються людина не хоче їх визнавати, але є правдою. Скажімо — що люди смертні і усі помруть, хтось раніше — хтось піздніше і це регулюється в першу чергу якістю життя, за пірамідою Маслоу, де особиста безпека це другий рівень після житла та їжі. Та ніхто не хоче про це думати, бо інстинкт самозбереження. А от якраз за цю якісь життя і соціальний статус який її надає, людство і веде війни усю історію цевілізацій. Різниція в тому який соціальний статус має силовий блок, тобто вояки в суспільстві. На протязі століть в успішних суспільствах, вояк має високий соціальний статус — це підваржуєються матеріальними благами, правами та превілеями які надаються. А : дисципліна, муштра, єдино-начальство, уніфікація і стандартизація, логістика і т.д. в арміях так само дуже давно, саме такі системи перемагали в битвах та війнах тому послідовно росповюджувались і копіювались. І так було завжди, що між віськовим лідером : Лугалем, Фараоном, Князем, Царем, Імператором, Президентом і т.д. і солдатом прірва. Один має усю повноту влади тобто право остаточного прийняття рішення, а солдат має виключно обов’язки і повинності, доки служить чи не отримав підвищення. З цього і починається муштра, будь де — от з цього приколювався квартал youtu.be/CDOQg9G7XDs?t=1321
Тим не менше сам військовий лідер теж в свою чергу повністю залежний від економіки і правлячого классу, який нею керує, відповідно усі війни це завжди останній довід в інтересах правлячого классу і економіки і доступу до важливих ресурсів. І це не моя думка — це Гегель.

Не сумуй, колись ти ще й помреш, тому це репетиція з статусом!!Радій зате що маєш зараз, і живи не як мавпа а як Боже творіння, знаючи що земля це початок твоєї вічної подорожі, де статус це одна сторінка твого життя; Можливо це на добро для тебе, щоб ти виріс духовно понад земний статус:) Рухайся з Богом у вічності

БЗВП в будь якій країні НАТО під собою має повагу до військовослужбовців
This is my rifle, this is my gun, this is for fighting and this is for fun

ще раз ти плутаєш приниження з занедбанням тож я накину тобі уже з твої історії

Marine Cop

Marine Corps

і що там? усі чисті усі в формі приміщення чисте просторе скрізь ліжка заправлені усім як належне офіцер нормальний схоже не з совка

The history of the Marine Corps began when two battalions of Continental Marines were formed on 10 November 1775

твій ссср ще наполєону не спалив москву а тим більше не дав волю селянам вже ні коли а марінес вже були

хто потрапляє в армію з резеву в усьому світі

нащо ця брехня? армійський резерв то є армійський резерв це саме армійський резерв який спочатку відслужив як то срочку а потім був записаний в армійський резерв уже саме як солдат саме як армійський а не народний національний соціалістичний спротив

це дно соціальної ієрархії суспільства на рівні близькому до осудженого

це у ссср так у тіх же ж штатах положення армії багато вище за будь яким визначенням рівня ніж те звідки з якого саме соціального рівня прийшли рекрути на рядових

В США солдатам після ганебної поразки у В’єтнамі платять і дають велики супсидії
В усіх містах висять потртрети ветеранів

правда? а американське кіно «рембо» до речі соціальна драма то американське кіно стверджує другоє )) комі вірить не всьо так однозначно (к) (тм)

тіх же ж штатах положення армії багато вище за будь яким визначенням рівня ніж те звідки з якого саме соціального рівня прийшли рекрути на рядових

