Ігронізація: чому гра за мотивами Road House — чудова ідея

Відчули активність екранізацій ігор? Другий сезон серіалу The Last of Us завершено, екранізація Until Dawn вже вийшла, заплановані екранізації God of War та навіть за Dead by Daylight готується серіал. Останнім часом ігри екранізують або добре, або хоча б на середньому рівні. А от з іграми за мотивами фільмів ситуація кепська.

Тому я хочу пофантазувати про ігронізації: братиму кіно та спробую пояснити, чому гра за цим фільмом — класна ідея.

Перш ніж відправимося в ігронізацію, попрошу підписатися на мій телеграм, де я пишу всяке про ігри. Наприклад, про секретний спосіб подачі історії в Sekiro або чому всі повертаються в старі ігри. Посилання на канал тут.

Я подивився кіно Road House (2024) і ось чому гра за цим фільмом — чудова ідея.

Про сюжет фільм

Це сучасна адаптація культової класики з Патріком Свейзі. Але з дещо сучаснішим сюжетом та не менш крутим Джейком Джиленхолом в головній ролі. По суті, це неовестерн: головний герой приїздить в містечко, щоб працювати в барі охоронцем. Виявляється, що у бара незвична історія і певним людям він заважає. Тож охорона цього бару — дещо більше, ніж побиття п’яниць та грубіянів.

Сюжет дуже простий. Але він працює на атмосферу, має колоритних героїв: їх небагато, але в кожного своє місце в сюжеті. Що ще треба для ідеальної ігроадаптації? Адже якщо в грі немає глибокого сюжету, складної драматургії, то лишається те, що легко передати — геймплей. Ну... вірніше той екшен з кіно легко лягає на ігрову концепцію та механіки.

Виглядає це десь так. В бар приходять бандити, щоб зробити це місце «непрезентабельним» і викупити за безцінь. Але оскільки в охороні Далтон, то тепер не бар, а пики покидьків стають непрезентабельними. Чим не концепт для Beat ’em up з елементами роуглайку?

Ігрова структура

Нам не треба повторювати сюжет: беремо лише локації, персонажів і загальну концепцію. Назвімо це альтернативною історією. Те ж місто, той же бар, той же Далтон та антагоністи. Так не доведеться натягувати сюжет на рішення гравця. Натомість дамо гравцям вибір і отримаємо варіативність.

В бар приходять вороги щоночі — це хвилі ворогів. Щось типу «ранів», але якби не ти ходив в підземелля, а воно — до тебе. Хвилі поступово ускладнюються. Це і по сюжету лягає: в кіно до Далтона приходили потужніші покидьки, щоб вибити його з бару. То ж все працює концептуально: ми ігронізуємо кіно і передаємо частку сюжету, бережно вписуємо її в геймплей, але щоб в це було цікаво грати.

А що робити вдень? Готуватися до бійки.

У нас будуть локації, хаб для розвитку та рандомні події, персонажі, які допоможуть з покращеннями та знаходженням секретів в містечку.

Механіки

Чому Beat ’em up? Це жанр, де герой кулаками, оточенням і навколишніми предметами розправляється з натовпом ворогів. Дуже важливі комбінації, вчасні парирування та контратаки. Одна з улюблених ігор в цьому жанрі — Sifu. Найлегендарніша — Street of Rage. Забута, але легендарна класика — God Hand.

Чим краще ми б’ємося, тим швидше прискорюємо прихід головного антагоніста Нокса (персонаж Конора МакГрегора). За ефектні перемоги Далтон отримує очки крутості. Очки крутості потрапляють в загальний рейтинг всіх гравців. Щоб дати змагальну мотивацію та привід повертатися в гру, щоб бути найкрутішим Далтоном в Steam та PSN.

Перемігши Нокса, треба проходити гру ще раз: з новими скінами, здібностями тощо.

Які елементи рогалику, якщо події в барі? Зазвичай має змінюватися локація. Але ми будемо змінювати комбінації ворогів.

До речі, українські розробники вже працюють над класним поєднанням рогалику і Beat ’em up. Mihail Kravets, — один з розробників — писав про гру ось тут.

