Український розробник планує продавати гру Black Raven в рф і таким чином підштовхувати росіян до держзлочинів

Засновник студії Looking4Strange, український розробник Олексій Марченко, нещодавно анонсував гру Black Raven — похмурий бойовик, що був натхненний слов’янським фольклором. Однак українська аудиторія залишилася обурена деякими рішеннями автора. Спочатку в грі мала з’явитися російська локалізація. І хоча від цієї ідеї розробник відмовився, продавати Black Raven на території рф він все ж таки планує.

«Чорний Ворон — це пригодницька гра від третьої особи, натхненна слов’янською міфологією. Дія гри відбувається у вигаданій Україні XIV століття, де гравці потрапляють у темне серце епідемії чуми серед безкрайніх рівнин і похмурих лісів Східної Європи. Ця похмура історія починається з того, як Іван, простий селянин, повертається додому і знаходить свою сім’ю зруйнованою загарбниками та зловісними створіннями з фольклору. Охоплений жагою помсти, він приймає роль Чорного Ворона, щоб полювати на тих, хто зруйнував його життя», — так сам розробник описує свій проєкт.

Початково в Black Raven планувалося кілька мов, серед яких була і російська. Деякі гравці помітили цей факт, засудили рішення і попросили Олексія пояснити свою позицію.

«Black Raven — це насамперед проєкт, глибоко вкорінений в українську історію, культуру та біль. Українська мова тут — ключова і завжди буде в центрі. Але я також свідомо додав російську та польську локалізацію, щоб донести історію ширше, зокрема до тих, хто теж розуміє, що таке спільне страждання, навіть якщо вони не говорять українською.

Я категорично не підтримую вторгнення і повністю не згоден із тим, що зробила рф. Але я також не збираюся обмежувати доступ до гри за мовним принципом. Я не збираюся ґейткіпити мову через політику. Мова — це лише інструмент, а не ідеологія. Моя історія — про людей, про біль, про втрату — а не про прапори. Ти маєш право не погоджуватись. Я лише прошу вести діалог із повагою», — зазначив розробник.

Втім, після чергового раунду претензій автор «Чорного ворона» все ж відмовився від ідеї додати до проєкту російську та білоруську локалізації.

«Спочатку я планував додати кілька мов, зокрема й російську, а також польську, можливо білоруську — бо хочу, щоб більше людей змогли пережити цю історію... Але врешті я від цього відмовився через таких токсичних людей, як ти. І ні — це не „плювок на могили“. Це називається інклюзивність. До речі, хіба ти не хотів би, щоб гнобителі почули цю історію й усвідомили її? Ти не маєш права ґейткіпити біль, мову чи культуру», — відповів Олексій одному з підписників.

Коли ж інші користувачі Steam запитали у геймдевця, чи планується продаж гри на території росії, він розповів про неочікуване рішення.

«Я ще не вирішив остаточно, але, мабуть, поставлю на початку гри попередження для російськомовних гравців: я віддам частину прибутку на підтримку українських військових. У результаті для громадян росії купівля гри стане державним злочином — зрадою, адже вони фінансуватимуть свого ворога. Думав, буде кумедно», — пояснив розробник.

Ситуація, коли українські інді-розробники додають у свої ігри російську мову, — не нова. Однак цікаво почути ваші думки про рішення продавати Black Raven на території рф та жертвувати частину прибутку на потреби ЗСУ.

Як вважаєте — чи дійсно засновник Looking4Strange таким чином буде підштовхувати росіян до державного злочину? Наскільки це валідний аргумент для того, щоб не обмежувати громадянам країни-агресорки доступ до гри?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Там далі можна не читати і ніяк не реагувати після

Я не збираюся ґейткіпити мову через політику.

. Політику, Карл :)
Прикинь, сьогодні прилітає по столиці, ракети вбивають цілими сім’ями, на фронті русня веде експансію, забираючи наші землі і страчуючи полонених, але це досі політика, а ніяк не війна.
Все ж прихожу до думки, що успіх в технічних проектах не дорівнює інтелектуальному рівню людини.

