Чи можуть причини звільнення в одній компанії вплинути на отримання оферу в іншій? Потрібна порада

Працюю дизайнером у геймдеві. З міркувань анонімності не вказую свою спеціалізацію детальніше. У компанії пропрацював понад 3 роки, вигорів давно і кілька разів через нудні для мене завдання. Мій рівень кваліфікації вищий, але не було можливості створити класне портфоліо — то через брак часу, то через стан здоров’я. За цей час багато що змінилося у внутрішніх процесах компанії, але останнім часом я більше зосереджувався на портфоліо і спробах налагодити життя, ніж на вивченні нових організаційних моментів.

У якийсь момент зі мною захотіли поговорити: висловили невдоволення тим, що я нібито став несамостійним як для мого рівня (забирав у команди час питаннями, перекладав свої компетенції на інших). Мені дали випробувальний термін, до якого я не поставився достатньо серйозно і, зрештою, його провалив. Я чомусь не міг і уявити, що це був «той самий» випробувальний термін. Вимоги не здавалися надто складними, а про можливість звільнення прямо не сказано не було. З огляду на мої сильні хард-скіли й трирічний досвід у компанії, я думав, що найгірше, що може статися — це тимчасове зменшення зарплати або перехід на оплату за фактом виконаної роботи. Ну, гаразд.

Ще однією причиною звільнення стало те, що останні рік-півтора в мене в LinkedIn стояла позначка «шукаю роботу». Здавалося, що це не має турбувати роботодавця — адже зараз такий час, коли всі заздалегідь шукають нове місце і ніхто не хоче залишитися «ні з чим». У підсумку мені оголосили, що у сукупності моя несамостійність і наміри піти роблять мене ненадійним працівником.

Зараз я ще відпрацьовую 2 тижні і судячи зі всього, ми розійдемося мирно. Але мене непокоїть те, що потенційний роботодавець може зв’язатися з попередніми за рекомендацією і дізнатися про звільнення. Наскільки така історія може вплинути на кар’єру? Звісно на співбесіді казати про те, що був звільнений — це самогубство, але якщо дізнаються від минулої компанії, виходить що ще й брехав. Як тут бути?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ну от, приміром, я — твій наступний роботодавець...
чую, шо ти вчора вигорів на минулій роботі... і не справлявся з завданнями з тих чи інших причин...

і шо?
сьогодні тебе вже можна наймати?

Скажу з позицій і того, хто наймає, і того, кого звільняли (до речі, всі три рази закінчувалося сильно ліпшим наступним варіантом, хоч і на сильно ліпшому ринку, ніж зараз)...
Зазвичай такий бекґраунд-чек потрібен, коли людина в чомусь виглядає підозрілою*. Шукати виходи на старе керівництво без нагальної потреби для перевірки «нормального» кандидата на позицію виконавця це для багатьох роботодавців (особливо при наймі контрактора) зайве і непотрібне навантаження.
Згрубша, якщо ви глянетесь майбутнім колегам, то вони не будуть шукати приводів, чому ні, і навпаки.

* - до речі, ви трохи підозрілим і виглядаєте. За вашими обтічними формулюваннями читається «конкретно забив на всіх і на роботу болт». Спробуйте, по-перше, про це не говорити, по-друге, в подальшому такого не повторювати.
Може, як сказав, пан Городищер, варто просто розв’язати внутрішні проблеми...

Потрібна порада

Зроби паузу, отримай small win десь поза компаніями. З тексту зрозуміло що проблема глибша ніж просто пошук нового місця.

Сам подивись:

У компанії пропрацював понад 3 роки, вигорів давно і кілька разів
Мій рівень кваліфікації вищий, але не було можливості [..]
стан здоров’я
Мені дали випробувальний термін, до якого я не поставився достатньо серйозно і, зрештою, його провалив

Та чому глибша ? Банально вижили з роботи психологічним натиском і поставивши в умови демотивації. Класика з класики особливо в ІТ, та таке є абсолютно будь де в будь якому колективі.
Між іншим як і страхи покинути группу, що для людини з палеоліту зазвичай означало смерть. Щоправда що тоді, що зараз — для дорослого мисливця це дуже рідко коли справді означало смерть. Звідки ідея фікс «що більше ніде не візьмуть», що за практикою повний беред — не візьмуть коли не вмієш нічого потрібного ринку робити. А так ІТ включно з GameDev це одна тотальна конкуренція, та базар із амбіційних де усі завжди лаються і мають численні конфлікти інтересів.
Таке саме є скажімо в прайдах левів, вовчих зграях і інших групах хижаків. Коли із ресурсами стає скрутно альфи зазвичай позбуваються різних членів стаї, частіше за усе бетта та гамма, особливо не своєї прямої генетичної лінії. Вони йдуть на інші території і таким чином вид розповсюджується. При чому у левів зазвичай виганяють після бійки, а у вовків йдуть самі — бо влаштовують бійку коли черга їсти за ієрархією.
Вже в шимпанзе там коли скрутно із ресурсами стає — вони йдуть війною на територію сусіднього клану, так вигідніше ніж своїх виганяти — краще використати бійця для захоплення цих ресурсів.

