«Буде дуже неприємно». Мобілізований інді-розробник розвіяв міф про БЗВП, який гуляє серед цивільних

Дмитро Яринич з вересня 2023 року працював над власною грою — Tailgate. Це пригода про лабрадора Жупана, який шукає свою людину. Минулого місяця інді-розробник був мобілізований. А зараз він поділився своїми спостереженнями про БЗВП. Дмитро порадив сприймати навчальний період як повноцінну армію. А ще — сто разів подумати, перш ніж доводити свою позицію.

Пост про БЗВП Дмитро опублікував на власній сторінці в Х. Розробник прикріпив до допису власне фото в формі та зі зброєю.

«Серед поки що цивільних часто гуляє думка, що БЗВП — це щось типу піонер-табору для дорослих, ретріту, багатоденної конференції. Суто навчання. З особистого досвіду третього тижня БЗВП я дуже раджу гнати ці думки геть сцяною тряпкою. Це армія. Збройні сили.

Навіть в найбільш лояльному НЦ з адекватними офіцерами та інструкторами буде дуже некомфортно. Особистого часу буде мізер. Особистого простору не буде (так, в туалет ходять по двоє і сидять поруч, не дивлячись один на одного). Доводити свій погляд треба дуже обережно, і 100 разів подумати, чи не варто залишити його при собі.

Коротше, готуйте себе морально і фізично, бо для більшості це буде дуже неприємно. Я не кажу „погано“, але це не те місце, щоб кайфувати», — розповів Дмитро.

Нагадаємо, раніше у нас на форумі блогер Кирило Єрмаков розповів, як проходив БЗВП в Десні. Він поділився порадами для мобілізованих та описав найбільші складнощі навчання.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Звідки у молодого покоління міф що армія — це «типу піонер-табору для дорослих»?!
В усіх фільмах про війну — з різних країн і часів, військова підготовка показана однаково: ціль — зломати вільну людину і зробити з неї біоробота для бездумного виконання наказів.
«Цільнометалева оболонка», «ДМБ», «Майор Пэйн», «Бра́вий воя́к Швейк» — ось мої «міфи» про армію. І це не враховуючи «документальні» відео як діди знущаються з «духів».
В армії нема сенсу сподіватися на людське ставлення — бо яке може бути ставлення до худоби яку гонять на бійню? Солдат — це «гарматне м’ясо», а не людина. Не важливо що він думає — важливо аби він мовчки виконував накази.

Рік назад сам проводив БЗВП в якості одного з інструкторів. Служу вже 4й рік. Пішов добровольцем в перший день війни. БЗВП це в 90% випадків просто імітація якоїсь там підготовки, задача поставити вам в воєнніку галочку про проходження БЗВП , бо без цього вас неможна послати здохнути на фронт. Якість вашої підготовки, за дуже рідкісними виключеннями, нікого не хвилює. І це саме страшне. А все інше то дрібниці.

Інфа подана так наче це щось адекватне, природне і невідворотнє..

Перший раз чую про такий міф. Мейнстрімна думка в моєму оточенні така, шо бзвп це ідіотська прелюдія до (якшо пощастило) нормального підрозділу.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Завжди треба доказувати свою думку та мати своє бачення. Тому що коли в тебе забирають твоє, або то шо видали за кордоном, а потім дають говно, то не треба мовчати. Бо мовчання перетворює нас на росіян. Треба мати свою думку і не боятися її висловлювати. Бо якщо мовчати то буде багато фігні творится і надалі. Бо якщо будемо мовчати, то як каже Стерненко, або змінимося або загинемо. І він на сто відсотків правий. Якщо бачиш щось погане або погане ставлення не треба мовчати. Мовчання вбиває. Як у цивільному так і військовому оточенні.

Мовчання вбиває.

А не мовчання — вбиває ще швидше! Для командира не проблема «злити» проблемних солдат на штурмі. Але деякі навіть не приховують — карають солдат відкрито:
www.pravda.com.ua/...​icles/2024/12/16/7489216

Але замість справедливо покарати винних, майже всіх залучених до внутрішніх розслідувань, включно з постраждалими й офіцерами, які служили в ППД на Тернопільщині, командування бригади перевело в піхотні частини.