Успіху там теж не буде. Проект нішовий, українці його вже не сприймуть через позицію автора, росіяни не сприймуть бо зробив українець, а він їм не рівня. А світу чхати на слов’ян.

Провалиться з тріском, бо не знає, де свої, а де чужі.

які твої землі хто забирає..якщо відкрити список землевласників маю сумніви що знайду твоє прізвище х))

Оце тебе паяє, я гребу. Ти ж чудово розумієш про що мова, але врубаєш дурника, перекручуєш слова і починаєш з цього ж рофлити. Землі тих, хто зараз проливає кров за них, хто віддає життя, щоб «браття» до тебе додому не прийшли :)

ванья от для тебе головне щоб в тебе бутилку не забрали бо сидіти не буде на чому

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Першокласна російська пропаганда. Прямо зразок! Всім ботам раджу повчитись. Тут є все, і маніпуляції, і звинувачення жертви, і підміна понять, і спроба асоціювати нас з агресорами, і перемикання уваги, whataboutism, і звісно звинувачення українців що вони ненавидять українців, і вишенька на торті — нас обізвали укроорками, увага, за проукраїнську позицію. Класика! Можна цього пана одразу у бан, бум ласка

P.S. Дякую модераторам за оперативність

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Можеш створювати скільки завгодно акаунтів і біситись. Можеш обзивати мене як хочеш. Я не ховаюсь за українською мовою як ти, я справжня людина, що цінує справедливість і мені не платять фублі за розхитування ситуації у моїй Україні. А такі як ти, повиздихаєте. Як ви спите вночі взагалі?

До речі, скоро ще один бан прилетить тобі.

Скільки там у тебе пошт є? Може одразу списком закинеш, щоб менше клопоту було?

Додам своє слово. Стім виплачує в рф податки за продажі росіянам. Так званий «податок на гугл». Тож, шановні розробники — не будьте імбецилами — 20% з продажу кожної копії вашої гри летить кешбеком шахедом над нашими головами. Звісно, якщо сховатися в Австралії, то туди не долетить, але тоді не треба придумувати відмазки. Кажи прямо: «Хочу руснявих фублів, на ЗСУ ніфіга не закину, все у кишеню, а вам привіт у вигляді розтрощених будинків від мене.»

Неправда, ці гроші як були в економіці РФ, так там і лишилися. Доки вони там крутяться, з них то тут то там беруться податки. А так 80% ми вивели. Добре, людина купить гру не цю гру в стімі, а інша на мейлру, яка вже всі 100% коштів витратить на потреби пропаганди, заплатить податки, працівники заплатять податки.

Ви навіть базово не володієте економічними знаннями, але більше — виправдовуєте спонсорування армії РФ українцями. Мені огидно від такої цинічної позиції. Придумаєте що завгодно аби впевнити себе, що ці гроші не криваві.

Ні, я розумію, що відбувається, коли гра продається через Steam — 20% у бюджет РФ, 80% виробнику. Але, припустимо, що такої можливості немає. Тоді поясніть мені, що буде відбуватися? Ви думаєте що людина покладе ці кошти під подушку, і вони там будуть лежати до кінця війни і бюджет РФ не получить ці кошти. Чи витратить, і що буде далі? Поясніть мені цей момент, якщо ви ним володієте, відповіді я не почув. Конкретно, візьміть хоча б один мій пункт та обґрунтуйте, чому він помилковий.

Пояснюю простими словами. Ти свідомо цілеспрямовано донатиш на шахед. Крапка. Доступне пояснення?

Я прошу порівняти два варіанти з точки зору моєї особистої небезпеки. Я бачу, що питання у тому, прилетить один шахед чи два. Якщо куплять гру, прилетить один. Якщо купувати гру заборонено — прилетить два. Першій варіант ми дійшли згоди, де конкретно я помиляюся у другому варіанті?

Ви просите надати вам можливість вискочити з ситуації, прикриваючись відсутніми знаннями про макроекономіку і фантазією, а не тим фактом що ти донатиш армії рф. Це маніпуляція, яку я вам не дозволю. Є ти, є твої дії, твої дії призводять до донату на шахеди, крапка. Все інше — то маніпуляції і спосіб себе виправдати.
Задоначу на один щоб не прилетіло два. П****ць логіка.

