Знову витрачаю багато часу на створення гри або Як я створив пригодницьку гру про подорожі на плоту

Колись давно гра The Raft Alpha була популярною. Я пам’ятаю її як щось дивне, нове й загадкове. Ти дрейфуєш десь на плоту, незрозуміло де, під тобою — лише безодня, а акула хоче тебе вбити. Усе це захоплювало мій дитячий розум.

7 років тому я думав, що було б круто, якби в грі були острови й багато різноманітного контенту. І ось, через 7 років, я вже програміст із багатьма проєктами у своєму портфоліо — як комерційними, так і власними — і вирішую створити гру про пліт.

Я хочу розповісти тут про свою гру Sea of Trails. Можливо, комусь вона буде цікавою, або хтось дасть пораду щодо розробки.

Прототип

Я працював над прототипом, який був у мене в голові, близько 2 місяців. За цей час я створив ядро гри: можливість будувати пліт, ловити матеріали та покращувати персонажів.

Кожен персонаж отримує досвід за свої дії. Досвід можна витрачати на покращення навичок. Також можна створювати броню й зброю.

Як видно, гра не дуже схожа на референс. Усе через те, що спочатку я планував зробити гру для телефонів.

Ну і, звісно, я використав те, що зараз популярне в індустрії — це типовий стиль Tower Defense. Управління здійснюється кліками по об’єктах і вибором дії.

Створити таку альфу було не надто складно, хоч і потребувало багато часу у вихідні дні, але задуманий концепт було реалізовано.

Етап тестування на друзях і знайомих

На жаль, друзі та знайомі вони не зрозуміли, як грати. Я не розумів, як можна не зрозуміти, як грати)

Але таке життя — довелося додати навчання у грі.

Також було незрозуміло, як взаємодіяти зі складом, тому його довелося переробити. За референс для змін складу я взяв RimWorld.

Новий склад:

Управління ресурсами — дуже важлива частина гри, і я вирішив зосередитись саме на цьому. Після цього оновлення гра стала іграбельною. І з’явилась можливість отримувати від неї задоволення.

Острови

Далі потрібно було зрозуміти, куди розвивати гру та який контент додавати. І я вирішив додати острови, на які гравець зможе висаджуватись.

Оскільки створювати острови вручну — це занадто складно й довго, я вирішив генерувати світ випадковим чином. Точніше — острови та їхній вміст.

Як на мене, це найадекватніший варіант для соло-розробника, якому потрібен контент.

Щоб урізноманітнити острови, я додав до гри 4 біоми. Щоб гравцю було цікаво шукати різні острови, я поділив їх на рівні. Залежно від рівня на островах з’являються агресивні тварини та рідкісні ресурси.

Села

Але острів як спосіб видобутку ресурсів — це занадто примітивно, тож я вирішив генерувати села, приблизно як у Minecraft.

Села дозволяють зробити геймплей глибшим. У кожному селі я вирішив розмістити шамана, через якого і відбувається взаємодія з селом.

Під час торгівлі або інших дій ваша репутація в селі зростає або знижується. Щоб знизити репутацію, можна, наприклад, вдарити мешканця, а щоб підвищити — торгувати з ним.

Щоб знизити репутацію, ви, наприклад, можете бити селян.

Чим вища репутація, тим нижчі ціни на покупку та вищі ціни на продаж.

У кожному селі я зробив можливим придбання раба. Раб може пасивно добувати ресурси або гроші. Але його потрібно годувати, щоб відновлювати витривалість.

Після покупки рабів для вас відкривається Менеджер Рабів.

У рабів є професії та навички професій. Чим більше раб працює за певною спеціальністю, тим ефективнішою стає його робота. Раба можна вбити, перевезти на інший острів або найняти до своєї команди.

Ви можете найняти раба, якщо у вашому інвентарі є «Зілля Зцілення Раба». Після зцілення він стане частиною вашої команди та бігатиме разом із вами.