Вибух мозку рожевого поні? Виявляється життя зовсім не таке, яке вважалося із вікна комфортного офісу с печенькамі та смузі))

турбує питання а воно саме має так бути чи навпаки то просто так вийшло?

а воно саме має так бути чи навпаки то просто так вийшло?

Це залежить від твого виховання і розуміння «як має бути».
У совку з дитинства виховували що ціль життя людини — це служити Батьківщині (а також Партії і Леніну). Хлопчиків взагалі готувати тільки бути воїнами та загинути за Батьківщину (як мільйони їхніх «дідів»).
Відповідно у Параші зараз «продати» сина чи чоловіка на війну аби він загинув за гроші — це і є «як має бути»!
З іншого боку якщо ти виріс десь на ранчо у родині ковбоїв — то це твоя земля і державу ти хотів би посилати на якомога частіше. Вільна людина сама обирає — це так «як має бути» у них.
Так само якщо хтось виріс у родині бендерівців — для нього сенс життя завжди був тільки «русоріз».
Особисто мене війна дуже змінила. Я зрозумів що бути правильним «для когось» і марно сподіватися на винагороду — це зовсім не так, «як має бути».
А от щасливо жити для себе там де тобі усе навколо подобається — здається саме те, «як має бути». Як на мене війна — це не норма, і навіть не те, до чого треба звикати. Це — катастрофа від якої треба тікати.

Так само якщо хтось виріс у родині бендерівців — для нього сенс життя завжди був тільки «русоріз».

статистично гіпотеза вимагає підтвердження

Чого тоді бандера і ленін може загіпнотизувати людей щоб йти в армію, а не платити податки чи прибирати вулиці? Може діло скоріше в побутовому самодеструктивізмі, який вигідний опортуністичним політсилам?

Чого тоді бандера і ленін може загіпнотизувати людей

не могли: вони були в певному контексті котрий ніс їх на хвилі
не серфер хвилею рулить

хоча «бути на хвилі», звісно, потребує відповідності/таланту

Люди поняття не мають, що таке армія загалом. Ні в матеріальному ні в моральному плані. Тому у нас така статистика по смертям у перших боях, і така ж статистика сзч
Ну і отакі пости, а-ля тут у нас нє сахар.
Бзвп це не місце, щоб кайфувати, а після бзвп — це якраз буде саме те місцу, де все ж таки треба буде сказати «погано», але скоріше всього це буде «повний п****ць»

Кожна жаба судить по свому болоту) Нема двох однакових НЦ. Нас, наприклад, навчили класно бігати двійками. Нахріна? Не знаю. Але було лайтово. Ті, хто пізніше до нас приходили, казали що ще легше, інструктори бояться ганяти бійців, бо знають як проходиться ВЛК бусифікованих.

інструктори бояться ганяти бійців, бо знають як проходиться ВЛК бусифікованих.

але ж це буквально диверсія чи мінімально саботаж проти буквально обороноздатності країни

Ні, не диверсія. Диверсія — це загрібатм всіх без належного ВЛК. А інструктор не знає кого йому привезли, тому не ризикує. Нам одного разу привезли поповнення — дядько 53 роки з направленням на операцію на видалення грижі, яке в нього було під час бусифікації. На питання як він не вмер на бзвп він лише знизав плечима.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Ботяра з реєстрацією 3 червня. Вірю, я повірив

Ніхто не думає, що бзвп це піонер табір, всі знають це ад, безглуздяя грязюка і часто дурна смерть

Чим ви незадоволені?
Не подобається жити в Україні? Зараз щомісяця відбуваються обміни.
Подаєтеся до списку на обмін, і вас обмінюють на українських військовополонених.

Завжди дивують люди з філософією: «щось не подобається — вали звідси». Ото більшість притомних вже і звалило. Самі розумні ще в 1991-1994 році. Зрозумійте нарешті: без плюралізму думок стійку демократію не побудуєш. У парламенті мають бути навіть такі м*даки як ОПЗЖ, якщо вони мають свій електорат.