Звільни мене від цієї беззмістовної суперечки, бо мені огидно і мене нудить від тебе

Пан пише про економіку, при цьому думає що стім платить 20%. Так от це не ствм платить, а росіянин платить 20%, це його гроші, котрі завжди в економіці доки не буде придбаний імпортний товар.

Ще один знайшовся. То може одразу напряму по реквізитах задонатиш на шахед? Нащо оцей складний ланцюжок з розробкою гри?

У вас бляха один аргумент на все і повна відсутність знань з макроекономіки. Я б вас послав та не хочу смітити на чудовому сайті.

Ще й бот що зареєструвався 10 хвилин назад заради коментаря мені. Ну чудово, зараз як повалять русняві какая разніца і почнуть тут качати свої 20%/80%

tldr не треба пропаганди, дивіться тільки перевірені змі — параша тудей, соловйов кисєльов, сємонян😏

чи дійсно засновник Looking4Strange таким чином буде підштовхувати росіян до державного злочину?

У гіпотетичному світі, де абсолютно б усі компанії передавали виручку від русні нам на війну, це було б добре. Але так не буде.
Деякі західні компанії не продають зараз ігри на росію, але вони так собі подивляться, що українці нормально торгують на росії, то чому б їм не повернутися? Тому 1,5 підштовхнутих москаля до державного злочину не варті того, щоб Захід знову почав приймати москалів. Найменше що можна зробити, то це сприяти їхній ізоляції.

Мова — це лише інструмент, а не ідеологія.

Fly, you fools!
Путін для кого казав: «рассія заканчіваєтся там, ґдє заканчіваєтся русскій язик»?
«русскій язик» завжди був, є і буде частиною їхньої ідеології. І якщо хтось думає інакше, то він вже програв.

Додати білоруську? ОК, бо країна це хоч і не дружня, але сучасна Білоруська Область з її радянською ганчіркою — це окупована земля з «русскім язиком» у ролі державної мови. Справжня Білорусь ще колись має постати. І от та Білорусь нам точно не ворожа.

Замість російської краще додати всі інші мови. Не має грошей? Тоді хоча б на рівні Deepl чи гугл-перекладача. Але не російську. Додаючи російську, ви намагаєтеся грати на полі їхньої ідеології і обов’язково програєте.

Путін для кого казав

для русачків. Вони повелись. Завтра скаже «рассія заканчіваєтся там, ґдє заканчіваєтся народ з імʼям Ігор». Шо робити будеш?

Додам лише що я в цілому за відмежування від рашки що культурне, що економічне. Але не тому що путін там щось казав. Дивний аргумент, як на мене

Дарма. Путін (росія) має силу і хворобливе бажання, на які ніхто не зважав. Нинішня війна це наслідки щонайменше 30 років бездіяльності.
Коли москалі розказують, що треба повернути й Аляску, і знову піти на Берлін, і покарати Варшаву, то мені здається, що їх варто слухати. Чому ми 4 роки у великій війні і досі не перемогли? Бо москалів ніхто досі не слухає і не розуміє, що нами вони не обмежаться і що нам треба помагати нормально, у тому числі й військом, а не перелякано сидіти аби раптом не було «ескалації».

В мене така позиція «русачки відкривають рота — русачки пиздять». Нам не потрібно слухати що говорять русачки для того щоб дбати про безпеку країни.
Ще раз, завтра русачки скажуть що визволяють нас тому що в половини є пісюни. Хто перший буде з ножицями стояти? Живи своє життя, не дозволяй русачкам собою маніпулювати.

Ідіть нінтендо розкажіть про це, його свічу 2 та іграм від їх студії від зельд до маріо карт — ігри з неймовірними тиражами.
Але про мову і ідеологію це несенітниця, після нінтенди ідіть розкажіть американцям що вони грають на полі ідеології Великобританії.

А нічого, що Америка створена переважно підданими Великої Британії? Яке в них ще мова може бути? Тільки й того, що англійська не закріплена як державна.

