«Можливо, колись її дороблять». За останні тридцять днів S.T.A.L.K.E.R. 2 має рейтинг у Steam 66%

За останні тридцять днів у S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl побільшало негативних рецензій. Гра має «змішаний» рейтинг за місяць, хоча загальний все ще «дуже схвальний». При цьому кількість критики останнім часом зросла, і нерідко її висловлюють українські користувачі.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl отримала 1133 користувацькі рецензії в Steam за тридцять днів. З них 66% — позитивні, а 34% — негативні. При цьому загальний рейтинг кращий — 81% проти 19%.

Більшість скарг користувачів стосуються технічного стану проєкту. З моменту релізу шутера пройшло понад пів року. За це час GSC випустила десяток оновлень, і деяких з них були масштабними. Проте S.T.A.L.K.E.R. 2, на думку деяких рецензентів, досі не можна назвати відполірованою грою. Нижче наведено декілька прикладів негативних відгуків.

«Можливо, колись її дороблять, почекаємо роки три», — IceMax.

«Я дуже вас прошу, тричі подумайте перед покупкою цього ігровмістного продукту. Якщо не грали в оригінали — пройдіть їх, якщо грали — перепройдіть ще раз, але не давайте грошей тим, хто намагається вам продати абсолютно жахливу гру, граючи на вашій ностальгії. Не повторюйте моїх помилок», — HENTAIBOHDAN.

«Через пів року все ще сумнівно. Пів року після мого проходження на релізі, і я не бачу значного прогресу після такої кількості патчів. Скільки я читав захоплених постів про те, як гра стає все кращою і кращою, але, пройшовши майже все, я бачу ту саму гру, що й у листопаді 2024-го. Ні, безперечно, дещо покращилося, але щоб кардинально — такого я не помітив», — Shock.

При цьому позитивних рецензій все ще більше. Люди продовжують хвалити гру за масштаби, атмосферу, графіку та інші аспекти. Ось декілька прикладів відгуків від задоволених покупців.

«Дякую GSC Game World за S.T.A.L.K.E.R. 2. Це більше, ніж гра — це культурне явище, пронизане атмосферою, болем і надією. Українська душа, вкладена в кожну деталь. Рекомендую всім, хто хоче відчути почуття свободи та просто відпочити», — NYX.

«Цікава історія. Ідеальна фізика. Дуже захоплива гра. Настійно рекомендую», — vitalii.lazorenko.

«Гра доволі хороша. Так має свої мінуси, але в загальному вона на 5 з 5. Весь той період життя, який я чекав на продовження. того вартий. Чекаю майбутні DLC і продовження. Надіюсь Зона стане набагато більшою», — Domashniy.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, що GSC випустила SDK, який дозволить створювати моди для S.T.A.L.K.E.R. 2. Однак для його встановлення необхідно мати 700 Гбайт на SSD.

Спільното, як би ви оцінили прогрес у покращенні S.T.A.L.K.E.R. 2 з моменту релізу? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вот тоже хотел поставить Киберпанк в пример.
В первый год панк имел 65% рейтинга.
Потом его допилили...спустя 3 года )))
Выпустили большое ДЛС.
На сегодня рейтинг киберпанка зашкаливает.
Сначала геймеры оценили техническое состояние, спустя годы все говорят что киберпанк крайне годная игра.
Вот тоже самое будет со Сталкером 2.
Почему в это можно поверить?
Дак оригинальная трилогия теперь считается культовой, при том что первый сталкер тоже был очень недоделанным.
«Это не баг а аномалия» откуда пошло?

Не знаю почему все жалуются, купил игру на патче 1.5, игра кайф, кроме летающих врагов после их убийства багов вроде не встречал.

«Можливо, колись її дороблять, почекаємо роки три»

А може 23 )
Тут така ж справа як і з першою частиною, не знаю як у Stalker1-Enhanced але багато багів були не виправлені в оригінальній Stalker1 на момент виходу Stalker1-Enhanced

Але справа не у тім, тут якийсь парадокс, ти або любиш щось і приймаєш це з усіма недоліками або хейтиш і чіпляєшся до усього

Грав в кіберпанк 2077 без багів, з нормальним фпс. Грав в батлфілд 2042 без багів, з нормальним фпс. Грав в КС 2 без багів, з нормальним фпс.
Купив сталкер 2.
Є два режими гри.
Перший — все ок, поки ти не зустрінеш кого-небудь. І якщо повезе, то все буде і далі ок, а якщо ні...можете сміливо діставати сковорідку і яйця, бо тепер ваш пк хіба, що перезагружати, бо інакше він перетворюється на четвертий енергоблок у 86-му.
Другий режим:
5 фпс в незалежності від того, що ви там робите, розмовляєте, стріляєте, чи просто АФК.
Сама гра нормальна, але оптимізована відсотків на 30.