Подаєтеся до списку на обмін

Це взагалі х*рню якусь нафантазували.

Самі розумні ще в 1991-1994 році.

самі розумні звалили ще коли відкрили першу алію )) або ж до канади як розумні але українці он же ж тепер є в доступі спогади «самі розумні ще» canada.mfa.gov.ua/...​o-gumanitarna-vzayemodiya

Самі розумні ще

Я б не сказав, що то був гарний час для еміграції. Ізраїлю ще не було, їхали по суті в нікуди, були у трохи ліпшому становищі, ніж перші колоністи Америки. Та ще й трохи згодом можна було непогану кар’єру серед червоних комісарів зробити ))

Я б не сказав, що то був гарний час для еміграції.

так бо ви в себе у ссср не вчите історію як принцип і дуже погано уявляєте собі реальні стан речей у європі другої половини 19-го на початку 20-го століття ))

Ізраїлю ще не було, їхали по суті в нікуди, були у трохи ліпшому становищі, ніж перші колоністи Америки.

якщо «перші колоністи» то мається щось як то Mayflower зразка 17-го століття то знову же ж таки ти дуже погано собі розумієш реалії 17-го століття

btw імхо більш менш реалії тіко трохи ще раніше як то реалії близького сходу зокрема колонізації якраз території ізраілю а так само часткого реалій самої європи за то є чудове кіно імхо рекомендую Kingdom of Heaven

Ізраїлю ще не було, їхали по суті в нікуди, були у трохи ліпшому становищі, ніж перші колоністи Америки.

тож сумарно як на мене то таки були у трохи гіршому становищі ніж будь які колоністи америки будь якого історичного періоду але у порівнянні з самім історичним періодом

Та ще й трохи згодом можна було непогану кар’єру серед червоних комісарів зробити ))

але українець сікорські не вирішив що то є гарний шанс )) селяві

але українець сікорські не вирішив що то є гарний шанс )) селяві

Украинец сикорский был заядлым монархистом «за бога царя и отечество» и очень сильно бы удивлся, если бы узнал что его называют украинцем. JFYI.
«Я русский по происхождению, американец по убеждениям и православный по вере.»
«Я уехал из России не потому, что боялся за свою жизнь, а потому, что была разрушена моя Родина, мои идеалы, моя вера в её будущее. Я не принял безбожный строй, который назывался советской властью.»

«Монархия была формой правления, в которой Россия нашла своё величие, и с утратой царя Россия потеряла душу.»

Украинец сикорский был заядлым монархистом «за бога царя и отечество»

херасси и вы Именем Врага что-то там именуете? ((

и очень сильно бы удивлся, если бы узнал что его называют украинцем.
херасси и вы Именем Врага что-то там именуете? ((

WHAT?????

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

8 липня 2010 року рішенням Київської міської ради ім’я Ігоря Сікорського присвоєно Авіакосмічному ліцею Національного авіаційного університету.

27 жовтня 2011 року вулицю Танкову у Києві було перейменовано Київською міською радою на вулицю Авіаконструктора Ігоря Сікорського.

2015 року на честь Ігоря Сікорського була названа одна з вулиць Вінниці.

2016 року Міжнародному аеропорту «Київ» присвоєно ім’я авіаконструктора Ігоря Сікорського.

2016 року в Музеї української діаспори було відкрито перший, створений в незалежній Україні, історико-меморіальний виставковий проект «Наш Сікорський», який зараз діє на постійній основі.

2016 року у Дніпрі вулицю Тельмана перейменували на вулицю Ігоря Сікорського.

2016 року у Білій Церкві вулицю Олега Кошового перейменували на вулицю Ігоря Сікорського.

У Києві 31 серпня 2019 року в День української авіації поблизу аеропорту «Київ» імені Сікорського відкрито пам’ятник Ігорю Сікорському.

20 жовтня 2021 року у Хмельницькому провулок Жуковського був перейменований на провулок Ігоря Сікорського.

Фото Ігоря Сікорського представлене у фотогалереї у Посольстві США в Україні поруч з такими відомими американцями українського походження як Мілла Йовович, Дастін Гоффман, Девід Духовни, Боб Ділан та інші.