До речі, хіба ти не хотів би, щоб гнобителі почули цю історію й усвідомили її?
Та не усвідомлять вони ніколи. Вони будуть сидіти у гівні і кидатись ним у сусіда замість того щоб прибратись.

Попаяні знову накинулися перевіряти на ідеологічну вірність ноунейм стім індюшатину в яку пограє максимум кілька тисяч людей що так, що так. І чим більше таких випадків, тим більше людей скажуть «ну його на***» і будуть робити щось не пов’язане з Україною взагалі щоб не терпіти цей хейт від співвітчизників. І залишиться від культури одна байрактарщина з псом патроном.
Автору достатньо було б сказати щось типу «всі гроші від продажу в рф підуть на ЗСУ» і не встрягати у срачі з альтернативно обдарованими. Я ще можу зрозуміти негатив коли щось купується з рф (бо гроші йдуть туди), але коли навпаки — абсолютно. Чим більше грошей виходить з параші, тим краще для України.

Ще один какаяразніца довб***б

Ще один, блін, СБУ ще працювати і працювати.

Він українець чи діаспороїд? В стрімі що прикріплений до сторінки англійською каже що спочатку гра була про словян, алеспотім він зробив про «украініан рутс».

діаспороїд

цікавий термін)
Людина, здається, живе в Австралії.

Да як же дістали з цією какельністю,
Відчізняний геймдев на ладан дихає, а ми замість підтримки складаємо списки доносів і ворогів серед тих хто хоч щось робить цікаве.
Вважаєте це пропагандою українських наративів москвитам.
Чи продає гру мільйонам українських біженців, що опинились в рф, там після 2022-ого українців більше ніж Польші і Німечині.
А краще взагілі відчіпіться від людей і перестаньте їх травите цим колективним психозом.

Відчізняний геймдев на ладан дихає, а ми замість підтримки складаємо списки доносів

Хто складає список доносів? Йде дискусія, вона емоційна і часом жорстка, але це дискусія. Бо існує багато різних позицій:

• деякі українські розробники наполягають, що навіть думати про продажі в рф шкідливо і недоцільно
  • інші українські розробники, вважають, що заробляти на росіянах треба цинічно і просто ставити цінник х10
  • треті українські розробники вважають, що гроші з продажів рф можна задонатити, а росіян таким чином штовхнути на держзраду
  • четверті українські розробники просто тихенько продають свої ігри в рф
  • п’яті українські розробники мають ще якусь відмінну від цих позицію

Не бачу для себе можливості публічно визначати, хто з цих українських розробників правий, а хто помиляється. Але й не бачу нічого поганого (навіть навпаки) в тому, щоб будувати дискусію в цьому питанню і подивитися, як реагує на ту чи іншу позицію український геймдев і загалом it.

Колективний психоз існує тільки у твоїй малороській голові. Закинути б тебе десь у 1930-ті, щоб ти сповна відчув, що таке реальні списки доносів та які були наслідки за перебування у списку «врагов народа», а не це ваше ниття про «ущємлєніє в інтернетах»

Можна закинути десь в охоплений чумою середньовічний кишлак в центральній азії 13го століття, до чого це.

Якби він опинився у 1930-их на території України — він би перший біг писати ті доноси.

По-перше, ніякого злочину росіяни не робитимуть, бо ігри купувати не заборонено. А як там кошти пішли по ланцюгу — не їхня справа. Коли це буде злочин — заблукують видавця та заборонять йому продавати ігри в РФ.

По-друге, консенсус українського суспільства зараз такий, що росіяни мають страждати щоб нам це не коштувало. Тому будь яка спроба заробити на росіянах засуджується суспільством, не вважаючи на це, що фінансово це кошти із економіки РФ в економіку України. Заробляти на росіянах погано. Але хочеться, тому от з’являються спроби якось змінити консенсус, наприклад, якщо прибуток донатити на ЗСУ, то як ви на це дивитися?

Вважаю, що треба дивитися на питання ширше.
Он Сталкер не продається на росії. А чому? Здавалося б ідеальна гра для заробітку на росіянах. Але навіть гра з такою великою аудиторією собі цього не дозволяє.

