«Я просто хочу робити ігри, але галузь відчувається зламаною». Розробник з понад 30 роками досвіду про «фінансову пустелю» геймдева та Сізіфову працю в індустрії

Привіт, спільното! Біл Ропер — ветеран ігрової індустрії, засновник та генеральний директор Lunacy Games, яку ви можете знати по іграх Codename Skinwalkers, Hellgate: Redemption та Innsmouth Mysteries. Нещодавно він опублікував короткий і дуже емоційний підсумок своїх понад тридцяти років в геймдеві. Нижче наводжу текст його публікації без скорочень.

«31 рік в індустрії відеоігор.

У червні 1994-го я почав працювати сімнадцятим співробітником у невеликій компанії Blizzard Entertainment. Понад половину свого життя я присвятив карʼєрі, яку люблю, працюючи з надзвичайно відданими та талановитими людьми, і мав велику удачу створювати ігри, які полюбили гравці в усьому світі. Це була моя пристрасть і честь — жити тим, що часом здавалося справжньою мрією.

Останні п’ять років виявилися жорстокішими, ніж я міг уявити. Я співзаснував студію якраз до того, як COVID порушив звичний ритм життя. Ми пройшли через це, я навчився ефективно працювати у повністю віддаленій організації, але ми пережили два величезні злети й падіння, які зрештою призвели до поступового згасання компанії.

Я повернувся до Південної Каліфорнії й заснував нову студію з двома неймовірно талановитими розробниками, з якими співпрацював роками. Ми планували створювати AA-ігри (галузь, яка зараз катастрофічно недофінансована) та розробляти нові IP, використовуючи найкращий досвід роботи у Blizzard, Flagship, Cryptic та Disney. Ми стартували, неначе на Дикому Заході, з обох стволів, але одразу опинилися в «фінансовій пустелі», через яку всі змушені були пробиватися останні три роки.

Я бачив, як талановиті люди втрачали роботу, як закривали студії з нагородами і як нам жодного разу не вдалося залучити інвестиції в нашу компанію. Коли я шукав роботу, я зустрічався з ейджизмом під соусом «Чому ви подаєтесь на цю вакансію? Ви ж перекваліфіковані».

Я просто хочу робити ігри, але це відчувається Сізіфовою працею. Ми навіть мусили продати дім, і моя родина зараз кочує країною, шукає місце, де ми зможемо дозволити собі жити під час нового етапу нашого життя. Це точно не те, чого я очікував, і мені знадобився час, щоб зрозуміти: справа не в мені.

Наша галузь відчувається зламаною. Коли компанії, які щорічно збільшують дохід та прибутки, відповідають на це звільненням працівників, це тхне жадібністю, що сприймає нас усіх цифрами. Коли ти очолюєш студії, що випустили на ринок критично успішні ігри на мільярди доларів, а менш ніж за 24 години після подання заявки, налагодження контактів і звернень до людей там отримуєш лише автоматичні відмови, усе здається марним.

Чесно кажучи, я не знаю, чи відеоігри закінчили зі мною, або що чекає попереду. Зараз я зосереджений на тому, що можу змінити, і на тому, щоб втримати в цілості все, що в моїх силах. Сподіваюся, ви всі знайдете способи робити те саме", — написав він.

Це далеко не перше емоційне звернення до спільноти розробників ігор. Чи не щомісяця люди з захмарною кількістю досвіду постять схожі речі. Іноді здається, що нічого більше в сучасному геймдеві не лишилося. Але щиро хочеться вірити, що це не так.

Тому хотів спитати вашої думки. Чим може закінчитися ця криза? Як довго вона може тривати і що може закінчити її? А головне — чи можемо ми сприймати цей етап, як невіднятну частину еволюції галузі? Буду дуже вдячний за ваші коментарі.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Схоже на те, що пора на пенсію.

Возникает вопрос — у него что, за 30 лет хотя бы с опционов не накапало? Или он — творческая личность, и всё тратил на кокаин и шлюх?

питання не в тему: а що із сучасних ігор, приміру з релізом після 2020 вас зачепило і викликає бажання повернутись знов і знов?

Baldurs gate 3, але окрім нього дійсно нічого. Ну хіба може ще ремейк dead space вразив, але реіграбельність не дуже висока

Ви це серйозно?)
Елден Рінг, ГоВ Рагнарок, Культ Ягня, Сіфу, Стенлі Парабл, Зельда, Брама Бальдура, Павук 2, Дредж, другий Алан Вейк, Море Зірок, Дайвер Дейв, новий Принц Персії, Метафор, реймейк другого Сайлент Гілу, другий Хелдайверс, АстроБот, другий Кінгдом Кам, новий Дум, Спліт Фікшн, Синій Принц.