ЗЫ: а чого Міла Куніс не згадали? от щас абідна била ((

Ну ой, как то неудобно получилось :)))

Довелось зараз доєднатись до алії гарбузової :)

гагага, смішно, лол, дасльоз, юмаріст аднака

Трохи незрозуміло: а чому ж тоді західний кордон охороняється краще за східний? Кому не подобається, нехай валять! Хіба не так? )

класика
— ви неправильні українці, валіть і не заважайте нам будувати світлу країну майбутнього!!1
— так відпустіть
— encrypted-tbn0.gstatic.com/...​wxqyGlahYhrO-IJc68KFbqw&s

як казав тов. путін треба ще посідєть на дорожку старінна руська традиція

"

Подаєтеся до списку на обмін, і вас обмінюють на українських військовополонених.

" ??? Що за маячня? Це як? Якщо б цивільна людина могла б це зробити — то в ці списки стояла би черга, а місце там було за гроші співставні з виїздом через пмр/горами в Румунію. На початку війни тисячі людей виїзжали через Запоріжжя в окуповані території доки лавочку не прикрили. Зараз готових це зробити не менше, а скоріш за все і більше, враховуючи дику бусифікацію та безкарне побиття військовими цивільних людей на вулицях. "

Не подобається жити в Україні?

" — ну наприклад. Що людині, якій зараз не подобається жити в Україні робити? Ну окрім вашої маячні про «обмін». Людей насильно тримають в країні. Навіть тих хто не бажає більше жити в Україні. І навіть тих кому подобається рашка.

Окремо скажу стосовно «нормальних» підрозділів. Забудь те про це , навіть розпіарені підрозділи , які показують вам красиві відео з камер своїх бійців та реклама яких висить на кожному білборді мають купу серйозних проблем , починаючи від кадрових(не ті люди на керівних посадах) і закінчуючи банальною неспроможністю організувати здавалося б прості процеси. Не буду вдаватися в подробиці, але у нас немає жодного підрозділу де люди б не йшли в СЗЧ, а це багато про що говорить.

Тому, бригади діляться на два типа де «срака» і де «повна срака». В бригадах типу «срака» можна служити, багато з чим доведеться змиритися , зтерпітися, але в цілому , якщо пристосуватися то можна почувати себе людиною і нести службу. В бригадах типу «срака» іноді зустрічаються окремі колективи розміром зі взвод, роту і дуже рідко батальйон. Де дійсно все організовано на високому рівні і працює , як має працювати. Хоча в інших підрозділах цієї бригада все може бути на багато гірше. Тут все логічно, чим менше система, ти легше її організувати.

Резюмуючи, не вірте в те що вам кажуть люди в інтернеті про службу в армії(мені також). Якщо ви прийняли рішення долучитись до війська обирайте тільки ті підрозділи де служать служили люди, яких ви знаєте особисто і тільки той батальйон роту про яку вони можуть розказати з свого досвіду. Будь яке інше рішення це гра в рулетку де ставка ваше життя.

Мені дуже жаль, що в тебе такий персональний досвід, друже. Але не треба казати за всіх і за всі «розпіарені» підрозділи. В мене трохи інший досвід і можу впевнено сказати, що є «розпіарені» підрозділи, де людей бережуть, де намагаються їх підготувати якомога краще до того, як вони попадуть в ЗБД і де печуться по ОС не на словах, а на ділі.

І, так, зараз в деяких «розпіарених» підрозділах половина штатки — ті, що повернулись із СЗЧ :)

Панове, я на війні з початку 22-го тому маю що вам розказати стосовно учебок. Всі учбові центри загального призначення це Десна, Бердичев, різні учебки для ДШВ , морпіхів та інших родів військ це повне дно в плані тих навичок та знань , які там дають. Про якийсь побутовий дискомфорт я не говорю, бо армія і війна це в принципі не про комфорт.