я думав, що найгірше, що може статися — це тимчасове зменшення зарплати або перехід на оплату за фактом
виконаної роботи

Дивне очікування для фулл тайм працівника)

останні рік-півтора в мене в LinkedIn стояла позначка «шукаю роботу».

Лол

Але мене непокоїть те, що потенційний роботодавець може зв’язатися з попередніми за рекомендацією і дізнатися про звільнення

Ти працював настільки погано що тебе звільнили. Очевидно що доброго фідбеку очікувати не варто)

нудні для мене завдання. Мій рівень кваліфікації вищий,

От і маєш відповідь що казати на співбесіді.
Я б на співбесіді говорив — Цікавих завдань, розвитку на проекті не було. Через деякий «ми домовились» розійтись бо завдань для спеціаліста мого рівня і ЗП в компанії не було а парт-тайм я не хотів розглядати.

Так ти і нічого не збрехав (ти ж не кажеш що тобі пропонували зменшити ЗП чи парт тайм, це інтервювер сам додумає), і те що тобі треба розказав

Ти працював настільки погано що тебе звільнили

То зазвичай роблять із або бракоділами де вже нема куди виправляти там критична нестача кваліфікації і у керівника або нема можливості піднімати цю кваліфікацію — або нема бажання. Або вже з людьми які взагалі ніхера не роблять та вештаються десь на кухні із дівчатами, чи на якихось внутрішніх мітингах які організуют для якогось формального PR і т.д. З рештою робота дедлайни провалено без якихось об’єктивних причин які можна пояснити. В таких випадках ніяких PIP (поставити на вид) не буде, доган і т.д. не буде, одразу на вихід зазвичай.
Усім цим зазвичай займаються з політичних питань — бо треба прибрати і показати вище стоячому начальству — формальний привід, чому вигнали. В 99% випадків в Україні — тому що треба працевлаштувати, на місце із зарплатнею свого (не обов’язково родич чи друг родини — свій юніт, акаунт і т.д.). Зробити аутперформ по паперам можна будь кого, самий простий метод — взагалі не допускати до будь якої важливої для оцінки керівництвом чи замовником роботи. Можна дати завдання на 3 дні і приходити кожну годину — питати чи вже готово, та вимагати звіт і т.д. методів повно.
При цьому на підйомі ринку — часто буває, що беруть хоч кого не будь, хоча ще на співбесіді ясно — що там біда, нема мінімуму необхідної кваліфікації. Але приказ закрити завтра, максимум після завтра усі вакансії — є. Як не дивно часто буває так, що такі люди реально набувають необхідних навичок, якщо потрапляють в нормальну команду, а не до токсиків.

Оці усі PIP — завжди мають одну і ту саму мету, ви не сподобались начальнику і вас вирішили позбутись. Там причин може бути багато, в Україні вона зазвичай головна — треба влаштувати на грошове місце когось свого. В Америці наприклад таке практикують — щоби коли скорочують 5% обов’язково, найняти когось для того щоби звільнити та зберегти свою команду від скорочень — Hire to Fire. Шодо стану — за...ло, то якщо ви проводитимете рефлексію і аналіз пройдешнього дня у вечері, зрозумієте — вас навмисно до цього довели. Це насправді дуже просто, пассивно агресивною (токсичною) поведінкою робиться, хтось вміє навмисно — але у більшості гомінідів це інстинктивно виходить. Так чи інакше як би ви рвали сраку, це жодним чином би не допомогло, бо причини політичні.
При чому зараз як ви розумієте ви втрачаєте роботу на сильному спаду ринку, саме тоді коли це максимально фінансово не вигідно — пропозиція велика, попит низький. Щодо відсутності хардскілів та out perform, а може бути тупий хтось і банально на нього треба вбивати увесь робочий час — таке буває, вас би вигнали ще на самому початку, максимум за рік. Так я усе таке бачив в 2008-2009 роках, а старші які це бачили в 2003 в кризу .COM чітко розказували правила гри. І так воно по виходу і було, коли вигнали людей з досвідом роботи, а потім були співбесіди — в яких кандидата просив розглянути директор фірми, бо то давній знайомий родини, друг по йозі і т.д. і такіх декілька. В цілому люди були не погані та факт є факт, сказали з гори емітувати співбесіду і менеджмент це зробив — хоча усім в команді про це розповів (напевно назло бо затримували зарплату).

