Шахраї створили фейкову крипту за мотивами української гри STONKS-9800. Вона має $350 тисяч капіталізації, а розробник просить поради

Інді-розробник Руслан Саліков, відомий під псевдонімом Ternox, став жертвою шахраїв. Зловмисники використали STONKS-9800 і створили за мотивами гри фейкову криптовалюту. Вони також вкрали асети з проєкту, щоб рекламувати свою монету. Руслан хотів би завадити шахраям, але не знає, як це можна зробити.

Ternox побачив акаунт підробної криптовалюти в Х. На ньому рекламується монета під назвою STONKS9800, а також є посилання на нібито офіційний сайт.

Ресурс містить одну сторінку, яка рясніє ресурсами, вкраденими з гри українського розробника. Шахраї стверджують, що STONKS9800 повʼязана з реальною монетою SPX6900. Це токен, створений на основі однойменного мема, який входить в топ-100 криптовалют за капіталізацією.

«SPX6900 є продовженням духу [STONKS-9800], живим токеном, натхненним дизайнерською мовою, тоном та іронією STONKS-9800. Там, де гра пропонувала вигадку, монета стала вірою. SPX призначений для трейдерів-вайфу, шанувальників графіків і вірян. Новий ринок, побудований на естетиці та переконаннях», — сказано на сайті, за допомогою якого рекламують фейкову криптовалюту.

Зараз STONKS9800 досягла капіталізації близько $350 тисяч. А це означає, що певна кількість користувачів вже придбали її.

«Хтось знає, як подати на це до суду чи щось подібне? Я не маю до цього ніякого стосунку, а мою гру використали для якогось криптошахрайства... Я почуваюся жахливо через це», — написав Ternox у відповідь на пост шахраїв.

Ми звʼязалися з Русланом і поспілкувалися про цю ситуацію. Він підтвердив, що це фейкова криптовалюта, а зловмисники просто вкрали всі асети. Однак розробник не певен, чи можна з цим щось вдіяти.

«Як з цим боротися, якщо чесно, я не знаю. Навряд чи якось вийде», — сказав Ternox.

Руслан просить поради в спільноти. Можливо, хтось знає, як можна протидіяти фейковій криптовалюті й закрити це шахрайство? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зв’язатись з шахраями, вимагати в них долю там 30% і з купою бабок піти в закат.

Сайт із шахрайською криптовалютою зареєстрований 30 червня, публікація автора оригінальної гри про цю проблему в X вже 2 липня. Відповідно, автор — молодець, швидко відреагував, так і треба було.

Що варто робити далі? По-перше, я б додав у цю тему посилання на офіційні канали автора — Reddit, X та подібні платформи, де є пости й підтримка спільнот.

По-друге, я б моніторив згадки фальшивої монети, і якщо така згадка з’являтиметься на якихось відкритих форумах, то реєструвався б, писав про шахрайство і додавав посилання на оригінальний пост автора гри про те, що монета — шахрайство.

По-третє, я б подумав, як додати механіку таких шахрайських кампаній на біржу і пояснення цієї механіки через наявність корупції.

відсилання на цю подію вже точно буде у грі) дякую

Руслан хотів би завадити шахраям, але не знає, як це можна зробити.

Навіщо заважати, коли можна спробувати домовитися?

Гадаю, це не той випадок. Це ж історія, коли зараз зберуть ліквідність, скільки зможуть, а потім розгрузяться та опустять ціну до нуля. Стандартний скам.

Якщо вони вирішили розгружатися, то все одно ти нічого не отримаєш. Так, витратиш особистий час, і все.
Але якщо вони вважають, що ще не час розгружатися, то навіщо їм потенційне блокування та проблеми? Простіше поділитися. Люди, які легко отримують кошти, легко з ними діляться.

Питання ще ж і репутації, чи варто замазувати свою гру об це. А потім, коли будуть розгружатися, ще і питання будуть до пана Руслана.

Яка репутація у інді разрабів?, ну не сміши. Інді девелопмент, це коли в тебе гра 10 років в ранььому доступі, криптоскам в такій сфері мало, що зіпсує.

Тут тільки більше розголосу, бан в твітері і де тільки можна
А взагалі там історія ні про що — 31 бакс ліквідності, 268 холдерів (які скоріш за все боти) Чистий скам, який навіть дитина розпізнає. Тому не варто турбуватись, а ось відсторонитися максимально від цього скаму та наказати шахраїв треба
Залежно від того скільки шахраї вклались у розкрутку свого скаму це автору може знадобитись значно більше зусиль щоб закрутити це

та я теж думаю що воно зникне вже через пару тижнів, але зараз сумно бачити у твіттере в пошуку по «stonks 9800» купу криптоскаму замість згадок про мою гру

Як варіант DMCA страйк в саппорт Х й масові репорти сторінки з причиною «impersonation». Але на жаль, невеликому інді-розробнику без трейдмарки буде складно добитися справедливості, адже з появою nft та ші концепція авторського права в Інтернеті остаточно зруйнована.

ну хіба що соцмережі поблокувати вийде, можливо домен, звісно з самою валютою нічого не зроблю, на жаль

Як мінімум можна звернутися в тех підтримку криптобірж де доступна будь яка інформація про це і вказати, що Ви володієте правами на торгову марку (чи що це є), і цей актив є шахрайським

Це скоріш за все на DEX листиться

Точно там, туди скарги ніяк не подаси.

Розголос. Не знаю чи ще активний АПІ від ~~твітеру~~ Х, але в теорії можна написати бота, який буде робити і тримати завжди ретвіт з короткою інфою про скам з посиланням на розробника

Підписатись на коментарі