Взагалі сенс усіх центрів підготовки це поставити в вашому військовому квитку відмітку про походження ВОС 100(війьсково облікова спеціальність № 100 , «стрілець»). Без цього держава немає юридичної сили відправити вас на фронт. В армії ви можете перебувати, але не на фронті. Взагалі, через учебки почали проганяти усіх без виключення тільки з весни 2023 року, саме тоді стався скандал, коли хлопця бусифікували, а через 5 днів він уже загинув на фронті. Очевидно, що нашій системі байдуже на його смерть, проблема в іншому командир частини мав через це проблеми і після цього вирішили усіх без виключення перед відправкою на фронт відправляти на БЗВП(щоб родичі не подавали в суд після загибелі рідних, які не отримали підготовки).

Ті бригади, які намагються дати більш менш нормальну базову підготовку, після того як забирають до себе людиу з Десни чи іншого навчального центру, окремо заганяють її на базову підготовку уже в бригаді і там вже можна розраховувати на більш менш адекватний рівень знань , але не завжди. Деякі бригади мають право самостійно проводити БЗВП , іноді інструктори з навчальних центрів виїзджають до бригад щоб провести там підготовку на місці. Але суті це не міняє. В 90% випадків ваша підготовка це результат виключно ваших зусиль, так це неправильно, але така реальність.

Хочеш щось вміти тренуйся самостійно. Це стосується піхотних спеціальностей, якщо ви артилерист , танкіст , льотчик і т.д. очевидно, що вам залишається тільки розраховувати на систему.

Знову ж таки, Десна — це Десна. Тут без коментарів, всі, хто туди потрапляв, плювались далі, ніж бачили.

Але зовсім інша справа 155 учбовий центр із інструкторами Романа Доніка, чи навіть Ново-Московський НЦ (принаймні деякі роти деяких батів) — там дуже адекватні інструктори, які намагаються якомога менше навантажувати «по програмі» і натомість давати найбільш важливі знання та навички.

Бабільше, зараз вже дозволили самим вч орагнізовувати БЗВП на своїй базі, цим вже дехто скористався. Кажуть, вийшло непогано, набагато краще, ніж в централізованих НЦ.

Звісно, власна мотивація вчитись і в цих випадках залишається головним фактором і запорукою тому, що людина чомусь таки навчиться :)

Йдіть в нормальні бригади й буде вам нормальне бзвп (або бкбп тут вже кому шо).

Десять год як вже придумали хороші підрозділи але микола все одно буде чекати поки його запакують та відправлять на десну щоб потім в інтернеті белькотіти про те що там немає умов.

А можна перелік т.з. «нормальних» бригад? Окремий учбовий центр далеко не кожна бригада може собі дозволити. Якщо мається на увазі 3 ДШБ, то там БЗВП таке, що прийдеться ригати та вмирати. І це точно не про умови.

теж цікаво, поділіться будь ласка
і як туди перевести після бусіка незламності?

і як туди перевести після бусіка незламності?

До деяких центрів приїжджали азовські рекрутери та пропонували проходити їх бкбп, не знаю наскільки ця практика існує зараз.

Загалом, якщо ти вже опинився в бусі то всьо, ауфвідерзейн.

влодімеж, виходить, «белькоче» незгірше миколи

Мова не про курорт, а про якість підготовки.

А «не нормальні» бригади з усіма їх «особливостями» від цього зникнуть і туди перестануть переводити наказом через «недокомплект»?

так, просвітіть шлях магомета, тільки без «N казав/казали»

хороші підрозділи але микола все одно буде чекати поки його запакують та відправлять на десну

саме таку мантру з зомбоящика зараз кожна голова повторює,
але от в реальному житті хорошому підрозділу нафіг не здався той микола разом з купою хронічних болячок, натомість умовна десна завжди радо прийме навіть візуально «одноногих»

Скажи, а вот это вот разделение на плохие/хорошие пидроздилы в условиях полномасштабной или как сейчас модно говорить, экзистенциальной войны — это нормально?
и что делать тем, кого не возьмут в нормальные пидроздилы по возрасту и/или состоянию здоровья
Держите тогда весь фронт своим хорошим пидроздилом, чотам

Скажет наверное, что нужно уезжать если не нравится.