У гіпотетичному світі, де абсолютно б усі компанії передавали виручку від русні нам на війну, це було б добре. І я б підтримував продаж ігор там. Але так не буде. Більшість буде брати ці гроші собі.

Так росіяни хоч якось ізольовані і менше впливають на ігри. А варто їм дозволити купувати = враховувати у тому числі їхні побажання в іграх, бо знову ж таки більшість компаній (особливо великих західних) зароблятиме гроші собі, а не на ЗСУ. Тому прибуток, отриманий від них, не вартий шкоди, яку завдасть присутність росіян в ігровому просторі.

Але навіть гра з такою великою аудиторією собі цього не дозволяє.

Слабкий аргумент в якому більше емоцій, ніж логіки.

Але так не буде. Більшість буде брати ці гроші собі.

Це погано?

Так росіяни хоч якось ізольовані і менше впливають на ігри.

Ше раз, повторююся, «українського суспільства зараз такий, що росіяни мають страждати щоб нам це не коштувало». Ізоляція, як на мене, це помста за війну, емоційна, але я не бачу ефективності. Вона зачиняє канали впливу, навіть у СРСР забороняли західні книжки. Натомість це спонукає росіян більше споживати внутрішню пропаганду й ще додатковий привід для ненавісті.

Припустимо, людина грала би в S. T. A. L. K. E. R., бачила би українські локації, слухала інколи мову, емпатія, ... А так вона купить чергову гру з РФ на переможному угарі й ще раз переконується, що «українців нема, є нацисти».

Тому прибуток, отриманий від них, не вартий шкоди, яку завдасть присутність росіян в ігровому просторі.

А яка саме шкода? Якщо дивитись з макроекономічної позиції, то чим більше грошей буде виведено з економіки РФ, тим менше ресурсів залишиться на фінансування війни. Звісно, засоби виробництва та усе інше, що має мультиплікативний ефект, має бути забороненим. Але віртуальний розважальний контент, що не має жодної доданої вартості для економіки, а інколи має пропагандистький ефект. Люди або витратять гроші на західну гру, або на умовну гру від мейлру, яка потім проінвестує у ВПК.

Слабкий аргумент в якому більше емоцій, ніж логіки.

В чому саме емоції? Я тут бачу чітку логіку. Розробник вже дуже давно припинив відвідувати заходи на росії, а з 2022-го припинив і продажі перших ігор та заявив росіянам (не дослівно звісно): хочете щоб гра знову продавалася? Зробіть щоб Путін відступив.

Це погано?

Давайте зайдемо з іншого боку: Це добре? Чим саме?
Тільки не в сферичному вакуумі, а з урахуванням усім наслідків.
Бо якщо це добре, то чому західні компанії покинули росію? Можливо їм варто було залишитися там?

Натомість це спонукає росіян більше споживати внутрішню пропаганду й ще додатковий привід для ненавісті.

Та нічого це не дасть. Росіяни абсолютно «нормальні». Вони не люди, а тому абсолютно нормальні в тому, які вони є у своїй ненависті. Це навпаки ненормально коли росіянин стає людиною, звідси і мізерна кількість справжніх людей на росії. Іншою культурою росіянам нічого не доведете. Відверто правдиву гру там швидко заборонять, а нейтральна нам нічим не поможе.

, навіть у СРСР забороняли західні книжки.

В СРСР забороняли західні книжки, бо переважною більшістю населення СРСР були не росіяни, тобто звичайні люди. На них ці книжки звичайно ж могли вплинути, але не на пересічних росіян.

А яка саме шкода? Якщо дивитись з макроекономічної позиції, то чим більше грошей буде виведено з економіки РФ, тим менше ресурсів залишиться на фінансування війни.

Перш за все є 20% «податок на гугл». Тому значна частина коштів повертається на росію.
Потім йде російська аудиторія. Ви ж не думаєте, що компанії не будуть змагатися за аудиторію? Ще й як будуть. Основне це локалізації (з озвучкою), які традиційно вважається надійним замовляти на росії, та маркетинг. А це ще гроші назад в російську економіку, бо купуватимуть гру з російською локалізацією не тільки на росії.