Незнаю чого ви всі тут хейта навалили. Пройшов сталкера без жодного багу. Квести жодного разу не глючили. Просто треба грати не на тазіках і буде без багів, фрізів і тому подібного.

Проблема в тому, що тазіки вказані в мінімальних системних вимогах, а по факту на них неіграбельно взагалі. Мінімально вказана 1060, але гра була неіграбельна (на релізі) навіть на 1660, бо при наявності поблизу великої кількості персонажів фрізила люто. При тому, що аналогом сучасного крайзіса, який свого часу був революційним по графону, сталкер не назвеш. На тій же 1660 чудово запускаються і Alan Wake 2 і Claire Obscure навіть на середніх, а не на мінімальних, які мають значно кращій вигляд.
Верогідно справа в тому, що в сталкері зробили величезний відкритий світ з купою деталей, а в оптимізацію цього всього не змогли. Якщо зроблено халтурно, то люди халтурою і називають.
І це я тільки про оптимізацію, це не основна проблема, основна проблема — нереальна нудність і штучно розтягнутий геймплей біганиною з точки А в точку Б. На 30 хв цікавого геймплея 30 хв душної біганини. Реально, це з часом фізично стає боляче грати. Ось приклад квесту з Двопаловим:
— біжи від ростка до двопалова — 5 хв нудної біганини
— біжи від двопалова на агропром — 5 хв нудної біганини
— пошарься в лабараторії Х — 30 хв цікавого геймплея
— біжи від агропрома до двопалова — 5 хв нудної біганини
— біжи від двопалова на росток — 5 хв нудної біганини
— біжи з ростка на дугу — 10 хв нудної біганини
Буквально на 30 хв чогось цікавого 30 хв повної нудоти

Так в чому проблема то? В мене можна сказати тазік, але лютих багів майже не було, і підвисало рідко. Щодо нудності, то треба визначитись, чого вам треба. Бо дайте великий світ всі кричали, дали, тепер нудно. В перших сталкерах все те саме було, тільки карти в рази меньше, в ПП, то взагалі найменьша. Це якщо є бажання д...тись, то вам що не дай, все х...ня. Нормальним же людям все норм.

Нормальним же людям все норм.

Нагадало фразу-маніпуляцію з к-ф «31 червня»

— А я? Я вам подобаюсь? Я подобаюсь усім. Лицарям!
— Бачите, мені ніколи не подобалося те, що подобається всім. Лицарям.

:-)

Про Alan Wake 2 на 1660 без длсс програв

Игру уже ± оптимизировали, у меня знакомый фанат Сталкера, на 1060 на средних прошел с норм ФПС

4070TiS 5700×3D достатньо жвава машинка. Не треба натягувати позитив і шукати проблему там де їх немає. Гра сира, не допрацьована. І це очевидний факт. Так, це не заважає пройти гру від початку до кінця але це зовсім не той продукт, на який чекали.

бо єдина нормальна стабільна версія, на xbox. Пекарів як завжди кинули, ви щ бідні, купіть 5090 і не нийте.

Нічого дивного в принципі. На початку ставили позитивні відгуки авансом з надією що потім дороблять.
Вже пройшло пів року, гра все ще до сраки забагована, має мерзенний баланс зброї, криву реалізацію мутантів(і нових в порівнянні з трилогією мало), все ще тупий ші(зате вороги губки з аімботом), критично малу кількість квестів і якість цих квестів.
Ну і з подачею основного сюжету купа проблем, бої ж з монолітом найбільш дратуюча частина гри через їх неймовірну кількість і губчатість. Ну і світ абсолютно порожній і не цікавий, навіть тайники всраті через малу різноманітність луту в грі.

І на фоні всіх цих дійсно критичних проблем розробники додають білочок бл, ще кожен патч нові/старі баги. Тестуванням ніби ніхто не займається.

Світ порожній і нецікавий... Еммм, ви точно грали не в Спейс Марін 2?