шановні читачі, тепер, на прикладі топікастера, ви розумієте чому з̶а̶л̶у̶ж̶н̶и̶й̶ ̶і̶ ̶к̶о̶ ті хто тривалий час проходили оце, не реформуватимуть «оце»? як і будь-яке інше «оце» котре не на ринковій основі

Звідки у молодого покоління міф що армія — це «типу піонер-табору для дорослих»?!
В усіх фільмах про війну — з різних країн і часів, військова підготовка показана однаково: ціль — зломати вільну людину і зробити з неї біоробота для бездумного виконання наказів.
«Цільнометалева оболонка», «ДМБ», «Майор Пэйн», «Бра́вий воя́к Швейк» — ось мої «міфи» про армію. І це не враховуючи «документальні» відео як діди знущаються з «духів».
В армії нема сенсу сподіватися на людське ставлення — бо яке може бути ставлення до худоби яку гонять на бійню? Солдат — це «гарматне м’ясо», а не людина. Не важливо що він думає — важливо аби він мовчки виконував накази.

ну як звідки. у кожного в школі був предмет дпю — який саме так і виглядав.
+ були всякі там серіальчики часів 2000+

Знаєш, друже, я маю бойовий досвід і скажу тобі більше. Твої слова правда тільки на половину. Вукраїнській армії все на стільки погано, що вона не здатна зробити з людини навіть «бойового біоробота» , бо для цього як не дивно треба купа зусилль. Тому у нас військова підготовка це просто якась недолуга імітація даного процесу, щось схоже на спробу 90-річного імпотента , який лежить в реанцімації зайнятися сексом. Тому, на БЗВП ти просто місяць-півтора займаєшся якоюсь хуйнею, а потім їдеш на фронт, або в свій підрозділ і уже потім на фронт)

предмет дпю

Ну у кого як. У нас був дядька військовий у третьому поколінні, афганець (але щось штабне як я зрозумів). Зробив так щоб кожен випускник (якщо він звісно адекватний) зненавидів армію так що або пішов вчитись або добре б відкосив.
З усіх знайомих хто через нього проходив строкову службу відбігав тільки один і то тому що батьки там в СБУ пристроїли, але треба було відслужити

зломати вільну людину і зробити з неї біоробота для бездумного виконання наказів.
«Майор Пэйн»

слід одначе зауважити що у розподілу системи питання «бездумного виконання» відноситься лише до солдат а от до офіцерів вже все навпаки очікується якраз уже думне виконання в тім числі і думне за самих солдат тож більш конкретно у Major Payne то є спеціальна школа «офіцерського резерву» як власне military school як явище тут в америках єтіх вашіх

... на відміну від ссср )) селяві

Бляха, ну це ж так просто пояснюється...
Срати ходити, як мінімум в двох, тому що ти маєш звикнути прикривати побратима і бути прикритим. Мінімальна армійська одениця, це двоє, в будь-якому випадку...
Правила армії пишуться кров’ю, і повірте, якщо вас дивує, якийсь армійський дибілізм, ви ще не зустрічали людей, які порушують елементарні заходи безпеки)))
(Щось по типу, щоб ви не придумали, це вже хтось зробив на YouTube)

Ти сам воював , що розказуєш тут як срати по двоє? Мені на початку 2022 в учебці таку саму хуйню розказували. Воно не працює так на фронті. Скрізь де я був на позиціях був виритий окремий сральник куди ти ходиш сам або просто сідаєш посеред траншеї среш в кульок і викидаєш його подалі в бік кацапів. І ніхто за тобою срати не ходе бо на позиціях завжди хтось стоїть на чергуванні і сповістить твою обісрану дупу в разі чого. Якщо вам щось в армії здається тупим , то в 99% це так і є насправді.

У чувака профіль з датою реєстрації за сьогодні та з єдиним коментом. Кому ти розповідаєш як срати?

Ну раз ти вважаєш себе ***єнно розумним. То пиши в особисті , зв’яжемся з тобою по відео в телеграмі я покажу своє обличчя і своє посвідчення учасника бойових дій де видно що там я на фото, а ти мені своє їбало яке ригає таку херню. Тільки одна умова, після цього ти переводиш 2К на підтримку 3ОШБ і кидаєш мені скрін з банка , що ти це дійсно зробив.

