«Слід памʼятати про сучасну чутливість». Розробники Civilization VII розповіли, як обирають фракції для гри

Фінн Тейлор, наративний дизайнер Civilization VII, розповів про вибір цивілізацій та лідерів для гри. Основна ціль Firaxis Games — забезпечити «автентичність досвіду». Проєкт базується на реальній історії, однак в ньому є частка вигадки. При цьому існують обмеження, які повинна враховувати команда. Сюди входить і відсутність достатньої кількості перевірених даних.

Як передає GamesRadar+, Тейлор виступив з лекцією на GDC 2025. Він розповів, що «Civilization — це гра про побудову власної оповіді». Однак користувачі повинні використовувати «інструменти реальної історії, реальні цивілізації та лідерів, які створили світ, в якому ми живемо сьогодні».

Мета Firaxis — забезпечити «іммерсивний сюжет». Тобто оповідь, сформована гравцями, повинна відчуватися «автентичною людському досвіду».

«Зовнішній вигляд, відчуття і характери цивілізацій та лідерів мають бути правдоподібними, щоб гравець повірив у фантазію і почав експериментувати з історією», — заявив Тейлор.

За словами Тейлора, «неможливо, щоб Civilization була 1:1 історичною у своєму досвіді, і вона не повинна бути такою». Під час розробки кожної нової частини Firaxis стикається з обмеженнями. Частину з них диктують барʼєри в художньому дизайні або технічній компоненті. А ще є складнощі через відсутність інформації або особливості історичних подій.

«Візьмемо, наприклад, Єгипет. Для нього ми повинні зафіксувати тисячі років історії в одній єдиній громадянській культурі», — пояснив Тейлор.

Окремо розробник підкреслив, що «слід пам’ятати про сучасну чутливість. Історична лексика, яку використовував лідер за життя, сьогодні може здатися образливою». А ще деякі історичні явища не підходять Civilization за жанром і тоном. Як приклад Тейлор навів рабство, яке відсутнє в серії як механіка.

«Civilization — це гра, і вона має бути веселою. У цьому відношенні історія та фракції завжди слугують ігровому процесу. Між історією та історично обґрунтованою вигадкою йде постійний діалог. Велике питання завжди полягає в тому, де ми проводимо межу? Які б вигадки не з’являлися, вони все одно повинні залишатися в межах цивілізації або лідера, з яким ми маємо справу. Ось чому я використовую слово «автентичність», а не «точність». Мета не в тому, «чи є неправильне неправильним?». А скоріше «чи відчувається неправильність неправильною?», — підсумував Тейлор.

Нагадаємо, раніше ми писали, як онлайн Civilization VII продовжує падати в Steam. Добовий максимум у грі опустився нижче 10 тисяч користувачів. Тепер сьома частина відстає від шостої та навіть пʼятої.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Між історією та історично обґрунтованою вигадкою йде постійний діалог.

Зайве підтвердження що екатерина 2, відсутність української і виставлення козаків російським юнітом це не випадковість а свідоме рішення. Щиро сподіваюся що онлайн продовже падати.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Кому не по*** на цю гру і кому не по*** на думку обісцяного москаля?

Совкодрочери розказують про свою шизу, посміявся!

Оце вони, звісно, ліцеміри.

Рабство — погано і не весело.
Комунізм — добре і весело.
Лідери держав та країни, що знищували ці народи — автентично.
Нацизм — не автентично.

Угу, так і запишемо.

Я сподівався, що про це хтось напише в коментарях. Так і є, біполярка, добрий вечір.

Як приклад Тейлор навів рабство, яке відсутнє в серії як механіка

це воно звісно добре коли в реально житті цього нема, хоча це було і на цьому будувались імперії і не лише.

от за що люблю Стеларіс — ці речі там присутні.
фанатичний пюріфаєр що вважає що інші зайві в галактиці — чєк.
аналог але проти біологічного життя — роботам жити можна — чєк
імперії побудовані на рабстві — чєк

фанатичний пацифіст що не може робити атакувальні війни — чєк
фанатичний ксенофіл — чєк

походження де рабами була наша імперія — чєк

тупо роби що хочеш, комбінацій тьма

а не ця маячня з загадочной руской душой.

та блін, в Стеларісі навіть комунізм є, і він не працює — все як повинно бути.

Якщо під комунізмом ви маєте на увазі цивік Shared Burden, то з ним є кілька досить сильних білдів де він добре працює в комбінації з іншими) але сам по собі він звісно ніякий.

я мав на увазі саме те що воно жере 75% торгівлі заради звичайних 2 ресурсів. суто калькуляційно воно абсурдне та шкідливе.
в той час як той же мегакорп краще працює зі своїми торгівельними ресурсами

забілдити може щось і можна, тут сперечатись не буду.

також залишу ремарку — ми з кентами граємо х3 по технології та юніті, тому там я цій штуці місця не знайшов і я поки вивожу машинний асцент у віртуаліті в абсолют.
2044 рік і я починаю по ньому сітуейшн, поки що найшвидше чого я зміг досягти.

Так у мегакорпів теж є комуністичний цивік: worker cooperative) теж при певних білдах може вивозити дуже сильно)
А взагалі в стеларісі з кожним патчем мета змінюється і якісь білди стають убер-сильними. гра ж не про те хто кого нагібає, а про ролплей, бо відбалансувати гру неможливо з тою кількістю контенту
З останнім патчем взагалі найкращий білд це псіоніки clone army, віртуаліті поруч взагалі не стоять.

гра ж не про те хто кого нагібає, а про ролплей

я б сказав, що про те та інше. ну бо можна нагібать, можна ролплеїти, можна все відразу.

в мене знайомий якось фюрера через overtuned вирощував, ну і був відчутною галактичною загрозою

Підписатись на коментарі