І це я на ходу згадав. Більшість цих ігор викликають бажання повертатися і заробити платину, єдина проблема — відсутність часу.

та тут можна і не повертатись =))))))))))), тут вже на тищі годин гри і без платини, не кожен вивезе =)))))))))))) І так це далеко не повний список.

это рынок. с таким же успехом можно жаловаться на погоду.

Так, але мені здається людьми з таким беком розраховують все ж на певний рівень довіри до них.

какое доверие? все реально крутое этот дядя делал больше 20 лет назад во времена Blizzard
все остальное это провальные или посредственные проекты

Але ж з комерційним пайплайном він знайомий, як ніхто))

Ок риночєк, поясни чому 1с заглушили рпг від bestway на користь фрітуплейки що не вийшла.

Цікаво на які вакансії він подавався, на звичайного розробника чи на менеджера-керівника, тому що має досвід.
Якщо на розробника то звісно ситуація неприємна, хоч і не дуже дивна з багатьох причин.
Якщо ж на керівника, то я вже бачу це інтерв’ю:
h — Чому ви вирішили, що впораєтесь?
— тому що маю досвід керування компаніями!
— якими саме?
— ну там, цей во, мої власні кхм кхм, довелося їх закрити.
— о, справді? Ми вам зателефонуємо.

Нууу, він все ж таки віцепрезидентом у Блізарді був)

Та він, звісно, великий профі і має купу досвіду, це не питання))
Бути віцепрезидентом у Blizzard — це круто, та він також був співзасновником і керівником інших компаній, які, на жаль, виявилися не дуже успішними.
Тож компанія, куди він подавався, можливо просто не хотіла ризикувати, особливо враховуючи причини, через які він пішов з Blizzard, — не всі хочуть, щоб їм диктували власне бачення стратегії, особливо враховуючи досвід з іншими компаніями, де він керував.
Звичайно, можна не погоджуватися з таким підходом і вважати його помилковим, але це вибір компанії.
Кому від цього буде гірше — покаже час. Можливо, вони закриються через півроку, а можливо стануть провідними в галузі, хто зна.
Щодо відмов — можливо, компанії говорять про «перекваліфікованість» не тому, що це дійсно так (хоч і таке не виключено), а скоріше це ввічлива, більш компліментарна форма відмови. Власний приклад: колись я навчався в компанії по трейдингу, дзвінки як в фільмі «Вовк з Уолл-стріт», але я погано вмів переконувати людей, не так, як Лео, далеко, мене вигнали з навчання, а я сам собі нафантазував, що причина в моєму поганому знанні кацапського язіка.
Пізніше, я все ж влаштувався і працював в цій галузі певний час, що було помилкою.
Зараз я чудово розумію, що причина була не в кацапській, але тоді це здавалося очевидним і я всім так казав.
Схожа ситуація і тут: людині кажуть кілька слів, і він одразу бачить ейджизм — байдуже, чи це правда, чи ні.
Часто ми шукаємо прості пояснення, навіть якщо реальна причина може бути зовсім іншою.

Вакансії з 30ма роками досвіду? Вибачаюсь, але ти лох або тобі 21?

А що, з 30-ма роками досвіду вакансії вже не розглядають, виключно посади? Агресивний ти придурок і тут без вибачень — бо це правда.

Вперше і в останнє попереджаю вас про образи в бік користувачів форуму.

Ого, який, чудовий форум, щось я не бачив попередження цьому неадеквату за «лоха». Чи головне перед образою вибачитися і все прекрасно?
Якщо так, то не впевнений, що я хочу бути на такому «справедливому» із «конструктивним діалогом» форумі.

Я не буду вам пояснювати різницю між цим

Вибачаюсь, але ти лох або тобі 21?

Та цим

Агресивний ти придурок і тут без вибачень — бо це правда.

а мені поясните?
бо тут очевидно, хоч різниця між двома цими реченнями і є, але попередження заслуговують обидва, хіба ні?

а мені поясните?

Звісно.

Вибачаюсь, але ти лох або тобі 21?

Це хоч дуже токсично і нечемно, але все ж таки не пряма образа. Так, людина в максимально неприємний спосіб ставить запитання співрозмовнику, але вона не стверджує що він хтось там.