ми розійдемося мирно

Це вже не мирно, вас виставили на мороз в кризу — завжди про це пам’ятайте. Якщо ринок піде в гору і вас через HR покличуть назад — виставляйте свої умови у вигляді відповідних зарплатних очікувань.

Наразі багато пропозицій і якщо ви влаштовуєте за якостями і робите те що компанії вигідно- ви потрібні і вас візьмуть. Просто у цій компанії — нечітке ставлення задач, незрозумілий страх перед тим що працівник звалить і мабуть ще багато питань. Мене з рік даі компанії попросили з роботи- але з самого початку було зрозуміло що їм потрібен інший спеціаліст, і того ж часу ще еілька компаній просто постійно питали чи не хочу ч до них робити. Це при тому що патологічно неуважна. Тому шукайте далі, на ваші професійні якості однозначно є попит , просто треба на співбесіді чітко розуміти що потрібно роботодавцю і що потрібно вам. Якщо ви дійсно там можете оптимізувати прибуток своєю працею, а вони побояться вас брати- ілаг їм у руки, ви заробите бвльше в іншому місці а їм можете порахувати скільки вони втратили через свої побоювання.

Просто у цій компанії — нечітке ставлення задач, незрозумілий страх перед тим що працівник звалить і мабуть ще багато питань.

З досвіду — то швидше за усе шхуна, з непотизмом просто та і усе.

Тут немає однозначної відповіді.Чи можуть поцікавитися реальною причиною звільнення у минулого роботодавця — так. Попросить хайрінг менеджер або лід і рекрутер/ ейчар зробить бекграунд чек.

Якщо ви прощаетеся нормально, то переживати не варто. Можливо, варто попросити рекомендації або в Лінкедині хай черкнуть пару строк щодо співпраці з вами.

На питання ейчар щодо причин звільнення і пошуку роботи я би порадила не обманювати, але без деталізації, десь посередині давати відповідь. Не виправдовуватися, не звинувачувати.

Повністю згоден з Євгенією. Сам коли шукаю людину у команду, звертаю увагу на чесність. Якщо мені відверто скажуть, що трапилось і чому, довіри до людини буде значно більше. Усі роблять помилки, головне чи зробила людина з них висновки.
А щодо вигоряння — оцініть чи тим ви зараз займаєтесь, можливо варто змінити профіль чи стиль в роботі (не зрозуміло дизайнер чого, тому залежить від типу роботи).

говорити звісно. десь пошлють, десь оцінять. спокійно, без емоцій (сорому, чи ще якихось), пояснити причини. навряд чи варто влізати в деталі , якщо самі не попросять.

Ну тобто ось мене питають я чому пішов з минулої роботи, і що, мені казати одразу прямо — звільнили, чи зайти через «втомився від своїх задач, і це стало сказуватись на продуктивності тому компанія вирішила розітися»? Може це вже деталі, та я трохи плаваю в таких моментах етики. Є трохи відчуття що казати слово «звільнили» якось принизливо і «по лузерськи», чи що

завжди питаю відгуки і рекомендації про кандидатів, якщо маю хоч якісь знайомства з попередніми його колегами.

будучи в такій ситуації я б чесно говорив що сталося по факту, але важливо як саме ти це скажеш, навіть з якою інтонацією, якщо говорити про невербальне.

— так, звільнили. Я вигорів, довго топтався на місці і в якийсь момент програв конкеренцію іншим. Провтикав момент безповоротності, тому починаю цей левел спочатку зробивши висновки. Зараз я повний сил, енергії і жаги до крутих задач.
Надіюсь зі своєї сторони я зробив висновки і зможу бути кращою версією себе.

якось так, але тільки якщо це дійсно про тебе (правда) і ти сам віриш в те, що говориш.

Мы выбираем, нас выбирают. Ты не обязан быть в хороших отношениях со всеми. Если за тобой нет конкретного палива, то это никого не волнует. Более того, если ты честно скажешь, что ушел из-за того, что не смог найти общего языка, это будет звучать хорошо.

Я зараз в процесі пошуку нової компанії, сподіваюсь на офер невдовзі. І що можу сказати по собі — ніколи не приховувала причину пошуку нової роботи, це зазвичай одне з перших питань, і я відповідаю як є: чому пішла з компанії, деталі (усе як мені повідомив мій лід).
Підтримую думку інших коментаторів стосовно того, що краще казати правду і не наражати себе навіть на гіпотетичний гемор і тривожку :)

Та по чесному казати то і собі звісно легше. І бувало таке що вас звільняли за те що ви умовно не справляєтесь і потім вам вдавалось це «продати» ейчарам?