Уяви собі, виходиш з терикону і все, 2-3 квеста на регіон.
В прип’яті і янтарі взагалі 0.
З активностей хіба лутання тайників(в яких 90% сміття по типу ковбаси і горілки з 2 бинтами) і пошук артефактів який не змінювався з часів поклику прип’яті.
Ну хоч пошук легендарних краще зроблено.
В відкритому світі буквально нема що робити.
Для порівняння рекомендую пограти в поклик прип’яті

STALKER 2 ще патчити кілька років з такими темпами.. пограв 5-6 годин у версію 1.5 — купа багів, вороги улітають на сотню метрів вгору при хедшотах, дьоргані переходи анімацій npc, один із початкових квестів поламаний, звук рації ефіру зависає, тушкани провалюються де інде, вороги стрілять і частково пролазять крізь двері, деякі вороги взагалі не реагують на гравця, бойовий AI як був нереально тупий і забагований так і залишився, витоки VRAM так і не пофіксили остаточно. Це все лише по технічному стану, про наповнення пустого світу і a-life я взагалі мовчу. gsc займаються не зрозуміло.. Сподіваюсь що роблять доповнення в якому буде вирішена проблема з наповненням квестами, механіками, random encounters, a-life, бойовою поведінкою AI і тд. Бо якщо ні, то про неї можна буде забути.

Та там всю гру перероблювати треба, не тільки баги проблема. Основні механіки дуже погано реалізовані

Гра дуже сподобалася. Сюжет цікавий, хоча два рази у грі був дуже розчулений тим що трапилося з деякими героями... Багів майже не зустрічав, були проблеми на локації Росток, але їх виправили вже. Зараз заліз у Фундамент — нпс літають, як з рогатки випущені і вже кілька разів було зависалово гри. До Янова гра була цікава, у Прип’яті — майже нема чого робити... Звісно ж, проходжу перший раз і не усі цікаві місця понаходив. Побачимо, як воно буде далі.

Після 1.5 зайшов перевірити стан, баги із драбиною ніби пофіксилисися, але на другому ж квесті з вибивання боргів 2 жостких баги, персонаж який закрився від бандлсів безперервно біжить крізь стіну зациклено коли починаєш з ним діалог крізь дірку в стіні, коли валиш бандлсів з вишки вони улітають метрів на 200 у повітря))) це п**ц, навіть з кіберпанком такого не було

З тим же кіберпанком були баги ,але нічого критичного. Гру зміг пройти без модифікацій. Сталкер же потребував консолі ,бо бачте двері не хотіли відкриватись ,карточку провів ,жовта лампа загорілась ,а зелена ні. І так 7-15 разів сейв перезавантаж. І в один з сейвів двері нормально відчиняться.

Чи чого тільки вартує патч який на два тижні вбив компіляцію шейдерів . А відкотитись в стім не можна

Технічно гра вже цілком ок, геймплейно — хD

В мене якраз протилежні враження. Геймплейно ,мені було весело. Баги. Ось тут собака велика закопана

Ну що ж . Ще раз гру не проходитиму. Вже й так 4 рази пройшов . Раз 7 були софт локи,що нпс телепортувався ,не куди мав. І стояв в т позі . Без консолі я гру не зміг проходити. (І ні ,це не були заплановані переміщення нпс,на ютубі перевіряв + т поза )

У знайомого така ж біда, ловив софтлоки під час проходження.

Пройшов гру весною. Не знаю, скільки патчів там повиходили, але багів практично не зустрічав. Раз крашнулась гра, раз впав ФПС до постійних 20-30 кадрів, кілька разів предмети зависли в повітрі і НПС заспавнилися в одній точці — ніц критичного.
З технічної точки зору у мене практично не було претензій, а от з геймплейної... Занадто багато дивних рішень, поганий баланс броні, зброї і артефактів, безтолкові нички, ті самі старі вороги. І повальне відчуття порожнечі. Фактично, класно грається лише початок гри, коли баланс не відіграє ніякої ролі, бо у тебе нічого нема, і коли на мапі є що робити. 56 додаткових квестів — це пшик, особливо, для такої велетенської гри. Але і цей пшик в основному розкиданий по двох локаціях: Малій зоні та Звалищу.
Гра дуже швидко звалюється в рутину. А з урахуванням однотипних ворогів вже ось як майже 20 років, все стає тільки гірше.
Один з найцікавіших аспектів серії — пошук артефактів, — на ділі також виявився тою ще профанацією, бо артефакти мають максимально простенькі характеристики і часто дублюють одне одного.
Лишається лише досліджувати місцеві пейзажі, але часто-густо таке дослідження нічого цікавого не дає.
Грі не вистачає квестів, персонажів, адекватного і складного балансу, унікальних предметів, лору, «війни угрупувань», нових ворогів, босів і мінібосів. Грі не вистачає ще кількох років...