Далі, як би ви хотіли заохотити росіян купувати гру? Перше що спадає на думку це персонажі з російським корінням, якісь згадки росії у світі гри. І отут вже небезпека криється в деталях.
Чи купили б ви гру, якби там розказували як ми восімь лєт дамбілі бабмас і лугандон? А потім ще й сцену з распятим мальчіком додали б? Навряд. А росіяни б купили, бо це відповідає їхнім очікуванням. І у цьому випадку так само вирішує вже обсяг ринку. Росіян більше і вони багатші за нас, тому чисто з економічної точки зору (не враховуючи наслідки) вигідніше потурати росіянам і заробляти на них гроші. І потім цю ж гру куплять не тільки на росії, а й у західних країнах. І всотуватимуть ту брехню, бо сама таке версія є вигіднішою.

Так, якась частина грошей вийде з російської економіки. Але чи воно того варте?

П.С. Далеко не треба ходити. Ви грали в Епоху Імперій 4? Там «прекрасна» кампанія за Московію = Русь.

Давайте зайдемо з іншого боку: Це добре? Чим саме?

Українська компанія отримає більше прибутку. Чим це добре? Інвестиції в нові проекти, робочі місця, податки.

Вони не люди, а тому абсолютно нормальні в тому, які вони є у своїй ненависті.

Ви мені малюєте загальний портрет, але питання у відсотках. Питання таке: «Як по вашому зміниться відсоток лояльності у суспільстві до України, якщо порівнювати два варіанти (1) продаємо ігри; (2) не продаємо ігри» Моя відповідь збільшиться, я пояснив чому. Ваша відповідь? І чому.

Основне це локалізації (з озвучкою), які традиційно вважається надійним замовляти на росії, та маркетинг.

Це окреме питання, може боротися окремо з ним? Люди страждають, не знають, що у 18-й пакет санкцій додати.

Чи купили б ви гру, якби там розказували як ми восімь лєт дамбілі бабмас і лугандон?

Це окреме питання протидії дезінформації. В ЄС є акт DSA (Digital Services Act), який включає також ігрові компанії дотримуватися правил прозорості, боротися з пропагандистським контентом, надавати звіти про модерацію контенту, ...

Так, якась частина грошей вийде з російської економіки. Але чи воно того варте?

Чесно, мій досвід каже про те, що якщо економічно доцільно, то все описано вище буде без усякого зв’язку зі забороною. Припустимо є гра, видавець додатково хоче продажі в РФ. Як обійти? Дуже просто — відкрити компанію в РФ та продавати там. Більше того, довести факт передачі коду неможливо — вони все вкрали та продають, дика країна. В YouTube я ввів «Black Myth Wukong прохождение», що отримав? Грають. Що там Civilization VII? Гугл видав платимаркет, де можна придбати за 4000+ дерев’яних. Куди підуть ці кошти?

Тому я в принципі не впевнений, що це можна якось заборонити, не кажучи при загрозу виникнення тіньового ринку. Як на мене, контролювати все краще.

В YouTube я ввів «Black Myth Wukong прохождение», що отримав? Грають

Коли вони йдуть і через ВПН купують гру, то всі 100% грошей виходять з росії, а крім того їм ніхто нічого не винен, на них не будуть орієнтуватися, з ними не будуть загравати. Отак хай купують.

В ЄС є акт DSA (Digital Services Act)

Може він і є, але не дуже допомагає, бо Епоха Імперій 4 чудово себе почуває і сьогодні. А там практично все побудоване на брехні. Інші гравці кажуть, що й кампанії інших націй побудовані на брехні. Ось вам фрагмент мого відгуку:
«[...] У грі є кампанія за Московію, яка повністю побудована на міфах. Так наче при її розробці користувалися відповідними московськими методичками (почитайте у них в коментарях як вони аж пісяють окропом від радості). То спочатку Московія = Русь. Іншої Русі немає. Нещасна ледь відбилася від монголів і в наступній місії ... збираємо данину монгольському ханові. Будум-тс-с-с!

Добрі московити грошима викупляють сусідні селища щоб збільшити свої володіння. Це ті що вкрали ікону у Вишгороді і його сплюндрували?