Комбінації ворогів

Залежно від того, як б’ється Далтон комбінуватимуться вороги. Спочатку це просто базовий набір ворогів. Але якщо Далтон багато використовує ніжок від стільців чи пляшок — бандити будуть приходити в шоломах та з битками. Якщо використовує ухиляння — додаватиметься більше ворогів, які затримуватимуть Далтона. Типовий здоровань з боївиків, який хапає героя. І так далі.

Якщо пройшли гру один раз (перемогли Нокса), то з наступного початку в кожній хвилі замішуватимуться всі відкриті вороги. Наприклад, на 6 ніч з’явився ворог в шоломі та з биткою — одеже при повторному проходженні він з’явитися будь-якій хвилі, хоч в першій.

Також деякі здібності та прогрес Далтона можна перенести в наступну катку. Але лише перманентні здібності.

Досвід Далтона

За перемогу над ворогами Далтон отримує досвід і може прокачатися: відкривати нові комбо, кращі ухиляння, більше використання оточення тощо.

Репутація

За перемоги та активності Далтон отримує репутацію. Чим вища репутація — тим потужніші вороги, але і деталі локацій відкриваються кращі. Наприклад, в книгарні можна отримати більше книг для прокачки, в лікарні — кращі бусти для здоров’я тощо. Звісно, покращується і бар.

Зараз саме час перейти до локацій.

Локації

Бар Road House — головна локація в грі. Там приходить увесь екшен, просування по сюжету: репутація та перемоги над хвилями ворогів. Також треба стежити за тим, щоб в барі були відвідувачі. І робити так, щоб їм було комфортно: викидати бандитів з бару, при цьому не розвалювати все навкруги.

Бар можна модернізувати: наприклад, докуповувати стільці, більярдні столи, щоб все це використовувати в бою. а ще це нові розваги для відвідувачів. Чим більше відвідувачів і чим їм комфортніше в барі — тим більше росте репутація Далтона, за яку він може отримати бусти до здоров’я, сили атаки тощо.

Залежно від того, як ви провели день, геймплей в барі може змінитися. В кіно трапляються різні події, які впливають на нічне життя бару. І оскільки у нас ігронізація, ми маємо це передати.

Наприклад, якщо на тебе вдень напали — переможені бандити не прийдуть вночі (прийдуть інші). Якщо ти когось запросив в бар — він прийде, наприклад, для розмови. Ще в барі є інші хлопці для охорони. Далтом може їх навчати, щоб вони допоможуть в нічних сутичках.

Книгарня, де можна поспілкуватися, прокачати нові вміння за досвід, натрапити на рандомні зустрічі. В кіно Далтон там отримує путівник по місту від легендарного чувака. Ми додамо це в гру. Можна отримати путівник, щоб шукати секрети по мапі. Відкривати скінчики, нові удари тощо.

Лотка Далтона. Це місце, де можна зберігатися, прокачувати вміння, можливо якусь міні-гру виконати. Рибалку чи полювання на крокодилів.

Лікарня. Де прокачати все, що пов’язано зі здоров’ям. Туди можна відправляти і ворогів. Це теж було в кіно. Якщо ти відправляєш ворогів в лікарню, це підвищує репутацію Далтона.

Чому ця гра цікава і потрібна зараз

Навіть Sifu — затягнута. Окрім Street of Rage 4 по суті на ринку не лишилось адекватних бітем-апів. І було б класно привнести в жанр щось свіженьке: як це зробили французські розробники Expedition 33 з жанром JRPG.

Якщо це читають розробники — буду радий, якщо напишете, як би кодили якісь механіки чи елементи описаної гри. З задоволенням почитаю.

Я писатиму ще про ігронізації, якщо цікаво. Також залітайте в мій телеграм-канал: там я активно спілкуюсь, розвиваю ігрову спільноту та пишу нетривіальні речі про ігри. Буду радий коментарям та ідеям, яке кіно хотіли б ігронізувати.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сеттінг дійсно цікавий і може вийти досить атмосферний (привіт GTA VI :), але за ІР потрібно буде домовлятись і ще невідомо чого це буде коштувати.