Так, бувало.
Казала, що не знайшла порозуміння з лідом щодо результатів роботи і було прийнято рішення розійтися.

Це звучить красиво, але хіба із такого формулювання не схоже наче у вас був вибір залишитись якби ви хотіли

Ні, не схоже. Мені тоді теж давали " останній шанс" трохи витягнути результати роботи , а потім просто поговорили, бізнесу важке результат ітд, а я тоді вже вигоріла і просто не мала сили взагалі. Тобто, в перший рік — два — показники класні, а далі- зменшилися.

До речі, вас можуть не заоферити даже з дуже класними рекомендаціями і при умові, що ви самі пішли. Або, навпаки, заоферити при тому, що ви були лоу перформером на останній роботі. Це життя. Тут не вгадаєш:)

Коли я влаштовувалась на поточну роботу, у мене була шабашка, спільний пет-проєкт.
І коли я казала майбутньому начальнику, він спитав, чому я пішла з цього проєкту. Я сказала, що ми не порозумілися з розробником (там була не дуже добра людина, яка підвела всю команду по ітогу).
Це не звучить критично, але я думаю це доволі собі аргумент.

Сказати, що вас звільнили, бо ви в поточній ситуації обрали себе — нормально, а роботодавець, який цього не зрозуміє, скоріш за все вам і не підійде.

Якщо у тебе норм досвід, освіта і портфоліо, яка різниця як ти зупинив співпрацю з роботодавцем.

Бажано поводити себе вільно і чесно. Хоча деякий відсоток людей спокійно собі рухаються кар’єрними сходами будучи абсолютними антиморальними особистостями) В принципі, якщо основні причини це вигорання (особисто я не дуже вірю в вигорання, так як зараз цим терміном часто зловживають і перебільшують проблеми) і нецікаві для вас таски, то це ок, питання в тому, що можливо на новій роботі такі ж нецікаві таски)

Не кажи і все, скажи що просто пішов, бо щось не сподобалось.

Не знаю по геймдеву, але в окремих випадках ейчари можуть там щось спитатись по своїм каналам. Але на моїй пам’яті це стосувалося тільки дуже дивних людей і зміна компанії по причині того, що проект набрид і від того впав періоманс не є у списку дивних причин звільнення. От якщо б ти там лудоманією страждав або зник без жодних нотифікацій, тоді б це стало причиною поцікавитися. Просто будь чесним, бо приховувати тут немає чого.
Колись я звільнився, бо замовник перейшов на safe, команди перемішали і внєзапно вияснилось що інший підрядник з бульбостану. Це було задовго до 22го року, тому мене не сильно зрозуміли. Та і досі не скрізь менеджмент розуміє ступінь ватності того бульбостану.

Прям щоб офіційно одна компанія зверталась до іншої уявити складно. Можуть попросити рекомендаційного листа і якщо ви розходитесь із роботодавцем мирно то цілком можуть написати нормальну рекомендацію (вони від цього нічого не втрачають)

Але неформально звісно можуть дізнатись. Часто HR та і самі співробітники знають когось в тій конторі де ти працював і можуть запитати про тебе. Особливо Українське IT бо воно насправді маленьке і це одне велике село де у кожного є знайомі майже в усіх конторах.

Інше питання як ставиться керівництво до цих неформальних рекомендацій. Був випадок коли влаштовувався розробник Наче норм чел, але якісь ред флаги були — останнім часом він не дуже довго затримувався на одному місці. Вирішили попитати про нього і отримали два негативних відгуки що він мудило (щоб детально не перераховувати особливості його ділової етики та поведінки на роботі узагальню). Але досвід крутий, спеціаліст класний. Вирішили забити і взяти. Виявилось що він реально мудило такий, що від його досвіду та знань не було команді жодного профіту — дати йому таску собі дорожче тому ніхто не хотів з ним працювати.

Але взагалі я б не радив брехати. Спробуй розібратись у собі, отримати чесний відгук від керівництва типу що ти мав зробити щоб тебе залишили. Прикрась це, зроби якусь продаваєму історію в яку повірять і все буде гуд

Прям щоб офіційно одна компанія зверталась до іншої уявити складно

та ладно, достатньо для цього набрати номер, тим паче шо в геймдеві це зазвичай взагалі «п’ятачок» де всі всіх знають. отримати рекомендацію чи відгук про когось — це геть не важко.

Підписатись на коментарі