До чого тут це? Я про перший комент з акаунту, який заведено сьогодні. А про 2К мені не потрібно писати. Я вже бакато КК у різні місця попереводив за три роки.

Тебе Володимир Лаврентійович звати?

А сенс, якщо ти не можеш нормально прочитати гілку і зрозуміти що я писав?

А , бля, ти це казав не мені, ну вибач друже, я попаяний буваю. Налив тобі гівна на пустому місці.

Мінімальна армійська одениця, це двоє, в будь-якому випадку...

це у простому кажучи вигадки

Правила армії пишуться кров’ю, і повірте, якщо вас дивує, якийсь армійський дибілізм

по научному то є зветься устав і його можна цитувати ))

Якщо вам щось в армії здається тупим , то в 99% це так і є насправді.

у нас в ссср так було ((

Мінімальний армійський юніт — відділення.
Якщо вже щось про правила кров’ю кажете (так статут називають, еге ж?), то хоча б самі його почитайте.

Статут писався коли не було дронів

Зазвичай «статут писався коли не було» кажуть люди, які його або не знають або розуміють.
Намалюйте БРО батальйону і покажіть там позицію двійки)

я б вам показав скрін з реальним БРО, де на СП по дві людини «відпочивають», да посадять

Двоє може бути і на СП, і на ПВ, і на ВП. Але БРО, на якому намальовано «позиція двійки» ви навряд чи заскріните)

Срати ходити, як мінімум в двох, тому що ти маєш звикнути прикривати побратима і бути прикритим. Мінімальна армійська одениця, це двоє, в будь-якому випадку...
Мінімальний армійський юніт — відділення.

я вірно розумію, що ти пропонуєш ходити срати зразу цілим відділенням?

Ні, тільки до твоєї мамки в гості.

Рік назад сам проводив БЗВП в якості одного з інструкторів. Служу вже 4й рік. Пішов добровольцем в перший день війни. БЗВП це в 90% випадків просто імітація якоїсь там підготовки, задача поставити вам в воєнніку галочку про проходження БЗВП , бо без цього вас неможна послати здохнути на фронт. Якість вашої підготовки, за дуже рідкісними виключеннями, нікого не хвилює. І це саме страшне. А все інше то дрібниці.

Як пробки? Всі битовки в рф вже перевірили?)))

«- На то мы и солдаты,- невозмутимо ответил Швейк,- для того нас матери и на свет породили, чтобы на войне, когда мы наденем мундиры, от нас полетели клочья. И мы на это идем с радостью, потому как знаем, что наши кости не будут гнить понапрасну. Мы падем за государя императора и его августейшую семью, ради которой мы отвоевали Герцеговину. Из наших костей будут вырабатывать костяной уголь для сахарных заводов.»

ну тут є різниця, імхо: це ж на Україну напали, а не вона

Та там нє всьо так адназначна и всєй правди ми нє знаєм.

і це що лише різниця чи що ти маєш на увазі? усе інше те саме «адіннарод»?

Ну, как говорится, от инсайдеров (инсайдер не я):
Подготовка в армии серьезная, 45 дней или около того БЗВП, потом злагодження ближе к фронту уже в боевой части дней 15-30. Никаких «сняли с троллейбуса в нацгвардию и через неделю на фронт».
Подготовка неприятная — жить в палатках в любое время года, постоянная муштра и тренировки. Не без армейского долбо*бизма, конечно, но всё как бы по делу. 10-20 дней злагодження ещё выше уровнем, там уже не до шуток и всё максимально серьезно.

готуйте себе морально і фізично, бо для більшості це буде дуже неприємно

Это ключевые слова. Для нас, любителей Коньяка Мартель, там просто ад. Наряды, туалеты на несколько человек, баня 2 раза в неделю и некоторые люди не считают нужным её посещать. Всё, как мы не любим. Плюс специфические сослуживцы. Там хапают в основном всё-таки не айтишников, поэтому проблемы и особенности соответствующие. Инсайдер рассказал, что у очень многих были кнопочные телефоны и не было почты. Выяснили это после первой зарплаты, когда возник вопрос как перевести деньги семьям. Были командировки в город для покупки дешевых сенсорных телефонов, чтобы поставить приложения банка, потом массовая регистрация емейлов. Потом его назначили командиром отделения за эту доблесть. Тут могу ошибаться в названии, но в общем главный над 4 людьми, с которыми потом ему на боевой выход идти. Также он объяснил людям, что порнуху скачивать не нужно, есть порнхаб, который можно онлайн смотреть. И это не шутка.