Обома руками за. Ви чудово описали те що в мене також було на думці.

Грі не вистачає квестів, персонажів, адекватного і складного балансу, унікальних предметів, лору, «війни угрупувань», нових ворогів, босів і мінібосів

То може для доповнень залишили

Коли вийшов кіберпанк, який всі захейтили, я пройшов і питань у мене до нього не було, хороша гра. По сталкеру — та взагалі-то нормально, все ок, є глюки, після останнього патчу 1.5 непісі відлітають як м’ячі від убивств кулею, так це навідь і прикольно, можна сказати що там не глюки в аномалії

Тут так часто порівнюють Сталкер з Кіберпанком, і останній дійсно вийшов сируватим (хоча проблема була більше в брехні розробників, на топовому залізі він працював більше-менш). Однак чомусь всі ігнорують факт, що в плані ігрового процесу, його новизни та оригінальності Кіберпанк на три голови вищий.

Новизна і оригінальність ігроладу CP 2077? Злом ворогів і екшн-стрільба були у тому ж Syndicate, immersive sim і багато чого скопіювали з Deus Ex. Сталкер ж дійсно унікальна серія, яка досі немає хоча б одного гідного конкурента. Пишу це як НЕ фанат Сталкера =) Але уподобання тієї чи іншої гри це усе суб’єктивно. Объективно, поцінювачи Сталкера отримали те, що і хотіли — продовження історії Зони зі знайомим ігроладом та механіками. Ігролад +/- такий самий, як і в минулих частинах. Може можна було б і краще зробити, але напишіть, як? Щоб воно ще й з лором гри співпадало.

Stalker 2 — Це найкраще, в що я грав останнім часом. З релізу граю. Вже 200+ годин

У всіх іграх є баги, навіть в ааа. Питання лише в кількості і величині. В Сталкері 2 не зустрів більшої кількості, ніж в середньому в інших ааа-іграх. Думаю, що зниження рейтингу, це наслідок завищених очікувань гравців, бо гра в багато чому виглядає і відчувається досить близькою до реальності.

В яких інших ААА-іграх в середньому?

А шо ці рецензенти хотіли (про та сама гра шо і пів року тому взагалі смішно), щоб сюжет був іншим чи шо? Основні баги виправили, звісно баги ще є і будуть, я на релізі окрім 2-3 бага з квестом не ловив і то через тиждень другий їх тоді виправили. Зараз це інша гра в технічному плані, навіть зброю нову додали і квести безоплатно, деякі розробники за таку щедрість гроші брали б.

В грі страждає оптимізація, я не знаю хто ті люди , які так хотіли лут з мутантів та нову зброю. У мене просадки на локаціях до 35 кадрів на 5070ті. Кажуть по трохи оптимізують, а на ділі все так само погано.Тим паче таких просадків щось не пам’ятаю на релізі.Один баг фіксять — два з’являється. Гра то норм, але як так можна робити гірше чим було?

Пройшов на релізі. Було пару критичних багів, доводилося перепроходити наново деякі місії. Могло бути й краще звичайно, але «жахливо» — я б точно не сказав.

та норм гра вийшла, баги фіксять грати можна, шо цим збоченим богданам не подобається

«Абсолютно жахлива» — це міг тільки отморожений написати

Норм як і попередні забаговані сталкери*

Ви просто не журналісти, та і все. Замість того, щоб дочекатися хоч якогось часу після випуску патчу 1.5, ви наводите приклади рецензій про «нічого не міняється» і навіть не ставите посилання у статті про сам величезний патч. Але збирати кліки, очевидно, важливіше.

Про патч була інформація в іншому топіку. І тут є інформація про загальний рейтинг. І не турбуйтеся, коли рейтинг підніметься, ми і про це напишемо, щоб знову «стати журналістами». О і до речі, до 1,5 патчів було чимало вже.

Але ви робите це саме зараз, не уточнюючи про патч саме зараз. І вкотре не бачите проблем взагалі, бо спеціально не враховуєте контекст. І це далеко не вперше. Клікбейтність та «соус» у якому ви подаєте новини і далеко не тільки про сталкер. Це буквально підхід по збору кліків. А збір кліків це не журналістика, це ваш персональний блог тоді, Назаре.