Потім Куликовська битва. Ще один міф московської історії. Реальних її доказів немає. І або вона була незначна, або московити там програли. Бо й далі продовжили платити данину. Сама місія як така цікава, але нереалістична. Реальні монголи перемагали не м’ясом, а хитрістю і військовою вправністю. Саме тому вони так поширювалися. В місії ж навпаки нам треба застосувати хитрість, щоб перемогти. Одна з хитростей закладена в сюжет.

В наступній місії ми обороняємо Москву. [...] Місто доводиться здати...далі нитка оповідання обривається і нас переносить на 100 років вперед до різанини в Новгороді. Як московити повернулися в Москву? Ніхто не знає... Новгород — місто справжньої Русі, мешканці якого були вирізані (перед нами ця місія, але у доволі зашореному вигляді) і відтоді там живуть московити.

Далі місія на Угрі, про яку я нічого сказати не можу. Хіба що після тієї битви трохи згодом Московія платила данину вже Кримському ханству. Однак у грі це сором’язливо замовчують. У наступній місії ми б’ємося з якоюсь Литвою. Так-так! Не Великим князівством Литовським, яке тоді по суті були східним Євросоюзом і включало Литву, Латвію, Русь (та що Україна, а не це непорозуміння), Білорусь і Молдову. У грі це просто якась Литва і ми в неї заберемо Смоленськ. Тьху на ту Литву і тьху на неї ще раз. Далі беремо Казань і кінець кампанії.
[...]
І взагалі у всій кампанії вільно жонглюють поняттями Русь, Московія, Росія, Російська імперія, московити. Як таке взагалі може відбуватися в 20-х роках ХХІ століття? Це ганьба. І в це гратимуть люди. І вчитимуть таку «історію».

На додачу до всього у грі від Майкрософта немає української локалізації. Ну правильно, Русь це ж не Україна, а .... ну ви зрозуміли. Тільки й того, що ЦЕ коштує 27 доларів проти 34 доларів для нащадків «правильної» Русі. Для багатших регіонів ця пропаганда коштуватиме 60 доларів і 60 євро. Правильно. Нащо за такі гроші показувати правду? Ми вам набрешемо, несіть грошенята і набрешемо ще. У нас такого добра повно."

З того часу змінилося лише те, що гру перестали продавати на росії. Але що це дало? Вона була зроблена для росії (у тому числі) і тепер ми маємо агітку. Ми не можемо дозволити собі і світові робити ігри для росії, бо це завжди будуть ігри проти нас.

Саме тому як я казав

Відверто правдиву гру там швидко заборонять, а нейтральна нам нічим не поможе.

А через паркан, умовно, нехай собі купують цей заборонений плід. Повторюся, однак, тоді ці ігри можуть містити і правдиві антиросійські речі, і заборонити їх російська влада не зможе, не відрізавши ВПН і свій інтернет, і 100% грошей виходитимуть з російської економіки, і під росіян ігри ніхто не робитиме.

Коли вони йдуть і через ВПН купують гру

А навіщо VPN, коли можна купити за рублі. От куди ці кошти підуть?

Ігор, не відповідай йому. Це тупо провокатор, що за слова чіпляється. Чим більше будеш наводити аргументів, тим більше він буде розмивати під тобою землю своїми «не всё так однозначно». Подумай краще над тим, а яка мотивація у людини. Що саме він робить коли веде з тобою дискусію. Він просто провокує тебе і намагається нав’язати ідіотизм. Донат на армію росії — це злочин проти себе самого. Тут має бути крапка. Все інше то просто каналізаційні відходи, що течуть з його клавіатури

Та я більше розраховую на інших, хто це читатиме. Бо якщо нічого не написати, то буде лише точка зору, що продавати туди нормально.
Однак це слушне зауваження ☝. В мене багато роботи, але після такої ночі не дуже хочеться щось робити 🙈. Ото й шукаю всілякі інші «важливі» заняття. Так, все ж таки варто взяти себе у руки та попрацювати хоч трохи 😅

Далеко не треба ходити. Ви грали в Епоху Імперій 4? Там «прекрасна» кампанія за Московію = Русь.