Хорош, так працює в усьому світі і з давніх давен. Піхотинець із списом з коси чи багнетом, або ще раніше з пращею там і т.п. тобто ауксилія — це дно ієрархії. Легати та префекти це голова ієрархії, ну або генерали авіації, адмірали флоту із штабними генералами. І так це в першу чергу визначається походженням і майновим статусом. В тих же США для потрапляння на службу у військове училище, потрібна рекомендація від сенатора США, таким чином офіцерські звання це для еліти суспільства (що завжди визначається майновим станом, залежним від домінуючої економічної системи). Різні пролетарії просто не потрать на гарматний постріл к сенатору, або просто буде відмова так в першу чергу бо буде обраний інший кандидат за соціальним походженням. Власне тому там переважна кількість генералів та адміралів — білі чоловіки.
Щоправда, для такої величезної армії із сучасними складними зразками озброєння це компенсується розвинутими сержантскими унтерофіцерськими званнями та купою учебок із підвищення кваліфікаці. При чому на горі є «сержантське» звання на посаді штабного офіцера : Sergeant Major of the Army, Master Chief Petty Officer, Sergeant Major of the Marine Corps, Master Chief Petty Officer of the Navy, Chief Master Sergeant of the Air Force,
В СРСР це була посада члена військового совіту (командир усіх комісарів — замполітів). В давньо римському легіоні це звалось — префект.
В пост радяньских арміях такого нема, як і соціального ліфту для прошарків суспільства — пролетаріїв, які потрапляли в армію на строкову службу — що є податком на бідність. Максимум для прапорщика — стати старшим прапорщиком. Так влаштований неофеодалізм.

В тих же США для потрапляння на службу у військове училище, потрібна рекомендація від сенатора США

не у військове училище, а у військову академію
стати офіцером цілком можливо і без вступу до академії

В першому рембо він бісится бо дуже багато поваги і субсидій, лол. Почитай про ставлення патона до солдатів і бонусну армію, щоб не мати ілюзій про яекийсь гумманий захід.

На відео наведено окрему культуру інструкторів з строєвої підготовки (en.wikipedia.org/wiki/Drill_instructor), притаманну британській армії та згодом перейняту США. Саме в такій формі — з криком в обличчя.

Наприклад, у німецькій армії часів Першої та Другої світових війн такої культури не було, хоча це були одні з найсильніших армій свого часу.

у широкому розумінні

БЗВП в будь якій країні НАТО під собою має повагу до військовослужбовців і повну відсутність «качєва». Людина не має бути приниженою.

Я дивився full metal jacket, то там тоже пресували=)

Інше діло, що там хоча б добровільно на то йшли.

Але може тому Україна ще й не програла

Але може тому Україна ще й не програла

може тому й україна почала програвати?

Очнвидно що ні, не з Румунією ж воюємо (ну чи Польщею).

Все таки 2 армія світу на той час

яким чином це корелює з тим з ким воює?

Коли у ворога х100 танків та авіації, х10 людей в армії, х10 військовий бюджет, то «відношення до людей» переходить на другий план

з відповідним результатом рівним /«10».
_____
невідношенням можна «тут і зараз» підлатати але відкладений ефект буде щоразу більше проявлятись і не перекриватиме в порівнянні з тим що було б при відношенні.

і ще — в украйні невідношення завжди завершувалось програшем(саботажем)-скиданням очільника невідношення й зміною вектора. хоча справа, звісно, не зовсім в очільнику: це народець сам до себе так невідноситься, а того хто б зробив на нього ставку й підняв б на вищий рівень не знайшлось в правильний та тривалий час в правильному місці

Вибачте, схералі?
Це де і хто вирішив, що є список ситуацій, при яких на людське ставлення накладається вето?

Ти не розумієш що я мав наувазі, тому перефразую.

Навіть з найкращим ставленням до солдатів, якщо у тебе в х10-100 разів менше людських і матеріальних ресурсів, то оця перевага в «ставленні» не вплине на хто виграв/програв

Ну, не впевнений. На початку війни з кожної праски декларувалося, що «ми не вони», у них все як у орків, а у нас людяно. І черги стояли в військомати.
Звісно справа не лише в цьому, а в багатьох ньюансах, які нас відрізняють, але людяність — один з них. Бо інакше це боротьба маленького совка проти великого, і тут звісно результат очевидний, бо ми дійсно сильно уступаємо по ресурсам.