Зілля

Систему зілля я продумав заздалегідь — розумів, що гравцеві знадобиться відновлювати здоров’я своїх моряків, а також багатьом захочеться отримати більше захисту або атаки.

У результаті вийшло 4 види зіль: зілля відновлення здоров’я, зілля атаки, зілля захисту та зілля зцілення раба. Ці зілля повинні стати в пригоді гравцеві у більш серйозних битвах.

Для створення зіль я додав у села мага, у якого можна купити зілля або скрафтити їх із квітів, що ростуть на островах.

Підземелля

У підземеллях гравець може легко отримати монети, спорядження та ресурси для створення броні наступного рівня. Наприкінці підземелля на вас чекатиме бос, перемігши якого, ви зможете отримати магічний сувій.

За цей сувій можна придбати зілля зцілення раба у мага.

Монстри залишають після себе ключі, які можна використовувати для відкриття скринь. Вміст скрині залежить від рівня підземелля.

Сам процес генерації підземель досить цікавий, але в цьому пості я не буду заглиблюватись у технічні подробиці.

Магічні Сувої

Частини магічних сувоїв можна знайти просто на островах. Вони розміщені в сюжетних обелісках. Завдяки цьому гравцеві не обов’язково проходити складне підземелля одним персонажем — він має змогу створити власну команду.

Зброя та спорядження

У грі є 4 рівні спорядження для персонажів: дерев’яне, кам’яне, металеве та обсидіанове. Також у грі 24 типи мечів. Різне спорядження дає різні показники захисту та атаки.

Roguelike-елементи

Після смерті або страти раба ви отримуєте душу. Цю душу потім можна використати для покупки ресурсів у плаваючого торговця.

Дякую за прочитання!

Контакти: yagir.xyz

Сторінка моєї гри Sea of Trails в Steam

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
гру про подорожі на плоті

здається мені треба перерва від сталкера %)

Було б прикольно якби це були якісь супутники Юпітера чи якісь сірчані океани
І там би така була кавайна живність, що бігає і хоче тебе зжерти і ти її можеш бити по голові. Механіка й суть в принципі такі самі, а контекст би скаженіший просто

Хто чекав безкоштовних порад — я спробував :)

> Після смерті або страти раба ви отримуєте душу.
Ну це якось... Не красиво, мабуть. Сам термін «раб» стосовно осіб не коректний. Як стосовно «компаньйон» або «партнер», або «член екіпажу» (crewman)

Раби — це раби, члени екіпажу — це члени екіпажу. Раб коректне слово в цьому контексті. А членом екіпажу раб стає після зцілення.
Подробиці є в частинах сюжету розкиданих світом у магічних сувоях.

Не вистачає тоді ще сексуальної експлуатації. Раби в грі в 21 сторіччі...

А ви вважаєте себе вільною людиною? у 21 сторіччі...

Тобі написали дуже корисний комент а ти не розумієш)
Раб це заборонене слово в США.
В репозиторіх дефолтні бренчі ренеймнули з master на main через це.
Туди ж і master/slave реплікації

Маячня. Зазвичай рабство в іграх це найцікавіше. Зазвичай ти наймаєш саме рабів, у ММО РПГ всяких, у RimWorld, Mount & Blade, Kenshi. Це все популярні хітові ігри їм не заважає слово salve у грі.

Всі ці ігри були релізнуті ще до канселінгу слейв-культури. Був період, коли Гугл Плей повидаляв всі ігри з майданчика де було будь яке згадування слів slave/slavery.
Персонально мені не муляє ця тема очі, але ж ви релізити буде на авдиторію, де ця тема дуже чуттєва. Плюс, я не знаю, чого ви вирішили, що

Зазвичай рабство в іграх це найцікавіше

Тим часом в Path Of Exile 2:

Люди в цій гілці просто не розуміють про що говорять і судять про західний ринок на базі стереотипів, ще й застарілих років на 5

про подорожі на плоті

точно на плоті?
не на плоту?

Підписатись на коментарі