Агресивний ти придурок і тут без вибачень — бо це правда.

Це пряма, не завуальована образа співрозмовника.

Для мене це різні випадки. Але я можу помилятися, взагалі не виключаю цього факту.
Тому пан Віталій Бакал теж отримує попередження.

Тобто якщо образу загорнути в питання, то вже норм?

Бачте, тут відповідальні люди і вони вкажуть на це. Тому ні, теж отримаєте попередження. Хоча треба розуміти різницю між образою загорнутою в питання та нечемно поставленим питанням.

та завжди всі плачуться що щось десь вмирає і «не так як раніше», а по факту ми зараз маємо рік переповнений крутими іграми, тож Білу Роперу треба перш за все зрозуміти що проблема не в ньому чи геймдеві, а в тому що в Америці достобіса дорого жити, хай переїжджає в Бельгію чи Чехію, і зможе собі АА ігри робити, і жити заможньо

Проблема ігор в тому, що для успіху не достатньо бути компетентним в галузі, треба бути найкращим у світі або вводити інновації на рівні світового виробництва.
І що в кінці, грамота і премія в пару тисяч доларів? Поки ти дивишся як гроші приводять тємщиків та начальноту, і викидають найкращих і інноваторів, коли вони вже не вивозять працювати вночі? Поки ти дивишся як аудиторія тупіє і агресивнішає і замість оцінювати графіку, починає міряти череп лари крофт?
Тут уже просто після 30ти років циклу будеш почувати себе лохом, коли подумаєш що в наступні 10 років зміни підуть на краще.

Питання: як у новому колофдуті і асасіні влаштовані двері.

На одному з подкастів Раф Калантоніо сказав: дивно, що зараз потрібно озвучувати очевидну істину, що ігри мають створюватися з пристрастью та любові до своєї праці.

Те, що зараз відбувається в індустрії розваг, є закономірним наслідком безлічі чинників, які накладаються ще й на глобальну економічну ситуацію у світі.

Я переконаний, що фундамент і всю філософію геймдизайну, на якій будуватимуться сучасні проєкти, заклали люди, які вже досить дорослі, 50+, якраз такі, як автор цього поста.

І разом з ними пішов дух часу, в якому автори були змушені діяти в обмежених технічних можливостях і референтної бази гри, на яких можна було б спертися при створенні своїх тайтлів.

На зміну прийшли нові покоління девелоперів, яким вже немає потреби за щост боротися, бо є доступні технології, і величезний ринок збуту.

Для більшості людей робота в геймдеві, це не пристрасть, а просто закриття базових потреб, хоча багато хто і прикидається ніби дуже дуже люблять це мистецтво (в цьому нічого особливо поганого немає, але в таких умовах навряд чи можлива поява сильних фігур з крутим художнім баченням).

І не варто забувати що зараз відбувається перенасичення контенту, буквально скрізь.

Покоління для яких гортання рілсів і тік токів — це незмінний атрибут денної рутини, має низьку когнітивну витривалість, що ще сильніше звужує й ускладнює шлях авторів до своєї аудиторії.

лол міф про величезний ринок збуту. Величезний ринок закінчився в році так 20му

в бубочку не кинули грошима щоб він почав працювать — біднесенький.
розробка ігор точно не для нього.

типу, ок якщо йому все ж таки хтось гроші заносить.
але плакатись що йому їх не занесли — таке.

з приводу що його бачте в якісь контори не беруть — як так склалося що чувака з 30 річним досвідом ніхто нікуди брати не хоче?
лише молодняк усі хочуть всюди і йому всюди відмовили?
така аргументація могла б мати місце (засужджую) лише для людей у яких досвіда нема та ніхто возитися з такими не хоче.
30 років — це знати всі процеси хоча б абстрактно, і бути професіоналом в своїй справі. хто не хоче такого наймати? ну припустимо хтось з такої поверхневої причини як його рік не хоче — скільки з хоча б п’яти контор? скільки контор він обійшов що йому ніде не знайшлося місце?

Яка криза? Це нова сучасна реальність :(

Або люди не хочуть гаяти час на чергову кальку успішної механіки під новим «лором» який придумав фанат D&D

Графоманський лор від кетамінових Толкінів у супроводі механік заради механік, приправлений технічним станом гри, наче з нульових — дуже спонукають віддати пару тисяч за ААА продукт або 700-800 за АА.

Підписатись на коментарі