Ні на одній із перелічених вами локацій НАТО не було) а на основі тих всіх військових конфліктів і формуються якісь стандарти. Під час нашої війни у них теж стандарти змінюються

Тобто : США, Британія, чи наприклад Польша це не країни НАТО ?
Я вам більше напишу в 2003 Українські вояки здебільшого сапери — війська хім захисту, були в Іраку. Навіть більше, тоді давали відкат, щоб туди потрапити через зарплату в долларах. Того же року через пару місяців, федерація стала будувати дамбу на острів Тузла.
За цікавими обставинами, крім України там, ще були війська : Грузії, Вірменії, Азейрбаджану, Естонії і
Казахстану. Тоді же було піднято питання, бо країни ЄС не зголосилися приймати участь у війні без мандату ООН, та в першу чергу через провал курсу Євро спричинену війною в Югославії.
Я не фанат ні Хусейна ні Милошевича, за великим рахунком їх знімати будо треба і народ як Іраку так і Югославії особливо був не проти, а то і за. Тим не менше — політика подвійних стандартів має місце. Позаштатні члени блоку, яких використовують як пігмеїв — нажаль, одина з таких.

З совком в головах однозначно потрібно боротися, але й стандарти НАТО не потрібно переоцінювати... Країни-члени альянсу вже давно позаду в плані досвіду та реальних стандартів, якщо порівнювати з Україною та рішеннях, які впроваджуються адекватними командирами на місцях

В якому сенсі позаду ? Вони лише в цьому столітті воювали 35 разів. Так вони втратили повний цикл виробництва наприклад і по свідченням генсека Рютте, лише одна федерація виготовляє боєприпасів і техніки більше за усе НАТО станом на зараз. Тим не менше федерації і Китаю демонстративно показали як працює сучасна авіація америкамнкого виробництва на Ірані, за декілька днів в щент рознесли. Це ще не задіювали два авіаносця які підійшли в Персидску затоку. Тільки авіакрило Ізраелю та стратегічну авіацію. Дрони для наведення артилерії з високою-точною снарядами в перше приміняли під час операції Буря в пустелі, першій війні сучасного типу. Тактику атаки роєм дронів камікадзе в Сирії проти авіабази Хмеймім, щоправда операція провалилась через російскі системи РЕБ, які в Україні вдалось захопити в 22-му і передати англійцям.
Те що війна йде такий довго, це виключно стратегія США та НАТО, ще розробки Кесінджера та Бжединского, як і національні питання і т.д. Головна задача збанкрутувати федерацію з ціллю її атомного роззброєння, бо воно буде не по карману залишивмся окремим осколками імперії. Тоді Китаю можна буде прямо диктувати торгові умови.
Україна на 40% по зброї залежна від США, сама не здатна забезпечити себе навіть стрілецькою зброєю і набоями до неї. Віськові совітники з НАТО прямо залучені. Супутникова та інша розвідка, ліиабчи радари, зв’язок і т.д. — це усе НАТО. А Україна обьєктивно пігмеї, таких систем на озброєні давно не маємо. Основа армії — це взагалі піхота, навіть не моторизовані війська. І це не я пишу, а наприклад Тарас Чмут.
2. Прецендент із затримкою зброї на пару днів, як бачимо мав в базі давління на ЄС, бо були перемовини і спливає термін введення мит в 25% в США щодо європейського експорту. Фондерляйн озвучила, що для ЄС таке ставлення є неприйнятним і просто так вони на це не підуть.

у радянській армії явно не були....

ти взагалі читав статтю? де ти бачив в статті «в лісі, миючись по святах, без медицини» і т.п.?
і до чого тут стандарти НАТО?

на БЗВП важко, особливо в фізичному плані, але це необхідно, бо на фронті тебе вже ніхто навчати не буде

а то що хтось назвав героя репортажу окунєм та нарізав «дурну» задачу, на його ПМську думку, це фігня

треба розуміти що в армії не можна не виконати наказ, не можна звільнитися як на гражданці, тому треба бути гнучкійшим і мізками ворошити щоб вижити, тому і кажуть про «смєкалку»

БЗВП це не турпохід, це підготовка до участі у війні порой у жахливих умовах

По факту він правий, світ не ділиться на ваше одне лише вірне розуміння і на не вірне, інших людей. Совковщину, паперову армію треба реформувати, а не казати що хтось не може пристосуватись до ситуації, для мене самого адаптація до нових обставин є найбільш пріоритетною навичкою, попри все треба оптимізація застарілих засобів, створення підрозділів за фахом, електрифікація усієї бумажняної роботи, оптимізація процесу створення інженерних споруд, щоб не задіювати людей які потрапили на бзвп, ігноруючи важливість базової військової освіти, оптимізація задач які йдуть рука об руку із навчанням, для керівного складу, щоб не додавати надлишкового навантаження на інструкторів, командирів взводів, рот, батальйонів, з різною тягамотіною пов’язаною із підписанням документів, завіренням копій для службових розслідувань, треба тісна праця із той самою армією +, вже давно придумали інструмент, має назву електронний підпис, чого його не інтегрувати, я не розумію, таким чином зняти навантаження, стосовно тієї самої бумаги, яка улітає коробками, а також уся інша канцелярія, рішення проблем із відношеннями, щоб такий інструмент адекватно працював, потрібно теж ввести електронний облік із реєстрацією, теж є вихід пристосувати армію+, якщо вирішити ці банальні питання, то і кількість сзч з учбових центрів зменшиться, та і якщо буде процент сзч, то в короткий термінін буде проведене службове розслідування, завдяки тому що описав зверху, звісно залишити роботу з папером на крайній момент, якщо буде чп, потрібно використовувати засоби зв’язку(смартфони), на благо особового складу, надаючи доступ до матеріалів, такмеду, різних тактик бою, знанням які потрібні на полі бою, від піхотинця до оператору бала, а також технічного обслуговування та ремонту такої техніки, в армії+ є уроки, хоча б для якогосб розуміння, а не відбирання смартфонів, бо воно окрім як до злоби не доведе, людина яка хоче втікти і без нього втіче, треба модернізувати підхід, треба йти в ногу із часом, а не дивитись у минуле на стабілні інструменти, які працювали ще до створення України, так для цього потрібен інтернет, але ми і так в таких реаліях живемо, коли він потрібен. Багато чого можна зробити щоб зайнятись оптимізацією підготовки.

......................................
оце тобі трохи крапок, бо в людей буде buffer overflow

сам був? знаєш? чи це мисля єкспєрда?

То не для тебе стаття, читай краще переможні реляції оптимістичних політруків.

Не хнич, за жінкою сховаєшся як в хату зайдуть

Ти часто з ботами розмовляєш? Погугли собі краще психотерапевта, серйозно

Держава і еліти(у нас це олігархи) більше тридцяти років витирали об нас ноги, і тут раптом ми стали державі такі потрібні, аж так щоб за неї треба йти вмирати. За прогнившу систему яка лише те й робить що подавляє людину ніхто в здоровому глузді не хоче воювати, тому і сзч більше 100к

Наркомана такі як ти вибрали, о потім під спідничку сховалися коли він такої «ржаки» наробив

Окунем взагалі то, називають новачків у ФЛОТІ. Якійсь олень, вирішив поділитися своєю правдою життя, бо йому дали якусь владу. На жаль це армія, совкова армія і ти тут ніхто! Залужний доречі, до цього теж руку поклав, проштовхнувши закон що взагалі позбавляє солдат буль яких прав

Ще одне нидло, яке завжди буде нити і не помічати ніяких змін

Зміни є, але тільки там де гепає і в елітних підрозділах. В звичайних тилових учбовках радянщина і безтолковість процвітає

Не знаю, в мене про мій НЦ в цілому якраз приємні спогади. Звісно, були дурниці, але загалом хороший досвід і контингент

Та фішка в тому, що в мене власне теж і про НЦ і про БЗВП загалом нормальні і позитивні враження; тут просто, що не напиши — усі бачать щось своє. Власне і «окуні» і «обізяни» не мали на увазі нікого прям принизити. Інструктори і нас і один одного і ми один одного називали обізянами і видавали відповідні звуки бʼючи себе в груди. Не знаю чого обидва табори так збудились — це мої особисті враження, які я кілька разів писав. Я можу цілком щиро сказати, що мені пощастило з НЦ, але це значить що в ньому усе ідеально (ніде не ідеально), але буває на порядки гірше.

Підписатись на коментарі