«Сотні з усього світу». Іноземні геймери стали «секретною зброєю» України в захисті від російської агресії

Олег Грабовий, житель Нью-Йорка та інструктор у 25-ї повітряно-десантній бригаді, розповів про іноземців з «великим ігровим досвідом» на службі в ЗСУ. За його словами, такі бійці швидко опановують кермування безпілотниками, адже звикли до консольного геймпада. Вони приїздять «сотнями» з різних країн світу, щоб допомогти боротися проти російського вторгнення.

«Спритність, яку ви отримуєте з контролером Xbox, можна безпосередньо перенести на керування безпілотниками. Найкращий пілот FPV, якого я коли-небудь зустрічав, був завзятим геймером», — розповів Грабовий в інтервʼю The Independent.

За його словами, новобранці приїздять в Україну зі Сполучених Штатів, Великої Британії, Канади, Франції, Австралії та інших країн. Частина з них пішли на службу у 25-ту бригаду, де створили тритижневий інтенсивний курс навчання для пілотів БПЛА

В тому ж інтервʼю американець Сем розповів, що хоче довести свої навички управління безпілотниками. Цей 20-річний хлопець з Чарльстону, штат Джорджія, брав участь у трьох турнірах з перегонів дронів на території США.

«Змагаючись, ви пролітаєте через 5-футові ворота на швидкості 100 миль на годину, виконуючи круті повороти. Все залежить від точності та рефлексів. Я планую використати все, чого я навчився, щоб допомогти Україні. Мої мама і тато не в захваті, але вони розуміють. Я вирішив залишитися до перемоги або смерті — залежно від того, що настане раніше», — заявив Сем.

За словами Грабового, коли президент США Дональд Трамп призупинив постачання зброї Україні, багато молодих хлопців приїхали зі Штатів і вступили на службу в ЗСУ. Вони мають українське коріння і хочуть допомогти у скрутний час. Сем став одним з них.

«Ви будете здивовані, скільки їх приїжджає — сотні й сотні з усього світу. До нас приїжджає багато молодих американців, 18, 19, 20 років. Вони думають, що їхній уряд покинув Україну», — додав Грабовий.

Британський новобранець Гаррет теж фанат відеоігор. Боєць покинув роботу в Національній службі охорони здоров’я в Уельсі, щоб стати пілотом FPV.

«Я маю ступінь інженера-електронщика, і саме FPV-дрони привабили мене сюди. Я можу поєднати свій саперний досвід і навички електронної інженерії; це цікавий час на війні, а я геймер», — сказав Гаррет.

Після тритижневого інтенсиву новобранців відправляють на звичайне БЗВП. Там відсіюють хлопців, які не готові до складнощів війни.

«Їм [25-й бригаді] потрібна була допомога, щоб відсіяти серйозних людей від фантазерів і військових туристів. Ми даємо людям чесну правду. Якщо вони не готові до цього, вони йдуть геть», — сказав американець Шон Маквей про курс підготовки, який він допоміг організувати.

Нагадаємо, ще у липні 2023 року ми випустили матеріал про те, як військові 110-ї бригади грають на фронті. Тоді один зі спікерів розповів, що всім пілотам дронів необхідно пройти шутери на геймпаді. Це допоможе прокачати навички.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі