До якого табору належите ви: PlayStation чи Xbox? Відроджуємо «консольні війни»

Зараз у геймдевних медіа все частіше лунають думки, що «консольні війни» завершилися. Бо кожна з компаній зайняла свою нішу й стала на шлях розвитку, де вона якомога менше перетинається з конкурентами.

До прикладу, ось є топік на Reddit, присвячений цій темі. Тут автор стверджує, що «консольні війни» завершилися, і насправді ніхто не переміг. Його думку легко зрозуміти. Microsoft поступово перетворюється на звичайного видавця, тільки великих масштабів. А Sony в погоні за іграми-сервісами почала значно рідше випускати сюжетні хіти. Ще й портувала ледь не всі свої проєкти на ПК.

Проте серед користувачів поділ на фанатів Xbox та PlayStation все ще існує. Тому ми вирішили дізнатися, до якого табору належать члени нашої спільноти. Ви можете написати про це в коментарях, але у нас є краща ідея.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Починав свого часу із сєги, після чого досить довгий період був пк-бояріном, але ніколи не гнався за якимись хай-енд спеками — на що вистачало грошей, на тому і грав. Власне тому наприклад так і не грав ніколи у Сталкера — мій тодішній комп її не тягнув, я півгодинки мирився з лагами, після чого видалив і більше до неї не повертався. Більшість часу я витратив на Counter-Strike та FIFA.

З часом зʼявилася Xbox 360, яку я продав через рік володіння, пройшовши пару цікавлячих мене тайтлів, бо вона тупо стояла та припадала пилом.

Планував купити SeS, але події мене випередили і в результаті вже 3 роки володію PS5. Цілком задоволений, наразі граю приблизно раз на тиждень на вихідних.

Ніколи не мав приставки і можна сказати що і не грав толком, в сумі година — дві на денді думаю не рахуєттся

До табору «ігри для дітей».

Ну буває, під Wine щось запускаю, чи на Symbian-смартфоні класику якусь: 3D-Змійку там (в неї напрочуд крутий і при цьому мінімалістичний графоній), чи пасьянси.

воно ще живе?)

живе і процвітає

Лучше ПК нет ничего. консоль куплю только если у меня будет огромная игровая комната с телевизором на всю стену

Я фулстак геймер)
Для екзів великої «Н» та інді — свіч
Для екзів соні і AAA — PS5
Для стратегій і діаблоїдів — ПК.
Є тільки проблема — час та бажання)
Намагаюсь хоч декілька годин грати на день, але зазвичай просто засинаю з дітьми(

Я фрік з Nintendo. І навіть не свіч. Зараз в руках прокачаний gba
А взагалі у малих PS5
Але не знаю як можна грати на платформі на якій немає зельди

прокачаний gba

А шо там пограти цікавого?

підтримую. Користувався Xbox One S з 2016 року. І постійно сподівався, що нарешті запустят. Коли прийшов час оновлювати консоль, а сподівання, так і не справдились — плюнув і придбав PS5. І це крута консоль. До біса, Мілкософт!

Немає регіону Україна в Xbox, купив, а відчуття наче вкрав, не бачу сенсу дивитись на цю платформу взагалі

Ще й UI/UX якийсь негуманний!

Та таке враження, ніби не для людей зроблено. Просто треба було впихнути функції. Хз, може то тільки моє враження)

Ще й Аргентину з Туреччиною прикрили :(

Туреччина працює, не треба нас маленьких дурити

Для тих хто був там зареєстрований до чистки від русні на турецькому сторі — ні.
Але для нових аккаунтів — так, працює, перепрошую.

Працює і зараз. То було тимчасове. Недавно купував на старому аккаунті — все ок.

Круто! Дякую за апдейт.

але Аргентина — так, то вже все назавжди

У мене ноут на RTX 3080 та Xbox SX. На ноуті практично не граю, бо на консолі зручніше. Надав дві кнопки і ти вже в ігри. Також Quick Resume боксі це ТОП

З тих пір як 10 років тому переїхав з Вінсдоф ПеКа-рні на МакБуки десктопний геймінг для мене закінчився. Дуже бісила в ті часи вся ця погоня за топовим залізом і те, що топове залізо через 2 роки вже ставало далеко не топовим. І бувало що на комп’ютері 2-річної давності нові ігри аби на мінімалках тягнуло. Отож із переїздом на Мак я якось колись викупив в знайомого Xbox 360 і сподобалось. Набавився десь аж місця три і продав далі.
Потім був довгий ± 8-річний період не-грання, але з пришестям ковіду і релізом останнього покоління консолей вирішив собі щось придбати. Хотів Плойку, бо майже у всіх друзів Плойки, але через тотальний солдаут і барижні оверпрайси взяв Xbox Series S, через деякий час ще Switch докупив. Через нестачу місця на Series S і низький fps на іграх які мені подобались на Switch’і я продав цю парочку і оновився до Series Х. Вважаю, що це найкраща консоль для таких казуальних геймерів як я. GamePass рішає — побавився всі старі хіти, а також гарна бібліотека дитячих ігор. Всі Щенячі Патрулі, Діснеєвські аркади і тп що треба дітям 5-7 років є в підписці. Звичайно і Сталкер 2 тут. Якось так 🙂

PS: звичайно задонатив 🤜🤛

топове залізо через 2 роки вже ставало далеко не топовим. І бувало що на комп’ютері 2-річної давності нові ігри аби на мінімалках тягнуло.

Не бувало. Ніколи не бувало такого, що топовове залізо двохрічної давності через два роки після купівлі ледь тягне нові ігри на мінімалках, або не тягне взагалі (цитата вище). Трохи задовбала ця брехня від фанів консолей.

Ласкаво прошу вас придбати топовий системник в році так 2006-2008-му, а потім через 2 роки якийсь новенький Крізіс на ньому запустити.
Трохи задовбала ця брехня від ПК бояр.

А можете сказати про щось що було хоча б 10 років назад, а не 20?

Запрошую вас самостійно пошукати результати Нвідіа 7800 в Кризисі, бо я не знайшов. Але от знайшов в наступному поколінні 8800 показує 16 фпс в 1080р на very high:
www.tomshardware.com/...​ry-benchmarks,5329-2.html
Very high це дуже далеко від мінімалок, а якщо ще скрутити до 720р, в яких Кризис штатно йшов на консолях, то взагалі літати буде.

Коротше навіть найекстремальніший приклад з 20 років тому ледь ледь проходить в цю легенду консольщиків. Власне все досить наочно для всіх :) .

Воно то легко мірятись бенчмарками після того як майже 20 років пройшо :) Але тоді реальність була такою, що залізо старіло буквально за рік. І саме тоді факт того, що ти можеш купити гру, грубо кажучи, не думаючи про системні вимоги, видалось мені кіллер фічою.
І як, на мене, кілер фічою залишається досі.
Плюс купити нову консоль 1 раз в покоління набагато дешевше, ніж збирати ПК.
Плюс на консолі не встановлений Телеграм, мейл-клієнт, Слак та інші відволікатори. Мені подобається цей такий собі single responsibility принцип.
Плюс я ж не казав шо ПК геймінг гірший або що. Мені знаєте як не вистачає улюблених real time стратегій на Коробці. Проте все ще вважаю Коробку найкращою «сімейною» консоллю.
Та й я себе навіть не вважаю геймером, просто поділився власним поглядом, а Ви мене вже тут і консонсольщиком обізвали, і брехуном ))

такою, що залізо старіло буквально за рік

а так ігри не виходили і грати в них не було можливості? так? Чи просто виходило більш потужне залізо і деякі пк екслюзиви мали кращу графіку, проте старе залізо просто тяггуло все на високих?

як там доречі Крізіс на консолях був в 2011? Як там графон був порізаний і який резолюшн був максимальний? 1024×720 для PS3 проти 2560×1440 на пк? потужно тягнуло?

як там доречі Крізіс на консолях був в 2011?