Я розумію що в даному випадку ви скоріш фантазуєте, але відразу починаю прикидувати як воно могло б бути. Так ось, концепт такої гри — це 80% дизайн і 20% наратив, і мені б було цікаво почути більше думок по дизайну: 2D чи 3D, який 3С дизайн ну і хоч якісь ідеї по дизайну бойовки.

І дякую за згадку :)

і вам дякую, що розробляєте класну гру! дуже хочу зіграти. і можливо написати про неї :) Що до ігронізації Road House — так, це просто фантазія ) упевнений, що інді не подужає ліцензію. а видавець — не зацікавиться) але було б прикольно в таке пограти.

Я уявляв 3D: щоб краще пересування на локаціях робити + використовувати оточення. Подобається, як це в Sifu реалізовано. Уявляв собі щось таке :) Я буду писати на подібні теми ще. Тільки вивчаю геймдизайн... думаю, далі статті будуть технічніші :)

дякую за комент, що прочитали) і вдалої розробки. Дуже хочу пограти в вашу гру

але за ІР потрібно буде домовлятись і ще невідомо чого це буде коштувати.

Треба йти до амазона і пітчити. Вони бачать в цій франшизі перспективи і готують сиквел, то може й гру готові робити))

це 80% дизайн і 20% наратив

100%. Тут треба прям багато часу приділити дизайну, щоб вийшло оригінальне і цікаве. Загалом, всі бітемапи та ігри про бойові мистецтва занадто зосереджені на страйкінгу. Воно зрозуміло, це найпростіше і найпопулярніше серед аудиторії, але! Перший Джон Уік в цьому плані зробив революцію, бо там в хареографії активно використовували дзюдо та бжж. Виглядало це неймовірно ефектно. То, мені здається, можна дивитися у бік throw-oriented бойової системи, може бути цікаво.

Треба йти до амазона і пітчити. Вони бачать в цій франшизі перспективи і готують сиквел, то може й гру готові робити))

Різні правовласники по-різному ставляться до своїх IP, хтось роздає всім направо та наліво за адекватний відстоток, хтось з маловідомим розробником навіть і розмовляти не буде. Треба якщо що пробувати спілкуватись.

всі бітемапи та ігри про бойові мистецтва занадто зосереджені на страйкінгу

Ну воно теж не просто так, є певна швидкість/частота інпутів яку юзер може робити але при цьому це десь на межі комфортного сприйняття, якщо робити меньше — то буде відчуватись повільно. Саме тому у більшості файтингів та бітЕмАпів приблизно однаковий ритм. Із захватами-боротьбою все не так просто, це досить складніше технчно бо треба двох персонажів синронізувати по позиціїї та часу і це може бути досить довгий рух коли у гравця особливо не буде контролю.
Є наприклад store.steampowered.com/...​0/Midnight_Fight_Express
і вона наче виглядає класно коли дивишся відео (кажуть доречі, що надихалися Джоном Уіком), але починаєш грати — і відчувається щось не те, якась заторможеність (особиста думка), таке враження, що як раз той випадок коли анімації та переходи між стейтами не підігнані під нормальні таймінги.

хтось з маловідомим розробником навіть і розмовляти не буде

Та тут скоріш за все так і буде. Це ж Амазон, вони не будуть ризикувати)

З рештою згоден на 100%. Зробити таку бойову систему — надзвичайно складно. Потрібно розуміти сутність цих бойових мистецтв, а це складніше, ніж відтворити простий страйкінг.

Щодо

Midnight Fight Express

Грав у неї трошки. Там дійсно відчувається вплив Джона Уіка. Але все ж таки вона слабкувата з погляду бойової системи. Дійсно трошки недокрутили.

Навіть Sifu — затягнута. Окрім Street of Rage 4 по суті на ринку не лишилось адекватних бітем-апів.

але ж Sifu >>> Street of Rage 4...

мені Sifu подобається дуже. Немає питань :) штучно затягнута, як на мене... але грати було приємно. В Street of Rage 4 награв менше. Можливо, годин 20. Просто попробував. Але знаю, що гра культова + як бітем-ап класна

Та SoR гарний бітемап. Просто, як на мене, Сіфу прям перевинайшли жанр, зробивши це не просто бійкою, а реальним прикладенням бойових мистецтв.

Підписатись на коментарі