Давайте краще розберемо Civilization VII, вийшла в 2025 році.
Російська озвучка є? Так.
Компанія за імперію є? Так.
Чи заборонена для продажів у РФ? Так.

Заборона є, але це ніяк не заважає ні озвучці, ні контенту. Тобто заборона не працює як хочеться. Що можемо зробити? Прибрати озвучку? Ніяк, жодна мова світу не є забороненою. Вплинути на зміст компанії? Ніяк, це історичний погляд...

Добре, а чи дійсно не можна купити гру із РФ? Ні, можна зайти на сайт компанії «Рога та копита» та прибдати ключік до Steam. Куди підуть гроші? Ну... я вважаю, що з таким сірим бізнесом фірма «Рога та копита» це просто філія ФСБ. Так, можливо буде якийсь неофіційний відкат до Firaxis Games, ...

Тобто 20% податку перетворилася на набагато більше, точно сказати ніяк. Росіян в грі заохотили. Кампанія проросійська. Нічого не спрацювало. Окрім того, що більшість виручки отримали провладні російські структури. Як з цим боротися?

Я аж не витримав і вирішив написати 😅. Це все що ви говорити продавати чи ні зводиться до позиції чи ви готові вести справи з русньою. На рахунок купівель і обходів це краще, москаль платить двічі. Заробіток русні ну на жаль навіть якісь звичайні транзакції інтернеті через величезний процес операцій може капнути русні (ще є куча кантор які ховають той факт що вони русня і сидять десь Австралії). Мова русні вже давно їм не належить це є велика мовна хрінь яку знають всі з СРСР, таких мов вистачає маєш Іспанську, Англійську, але нам як українцям не треба бігти і писати гнівні коментарі що там є руснява локалізація, а самому максимально зменшувати користування нею, підбивати розробників щоб робили українську, по можливості не качати з торентів ігри, щоб показувати що Український ринок прибутковий. А то що там в цивілізації там пограє якийсь грузин чи хлопак з Казахстану то таке ... Ми всі коли ах ох вони добавили русняву. Для українського проєкту я згідний це зашквар. Ми як Українці маємо повністю очистити русняву хрінь з нашого життя. Ні рус локалізації ні їхньої культурного скаму. І розповсюдження нашого на захід, а не на схід. Бо союзники всі наші не дивлячись на їхню неоднозначність всі там, а на сході русня і «нейтральний» Китай з кореєю яка тепер того бункерного бомбами спонсорує ...

Ще раз, я цю позицію сприймаю. Її можна перефразувати так: «ми ненавидимо росіян, та не хочемо мати справи, навіть якщо нам це економічно вигідно». Тут питань немає.

Але обговорювався суто економічний, коли це вигідно в грошовому еквіваленті. Ще трохи в соціологічному.

Я вже втомився від подібних випадків. Давайте все їм продавати, щоб підштовнути до держ зради. І все купувати.
Мало шахедів і смертей було, щоб 2+2 скласти. Нема слів.

росіянам продає, щоб підштовхнути до держзлочинів, а українцям продає тоді для чого? ці відмазки вже порядком підзаєбали

дістали кошмарити людей.
Особисте бажання завжди вище колективного.
(в даному випадку особисте бажання розповсюдити власну творчість) і всі ці «заради отєчєства і великої нації виконуй наші наративи»
вже порядком остогидли людям,
ці цькування закінчаться тим, що розробники поїдуть на Кіпр і звідти будуть продавати свої ігри кому побажають за потрібне — чураючись власного походження))

Дістали нити про свою совкову натуру, і які ви єб*ть особливі та чутливі люди. Все закінчиться тим, що прийде р*сня і пустить вас на реальний фарш, а не от ці забавки в лояльні мобілізації, коли ходять бл*ть і вмовляють, роблять якісь спрощення для СЗЧ-шників, а половина д*нів замість р*ні п*дить тільки про ТЦК. Ну, і звичайно смішить, що ви досі вірите, що зможете з*бати кудись на кіпри від війни 😂

Підписатись на коментарі