Подача вам, звісно, може не подобатися) І так, тут не новини, тут обговорення на форумі. Це топіки, де спільнота висловлює думки. Можете не вважати мене журналістом, ваше право. Ми викладаємо факт. Конкретно у цьому топіку немає жодної моєї думки, тож як би вам не хотілося, щоб було інакше, але це публіцистика. Вам не подобається підбір цитати чи ще щось — це нормально. Тут поруч є велика кількість топіків на підтримку Сталкер 2 тож ні, ми не збираємо кліки, а пишемо інфоприводи. А якщо вам здається, що я клікбейчу, то без питань. Такий вже в мене стиль подачі) Для вас буду не журналістом)

Факт є факт. Який би він приємний чи ні був. Є рейтинг в Steam, побачив я його зараз, тому і написав зараз. Писати, що вийшов патч і стане краще — це домисли і маніпуляції. Ви б воліли, щоб я не писав взагалі. Ваше право. Але я пояснював вже тут це сотні разів — замовчувати, виправдовувати, звинувачувати, все це оціночні судження. Їх немає ні тут, ні в інших топіках. Дані відгуки користувачів, як позитивні, так і негативні. Тому ваші судження про журналістику не більше ніж субʼєктивна оцінка, побудована на тому, яку саме інформацію варто висвітлювати, яку відбілювати, яку прикрашати.

Хєрова журналістика, якщо не враховувати контекст. Про рейтинг гри — всім відомо, що його спєцом обвалювала русня. Але ж у вас ні слова про це нема.

Про це є окремий топік, тут йдеться лише про рейтинг за останні 30 днів. Будь ласка, gamedev.dou.ua/forums/topic/51298

У вас, Назаре, дійсно якийсь пунктик по Сталкеру. Це вже не перша стаття, де ви намагаєтесь так пересмикнути факти, щоб полити цю гру лайном. Я кажу так, тому що в якості негативних відгуків про гру ви не спромоглися (свідомо або несвідомо) обрати рецензії, де є сформована людською мовою думка, ось наприклад як вище запостив Віталій Пилипенко. Замість цього ви привели три висери, причому один з них (другий) написаний істеричним тоном, а отже не заслуговує уваги взагалі. Звичайно, висер написати простіше, бо для цього не треба підключати мозок і якось обгрунтовувати свою думку. То невже, Назаре, ви не змогли знайти три змістовні негативні рецензії з більш ніж 20000?

Ох. Моя думка, Stalker 2 вийшла недоробленою, але це не применшує її ваги в українському геймдеві, я радий, що вона вийшла і знаю чудових людей, які її робили. А пунктик в мене щодо людей, які не читають заголовки. Йдеться про рецензії за ОСТАННІ 30 днів. І другий відгук — це лиш висновок. У автора там великий лонгрід з викладенням своєї думки. Тож, будь ласка, наступного разу, перш ніж мене у чомусь там звинувачувати, прочитайте заголовок до кінця хоча б. І може ще пару перших речень, теж не завадить. Тоді будемо дискутувати. Якщо ще будуть якісь претензії щодо мого пунктика, по тегу сталкер 2 знайдете тут багато топіків, в яких про гру багато позитивного, і в новинах теж є чимало. Всоте пояснюю, інфоприводи бувають різні, не я їх продукую, не я писав негативні рецензії. Ви ж не хочете, щоб таке загалом висвітлювалося. Що ж, у нас не телемарафон, буває і негатив.

Там є глюки тож, чекаєм патча на патч :)

Та і я вас прошу, лєгєндарна тінь чорнобиля свого часу теж мала легендарну стабільність.

Обов’язково візьму до уваги думку від людини з ніком HENTAIBOHDAN )

Це відміняє факт, що гра релізнулась сирою?

Гра РЕЛІЗНУЛАСЬ сирою, грі вже пів року і багато чого в правили і додали, але вона всеодно сира так?

Так, досі сира, пів року пройшло, досі фіксять A-Life. Схоже це норма для індустрії, ААА іграбельні через рік, Кіберпранку 2077 і рік не допоміг, досі баги.

Ну це ж Стім. Добре, що не щось погірше про мамок написав

Діагноз по юзерпіку? Як цей гравець, з таким несерйозним ніком, осмілився коментувати Святий Сталкер?! відмінити єретика і зрадника)

Підписатись на коментарі