Я не знаю, в мене ніколи не було третьої Соньки. А у вас була?
Та і здається я нігде не писав що консолі кращі по технічним характеристикам за пк.

так ігри не виходили і грати в них не було можливості? так?

Ну та звичайно виходили, що за питання? Але не подобалось з кожним релізом думати ой чи потягне мій комп цю гру на 15 фпс, чи на 30.

Але не подобалось з кожним релізом думати ой чи потягне мій комп цю гру на 15 фпс, чи на 30.

це ж не плойка де 30 це свято з милом)
середній фпс на нормальній машині (не топовій) для більшості тайтлів завжди був в районі 45+. Крізіс тут не аргумент, бо на плойці він був гімном)

много лет был switch, сейчас только ПК и дек

В мене був PlayStation 2 та Xbox 360. Рахунок — 1:1. Виходить, я агностик)

Нафіг не потрібні ці пропрієтарні коробки. Коли контенту в рази більше ніж часу, то доплачувати ще за додаткове залізо яке дублює ПК, просто щоб в щось пограти, не має сенсу.

но есть еще игры от N и когда мало времени, я бы однозначно обратил на них внимание

Не у всіх є пк, багато сюжетних ігор прикольніше на геймпаді, консоль зручніше якщо є великий телевізор і диван

багато сюжетних ігор прикольніше на геймпаді

я б скоріше сказав, що багато аркад, симуляторів і якохось tpa..

бо сюжетні ігри — це які? там де є сюжет?

Ок, перефразую, багато соло ігор прикольніше на геймпаді

а ще є багато на клаво-миші)

Якщо є окремий виділений телевізор під консоль і бажано ще окрема кімната відповідного розміру, щоб не заважали. ПК коштує трохи менше апгрейду нерухомості та ТВ :) . Ну і знову ж таки, якщо у людини немає жодного компьютера та жодно консолі, то логічніше купити щось що вміє робити все, ніж тільки ігри.

бу телек 43-55 дюймів та 4 плойка коштують копійки та покривають 99% потреб для звичайної людини. поганяти в фіфу або гоночкі чи файтінг з друзями під пивко з головою. для сталкера звісно треба пк

Та на пека теж з геймпадом грати немає проблем

Якось перейшов в табір великої N і тепер не можу собі уявити бути прикутим до дивана з «серьйозною консоллю».

Дома xbox series x, на виїзді rog ally x, але всеодно з геймпасом від коробки, в армії теж грають

консольні війни

граю на PS4 в World of Tanks/Warships в кросмережі з гравцями на XBox

А толку з консольної війни, якщо з консолей залишився тільки світч, ну більше немає нічого.

а що є на Хбокс з ексклюзивів (або нема на плойці) накшталт God Of War, Lost Of Us, Uchirted? бо особисто мені ці ігри зайшли на ура

Ну враховуючи що xbox це в першу чергу Windows, то на вінді є всі ці прекрасні одноманітні ігри від третьої особи, ще й запускаються нормальні ігри з пс3, яких нема на пс5.

це я знаю, але поперше мені зручніше грати на консолі, подруге в мене мак ¯\_(ツ)_/¯

Немає на плойці того ж Сталкер 2, є ще хейло, гірз оф вор і т.д.

ну кста скоро будуть, майкрософт вирішили не боротись зі злом, а тупо заробляти бабки на тих хто купив плойку, і це добре, по-перше з’явится купа ігор і можливо з’явиться геймпас, а там диви і вінду на плойку ставити почнуть.

До якого табору належите ви: PlayStation чи Xbox? Відроджуємо «консольні війни»

Питання які турбують справжню «еліту нації»

Просто ще один спосіб привернути увагу до збору

давно так не сміявся, дякую.

ps. а, ви там не ту плойку залишили.

Я з тих воїнів в кого є все, але немає вже часу на ігри.
Тому бажаю геймерам насолоджуватись доки є можливість й кайфувати в моменті, а не витрачати час на порожні інтернет срачі :)

Повністю з вами згоден...Але я за PlayStation

Підписатись на коментарі