Кормят на БЗВП или норм или очень плохо. если норм — повезло, если плохо — местные командиры воруют, потому что государство даёт много еды и еды хорошей. У бессовестных командиров таких учебок просто свой ларёк или что-то такое, где они это продают. Фуры с приехавшей едой просто не доезжают до столовой, их разгружают мобилизованные. командиры не стесняются. На случай плохой кормежки выход — протеин. Покупайте вашему мобилизованному протеин и витаминки, будет норм.

На злагодженні в боевой части всё хорошо с едой. Подготовка, как писал выше, ещё круче, есть возможность пообщаться с максимально опытными воинами, все понимают зачем они тут и что впереди. Ресурсов на обучение не жалеют. Есть нюансы по экипе, но они общие у всех, все волонтеры про это знают и все, кто экипировал мобилизованного тоже, нет смысла останавливаться.

Подготовка неприятная — жить в палатках в любое время года

Тепер зрозуміло що до нещодавньої загибелі солдат на БЗВП.
На цей раз шикування справді не було. Просто солдати жили в наметах, а по цих наметах ворог зовсім несподівано влучив касетною ракетою. Виявилося що намети не захищають від уламків! І солдати, скупчені у наметах нічим не відрізняються від солдат що вишикувані на плацу на радість ворогу.
Якщо на БЗВП солдатів навіть не вчать викопати собі якусь землянку замість намета — то не дивно що більшість мобілізованих повертаються з війни через пару місяців.

тут не знаю что сказать. думаю, если бы по казарме прилетело, эффект был бы такой же. а так да, 30 человек в одной палатке, по середине печка-буржуйка.

Як же ти заєбав нити: нічого не знаєш, як та загибель на полігоні сталася, але на два абзаци нанив, дефолтна настроєчка. Навіть сидячи на морі, в іншій країні, все одно приходиш і ниєш, ниєш в кожній темі. Жалюгідно

Перший раз чую про такий міф. Мейнстрімна думка в моєму оточенні така, шо бзвп це ідіотська прелюдія до (якшо пощастило) нормального підрозділу.

Саме так. Фізично ганяти бояться, бо знають як ВЛК проходиться, вчать якусь дичину, добре якщо хоча б часів 2 Світової)) Люди приходять і не знають як банальною рацією користуватись і як звучить дрон.

Інфа подана так наче це щось адекватне, природне і невідворотнє..

Скоріше Сонце сяде на сході і зійде на заході, ніж на доу про армію будуть писати щось, що відхиляється від переможної лінії партії.

дуже раджу гнати ці думки геть сцяною тряпкою. Це армія.

От саме так. Наче це не хтонічний п****ць, направлений на розтопчування залишків гідності і людяності, а просто «армія». Ну всі в світі так роблять. А якщо не всі, то какати поодинці напевно екзистенційна війна не дозволяє. Треба скрєпно, в кращих традиціях:
artchive.ru/...​/orig/work/33e/268366.jpg

Щоб боятись мобілізації, ніяких жахіть з фронту навіть не треба, оцього достатньо.

Це в процесі БЗВП здається, що це жахливе огидне місце, яке страшенно заїбало. Після закінчення БЗВП і як мине трохи часу цілком вірогідно, що переоціните досвід, у ретроспективі.

Це в процесі БЗВП здається, що це жахливе огидне місце, яке страшенно заїбало, а потім ти звикаєш не піднімати очей, срати тримаючись за руки і на будь яку дичину старшого по званню відповідати «Сер, так точно, сер»

і на будь яку дичину старшого по званню відповідати «Сер, так точно, сер»

то в америках єтіх вашіх товаріщ )) у нас вам не тут!

Підписатись на коментарі